Last Updated on 2 ani by Adrian
Dacă eşti pasionat de cărţile motivaţionale şi de dezvoltarea personală sunt convins că ai trecut prin etapa în care te-ai întrebat de ce parcă gândirea pozitivă nu funcţionează.
Mi s-a întâmplat şi mie, se întâmplă tuturor. Uneori avem impresia că pur şi simplu nu merge. Şi ne vine să renunţăm la toată joaca asta de-a „gânditul pozitiv”.
Totuşi, este bine să afli cauzele acestui fenomen. Şi modul în care se desfăşoară lucrurile în culisele proceselor fundamentale ale minţii.
Creierul omului este cea mai măreaţă maşinărie din Univers, capabilă să îndeplinească milioane de sarcini pe secundă şi să proceseze cantităţi uriaşe de informaţie.
Însă cum se face că unii folosesc o parte mai mare din acest minunat colos iar alţii par să-l neglijeze complet?
Te-ar putea interesa şi Experimentul Stanford: limitele minţii umane.
De ce pentru unii parcă dorinţele se îndeplinesc imediat iar pentru alţii niciodată?
Falsa impresie privind gândirea pozitivă
Există dorinţe care se materializează şi dorinţe care nu prind viaţă niciodată aşa cum ne aşteptăm noi. Este normal să fie aşa, pentru că realitatea înconjurătoare este supusă factorilor de mediu externi.
Într-o anumită măsură totuşi, avem posibilitatea să controlăm şi să direcţionăm lucrurile astfel încât să fie în favoarea noastră.
Dacă îţi propui un scop şi constaţi că a trecut ceva timp fără să se îndeplinească trebuie să iei în calcul cel puţin două variante: ţelul tău este nerealist ori trebuie să mai aştepţi ceva timp ca să se întâmple.
Vezi tu… situaţiile nu se schimbă atunci când vrei. De cele mai multe ori este nevoie de răbdare, perseverenţă şi acţiune continuă.
Mai exact… de timp.
Citeşte şi Delirul ignoranţei.
În acele momente când observi că scopul nu se îndeplineşte ai tendinţa să spui că gândirea pozitivă nu funcţionează. Intervine frustrarea, delăsarea şi în cele din urmă abandonul.
Astfel că poţi ajunge în situaţia celor care aflând de un filon de aur într-o zonă a muntelui, au început să sape timp de câteva zile. Constatând că nu au dat de aur, au decis să renunţe. Au plecat obosiţi şi frustraţi. Dar săraci.
În urma lor a venit un alt om care aflase de acel loc şi a continuat să mai sape câţiva metri. El era decis să sape continuu. Surpriză… aurul era acolo. Cei dintâi renunţaseră la doar puţină distanţă de filonul uriaş de aur.
Aşa că renunţarea este cel mai mare rău pe care ţi-l poţi face. Trebuie să continui până când ai dat tot ce poţi. Şi tot să nu renunţi.
Pentru că unde nu există o cale, vei face tu una dacă eşti perseverent îndeajuns de mult.
Ce facem cu deziluziile?
Oricât de mult te-ai strădui în anumite direcţii se întâmplă şi neprevăzutul. Uneori intervine hazardul şi lucrurile nu se aşează aşa cum vrei tu. Alteori, oamenii nu reacţionează faţă de tine aşa cum îţi doreşti tu.
Pe scurt… uneori totul merge pe dos. Nicidecum cum îţi doreşti tu.
Dacă ţi-ai propus spre exemplu să ai 100.000 de euro în 5 ani, este posibil să nu se întâmple asta. Dar este probabil şi să se întâmple.
Aici intervine abilitatea ta de a identifica şi pune în practică acele acţiuni care să te conducă către îndeplinirea obiectivului fixat. Dacă nu faci nimic şi doar aştepţi un noroc chior este aproape sigur că nu vei avea 100.000 de euro în 5 ani. Poate chiar niciodată!
Cu excepţia cazului când ai câştigat la Loto 6 din 49!
Însă, dacă vei pune pe hârtie paşii necesari pentru îndeplinirea obiectivului tău ai toate şansele să reuşeşti. Iar dacă nu va fi în 5 ani, cu siguranţă va fi în 7 ani, 8 ani sau chiar în 10 ani.
Deziluziile nu au cum să intervină atunci când îndeplineşti acţiunile necesare pentru transpunerea în realitate a ţelului tău.
Ca să nu mai zic despre binecuvântarea de a învăţa atât de multe pe drumul către ţinta ta finală.
Se zice că cel mai frumos este drumul (călătoria), nu destinaţia.
Îţi recomand să citeşti şi articolul Perseverenţa – asul tău din mânecă.
Ce se întâmplă când nu reuşeşti?
„A nu reuşi” este o chestiune care ţine de perspectiva din care priveşti lucrurile.
Einstein considera că timpul este o iluzie. Deci o noţiune pe care am creat-o noi, oamenii, pentru a sistematiza evenimentele într-o cronologie aparte.
Atunci când ţi-ai fixat un obiectiv şi o limită de timp pentru îndeplinirea lui, vei observa că uneori nu se întâmplă. De ce?
Una dintre explicaţii ar fi pentru că scopul tău nu a fost suficient de puternic. Ori că tu nu ai fost destul de responsabil pentru el şi nu ai făcut tot ce ţi-a stat în puteri ca să-l realizezi.
O altă explicaţie ar fi că nu eşti încă pregătit. Unele dorinţe sunt prea mari pentru noi şi pur şi simplu nu suntem apţi să le gestionăm. De aceea, Universul amână îndeplinirea scopului până la momentul la care ajungi să fii pregătit. Să cunoşti ceea ce trebuie cunoscut, să devii ceea ce trebuie să devii.
Un copac nu are cum să facă fructe când este doar un pui. Iar un începător la sala de Fitness, care n-a făcut sport niciodată, nu prea are cum să facă din prima 50 de flotări neîntrerupte.
Citeşte şi Omul, mintea şi sufletul – despre dezvoltare personală.
Este nevoie de un timp şi un proces anume pentru materializarea dorinţelor, iar toate astea ţin de persoana omului şi de abilitatea sa de a deveni pregătit pentru realitatea pe care şi-a construit-o mental.
Concluzie despre gândirea pozitivă
În opinia mea, gândirea pozitivă este un atu în orice situaţie. Dacă îţi construieşti mentalitatea de succes şi atitudinea ta se va schimba, la fel şi comportamentul cu tine şi cu ceilalţi.
Vei renunţa la obiceiurile proaste, vei cultiva obiceiuri noi şi constructive.
Vei face alegeri mai bune pentru evoluţia ta personală şi îţi vei trasa direcţii constructive în viaţă. Vei avea un traseu pe care să-l parcurgi, o hartă a vieţii şi nu vei mai merge rătăcit încotro te duce valul.
Aşa că indiferent dacă tu crezi că gândirea pozitivă ţi-a fost de folos sau nu, prin prisma îndeplinirii ori neîndeplinirii anumitor dorinţe, te asigur că ea este favorabilă succesului tău.
Însă trebuie să crezi în eficienţa ei. Şi mai ales, trebuie să crezi în propria ta persoană.
Prin urmare, de ce pare că gândirea pozitivă nu merge? Pentru că te focusezi pe eşecuri, şi nu pe victorii.
Ai grijă de tine şi de mintea ta!
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre gândirea pozitivă.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai. Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17945bd57e6″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”93″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/experimentul-stanford”,”title”:”Experimentul STANFORD: limitele minţii umane”,”class”:”tve-froala”}’]
[/tcb_post_list]