Carti de Jacques Salome

Descoperă o modalitate nouă de înţelegere cu oamenii: comunicarea nonviolenta

Proiectăm belelele noastre asupra celorlalţi, crezând că ei sunt responsabili de neplăcerile pe care le trăim, când în realitate, ce să vezi, este vorba despre sinele şi percepţiile noastre, despre comunicarea nonviolenta.

Te-ai gândit vreodată că felul în care comunici determină starea emoţională şi răspunsul interlocutorului tău?

Totuşi, ce-ai putea face pentru a vorbi cât trebuie, când trebuie şi în modalitatea în care trebuie? Şi de ce „trebuie”? Eu nu cred asta. În realitate, „este necesar”, nu „trebuie” nimic. Tu alegi ce „trebuie” pentru tine.

Comunicarea şi ascultarea sunt două secrete fundamentale ale succesului în relaţionarea cu oamenii.

Află restul secretelor în videoclipul pe care l-am publicat pe Youtube. Dă clic pe imaginea de mai jos:

Alegerea registrului convorbirii şi respectarea etapelor comunicării pot face diferenţa între înţelegeri şi neînţelegeri. La fel, incapacitatea de a-ţi exprima corect punctul de vedere sau opoziţia în legătură cu anumite subiecte, te-ar putea face să pari uşor manipulabil/ă sau incompetent/ă.

Sursa mea de inspiraţie pentru crearea acestui articol a fost dată de cărţile scrise de Jacques Salome, în special cea care se numeşte „Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege”.

Citeşte şi Ascultarea – arta înţelegerii cu ceilalţi oameni.

Cum reuşim să exprimăm clar ceea ce gândim şi simţim?

comunicarea nonviolenta

„Cei mai de succes oameni pe care i-am cunoscut, sunt cei care ascultă mai mult decât vorbesc.” – Bernard Baruch

În articolul de faţă îţi voi explica câteva „secrete” ale comunicării eficiente şi sănătoase.

Conversaţia este unul dintre pilonii de bază ai empatiei şi înţelegerii de sine. O poţi face cu ceilalţi, dar şi cu tine însuţi.

Te-ar putea interesa şi cărţile despre comunicare şi ascultare scrise de Jacques Salome. Clic pe link ca să afli mai multe.

Alain Bosquet spunea că „o vorbă, înainte de a fi îmbrăcată în cuvinte, trebuie să se formeze, mic mamifer dureros, în străfundul unui pântec, acolo unde primeşte dreptul de a avea un sens, un sunet, o origine.”

Sau, cum s-ar zice pe şleau, este bine să te gândeşti de două ori înainte să vorbeşti. Dacă mesajul tău nu este îmbrăcat în forma cu care interlocutorul se simte confortabil, este posibil să obţii efectul contrar aşteptărilor tale.

Iată motivele pentru care este util să ne însuşim obiceiul de a folosi comunicarea nonviolenta.

De ce este importantă comunicarea nonviolenta?

„Buna comunicare este la fel de stimulantă ca o cafea neagră și tot atât ți-e de greu să dormi după ea.” – Anne Morrow Lindbergh

Chiar vrei să-mi pui întrebarea asta? Serios acuma… 😊 Este logic că prin comunicare transmitem mesaje despre ceea ce gândim, simţim şi dorim.

Aşa interacţionăm cu oamenii.

Însă nu doar atât… violenţa, în orice formă a ei, nu este bună.

Am citit o carte foarte interesantă despre comunicarea eficientă, care se numeşte „Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege”, scrisă de Jacques Salome şi ţi-o recomand s-o citeşti şi tu. Este utilă înţelegerii articolului de faţă.

Comunicarea şi ascultarea sunt două procese importante în relaţionarea cu noi înşine dar şi cu ceilalţi oameni.

Din punct de vedere psihologic, a comunica înseamnă a creea o punte între asemănările şi diferenţele noastre. A găsi o cale de mijloc, o conciliere între sinele tău şi al celuilalt.

Dar câţi dintre noi creăm punţi de legătură şi nu cazemate, atunci când comunicăm!?

