Produs nou

5 Zile GRATIS la Mesajul Motivaţional Zilnic pe telefonul mobil (WhatsApp)

FOLOSEŞTE telefonul tău mobil pentru a te dezvolta personal şi financiar!

mesaj motivational zilnic pe telefonul mobil

Iată DE CE afirmatiile pozitive vă schimba viata si destinul (Emile Coue)

februarie 23, 2022

Andrei
Emile Coue puterea autosugestiei
librariadelfin.ro

Recomandarea săptămânii

cine sunt cand nu mă vede nimeni

cine sunt cand nu mă vede nimeni

Scriu tot timpul pe Blog despre importanţa gândirii pozitive însă nu ţi-am spus până acum despre cercetarea fundamentală întreprinsă de psihologul şi farmacistul Emile Coue care explică motivele pentru care afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul.

Nu degeaba, atât eu cât şi psihologii consacraţi în domeniu, am afirmat cu tărie că tot ceea ce ce afirmăm în mod constant reprezintă sugestie şi autosugestie, care pătrunde în Inconştient şi produce rezultatele specifice în realitatea înconjurătoare.

De aceea, este extrem de important să înţelegi explicaţia psihologică a mecanismului din spatele sugestiei, autosugestiei şi imaginilor mentale cu care operează individul.

În acest articol îţi voi explica pe larg principiile sugestiei, astfel cum sunt ele aşternute pe hârtie de celebrul psiholog Emil Coue, în cartea sa „Autosugestia – sănătate prin autosugestie conştientă.”

Citeşte-l până la final şi asigură-te că vei începe să foloseşti în mod corect puterea absolută a Inconştientului tău.

Cuprins:

Abonament Mesaj Motivaţional Zilnic pe telefonul tău mobil (prin WhatsApp)

Beneficiază acum de perioada GRATUITĂ de 5 zile şi vei primi în fiecare zi un mesaj pe telefon, prin WhatsApp, care să te ajute în dezvoltarea ta personală şi să te motiveze.

PROFITĂ ACUM!

Afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul – Emile Coue

„Nu voinţa, ci IMAGINAŢIA ne pune în mişcare.” (Emil Coue)

Despre puterea sugestiei, mi se pare foarte elocventă descrierea care se găseşte pe spatele cărţii scrise de Emile Coue: „Gândind într-un anumit fel, aşa cum arată Coue, omul poate să-şi păstreze sănătatea ameninţată, sau să o redobândească, complet mai întotdeauna, dar, fără excepţie, să şi-o îmbunătăţească măcar; poate să-şi mărească considerabil spiritul de iniţiativă; poate să se vindece de obsesii primejdioase; poate să-şi dezvolte încrederea în sine; poate scăpa chiar de acel îngrozitor cancer al personalităţii, timiditatea; poate să dea puterii sale de muncă proporţii pe care nici nu le-a visat vreodată; din trist poate deveni vesel; din descurajat, plin de speranţe; din leneş, harnic; din mediocru, capabil; din nenorocit, fericit... şi din fată, băiat!”

Citeşte şi articolul Adevăruri şocante despre Subconştient. Ce nu înveţi la şcoală!

Pe scurt, Emile Coue a fost un psiholog şi farmacist francez foarte cunoscut în epoca sa, care a introdus o metodă populară de psihoterapie şi dezvoltare personală bazată pe autosugestie prin intermediul afirmaţiilor pozitive optimiste.

S-a născut în anul 1857 şi a murit în anul 1926. A trăit o viaţă plină, 69 de ani, în Franţa.

Cercetările sale în materie de sugestie şi autosugestie au revoluţionat întreaga ştiinţă a psihologiei şi felul în care aceasta s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Vezi mai multe cărţi scrise de psihologul Emile Coue.

Afirmaţia pozitivă care stă la baza Coueismului inventat de Emile Coue

afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul

În centrul tuturor afirmaţiilor pozitive şi cu putere pe care omul le poate rosti, psihologul francez a ales una pe care ne-o recomandă să o folosim în orice situaţie. Repetată cu încredere şi respectând regulile expuse mai jos, aceasta pătrunde în fiinţa noastră şi aşează lucrurile aşa cum ne dorim să fie.

El recomandă a se repeta seara şi dimineaţa următoarea Autosugestie: „din zi în zi sunt tot mai bine, din toate punctele de vedere.”

Numeşte autorul această „mantră” un adevărat descântec cu o putere uluitoare.

Încearcă-l şi tu!

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Autosugestia sau puterea MINŢII. Fenomenul MAGIC.

Tipurile de sugestie a minţii

carte autosugestia emile coue

Emile Coue considera că sugestia este de mai multe feluri, printre care se află următoarele tipuri:

 • Sugestia spontană (aceasta se produce automat şi este involuntară)
 • Sugestia provocată de o altă persoană
 • Sugestia conştientă (denumită şi Autosugestia)

Autorul considera că orice sugestie ajunge în cele din urmă să se traducă prin Autosugestie şi că „numai o imagine acceptată declanşează mecanismul de realizare”.

