Oamenii cu mintea mică. Cum să-i recunoşti şi de ce este bine să te fereşti de ei.

Oamenii mediocri articol blog

Din păcate, oamenii mediocri sunt din ce în ce mai prezenţi în jurul nostru şi asta se datorează multor factori. Nu este o problemă atât de mare faptul că cineva are mintea mică. Toţi ne naştem cu o minte „mică”, însă suntem datori ca prin educaţie să mai creştem şi altfel decât numai fizic. Din nefericire, există indivizi care se încăpăţânează să rămână cu o minte mică şi să-nuşi exploreze potenţialul minunat cu care au fost înzestraţi de bunul Dumnezeu.

Acest articol este în special pentru ei, dar nu numai. Citeşte-l până la final şi vei afla informaţii preţioase.

Dacă îţi doreşti să creşti din punct de vedere mental şi spiritual, ai nevoie să te ţii departe de influenţele negative întrucât acestea te pot trage în jos, cu siguranţă.

În acest articol îţi voi dezvălui câteva sugestii de dezvoltare personală, cu ajutorul cărora să identifici personalităţile negative şi să ştii cum să eviţi otrava pe care încearcă să o arunce asupra ta. Anturajul este foarte important pentru că el ne modelează caracterul, comportamentul şi alegerile. 

Să fii sigur că nu poţi fi o persoană optimistă şi de succes dacă oamenii lângă care îţi petreci majoritatea timpului sunt pesimişti şi au obiceiuri distructive.

În articolul Cum să ai relatii interumane reuşite – Top 30 de principii fundamentale scriam că totul în viaţă se raportează la oameni şi că orice ai face şi orice ţi-ai dori să realizezi, ai nevoie de ceilalţi. Însă în funcţie de calitatea relaţiilor pe care le stabileşti cu ei va decurge totul. Şi de asta depinde succesul sau eşecul tău în viaţă, în general.

Principiile dezvoltării personale în raport cu oamenii mediocri

Cele 30 de principii fundamentale pentru a avea relaţii interumane reuşite nu recomand să le aplici cu orişicine. Nu oricine este de preferat să-ţi fie prieten. Şi, în niciun caz nu cred că ai nevoie să te străduieşti să atragi în viaţa ta un om care preferă să rămână la un nivel minim de cunoaştere şi înţelegere. Asta dacă îţi doreşti să evoluezi.

Aşa cum în învăţăm că motivaţia este supraestimată şi că mediul este mai important, este necesar să ştii că oamenii din jurul tău dictează destinul pe care îl vei avea. Iată un pasaj interesant din cartea de mai sus:

Atomic Habits

„Mediul este mâna invizibilă care modelează comportamentul uman. În ciuda faptului că oamenii au personalităţi unice, anumite comportamente au tendinţa să se repete în anumite condiţii de mediu. La biserică, avem tendinţa de a vorbi încet. Pe o stradă întunecoasă, suntem mai vigilenţi. Deci, cel mai des întâlnit factor al schimbării nu este intern, ci extern: suntem influenţaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Fiecare obicei depinde de context.”

Prin urmare, principiile aplicabile în relaţiile interumane, precum ar fi ascultarea activă, nu recomand să le foloseşti cu oamenii toxici şi mediocri. A-i asculta nu vei culege ceva bun, ci te vei lăsa influenţat negativ iar rezultatele tale vor fi nesatisfăcătoare.

Cum să recunoşti un om mediocru în gândire?

Este simplu. Cei care critică cu uşurinţă şi judecă acţiunile celorlalţi. Aceia care găsesc întotdeauna nod în papură la orice. Indivizii care sunt veşnic nemulţumiţi şi caută să îi saboteze pe ceilalţi. Oamenii ciudoşi şi ranchiunoşi, cusurgiii… şi lista poate să continue.

Ţin să amintesc un pasaj din cartea scrisă de Joseph Murphy, deja cunoscută pe plan internaţional, „Puterea extraordinară a subconştientului tău”, în care aflăm că:

Joseph Murphy

„Aceasta este cheia relaţiilor armonioase cu cei din jur. A judeca înseamnă a stabili un verdict mental, o concluzie în legătură cu cineva. Ca orice alt gând, şi acesta va crea o anumită realitate care nu vă va afecta numai pe dumneavoastră, ci şi pe cel căruia îi este adresat. De aceea se spune, „nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.”