Este clar că fiecare individ are nevoie să-şi asume responsabilitatea îmbunătăţirii relaţiei cu sine şi cu ceilalţi. Pentru că dacă nu alegi cum te naşti şi cum eşti crescut, ai posibilitatea să alegi cum îţi vei trăi viaţa în continuare.

Cel puţin, asta ne spun psihologii. Tu ce părere ai?

Dacă îţi doreşti să te exprimi corect este nevoie să înveţi cum să foloseşti comunicarea nonviolenta la parametrii optimi.

O regulă importantă în psihologia comunicării este că „interlocutorul ne înţelege în funcţie de percepţiile şi referinţele proprii”. Iar acestea se formează în timp, o dată cu experienţele vieţii.

Totuşi, cum ne asigurăm că transmitem mesajul conform percepţiilor interlocutorului, mai ales dacă nu-l cunoaştem prea bine?

Îţi recomand să citeşti şi Top 5 cele mai bune cărţi de dezvoltare personală în 2021.

Nivelurile exprimării verbale

comunicarea nonviolenta

„Îmi aduc aminte asta în fiecare dimineață: nimic din ce spun astăzi nu mă va învăța ceva. Deci, dacă am de gând să învăț, trebuie să o fac prin ascultare.” – Larry King

Jacques Salome susţine că există cinci niveluri la care comunicăm cu ceilalţi:

 • Nivelul faptelor
 • Nivelul senzaţiilor şi sentimentelor
 • Nivelul gândirii şi al ideilor
 • Nivelul amintirilor
 • Nivelul imaginarului

Fiecare dintre aceste niveluri este unic şi are un registru propriu.

Dacă partenerul tău de viaţă îţi povesteşte o amintire plăcută nu încerca să-i schimbi nivelul de comunicare brusc, spunându-i ce ţi-ar plăcea să primeşti cadou de Crăciun. În acest caz, vei substitui nivelul amintirilor cu cel al imaginarului şi rişti să-l faci să creadă că nu este înţeles.

Pentru că vezi tu, problema cu vorbirea aceasta este una delicată: dacă nu comunici eficient, cu foarte mare uşurinţă celălalt va crede că nu este ascultat suficient sau înţeles.

Iar mesajul acesta ce crezi că provoacă în cele din urmă? Ai ghicit sau nu, frustrări. Iar frustrările ce cauzează în timp? Limitează acţiunile, blochează comunicarea şi trezeşte emoţiile distructive.

Citeşte şi Cum să-ţi clădeşti mentalitatea constructivă.

Comunicarea nonviolenta: etape şi importanţă

„Vorbeşte numai în două împrejurări: sau despre ceea ce ştii lămurit sau despre ceea ce trebuie spus neapărat. Căci numai în aceste împrejurări e mai bună vorba decât tăcerea.” – Isocrate

În cartea „Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege”, Jacques Salome ne spune că există patru etape ale comunicării, pe care este bine să le avem în vedere:

 • Exprimi mesajul
 • Primeşti confirmarea că celălalt a înţeles ce ai vrut să spui (feedback-ul)
 • Asculţi ceea ce spune interlocutorul
 • Îi oferi confirmarea că l-ai înţeles

Ce rezultă din această structură? Că discuţiile presupun respect şi prioritate reciprocă. Când unul vorbeşte, celălalt tace. Şi invers.

Ce face majoritatea? Luptă ca să câştige atenţia şi să vorbească peste celălalt. Această atitudine nu este benefică şi aptă să conducă la stabilirea unor relaţii interumane sănătoase şi longevive.

În acest sens, Rene Char spunea „cuvintele ştiu despre noi lucruri pe care noi nu le ştim despre ele.” Magnific!

Iar Milan Kundera afirma că „întreaga existenţă a omului printre semenii săi nu este altceva decât o luptă pentru a acapara atenţia celuilalt.”

De meditat mult asupra acestor cuvinte…

S-ar putea să-ţi placă şi Cultivă-ţi gândirea pozitivă prin mesaje de încurajare zilnică.

