Cel mai înţelept din încăpere – o carte educaţională despre psihologia socială şi analiza înţeleaptă a ceea ce se întâmplă în jurul tău!

Cel mai înţelept din încăpere este o carte stufoasă… Nu spun nu. Mi-a luat ceva timp să o citesc dar şi să o înţeleg cât de cât. Iar limbajul este pe alocuri greoi…dar pe cât de grea pare cartea, pe atât de puternic şi învăţat te simţi după ce o termini.

Iată câteva sugestii legate de conţinutul acestei cărţi precum şi unele dintre cele mai interesante citate motivaţionale pe care le puteţi găsi în ea.

Cel mai înţelept din încăpere – o carte aparte

Malcolm Gladwell spunea că aceasta este „o carte puternică” iar Paul Ehrlich o caracteriza ca „lectură esenţială.”

Este o lectură aparte. Cartea aceasta este despre psihologia minţii şi prezintă o serie de întâmplări din istorie interpretate din perspectivă psihologică şi psihanalitică pe alocuri.

Oferă un impuls puternic pentru a analiza lucrurile şi dintr-o altă perspectivă decât individuală şi pur subiectivă.

Cel mai înţelept din încăpere este un manual bazat pe cele mai importante cercetări din psihologia socială şi este scrisă de autorii Thomas Gilovich şi Lee Ross, doi dintre cei mai străluciţi psihosociologi din lume şi profesori de psihologie la Universitatea Cornell respectiv la Universitatea Stanford.

Pe scurt…despre ce este vorba?

[C]el mai înţelept din încăpere – „O carte care te învaţă mult mai multe despre ceilalţi şi despre tine însuţi decât ţi-ai fi putut imagina. Te va ajuta să înţelegi care este sursa celor mai mari succese şi a unora dintre cele mai presante probleme cu care ne confruntăm, de la rasism la ataşament, de la fericire la comportamentul clientului, de la influenţele media la conflictele internaţionale, de la puterea de convingere la alimentaţia sănătoasă, de la eliminarea diferenţelor educaţionale la lupta împotriva schimbărilor climatice. Dacă vrei să fii mai înţelept, mai fericit şi plin de succes, ar trebui să citeşti această carte”, scria Dr. Sonja Lyubomirsky într-o recenzie acordată acestei lucrări.

Cartea are un număr de 334 de pagini şi, pe alocuri, oferă citate motivaţionale despre viaţă în general şi principii psihologice pentru analiza corectă a situaţiilor cu care ne confruntăm în viaţă.

Ce putem învăţa din Cel mai înţelept din încăpere

[A]i auzit de Tehnica Picior în Prag sau de jocul numit Dilema Prizonierului? Această carte îţi explică ce înseamnă acestea precum şi multe alte tertipuri psihologice.

De exemplu, ştiai că moduri diferite de a spune un lucru identic nu produc mereu acelaşi răspuns?

Sau ai auzit de regula psihologică „Fake it untill you make it” (Prefă-te până reuşeşti)?

Cel mai înţelept din încăpere este o carte despre… aţi ghicit, înţelepciune aplicată în viaţa de zi cu zi; din lectura atentă a cărţii înveţi să interpretezi dintr-o perspectivă diferită întâmplările vieţii, să abordezi situaţiile încercând să înţelegi motivaţia din spatele acţiunilor celorlalţi şi să nu mai judeci prin filtrele subiectivismului.

Cuprinde două părţi, Stâlpii Înţelepciunii şi Înţelepciunea aplicată.

Cuprinsul acestei cărţi nu este vast, este chiar scurt aş putea spune – însă capitolele sunt destul de mari şi se întind pe numeroase pagini.

Cel mai înţelept din încăpere nu este o carte simplă, pentru toată lumea ci numai pentru cei care au oarecare pregătire în psihologie sau care doresc să înveţe această ştiinţă. Pare a fi o completare a cursurilor de psihologie care se predau în facultăţile de profil. Dar este super interesantă şi poate fi înţeleasă şi de un profan, dacă o citeşte atent.

