octombrie 27, 2022

Sugestia şi Autosugestia: cel mai puternic instrument al dezvoltării personale. Trebuie să ştii asta!

scris de Andrei

Black Friday la Mesajul Motivaţional Zilnic pe Telefonul Mobil (50% reducere)

  1  0
Days
:
 
  2  3
Hours
:
 
  5  9
Minutes
:
 
  5  9
Seconds

You missed out!

Bună ziua, pentru mine aceste mesaje vin uneori în momente care îmi deschid anumite usi; depinde de zi-de stare, dar de cele mai multe ori este picătură care îmi limpezește apele tulburi. DA,consider ca ajuta și cu drag le transmit celor din jur; toți suntem grăbiți, stresați, ocupați pana peste cap; dar pentru 2-3 minute chiar merită un gând bun, o călăuză printre aceste mesaje. Vă felicit și vă doresc sa aveți o mulțime de abonați!

M. F. Camelia Abonat de 200 de zile

Când vine vorba despre rezolvarea problemelor şi evoluţia personală, nu putem aborda dezvoltarea personală fără să avem în vedere un duo de bază: sugestia şi autosugestia.

Am publicat recent pe Youtube un videoclip în care vorbeam despre două posibilităţi prin care poţi stopa avanlanşa de evenimente negative din viaţa ta. Şi ştiu că pot părea cuvinte măreţe, însă dacă privim lucrurile din perspectiva legii atracţiei şi învăţăm cum funcţionează gândirea, lucrurile capătă un înţeles clar.

Tot ceea ce experimentăm în viaţa noastră provine din gândurile care pătrund în subconştientul nostru. Iar în tot acest proces, cuvintele au o importanţă covârşitoare.

Prin urmare, hai să vedem cum te afectează pe tine cuvintele pe care le rosteşti în mod frecvent, atât în dialogurile cu ceilalţi cât şi în conversaţiile tale interioare.

Şi, totodată, vom descoperi împreună cum poţi folosi instrumentul măreţ al cuvintelor pentru a schimba aspectele neplăcute din viaţa ta.

Pentru aprofundare, ţi-am lăsat în cuprinsul articolului recomandări spre câteva cărţi de dezvoltare personală ajutătoare dar şi către alte articole similare.

Sugestia şi Autosugestia – două unelte la îndemâna tuturor

„Ceea ce gura se deprinde să spună, inima se obişnuieşte să creadă.” (Charles Baudelaire)

Marea parte a timpului nostru este ocupat de cuvinte. Pe care le rostim ca să dialogăm cu ceilalţi sau care constituie gândurile noastre.
În articolul Autosugestia sau puterea minţii: fenomenul MAGIC, scriam că deşi mintea umană este deosebit de complexă şi adesea funcţionează pe pilot automat, emiţând zeci de mii de gânduri zilnic, unele dintre acestea ajung să ne guverneze viaţa.
Cuvintele pe care le folosim stabilesc frontiere în viaţa noastră şi trasează limite. Este chiar atât de simplu.
Sugestiile care trec de filtrul minţii raţionale se transformă în credinţe, convingeri şi lupe prin care interpretăm lumea înconjurătoare. Aproape insesizabil, acestea îşi fac loc în viaţa noastră şi ajung să devină propriul nostru crez existenţial.
Astfel, odată ce s-a întâmplat asta, evenimentele încep să capete o altfel de turnură pentru noi, oamenii pe care-i întâlnim reacţionează într-un alt fel, percepţiile ni se modifică.
De ce se întâmplă asta? Păi imaginează-ţi puţin.
Ideile pe care le-ai lăsat să pătrundă în mintea subconştientă încep să acţioneze ca un magnet pentru ceea ce urmează să se întâmple în viaţa ta.

Gândeşte-te la ultima ta conversaţie pe care ai întreţinut-o cu cineva. Cum te-a făcut să te simţi? Şi de ce? Care au fost cuvintele folosite de tine şi de celălalt?
Pentru a afla mai multe despre ştiinţa din spatele acestor afirmaţii, îţi recomand să citeşti cartea Puterile subconştientului (de Joseph Murphy) şi, mai ales, cărţile din colecţia Secretul scrise de Rhonda Byrne.