Critica, ranchiuna, condamnarea celorlalţi nu sunt bune la nimic. Oamenii mediocri în gândire sunt uşor de recunoscut oriunde. Sunt aceia care au discuţii pesimiste interminabile la orice colţ de stradă. Sunt aceia care din 10 propoziţii pe care le folosesc 11 sunt pesimiste. Înţelegi subtilitatea din spatele exagerării mele.

Tot Joseph Murphy ne învaţă, în cartea sa, că:

„Trebuie să fiţi mult mai atenţi cum gândiţi despre cei din jur. Dacă reuşiţi să vă îmbunătăţiţi atitudinea faţă de exterior, multe dintre problemele dumneavoastră se vor rezolva ca prin farmec. În virtutea legii acţiunii şi reacţiunii, binele sau răul pe care-l faceţi altora vă va fi întors odată, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. Cel care caută să înşele şi să fure mereu, se păcăleşte în fapt pe el însuşi. Teama sa permanentă şi sentimentul de culpabilitate îi vor provoca exact necazurile de care se teme.”

Ca regulă generală, oamenii mediocri în gândire sunt aceia care vor căuta întotdeauna să vadă partea goală a paharului în orice li se întâmplă. De aceia este cel mai bine să fugi cât te ţin picioarele, întrucât nimic din ceea ce vei face sau le vei spune, nu-i va schimba.

Citeşte şi articolul Cum să construieşti relaţii interpersonale benefice? 

__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{„47f73″:”Carnation”,”b168b”:”Alabaster”,”3f001″:”Wax Flower”,”6cb25″:”Burnt Sienna”,”fdf1e”:”White”,”6c62b”:”Burnt Sienna”},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors____CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{„47f73″:”Carnation”,”b168b”:”Alabaster”,”3f001″:”Wax Flower”,”6cb25″:”Burnt Sienna”,”fdf1e”:”White”,”6c62b”:”Burnt Sienna”},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Descarcă ebook-ul gratuit

10 Paşi pentru o Viaţă mai Bună

__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„a2651”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1},”0ba8a”:{„name”:”Accent Low Opacity”,”parent”:”a2651″},”c4e45″:{„name”:”Accent Medium opacity”,”parent”:”a2651″}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default”,”value”:{„colors”:{„a2651”:{„val”:”var(3f001)”,”hsl”:{„h”:15,”s”:0.99,”l”:0.01,”a”:1}},”0ba8a”:{„val”:”rgba(255, 255, 255, 0.08)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:13,”l”:1.44,”s”:0.84}},”c4e45″:{„val”:”rgba(255, 255, 255, 0.2)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:13,”l”:1.44,”s”:0.84}}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„a2651”:{„val”:”rgb(47, 138, 229)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.77,”l”:0.54,”a”:1}},”0ba8a”:{„val”:”rgba(47, 138, 229, 0.08)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:210,”s”:0.77,”l”:0.54,”a”:0.08}},”c4e45″:{„val”:”rgba(47, 138, 229, 0.2)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:210,”s”:0.77,”l”:0.54,”a”:0.2}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ __CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„9bd08”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„9bd08”:{„val”:”rgb(255, 255, 0)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„9bd08”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ Descarcă 

Cum să te fereşti de omul mediocru în gândire?

Nu este uşor să-i recunoşti, şi cu atât mai puţin să te fereşti de oamenii cu mintea mică. Îi vedem peste tot, ne invadează vieţile cu opiniile lor „eronate” şi cu criticile care năvălesc la gurile lor. 

Experienţa m-a învăţat că asemenea oameni nu-şi doresc să se schimbe şi că orice opinie contrară lor îi enervează şi mai tare. De aceea, cred că soluţia cea mai optimă este să nu intri în „clinci” cu ei, pentru că nu vei ajunge la niciun rezultat constructiv. S-ar putea să te enervezi şi să-ţi pierzi vremea, cu siguranţă. 

Recomandarea mea pentru tine este să eviţi astfel de oameni şi să nu încerci să-i convingi de ceva. Exprimă-ţi punctul de vedere, susţine-l dacă este necesar şi cam atât. Este bine să eviţi disensiunile cu astfel de oameni pentru că este posibil ca foarte uşor să treacă la insulte atunci când simt că pierd teren. De aceea, ai grijă! Mai bine pleci de acolo şi eviţi asemenea conversaţii neplăcute.