Repet, este o lectură aparte, nu seamănă cu restul cărţilor de dezvoltare personală. Eu aş încadra-o mai degrabă în categoria cărţilor de educaţie psihologică.

Cel mai înţelept din încăpere – Citate motivaţionale

Câteva citate din această carte m-au impresionat în mod deosebit şi acestea sunt:

 1. „Adoptă atitudinea pe care ai avea-o în mod natural dacă ai domina jocul.”
 2. „Acordă mai multă atenţie acţiunilor tale, în loc să te axezi pe ce simţi de fapt şi vei triumfa.”
 3. „Atunci când te simţi puţin trist, e bine să faci ceva. Mergi la plimbare, sună un prieten, începe un roman clasic pe care ai dorit întotdeauna să-l citeşti, plănuieşte o cină, o vacanţă sau, şi mai bine, caută un mod de a face pe altcineva un pic mai fericit.”
 4. „Lucrurile câştigate sunt terminate; sălaşul bucuriei constă în a face.”
 5. „Oamenii răspund unor interpretări subiective ale circumstanţelor obiective, nu circumstanţelor obiective în sine.”

Principii psihologice

[C]artea Cel mai înţelept din încăpere ne învaţă câteva principii şi teorii interesante despre interpretarea psihologică, percepţii şi raţionalizare precum:

 1. Teoria autopercepţiei;
 2. Disonanţa cognitivă şi cum poate fi ea redusă;
 3. Regula conform căreia oamenii care suferă pentru un lucru, se vor simţi obligaţi la nivel psihologic să-l aprecieze;
 4. Slăbiciunea raţionalizării;
 5. Devalorizarea reactivă;
 6. Impactul pozitiv al autoafirmării;
 7. Eroarea fundamentală de atribuire;

Cartea Cel mai înţelept din încăpere te surprinde cu învăţăminte precum aceasta:

„Cel mai înţelept din încăpere se gândeşte cu atenţie la factorii situaţionali care joacă un rol în provocarea unor fapte reale încercând din răsputeri să nu scuze sau să nege responsabilitatea personală, ci să înţeleagă importanţa forţelor şi constrângerilor care i-au influenţat pe vinovaţi.”

Deci merită?

[L]a sfârşitul fiecărui capitol, după ce prezintă realitatea cotidiană din diferite domenii ale vieţii, autorii ne învaţă cum ar proceda cea mai înţeleaptă persoană din încăpere, adică ne oferă un sfat cu privire la interpretarea corespunzătoare a situaţiei şi găsirea unei soluţii reciproc avantajoase.

În esenţă, eu recomand să lecturaţi cu atenţie această carte, filă cu filă şi vă promit că la final vă veţi simţi dacă nu cei mai înţelepţi din încăpere, măcar mult mai înţelepţi decât eraţi înainte întrucât vă veţi schimba perspectiva şi raţionalizarea asupra unor evenimente care se întâmplă în viaţa voastră. Drept urmare, veţi învăţa să abordaţi cu mai mult calm situaţiile şi să trataţi relaţiile cu semenii voştri într-o manieră avantajoasă pentru ambele părţi.

Dacă înţelegi lumea în care trăieşti atunci reduci şi stresul psihologic pe care îl acumulezi frământându-te să desluseşti comportamentele celorlalţi.

Cartea poate fi achiziţionată la un preţ redus, promoţional, prin intermediul link-ului de mai jos.

Investeşte în tine!

VREAU SĂ CUMPĂR ACUM CARTEA LA PREŢUL PROMOŢIONAL

Mai multe titluri super interesante şi la preţuri avantajoase iar unele dintre ele cu transport gratuit, poţi vedea accesând linkul de mai jos:

Îţi recomand să citeşti şi articolul despre cartea ROBINSON CRUSOE, scrisă de Daniel Defoe, pe care îl găseşti AICI .

Dacă ţi-a plăcut această recenzie te rog să laşi un comentariu în rubrica de mai jos cu impresiile tale precum şi cu eventuale recomandări de alte titluri care pe tine te-au inspirat să devii mai înţelept.

Articole recente
09/27/2019 | Cărţi motivaţionale | 0 Comments

Leave a comment


Categorii