O regulă de aur pe care să o aplici în conversaţiile tale viitoare

„Adesea, omul îşi este singur cel mai mare duşman.” (Cicero)

Am fost la Slănic Prahova, la salina „Marea Unire” şi nu m-am putut abţine să nu filmez câteva videoclipuri pe care să le public pe Youtube.

Acolo mi-a venit în minte importanţa pe care o are sugestia şi autosugestia în viaţa omului, mai ales raportat la conversaţiile cu cei din jur. Este suficient să tragi cu urechea la ceilalţi, în orice grup te-ai afla, ca să îţi dai seama de natura dialogurilor care au loc.

life-university.ro

Ce cuvinte folosesc adesea oamenii?

Majoritatea discuţiilor dintre indivizi tind să meargă spre o direcţie negativă. Ei discută evenimentele neplăcute din lume, relele care se întâmplă, stările proaste sau bolile pe care le au. Şi acest obicei este unul distructiv pentru mintea umană.

Citind cărţi de dezvoltare personală şi psihologice celebre am învăţat că sugestia şi autosugestia sunt foarte importante. Cuvintele pe care le folosim în conversaţiile noastre ne creează blocaje sau libertăţi, fără ca măcar să conştientizăm acest lucru.

Aşa că, în loc să discuţi despre ceea ce nu îţi place cu ceilalţi oameni mai bine îndreaptă conversaţia spre ceva bun, spre un lucru optimist. Vorbeşte despre ceva frumos care s-a întâmplat în lume, subliniază aspectele pozitive în orice situaţie.

Vei vedea că vorbind despre bine, vei atrage binele. Şi vorbind despre rău, evident, vei atrage răul. Depinde încotro îţi îndrepţi energia cuvintelor.

În articolul Autosugestia sau puterea minţii: fenomenul MAGIC scriam că tot ceea ce eşti în prezent a fost clădit pe fundamentul unor convingeri şi interpretări ale factorilor externi, avute în trecut.

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Importanţa cuvintelor in viata omului

Cum te afectează, concret, Sugestia şi Autosugestia?

„Împotriva părerii generale, adevărul este că sugestia sau autosugestia poate vindeca leziuni organice.” (Emile Coue)

În articolul Practicarea Autosugestiei, Andrei Loiso de la Empower spunea
o sugestie devine activă, încorporată în subconştient doar atunci când depăşeşte factorul critic al mintii conştiente.

Astfel, cea mai frecventă greşeală în folosirea sugestiei şi autosugestiei este atunci când omul repetă conştient o afirmaţie, ca pe o mantră, folosindu-se doar de mintea conştientă. Făcând asta, sugestia respectivă rămâne la nivel conştient, dacă nu este repetată suficientă vreme ca să pătrundă în subconştient. Va face acest lucru un pic mai lent, în funcţie de credinţa în sugestia respectivă şi de felul în care implicăm şi emoţia în procesul rostirii cuvintelor.

Aici găseşti recenzii video la cărţi de dezvoltare personală pe care le-am citit. 

Prin urmare, o sugestie trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:

  • Să fie simplă;
  • Să fie formulată în termeni pozitivi;
  • Să fie adresată la timpul prezent;
  • Să fie măsurabilă;
  • Să presupună o recompensă;

De exemplu, dacă vrei să te laşi de alcool, nu spune:

„Nu o să mai beau de mâine” ci, „De acum am renunţat la consumul de alcool excesiv pentru totdeauna şi mă simt din ce în ce mai bine.”

Sper că te-a amuzat exemplul meu.

Citeşte şi articolul De ce ajungi să NU obţii ceea ce-ţi doreşti?

libris.ro

Nu te juca cu puterile minţii - s-ar putea să te arzi!

În articolul de pe Blog 25 de afirmatii pozitive puternice care te marchează! , scriam        "Gândeşte, acţionează şi vorbeşte cu entuziasm şi vei obţine rezultate pozitive." (Michael LeBoeuf).