Când apar neînţelegerile în comunicare?

comunicarea nonviolenta cărţi

Unul dintre momente este acela când nu asculţi ceea ce are de spus celălalt. Ascultarea eficientă este o calitate de aur şi nu o poţi face oricum. Este nevoie să te implici, altfel celălalt va crede că nu-l înţelegi.

Psihologii consideră că într-o comunicare există riscul apariţiei neînţelegerilor între:

 • Ceea ce gândeşte, trăieşte şi simte omul şi ceea ce poate spune;
 • Ceea ce spune efectiv cu mijloacele de comunicare pe care le ştie şi ceea ce înţelege celălalt din numeroasele mesaje verbale şi nonverbale pe care le conţine discursul celui dintâi;
 • Ceea ce credem că a înţeles celălalt… şi ceea ce crede el că am înţeles noi.

De aceea, apreciez că este de datoria fiecăruia să se asigure că mesajul său a fost înţeles corect de interlocutor, printr-o comunicare nonviolenta.

Este păcat să eşuăm conversaţii din cauza posibilelor erori de comunicare, când am putea să ne străduim un pic mai mult şi să ne exprimăm corect. Gramatical şi structural.

Vezi Top cărţi de dezvoltare personală despre comunicare şi ascultare.

Este bine să spui totul?

„Caracterul celui care vorbeşte este acela care convinge, nu vorba.” – Menander

În mod clar nu. Fiecare om are intimitatea sa pe care suntem datori s-o respectăm iar el are dreptul s-o dezvăluie celor cu care se simte confortabil.

Aşa că apare practica de „a nu spune”. Aceasta este o formă de reglare a comunicării, care permite fiecăruia să-şi protejeze propria intimitate.

Să nu spui nimic poate însemna că asculţi sau că eviţi să te destăinui. Sunt situaţii în care ambele atitudini sunt binevenite. Fiecare ne găsim în astfel de împrejurări.

Despre ascultare, literatura psihologiei afirmă că îi sunt atribuite numeroase beneficii.

Aş culmina cu un citat din cartea scrisă de Jacques Salome, despre care ţi-am amintit mai sus: „în sufletul fiecăruia există această dorinţă profundă, mai mult sau mai puţin ascunsă, de a se putea exprima fără să fie judecat sau încurajat, nici alinat, respins sau etichetat. Pur şi simplu să fie ascultat pentru a se înţelege mai bine pe sine.”

Atunci când individul comunică există trei planuri care pot interfera: sentimentalul, raţionalul şi valorile. Este bine să nu le întrepătrundem pentru că se creează neînţelegeri.

Prin urmare, la un mesaj sentimental din partea cuiva, nu răspunde cu raţionalul. La fel, când o conversaţie se învârte în jurul sistemului de valori, nu o combate cu sentimentalul.

Ai înţeles cum stă treaba asta cu înţelegerea de sine şi comunicarea nonviolenta?

Nu degeaba autorul a pus titlul cărţii „Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege”. Este sugestiv.

Ce eşti tu, posibil să fie şi ceilalţi. Ce sunt ceilalţi, posibil să fii şi tu. Noi toţi suntem interconectaţi la nivel energetic.

Tu când ai stat să asculţi un om până când ţi-a dispărut nerăbdarea de a vorbi peste el?

Şi în final… bucură-te de un CADOU motivaţional

__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{„3771a”:”Bunker”,”b57cc”:”Link Water”,”98e4d”:”Royal Blue”,”0e849″:”Deep Cove”},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Descarcă acum Ebook-ul Top citate motivaţionale din cartea 10 Paşi pentru o viaţă împlinită

Inspiră-te în fiecare zi cu zecile de pasaje motivaţionale din celebra carte a lui Dale Carnegie. Completează formularul de mai jos şi verifică-ţi adresa de email cu care te-ai înregistrat.

DESCARCĂ

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre comunicarea nonviolenta şi eficientă.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Ultimele articole

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17d2cfba86f” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”120″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/vindecarea-copilului-interior”,”title”:”Descoperă Top 4 cărţi despre Vindecarea copilului interior şi Mindfulness”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top