Te confrunţi cu Frica de Angajamente? Iată cum să o gestionezi constructiv în 3 pași simpli!

Frica de angajamente Psihologia Gândului

De-a lungul experienței mele de coaching am depistat o problemă comună în rândul cursanților mei: frica de angajamente. Mai exact, teama de a începe ceva nou și provocator care determină ieșirea constantă din zona de confort pentru a obţine o dezvoltare personală într-un anume sens (un job mai bun, relaţii mai bune, mai mulţi bani, linişte interioară, etc.).

Cum depistezi singur această frică și ce anume poți face pentru a o gestiona eficient şi fără să mai pierzi timpul? Îți voi răspunde pe parcursul acestui articol. Simte-te liber să-l citești cu atenție, reflectează asupra lui și lasă-mi întrebările tale într-un comentariu mai jos.

Cuprinsul articolului
  1. Ce este frica de angajamente și cum se manifestă în viața individului
  2. Cauza principală a oricărui soi de frică
  3. Importanța atitudinii mentale constructive în a aborda frica de angajamente
  4. O capcană des întâlnită în rândul cursanţilor mei
  5. 3 pași simpli și rapid de implementat pentru a depăși frica de angajamente dar şi alte blocaje interne
Să începem.

Fii la curent cu noutăţile şi obţine Resursele Gratuite

Abonează-te la newsletter şi vei primi acces la resursele GRATUITE, printre care 3 Ebook-uri speciale şi Webinarul de 2 ore în care îţi explic cum să preiei controlul asupra gândurilor toxice aflate pe pilot automat.

Ce este frica de angajamente și cum se manifestă în viața individului

Am trăit-o în viața mea, am văzut-o la alții și am învăţat despre ea din cărți de specialitate şi cursuri profesionale. Frica de angajamente poate fi numită și frica de a ieși din zona de confort. Orice activitate care “te provoacă” să faci ceva nou, să te ții de un program sau de un nou obicei, declanșează această formă de teamă.

La baza ei stau întrebări precum: 

Sunt oare capabil/ă să îndeplinesc această misiune?

Cine sunt eu să cred că pot face asta?

Oare ce vor spune familia sau prietenii mei dacă eșuez?

Merită să încerc măcar?

Pe scurt, frica de angajamente este teama de a ieși din tiparele cu care te-ai familiarizat și de a te încadra într-un nou comportament, pe o durată de timp aleasă și cu o finalitate așteptată.

Te-ar putea interesa să citeşti şi De ce ajungi să NU obţii ceea ce-ţi doreşti?

Însă care este oare cauza principală a temerii de angajamente?

Cărţi Psihologia Gândului Cartepedia
Cele mai bune oferte la cărţi de orice gen, chiar acum! Profită şi citeşte ceva.

Cauza principală a oricărui soi de frică

Se spune că ar fi posibilele traume din copilărie. Eșecurile anterioare. Stima de sine scăzută. Lipsa de încredere. Sugestiile celorlalți. Lipsa de resurse suficiente… mneah! Sunt doar scuze pentru mintea conştientă, ca omul să-şi justifice rămânerea în zona “călduţă” a vieţii, fără riscuri.

Deși toate aceste argumente pot fi la fel de adevărate în esenţa lor, totuși am constatat că există o singură rădăcină puternică care stă la baza tuturor scuzelor noastre: reflectarea proprie în ochii celorlalți. Cu alte cuvinte, părerile altora despre noi, ce anume cred ei.

Dacă știm că nu suntem suficient de pregătiți pentru un proiect mai degrabă nu ne aruncăm în el decât să riscăm criticile apropiaților. Sau râsetele lor de eșecul nostru. Chiar dacă ştim că ne-ar prinde bine o transformare şi un rezultat măreţ.

De ce se întâmplă asta? Pentru că suntem ființe sociale și ne-am obișnuit să ținem cont de ceea ce cred ceilalți despre noi. Și nu numai că ținem seama de asta dar ne și ghidăm acțiunile/deciziile în funcție de aceleași așteptări: ceilalți şi părerile lor.

Îţi recomand să citeşti şi Frica de schimbare

Însă este oare sănătoasă o asemenea abordare psihologică?

Importanța atitudinii mentale constructive în a aborda frica de angajamente

atitudinea mentală constructivă poză psihologia gândului

Frica de angajamente și de hotărâri “mari” în viața noastră are la bază un fel de atitudine mentală limitativă pe care am construit-o de-a lungul anilor.

Dacă pe parcursul vieții ai fost obișnuit să faci ceea ce alții se așteptau de la tine vei avea aceeași tendință în continuare. Practic, îți vei raporta hotărârile personale la impactul lor asupra altora. Iar dacă lor “le convine” vei trece la treabă. Dacă nu, nu.

Sau dacă ai avut mai multe încercări din care ai ieşit cam “ciufulit” şi n-ai reuşit, acele eşecuri ţi-au spus ceva despre tine: că n-ai fi suficient de bun sau de pregătit. Probabil că asta te-a determinat să eziţi atunci când apar noi posibile oportunităţi. Iar frica de angajamente a devenit mecanismul tău de apărare însă, în acelaşi timp, scuza ta principală. 

Făcând asta în mod repetat, practic nu-ți trăiești propria viață. Cultivi mai multe soiuri de frică și îți știrbește stima de sine. Atitudinea mentală corectă este primul factor pe care îți recomand să-l iei în considerare ca să schimbi lucrurile.