Mintea umană este unealta cea mai extraordinară din Univers. Păcat că unii oameni nu vor sau nu pot să îi acceseze resursele magice pe care i le pune la dispoziţie.

Însă iată că sugestia şi autosugestia reprezintă două dintre aceste astfel de resurse, iar tu înveţi în acest articol cum să le foloseşti în avantajul tău. Sper că faci asta! Acum nu mai ai nicio scuză că nu ştii.

În articolul Autosugestia sau puterea minţii: fenomenul MAGIC subliniam următorul adevăr:

Cercetările arată că, în medie, o sugestie pătrunde în mintea subconştientă dacă este repetată cu o anumită frecvenţă şi o bucată de timp.

De exemplu, unii spun că ar fi necesar cam 45 de zile de repetiţie a unei sugestii pentru ca aceasta să capete efect.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca anumite mesaje să treacă de bariera minţii conştiente chiar mai repede de-atât. Aici depinde mult de credinţa subiectului şi de starea sa emoţională din momentul respectiv.

Dacă te simţi bine când foloseşti anumite cuvinte este un indiciu că ele au cale liberă spre mintea ta. Dacă nu, atunci mai ai de lucru.

Învaţă să te foloseşti şi de puterea emoţiilor tale. În această direcţie, pentru a afla mai multe îţi recomand să citeşti şi cartea Schimbă-ţi atitudinea ca să-ţi schimbi viaţa .

Charles Popplestone scria că "Nu puteţi controla întotdeauna circumstanţele, dar vă puteţi controla gândurile."

Controlându-ţi felul în care reacţionezi la diversele întâmplări şi cuvintele pe care le foloseşti în conversaţiile tale, pui bazele stărilor emoţionale pe care le vei avea.

N-ai observat că atunci când participi la o bârfă sau eşti angrenat/ă într-o discuţie despre război, întregul tău corp se agită iar mintea începe să îţi transmită semnale negative?

Acesta ar trebui să fie primul indiciu că ceea ce faci nu este bine şi să părăseşti zona de negativism respectivă.

Prin urmare, nu te juca cu puterile minţii tale, pentru că ele te pot înălţa sau te pot coborî. Tu eşti, însă, căpitanul acestui mare vehicul. Cu condiţia să vrei asta şi să ştii cum să conduci.

S-ar putea să-ţi placă şi articolul pe care l-am scris despre Top Citate despre Autosugestie (Emile Coue)

Cum să practici eficient Autosugestia?

Fie că eşti conştient sau nu, tu foloseşti sugestia în fiecare zi. Iar Autosugestia este formată din cuvintele (rostite sau în gând) pe care ţi le spui ţie însuţi. Cu alte cuvinte, ceea ce crezi, dialogul interior înseamnă Autosugestie.

Îţi recomand să aprofundezi tema aceasta citind cartea "Către Culmile Succeselor”, scrisă de Pavel Coruţ.

Practicarea conştientă şi direcţionată a autosugestiei în fiecare zi poate aduce beneficii extraordinare, plasându-te cât mai aproape de finalizarea obiectivelor tale.

Nu vei obţine rezultate remarcabile din prima (mai ales dacă nu eşti obişnuit cu astfel de exerciţii) dar vei progresa pe măsură ce vei continua să foloseşti înţelept cuvintele.

La fel ca la orice lucru nou pe care îl învăţăm, la început suntem stângaci, dar pe parcurs ne îmbunătăţim abilităţile.

Îţi recomand să te uiţi la videoclipul The power of words (Puterea cuvintelor), pe Youtube.

Secretul in practicarea autosugestiei nu este, de fapt, un mare secret. Este chiar simplu:

  • Repetă conştient de mai multe ori sugestia dorită (obiectivul pe care îl ai, ceea ce vrei să faci);
  • Fii perseverent şi constant în timp cu sugestia respectivă, până când depăşeşte bariera critică a conştientului.

Vezi acum de ce este important să vorbeşti numai despre ceea ce este conform idealurilor tale cele mai bune?

Făcând asta, tu acţionezi practic ca şi într-o stare de transă hipnotică. Prin repetiţie, determini mintea conştientă să se obişnuiască cu un anumit stimul, până când îi oferă cale liberă spre subconştient.