Aşa cum ne învaţă Annie Duke în cartea „Cum să decizi” dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că întocmești o listă cu argumente pro și contra, te gândești obsesiv la decizii care nu au funcționat, cauți la nesfârșit opiniile celorlalți pentru a găsi informația suplimentară care ți-ar putea conferi siguranță și, în cele din urmă, îți asculți instinctul. Dar dacă ar exista o cale mai bună pentru a lua decizii de calitate, astfel încât să poți gândi clar, să te simți mai încrezător, să nu te mai îndoiești de tine însuți atât de mult și, în ultimă instanță, să fii mai decis și mai productiv? Ce ai face?

Găseşti cartea şi poţi afla informaţii suplimentare dând clic pe imaginea de mai jos:

cum-sa-decizi-oamenii-cu-mintea-mică

Cartea „Cum să decizi”

Cum să-ţi educi copiii să aibă o minte constructivă

Procesul de coaching poate fi început de părinţi cu propriii copii. Însă pentru asta trebuie să înveţe şi ei la rândul lor.

Este bine să îţi înveţi copilul de mic să nu rămână cu mintea mică şi să se piardă în mediocritate. Fiind în plină formare, ideile pe care i le inoculezi îl vor marca în viaţa de adult.

În cartea „Să vorbim despre emoții și prietenie” autorii Casey O’Brien Martin şi Kim Davies îți oferă instrumentele de care ai nevoie pentru a porni conversații importante pe această temă cu copilul. Ghidul încurajează copilul să își facă prieteni noi, să își păstreze prieteniile pe care le are deja și să rezolve problemele care pot apărea într-o prietenie.

Oamenii cu mintea mică

sa-vorbim-despre-emotii-si-prietenie-carte

Relaţionarea cu ceilalţi este foarte importantă. Nu te poţi izola pur şi simplu de oameni. Ai nevoie de ei pentru a face orice în această viaţă. Socializarea este foarte importantă, însă dacă este realizată aşa cum se cuvine, spre creşterea şi dezvoltarea ta.

În aceeaşi carte, autorii ne învaţă că „prieteniile ne îmbogățesc și ne echilibrează viața. Din diverse motive, nu este ușor pentru orice copil să își facă prieteni și să îi păstreze. De fapt, mulți copii trebuie să deprindă abilitățile de a-și face prieteni și apoi să li se ofere oportunități pentru a le exersa.”

Citeşte şi articolul Cum să ne descurcăm cu oamenii dificili? Top sugestii valabile în anul 2022

Cum te poate ajuta omul cu mintea „mică”?

Ca orice lucru în viaţa asta, şi oamenii au părţi bune şi părţi rele. Este important să le fructifici cum se cuvine. Nimic nu este pe deplin bun sau rău iar dacă îţi ajungi să-ţi formezi o atitudine mentală pozitivă, vei reuşi să iei din fiecare om cu mintea mică şi ceva pozitiv.

Din punctul meu de vedere, atunci când dai peste oamenii mediocri în gândire poţi să iei asta drept un feedback care să-ţi amintească că „aşa nu”. Adică drept un antimodel de personalitate şi gândire, de care vrei să te fereşti. Viaţa îţi arată prin asemenea oameni cum se văd anumite defecte din exterior şi ce urâte sunt. Astfel, vei înţelege mai bine de ce să te fereşti de ele.

Părerea mea este că orice om are o menire. Şi fiecare ne poate învăţa câte ceva despre viaţă. Există un citat pe care l-am citit când eram mai mic într-o carte motivaţională:

„Fiecare om care-mi iese în cale îmi e superior într-o anumită privinţă. De aceea, învăţ de la fiecare trecător”. Cred că o spunea Charles Schwab, dar nu bag mâna-n foc că-mi amintesc bine autorul.

Totuşi oamenii ar putea fi convinşi, dacă decizi că merită efortul şi îţi asumi posibilele consecinţe de rateu. În aces sens, te-ar putea interesa şi articolul Tehnici de persuasiune prin comunicare

Şi dacă totuşi crezi că viaţa şi oamenii sunt prea de neînţeles pentru tine, să ştii că este o problemă la emoţii De aceea, îţi recomand să citeşti cartea „Am nevoie de un terapeut?”, scrisă de Donna Maria Bottomley. Este o carte de self-help publicată în 2023 şi ne oferă soluţiile de care avem nevoie pentru a depăși frica legată nu doar de ceea ce credem că spune despre noi mersul la terapeut, ci și pe cea faţă de propriile noastre emoții. Cartea  aduce în discuție rolul important jucat de senzațiile noastre corporale interne în privința emoțiilor, precum și faptul că putem înțelege mai multe lucruri despre cum ne simțim, observând ceea ce se întâmplă în corpul nostru și îmbinând acest lucru cu practicarea conștientizării.

am-nevoie-de-un-terapeut-oamenii-cu-mintea-mică

am-nevoie-de-un-terapeut-carte

În concluzie, fii om cu toţi însă alege-ţi cu înţelepciune anturajul şi prietenii. Cred în vorba aceea conform căreia: „spune-mi cu cine te împrieteneşti ca să-ţi spun cine eşti”. Este adevărată şi s-a verificat în practică de fiecare dată.