Aceasta înseamnă că orice sugestie provenită din exterior (spontană sau captată de la o altă persoană), dacă este acceptată de psihicul omului ajunge să devină parte integrantă din mecanismul său de convingeri. Astfel, îi va influenţa şi poate chiar creea destinul.

Îţi recomand să citeşti şi articolul Importanţa cuvintelor în viaţa omului.

Nu este de mirare că putem trasa o concluzie cu privire la mentalitatea colectivă a unei societăţi sau grup de oameni, uitându-ne la vocabularul pe care îl folosesc în mod frecvent. Negativ sau Pozitiv? Cuvinte înălţătoare sau înjositoare? Încurajări sau Descurajări?

Aş putea să ma lansez într-o afirmaţie susţinută şi de alţi autori de specialitate, şi anume că „precum în Cer (în minte) aşa şi pe Pământ (în trupul şi viaţa omului).

Haide să vedem care sunt mecanismele psihologice care stau la baza Autosugestiei.

Legile psihologice care operează în cadrul Autosugestiei

afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul
„Orice imagine tinde să se realizeze integral; şi oricât de puţin sau măcar transformată, tot se realizează.” (Emile Coue)

Întemeietorul metodei Coue a descoperit că Autosugestia se bazează pe următoarele Legi Psihologice, care operează negreşit:

 • Orice imagine  tinde să se realizeze în materialitatea obiectivă

Ca să-l citez pe autor, el spunea în felul următor: „Cel mai mic gând nu se pierde, el lasă o urmă în Inconştient, care va lupta cu inerţia, până la moartea individului (poate şi după...), ca să-l înfăptuiască, înfrângând rezistenţa gândurilor contrarii, ce şi ele tind la realizare.

Şi după cum niciun om nu scapă imaculat din lupta vieţii, tot aşa, nimic imaginat nu se realizează nealterat de lupta cu celelalte gânduri. Câteodată nu se realizează decât cu totul transformat, sau realizarea constă numai în transformarea ce a provocat în felul realizării celorlalte idei.”

Iată cât de importantă este supravegherea cât mai îndeaproape a fiecărui gând care ne străbate mintea. În cele din urmă, gândul dominant (cel mai frecvent şi mai intens) va ieşi la suprafaţă şi va răzbate prin bariera timpului şi a spaţiului pentru a deveni echivalentul său fizic în realitatea materială.

Foarte interesant, nu-i aşa?

 • Se realizează în materialitate imaginea care predomină în spirit

Această lege a Autosugestiei ar putea să însemne faptul că imaginea mentală care corespunde cu voinţa şi logica unei persoane are cele mai multe şanse să se materializeze.

Tocmai de aceea, o altă lege a autosugestiei, afirmată de celebrul psiholog Emile Coue ne învaţă că acolo unde imaginaţia vine în conflict cu raţiunea, va învinge întotdeauna imaginţia animată de voinţă.

Folosind aceste adevăruri ştiinţifice vă puteţi convinge că afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul.

 • Convingerea determină sugestia numai prin aceea că neutralizează sugestiile contrare ei
 • Legea rezultatului opus efortului (Legea efortului convertit, conform lui Baudouin)

O nouă afirmaţie care demonstrează principiul conform căruia afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul, este următorul:

„Ceea ce cunoaştem sub numele de oameni de mare voinţă, nu sunt în realitate decât oameni de mare încredere în ei înşişi. Ceea ce vor ei înfăptuiesc, nu pentru că doresc, ci pentru că şi numai dacă îşi imaginează în acelaşi timp că pot, că lucrul e realizabil uşor pentru ei. Şi atunci reuşesc chiar dacă doresc cu indolenţă, sau nu sunt capabili decât de eforturi mediocre de voinţă. Aşa fiind, voinţă eroică, napoleoniană se poate găsi şi la oamenii care n-au reuşit mai nimic în viaţa lor, dar acel puţin pe care l-au înfăptuit este o minune dacă ţinem seama că au fost chinuiţi de o imaginaţie difuză, de neîncredere în ei, de pesimism, de scepticism sau de frică.” – Emile Coue

Aceasta este baza coueismului inventat de Emile Coue şi se traduce prin următoarea explicaţie extrem de importantă:

„Când voinţa şi cu imaginaţia sunt în conflict, imaginaţia învinge întotdeauna fără excepţie, puterea ei fiind în proporţie directă cu pătratul voinţei; iar când sunt de acord, puterile lor nu se adună, ci se multiplică una prin alta.”

Edificator  cu privire la principiul Coueismului care afirmă că imaginaţia învinge voinţa este comparaţia pe care Boudouin o face cu o conductă de gaz care ar alimenta două becuri, dintre care unul este închis şi altul este deschis. Oricât de mult gaz ar fi băgat în conductă nu se va aprinde becul închis ci se va mări flacăra becului aprins.

Pe undeva este logic, nu-i aşa?

Citeşte şi articolul Pastile magice pentru gândirea pozitivă.

Ce facem cu imaginile mentale (sugestiile) contradictorii?

Ce se întâmplă însă când imaginile mentale sunt opuse una celeilalte? Când apar contrarietăţile în minte?

Tot psihologul Emile Coue rezolvă şi această problemă în cartea sa "Autosugestia. Sănătate prin autosugestie conştientă."