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Ce este credința subiectivă și cum poate înfăptui miracole

Sugestia şi Autosgestia înseamnă controlul gândirii

În articolul  25 de afirmatii pozitive puternice care te marchează! replicam ceea ce Albert Einstein a spus: "Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea."

Iar în articolul De ce gandirea pozitiva face minuni? Iată secretul! afirmam că a controla gândirea este o sarcină dificilă la început. Dar este cât se poate de eficientă pentru evoluţia ta, pe parcurs.
Dacă nu preiei acum responsabilitatea pentru gândurile tale, eşti precum o barcă purtată de vânt în oceanul infinit al existenţei.

Mintea ta este ca un program informatic care execută cu acurateţe codul pe care i-l scrii.

Codul este format din cuvintele, gândurile, emoţiile şi acţiunile tale.

De aceea, este foarte important să nu mai cataloghezi ca fiind negativ tot ceea ce ţi se întâmplă. Ba chiar şi atunci când ai o nefericire, caută să vorbeşti în termeni pozitivi despre ea. Caută partea bună şi rămâi cu ea în mintea ta.

În felul acesta, îţi protejezi mintea subconştientă de otrava gândurilor negative. Şi vei vedea că pe măsură ce te deprinzi cu obiceiul de a îmbrăca într-o notă pozitivă viaţa în general, ea îţi va răspunde pe măsură.

carturesti.ro

Problemele pe care le vei avea nu vor mai fi atât de puternice şi nu te vor mai destabiliza atât de tare, pentru că le vei aborda cu o atitudine mentală pozitivă.

Îţi recomand să citeşti cărţile scrise de Norman Vincent Peale despre gândirea pozitivă ca să afli cum să îmbini credinţa cu psihologia într-o manieră foarte naturală.

Nu întotdeauna poţi găsi un sâmbure de bine în anumite împrejurări, însă cu siguranţă că mergând înainte cu o gândire calmă, poţi aborda altfel lucrurile.

Dacă vrei să faci pasul următor în dezvoltarea personală, să te cunoşti mai bine şi să obţii cele mai bune rezultate, îţi recomand să parcurgi următoarele cursuri video în limba română: Curs Storytelling cu Marian Rujoiu şi Curs Life Coaching cu Marian Rujoiu.

Iar dacă vrei să încerci câteva lecţii gratuite la cele câteva zeci de cursuri online din diferite domenii, o poţi face aici. Te costă nimic, doar să-ţi faci cont pe website.

Cum să ai succes în utilizarea cuvintelor ca parte a Autosugestiei

În articolul Secretele Succesului în Sugestie şi Autosugestie, autorul scrie că izbânda în utilizarea autosugestiei constă în 2 etape:

1. Prima este de a satura mintea conştientă repetând de mai multe ori sugestia respectivă (monoideism).

2. Cea de-a doua etapă este depăşirea factorului critic (adică intrarea în faza hipersugestibilă) pentru ca sugestia aflată deja în mintea conştientă să pătrundă în subconştient ocolind factorul critic, acea zonă în care se manifestă filtrul minţii şi unde încă mai poate acţiona voinţa.

Dacă autosugestia făcută va reuşi să prindă rădăcini în subconştientul tău, adică dacă acesta îşi va însuşi ideea indusă, vei fi uimit să vezi cât de rapid se va produce lucrul pe care ţi-l doreşti.

Nu ştii  ce cuvinte să foloseşti pentru a practica Sugestia şi Autosugestia Pozitive? Te-ar putea ajuta cartea 52 de afirmaţii săptămânale şi tehnici practice pentru a-ţi descătuşa puterea subconştientului (de Joseph Murphy)

Concluzie

Fie că eşti într-un grup, fie că eşti singur/ă încetează să mai vorbeşti în termeni negativi, restrictivi şi limitativi.

Pur şi simplu nu mai te gândi la probleme şi nu mai vorbi despre ele. Caută soluţii.

Foloseşte sugestia şi autosugestia conştientă.