Personal, prefer să mă ţin departe de oamenii critici, cusurgii şi nerecunoscători. Nu încerc să le răspund cu aceeaşi monedă, să le acord importanţă ori să mă las afectat de energia lor negativă.

Şi îmi este foarte bine aşa. Îţi recomand să încerci şi tu.

Dar să ştii că unii te vor numi „arogant” sau „ignorant”. Însă contează asta pentru tine? Pentru mine, cu siguranţă că nu.

Succes îţi doresc! 

Lasă-mi un comentariu şi spune-mi ce experienţe recente ai avut cu asemenea modele umane şi cum ai reacţionat.

Librării online pe care ţi le recomand

Dacă eşti în căutarea unor cărţi care să te inspire şi mai mult în căutarea ta spirituală, îţi recomand să consulţi ofertele speciale ale librăriilor de mai jos. De acolo îmi cumpăr şi eu cărţile de ani de zile. 

Te invit să mă urmăreşti şi pe:

(Referinţe poze şi părţi de text: Cărtureşti, Bookzone, Pixabay)

Atenţionare: Acest articol este protejat de drepturi de autor, conform Legii nr. 8/1996 şi este proprietatea Psihologia Gândului, fiind creat de Adi Andrei.

Este interzisă copierea sau distribuirea oricărei părţi din acest articol (cu excepţia citatelor) pe alte canale, fără consimţământul autorului şi o solicitare prealabilă.

Avertisment

În final, vreau să iei informaţiile prezentate în acest articol cu un gram de rezervă şi să le treci prin judecata ta proprie.

Sunt consilier pentru dezvoltare personală şi coach, nu psiholog sau psihoterapeut.

Deci reţine că articolul de faţă conţine ideile mele, bazate pe experienţa mea şi pe ceea ce am învăţat şi perceput citind cărţi de dezvoltare personală şi având diferite trăiri.

Cu toate că s-ar putea să fie valabile pentru oricine şi să producă rezultate foarte bune, informaţiile cuprinse în acest articol ar putea fi nepotrivite pentru unele persoane ori este posibil ca pe alocuri să fie inexacte sau incomplete.

De aceea, utilizează aceste îndemnuri pe propria ta răspundere şi completându-le cu recomandările de cărţi şi resurse externe/interne incluse în cuprinsul acestuia. 

Nu lua informaţia fragmentat şi ruptă din context. Este necesar să citeşti cât mai multe articole de pe Blog, pentru a înţelege cât mai bine ideile pe care le expun.

Disclaimer

(Informare: prezentul articol conţine link-uri de afiliat. În situaţia în care dai clic pe ele şi cumperi ceva, eu voi încasa un comision, fără ca preţul tău să fie afectat, iar eu îţi mulţumesc pentru asta.

Pentru orice întrebări, propuneri de colaborare sau sugestii scrie-ne pe email@psihologiagandului.ro

Dă mai departe

Articole recente

Top metode de a combate gândirea negativă

Dezvoltare Personală

Pune STOP la Gândirea negativă. Top strategii eficiente pentru a combate gândurile pesimiste.

Top metode de a combate gândirea negativă Te confrunţi des cu efectele neplăcute pe care le provoacă gândirea negativă? În acest articol îţi voi dezvălui câteva strategii eficiente pentru a identifica şi combate gândurile pesimiste odată pentru totdeauna. Multe din problemele zilelor noastre se datorează faptului că omul rătăceşte continuu printre gândurile şi emoţiile negative. Obiceiul de a vedea neajunsurile şi tendinţa de critică asupra comportamentului celorlalţi seamnă ură şi atrage în viaţa omului evenimente neplăcute. Dar înainte de a merge mai departe vreau să-ţi spun că există un termen de specialitate pentru acest obicei mental distructiv. Se numeşte ruminaţie. (…)