El numeşte această situaţie Legea Efortului Convertit, pe care o explică astfel: când apar două imagini opuse şi predomină fiinţa omului, fiecare luptându-se să o învingă pe cealaltă va fi învinsă aceea care va fi paralizată de voinţa conştientă a celeilalte („mijloacele conştiente pe care voinţa le substituie celor dintâi”).

Prin urmare, rezultă că Inconştientul va realiza în materialitatea fizică imaginea predominată (sugestia sau dorinţa cea mai puternică). Iată o nouă afirmaţie ştiinţifică în sprijinul ideii că afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul.

Pentru a înţelege sensul învăţăturilor lui Emile Coue este necesar să privim „sugestia” ca „o idee care se transformă în act”.

Iar ideea înseamnă „imaginea psihologică” pentru că în mintea omului toate ideile sunt reprezentate sub forma unor imagini mentale, statice sau în mişcare.

Cum neutralizăm sugestiile contrare?

afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul
„Prin repetare triumfă calomnia, prin repetare se consacră gloriile, prin repetare se falsifică istoria, prin repetare se conduc popoarele.” (Emil Coue)

Potrivit descoperirilor făcute de Şcoala Nouă de la Nancy, există mai multe căi pentru neutralizarea sugestiilor contrare.

Ai observat probabil că atunci când îţi impui voinţa într-un anumit sens şi afirmi anumite sugestii, mintea are tendinţa să te contrazică.

Asta mai ales dacă ţi-ai obişnuit subconştientul cu idei care vin în contradicţie cu sugestia nouă pe care încerci să o afirmi. Astfel, tendinţa minţii este să îţi pompeze sugestii contrare. Este ca un reflex al minţii Inconştiente.

Iată cum pot fi contracarate astfel de sugestii „căpoase” ca să le numesc astfel (Emile Coue descrie aceşti paşi ca fiind necesari pentru a face ca „o imagine să fie predominantă în spirit”).

 • Concentrarea atenţiei asupra imaginii mentale respective

Suntem învăţaţi că este necesară o concentrare fără efort, ceea ce s-ar realiza printr-o „fascinare artificial provocată”, spune autorul, respectiv prin:

 • Izolare;
 • Relaxare fizică;
 • Repetarea monotonă a ideii noi;
 • Destinderea spiritului
 • Identificarea şi folosirea emoţiei care însoţeşte imaginea mentală

Emile Coue afirma că „Dorinţa, frica şi speranţa fac cu uşurinţă să predomine o imagine, când nu fac să predomine imaginea nereuşitei imagini dorite, temute sau nădăjduite.”

 • Deprinderea obişnuinţei de a exersa noua imagine mentală (până când se ajunge la un exerciţiu tot mai puţin conştient)
 • Folosirea principiului Imitaţiei (se face referire la Legile lui Tarde, din psihologie)
 • Repetarea

Îţi recomand să citeşti şi articolul Citate motivaţionale scurte şi profunde, de Dale Carnegie.

Emile Coue considera că procesul repetiţiei face ca imaginea mentală (sugestia) să pătrundă în spirit pe cale oarecum mecanică, unde vor lua naştere celelalte condiţii propice realizării ei în realitatea faptică.

Ce sunt legile lui Tarde şi principiul Imitaţiei?

Gabriel Tarde a fost sociolog, criminolog şi psiholog social francez care a conceput sociologia ca fiind bazată pe mici interacţiuni psihologice dintre indivizi, forţele fundamentale fiind imitaţia şi inovaţia.

El a considerat Imitaţia, conştientă şi inconştientă, ca o trăsătură interpersonală fundamentală, având ca punct de plecare imitarea părinţilor de către copii, bazată pe prestigiu.

Află mai multe despre Gabriel Tarde şi Legile Imitaţiei aici.

În definitiv, afirmaţia lui Pascal rezultă că este pe deplin valabilă în orice timpuri, deci şi în zilele noastre: „Omul este ceea ce gândeşte”. Sau cum spunea Buddha, „Omul devine ceea ce gândeşte.”

„Tarde a subliniat importanța exemplului creativ în societate, argumentând că „geniul este capacitatea de a genera propriul rezultat.” (Wikipedia)

În rândurile de mai sus afli explicaţia psihologică a acestui principiu  fundamental al minţii omeneşti. În plus, se explică cu argumente ştiinţifice solide ceea ce autorii de literatură motivaţională au venit să descrie mai târziu ca fiind Legea Atracţiei, Legea Acţiunii şi Reacţiunii, Legea Creşterii şi altele.

Prin urmare, este foarte important să ne îngrijim de grădina minţilor noastre. Ceea ce plantăm, aceea vom culege.

Gândeşte-te la asta şi fă schimbările necesare, începând chiar de acum.

Succes!

Sursă text: inspirat din cartea "Autosugestia. Sănătate prin autosugestie conştientă", de Emile Coue; sursă poze: Pixabay.


Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre faptul că afirmatiile pozitive va schimba viata si destinul.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai şi că te-a ajutat.

Dă-i un Like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Tu ai citit cartea lui Emile Coue?