Extinde discuţia către ceea ce este pozitiv sau măcar evită oamenii negativişti. Bârfa, discuţiile acide şi comentariile ştirilor de la ora 7 seara, nu te vor ajuta să te dezvolţi personal.

S-ar putea să observi că oamenii te judecă când ai o astfel de atitudine. Însă, hei, succesul vine cu unele sacrificii iar tu trebuie să fii dispus să le faci.

Altfel, vei rămâne acolo unde eşti acum sau chiar vei merge înapoi.

Ţine minte că cel mai simplu instrument pentru obţinerea succesului dorit de tine, este CUVÂNTUL.

Foloseşte-l cu înţelepciune!

Ca recomandare finală de carte motivaţională scrisă de unul dintre pionerii Autosugestiei, este Stăpânirea de sine prin Autosugestie Conştientă (de Emile Coue).

Îţi doresc să pui în aplicare ceea ce ai învăţat astăzi din acest articol.

Succes!

Autor: Adi Andrei - consilier pentru dezvoltare personală şi coach.

Atenţie

În final, vreau să iei informaţiile prezentate în acest articol cu un gram de rezervă şi să le treci prin judecata ta proprie.

Sunt consilier pentru dezvoltare personală şi coach, nu psiholog sau psihoterapeut.

Deci reţine că articolul de faţă conţine ideile mele, bazate pe experienţa mea şi pe ceea ce am învăţat şi perceput citind cărţi de dezvoltare personală şi având diferite trăiri.

Cu toate că s-ar putea să fie valabile pentru oricine şi să producă rezultate foarte bune, informaţiile cuprinse în acest articol ar putea fi nepotrivite pentru unele persoane ori este posibil ca pe alocuri să fie inexacte sau incomplete.

De aceea, utilizează aceste îndemnuri pe propria ta răspundere şi completându-le cu recomandările de cărţi şi resurse externe/interne incluse în cuprinsul acestuia. 

Nu lua informaţia fragmentat şi ruptă din context. Este necesar să citeşti cât mai multe articole de pe Blog, pentru a înţelege cât mai bine ideile pe care le expun.


Dacă vrei să te bucuri în fiecare zi de cele mai faine sugestii în materie de relaţii şi psihologie comportamentală, te invit să te înscrii la Mesajul Motivaţional Zilnic pe telefonul mobil.

Beneficiezi de 5 zile gratuit la înscriere.

Motivatie în fiecare zi, la îndemâna oricui!

Bucură-te în fiecare zi de Mesaje Motivaţionale pe WhatsApp cu învăţături inspirate din peste 100 de cărţi de self-help. 

Înregistrează-te ACUM pentru 5 zile GRATUIT.

(Referinţe: Empower; Perfect-mind)

(Informare: prezentul articol conţine link-uri de afiliat. În situaţia în care dai clic pe ele şi cumperi, eu voi încasa un comision, fără ca preţul tău să fie afectat. Îţi mulţumesc!)

Atenţionare: Acest articol este protejat de drepturi de autor, conform Legii nr. 8/1996 şi este proprietatea Psihologia Gândului, fiind creat de Adi Andrei.

Este interzisă copierea sau distribuirea oricărei părţi din acest articol (cu excepţia citatelor) pe alte canale, fără consimţământul autorului şi o solicitare prealabilă.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Descarcă Ebook-ul gratuit!

Cele mai Recente Articole

Despre Autor

Salut,
Numelele meu este Andrei şi sunt pasionat, printre altele, de lectura cărţilor de dezvoltare personală.
Îmi place blogging-ul şi sportul.
Până în prezent am citit câteva zeci de cărţi motivaţionale şi am învăţat multe lucruri interesante.
Am decis să scriu articole informative pe acest Blog pentru a veni în ajutorul tău cu sfaturi de viaţă, principii despre gândire şi recomandări de cărţi motivaţionale.
Scopul meu este să te ajut să depăşeşti momentele dificile şi să construieşti o viaţă mai bună.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Descarcă Ebook-ul Gratuit!

Am scris pentru tine cartea "10 Paşi pentru o viaţă mai bună". Completează

formularul de mai jos şi o vei primi pe email.

>
error: Acest conţinut este protejat!!