Citeşte articolulCartea REGĂSIREA FIINȚEI PRIN ȘTIINȚĂ ȘI CREDINȚĂ

Cărţi de dezvoltare personală

Recomandare de carte: Cartea Regăsirea fiinţei prin ştiinţă şi credinţă (de Părintele Necula şi Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea)

Sunt onorat să îţi scriu astăzi despre cartea nou lansată, „Regăsirea fiinţei prin ştiinţă şi credinţă”, publicată de editura Bookzone şi scrisă de părintele Constantin Necula şi de profesorul universitar doctor Alexandru Vlad Ciurea. Îţi place ştiinţa dar eşti atras şi de religie? Nu crezi că secretul armoniei este îmbinarea celor două?În acest articol vreau să te informez despre cea mai recentă carte publicată de Părintele Necula şi de profesorul univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, foarte caldă şi proasptă ieşită pe rafturile librăriei.Se numeşte… REGĂSIREA FIINȚEI PRIN ȘTIINȚĂ ȘI CREDINȚĂ Prezentarea cărţii „Regăsirea fiinţei prin ştiinţă şi credinţă” Cartea REGĂSIREA (…)

Citeşte articolulCe este fericirea pentru mine Blogpost Psihologia Gândului

Dezvoltare Personală

Rădăcinile Fericirii: Descoperă Cele 15 Motive Puternice pentru Care Recunoștința îți Transformă Viața

În ritmul alert al vieții moderne, suntem adesea copleșiți de cerințe, așteptări și provocări constante, dar ne oprim vreo clipă ca să ne întrebăm „ce este fericirea pentru mine?”. În mijlocul acestui tumult, este ușor să uităm să ne oprim și să reflectăm asupra lucrurilor pentru care suntem cu adevărat recunoscători şi fericiţi. Fie că este vorba de realizările personale, relațiile interpersonale sau momentele simple de bucurie, recunoștința ne poate transforma perspectiva asupra vieții și ne poate aduce mai aproape de adevărata sa esență, care contează cu adevărat. În acest articol, ne propunem să explorăm cincisprezece motive esențiale pentru care (…)

Citeşte articolulPuterea gandirii pozitive Articol Blog Psihologia Gândului

Gândire şi Mentalitate

Transformarea Personală prin Gândire Pozitivă și Acțiune: Pas cu Pas către Succesul Dorit

Imaginează-ți o lume în care acțiunile tale sunt ca un catalizator pentru transformarea personală prin puterea gandirii pozitive. O lume în care fiecare pas mic pe care îl faci te aduce mai aproape de persoana pe care o visai să devii. Această viziune incredibilă este alimentată de un principiu puternic din psihologie:  „Acționează ca și cum ai fi deja persoana care îți dorești să fii și vei deveni acea persoană.” Este esența gândirii pozitive și a transformării personale, un concept care poate fi considerat a fi o adevărată comoară în călătoria noastră către succes. Hai să descoperim acest mecanism psihologic (…)

Citeşte articolulPuterea unui plan în viaţă

Dezvoltare Personală

Importanţa de a avea un plan bine definit în viaţă

„It doesn’t matter who we are, what matter is our plan”, s-ar traduce prin „nu contează cine suntem, ce contează este planul nostru.” Am auzit această afirmaţie în filmul Batman The Dark Knight, spusă de personajul negativ din film, adversarul lui Batman, cel numit Bane, care vroia să distrugă oraşul Gotham cu o bombă pe care o plasase pe un stadion celebru de rugby. Chiar dacă afirmaţia vine din gura unui om care nu poate fi un exemplu bun pentru societate, substratul acesteia este unul profund psihologic. Asta vom analiza în articolul de faţă: cât de mult contează să ai (…)

Citeşte articolulRolul lecturii în viaţa tinerilor

Cărţi de dezvoltare personală

Rolul lecturii în viața tinerilor: Importanța cărților de dezvoltare personală

Într-o lume agitată și plină de provocări, în care timpul pare să se scurgă rapid printre degete ne putem întreba deseori retoric care mai este rolul lecturii în viaţa tinerilor? Este bine de ştiut că există un refugiu în care putem găsi liniștea, înțelepciunea și inspirația de care avem nevoie. Acest refugiu este cărțile de dezvoltare personală, cărțile care ne deschid ușa către o nouă perspectivă asupra vieții și ne oferă instrumentele necesare pentru a deveni versiunea cea mai bună a noastră. Rolul lecturii cărților de dezvoltare personală în viața noastră este unul esențial și aduce numeroase beneficii, indiferent de (…)

Citeşte articolul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top