Copilul invizibil (Gaspar Gyorgy) – recenzie carte

recenzie copilul invizibil

Last Updated on 3 ani by Adrian

Recent am finalizat de lecturat o carte deosebită, care se numeşte şi în acest articol îţi voi face recenzia detaliată a cărţii.

Este scrisă de Gaspar Gyorgy, un psiholog şi psihoterapeut român care se ocupă în principal cu psihoterapia relaţiilor de cuplu.

Cartea se bucură de o apreciere foarte mare în rândul cititorilor şi pasionaţilor de lecturi motivaţionale, iar laudele sunt la superlativ.

Dr. Frank M. Dattillo descria această carte astfel:

„În remarcabila sa carte, Gaspar Gyorgy ne dezvăluie o perspectivă inedită asupra conceptului de parenting, arătând că nu doar copilul e important, ci şi părintele. El explică în detaliu dinamica interacţiunii părinte-copil şi progresul ce rezultă din această legătură specială. Cartea îmbină perspicacitatea clinică şi inteligenţa analitică, fiind o nepreţuită sursă de informaţii pentru cei care lucrează în domeniul sănătăţii mintale, dar mai ales pentru părinţi. O recomand cu căldură.”

Iar Dr. Daniel J. Siegel, profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină UCLA, spunea următoarele despre cartea „Copilul invizibil”:

„Copilul invizibil îi invită pe părinţi să descopere metodele esenţiale prin care îşi pot ajuta copiii să crească frumos – punând accent pe înţelegerea de sine a părinţilor. Unul dintre cei mai relevenţi predictori ai dezvoltării unui copil provine din maniera în care părintele său caută, având mintea deschisă, conexiunea emoţională cu propriul său copil interior. Această carte se bazează pe ştiinţă şi e plină de sfaturi practice, menite să-i ajute atât pe copii, cât şi pe părinţi, să evolueze.”

Hai să vedem cum te ajută pe tine această carte.

Copilul invizibil – recenzie carte

Cartea nu este mare, cuprinde 181 de pagini şi poate fi citită relativ repede.

Eu am terminat-o într-o săptămână, întrucât nu m-am grăbit şi am luat notiţe în timpul lecturii.

Este publicată de editura Curtea Veche şi debutează cu o introducere scrisă de însuşi autorul Gaspar Gyorgy, în ianuarie 2016.

Alte cărţi de la această editură

Un punct avantajos al cărţii este că autorul elaborează conceptele de parenting privind în oglindă experienţele neplăcute ale copilăriei sale cu învăţăturile pe care le-a dobândit în calitate de psihoterapeut clinician.

Cred că acesta este scenariul perfect pentru a transmite sfaturi eficiente. Când treci prin problemă şi găseşti soluţii, pe care apoi le poţi prezenta şi altora arătându-le propria experienţă.

Mult mai bine decât să fii un simplu teoretician, nu-i aşa?

Cartea „Copilul invizibil” cuprinde 3 părţi:

  1. Prezenţa conştientă
  2. Asumarea copilăriei şi recunoaşterea nevoilor ignorate
  3. Prezentul este mai important decât trecutul sau viitorul

Aceste părţi ale cărţii însumează 13 capitole valoroase, şi anume:

  1. Să ne reamintim ce contează cu adevărat
  2. Totul începe cu acceptarea emoţiilor
  3. Beneficiile dovedite ale unei vieţi trăite la timpul prezent
  4. Educarea copiilor înseamnă creşterea părinţilor
  5. Relaţii – Intimitate. Dansul legăturii părinte-copil
  6. Dependenţă – Independenţă. Flexibilizarea legăturii sau felul în care siguranţa emoţională stârneşte curiozitatea faţă de viaţă
  7. Devenire – Conştientizare. Devenirea sau formarea identităţii personale
  8. Putere – Imperfecţiune. Puterea sau descoperirea competenţelor personale
  9. Inteligenţa relaţională = Eu + Noi. Importanţa legăturii cu ceilalţi sau grija faţă de semeni
  10. Împreună = Eu + Tu. Intimitatea emoţională sau primii paşi spre relaţiile romantice
  11. Lumea noastră nevăzută
  12. Relaţiile şi creierul uman
  13. Parenting prin lectură

Recomandarea mea este să citeşti cu pixul şi foaia în faţă, ca să iei notiţe.

Altfel, rişti să uiţi rapid anumite informaţii preţioase.

Despre autorul Gaspar Gyorgy

Relativ nou pe piaţa psihologiei motivaţionale din România, Gaspar este psiholog clinician şi psihoterapeut pe probleme relaţionale.

Specializările sale sunt în hipnoză clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă.

Are o experienţă profesională de peste 10 ani în domeniul sănătăţii relaţionale.

În plus, este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie din România. Acolo, printre altele, este responsabil pentru dezvoltarea strategiei de colaborare europeano-americană în domeniul psihologiei şi psihoterapiei relaţionale.

Pe lângă toate acestea, deţine un cabinet privat în Bucureşti, unde acordă servicii de psihoterapie şi consiliere pentru copii şi adulţi.

În afară de cartea „Copilul Invizibil”, Gaspar Gyorg a mai scris următoarele cărţi:

Eu îţi recomand să le citeşti pe toate pentru că sunt deosebit de utile pentru creşterea ta personală.

În această recenzie la cartea Copilul invizibil vreau să îţi spun câteva cuvinte şi despre esenţa cărţii.

Esenţa cărţii „Copilul invizibil”

Dincolo de a fi o înşiruire plictisitoare de concepte ştiinţifice legate de parenting, cartea de faţă explică pe înţelesul tuturor cât de importantă este receptivitatea faţă de copilul care se află în fiecare dintre noi.

Mai mult decât atât, felul în care îţi creşti propriul copil este un exerciţiu dar şi un test pentru oglindirea copilăriei tale, cu bune şi cu rele.

Dacă atunci când ai fost mic obişnuiai să te loveşti de lipsa de afecţiune şi înţelegere din partea părinţilor, este foarte probabil că vei perpetua această experienţă în educaţia propriilor copii.

Partea şi mai interesantă este că timpul nu este pierdut să schimbi tiparele negative înrădăcinate în personalitatea ta şi poţi face acest lucru în acelaşi timp cu formarea micuţului tău.

De aceea, consider că această carte poate fi un ghid util pentru fiecare părinte, copil şi adolescent care doreşte să se cunoască mai bine pe sine şi să-i înţeleagă pe ceilalţi.

Un avantaj în plus este că aproape fiecare capitol al cărţii cuprinde exerciţii de practică personală, care te ajută să lucrezi cu propria persoană şi să rezolvi problemele pe care le identifici la tine.

Concepte teoretice din cartea Copilul invizibil

În această secţiune îţi voi scrie câteva pasaje extrase din această carte.

„Cel mai bun mod de a capta momentele este acela de a le acorda atenţie. Acesta este felul în care cultivăm starea de prezenţă conştientă. Atenţia conştientă înseamnă a fi treaz. Înseamnă să ştii ce faci.” – Jon Kabat-Zinn

„Parentajul prezent implică păstrarea în minte a ceea ce este cu adevărat important, în momentul în care ne angajăm în activităţile de zi cu zi, şi înţelepciunea de a alege să răspundem moment de moment aşa cum este cel mai sănătos pentru noi şi copiii din viaţa noastră. Lucru deloc uşor pentru mintea adultului obişnuit că parentajul înseamnă în primul rând supunere, obiedienţă din partea copilului şi, eventual, ulterior, recunoştinţă sau conectare emoţională.”

„Relaţiile şi funcţionarea noastră (fizică, socială, emoţională şi spirituală) sunt interdependente, iar o schimbare într-una dintre părţile sistemului este urmată de schimbări compensatorii în alte părţi ale acestuia. Ceea ce face ca familia să reprezinte cea mai bogată resursă de energie, dar şi cel mai mare potenţial de stres.” – Monica McGoldrick

Structura cărţii „Copilul invizibil”

Unele capitole din carte debutează cu un citat, altele prezintă etapele de evoluţie a copilului, în funcţie de vârstă.

De exemplu, Gaspar ne învaţă că în primii 2 ani se formează nevoile esenţiale ale copilului: disponibilitatea emoţională şi căldura relaţională.

În primii 3 ani de zile, copilul are cu preponderenţă alte nevoi esenţiale: posibilitatea de explorare, de revenire şi de împărtăşire.

Pentru ca mai târziu, în primii 6 ani, copilul să aibă nevoia fundamentală de a primi un feedback pozitiv, aprecieri verbale şi încurajări.

Iată că în funcţie de aceste nevoie esenţiale, copilul îşi formează personalitatea viitoare. Dacă părintele nu este prezent şi conştient de aceste necesităţi ale micuţului, nici nu îşi dă seama cât rău îi provoacă!

Asta mă duce cu gândul la faptul că majoritatea infractorilor au un trecut măcinat de carenţe afective şi abuzuri emoţionale la care au fost supuşi în copilărie.

Dar şi mai  grav este faptul că majoritatea dintre noi, oameni normali în aparenţă, nu cunoaştem deficienţele pe care le-am preluat şi le ducem mai departe în procesul de educaţie al micuţilor noştri.

Încă un argument în plus de partea recomandării pe care ţi-o fac să citeşti această carte deosebită.

La fiecare staţie din călătorie relaţională parcursă de echipa părinte-copil, Gaspar ne învaţă cum este recomandat să acţioneze părintele competent, care-şi acceptă imperfecţiunea.

Asta după ce ne oferă exemplele acelor genuri dăunătoare de comportament pe care îl manifestă părinţii abuzivi sau neglijenţi cu nevoile copilului.

Partea proastă este că aceste goluri sunt purtate pe umeri şi descărcate în comportamentul faţă de proprii descendenţi.

De unde să cumperi cartea „Copilul Invizibil”

Mai jos îţi las două link-uri cu librăriile online de unde poţi cumpăra această carte.

Îţi doresc spor la lectură!

Dacă ai citit această carte, te rog să-mi laşi un comentariu şi să-mi spui o idee fundamentală din ea, care ţi-a rămas în minte.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre recenzie la cartea „Copilul invizibil”, de Gaspar Gyorgy.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE:

Ultimele articole

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17d5cb96d36″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”121″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/comunicarea-nonviolenta”,”title”:”Descoperă o modalitate nouă de înţelegere cu oamenii: comunicarea nonviolenta”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top