Te-ar putea interesa şi Ce este frica şi cum o învingi imediat? Fără teorii absurde…

Printr-un proces de autoanaliză personală este important să identifici care sunt blocajele tale psiho-emoționale care te determină să înoţi în frica de angajamente. O atitudine mentală constructivă (pozitivă) este un comportament de gândire orientat spre creșterea personală și îmbunătățirea capacității de a depăși posibilele obstacole.

Totodată, gândirea “sănătoasă” presupune să înțelegi felul în care se stabilesc obiectivele realiste, astfel încât să nu te regăsești în situația de a alerga “după cai verzi pe pereți”, epuizându-ţi energia în proiecte sortite eșecului.

Însă crezi că este chiar aşa de ușor precum pare când citeşti asta? Nicidecum. Iată o capcană în care se cade adesea.

O capcană des întâlnită în rândul cursanţilor mei

Citate despre frică psihologia gândului

Mă bucur să întâlnesc în rândul oamenilor care vin în programul de curs şi mentorat oameni pasionați de lectura cărților de dezvoltare personală. “Căutători de combustibil interior” îi numesc eu. 

Totuși cum se face că cei mai mulți dintre oamenii care vin la mine au citit zeci de cărți de dezvoltare personală sau au mers la cursuri, și totuși n-au reușit să-și rezolve blocajul cu care se confruntă?

Este simplu: teoria rămâne la nivelul de rațiune, pe când un obicei se formează cu totul altfel. El presupune “a deveni” una cu ceea ce experimentezi.

Pentru a obține rezultatul dorit (în cazul de față depășirea fricii de angajamente, dar și orice altă formă de frică) este nevoie să treci din “Theorei” în starea de “Horao”. 

Acești doi termeni grecești, “Theorei” și “Horao” sunt legați de Piramida Conștiinței Umane, pentru a sublinia trecerea de la elementele teoretice la starea de a fi în concret, adică la rezultate.

Prin urmare, capcana majoră în care cad cei care vor rezultate este că se ancorează prea mult în Theorei (teoria pură) fără a experimenta practic ceea ce au învățat. Și de ce? Pentru că adesea practica eficientă se obține cu ajutorul unui mentor potrivit.

Citeşte şi articolul Cum să profiţi de frica ta?

Însă ce ai putea să faci tu acum pentru a începe să rezolvi frica de angajamente?

Cărţi care te ajută să înţelegi mai bine

Selectează oricare dintre cărţile de mai jos şi dă clic pe ea pentru a afla mai multe informaţii. Sunt lecturi de dezvoltare personală pe care ţi le recomand să le citeşti în timpul liber, ca să afli mai multe despre cum se manifestă orice formă de blocaj intern.

3 pași simpli și rapid de implementat pentru a depăși frica de angajamente dar şi alt gen de frică

Primul pas este conștientizarea. Analizează-ți acțiunile și vezi dacă identifici la baza lor frica de angajamente. Ca să îți dai seama de asta, pur și simplu întreabă-te cum te simți când vine vorba să intri într-un proiect nou sau să faci o promisiune cuiva, care te scoate din zona de confort.

Odată găsit răspunsul, dacă îți dai seama că ai această frică, treci la pasul al doilea: notează-ți într-un jurnal scris acțiunile care îți activează frica de angajamente

Ce anume, concret, te sperie? Rezultatul sau procesul? Ceea ce vei simți tu în urma rezultatului sau ceea ce vor spune ceilalți despre tine? 

Identifică dacă frica ta are la bază percepția ta despre tine sau ceea ce vor crede alții despre tine. Are o cauză internă sau externă?

Indiferent de răspunsul la această analiză, treci la pasul al treilea: îmbunătățește-ți stima de sine și nivelul de autoîncredere. Vreau să conștientizezi că viața ta este responsabilitatea ta și numai a ta, iar părerile celorlalți nu sunt importante decât dacă tu le lași să fie. Însă de ce ai face-o? Trăiesc ei în pielea ta?

S-ar putea să-ţi placă şi articolul Descoperă cum se vindeca Frica şi Anxietatea fără bătăi de cap!

Este posibil să-ți pese prea mult de ceea ce cred ceilalți însă ei să nu reprezinte un anturaj potrivit pentru creșterea ta psiho-emoțională. De aceea, este bine să faci și o evaluare a celor lângă care îți petreci cel mai mult timpul și să te asiguri că ei sunt o bună influență pentru realizarea planurilor tale.

Încrederea în deciziile și acțiunile tale se formează în timp iar pentru asta trebuie să încerci și să eșuezi de mai multe ori fără să-ţi afecteze negativ gradul de încredere în sine. Însă pentru asta trebuie să exersezi și să fii motivat să treci la treabă și să faci ceea ce este potrivit pentru tine.

Trebuie să-ţi schimbi optica odată pentru totdeauna!

Dacă simți că n-ai reuşit să te descurci singur/ă până acum şi ai nevoie de ghidare pentru a merge pe un drum către rezultate sigure, alături de mentorul potrivit pentru tine, te pot ajuta să faci asta.

Îți poți oferi uneltele de care ai nevoie să identifici blocajele tale psiho-emoționale și să le depășești fără să mai pierzi ani de zile cu soluții ineficiente.

Programează o ședință de consultanță 1 la 1 cu mine și hai să vedem care este situația ta concretă și ce putem face ca să o rezolvi repede. Apasă butonul de mai jos și selectează data calendaristică potrivită pentru tine iar eu te voi contacta pentru detaliile ulterioare. Va fi o şedinţă revelatoare pentru tine.

Ți-a plăcut acest articol despre frica de angajamente? Ai învățat ceva util din el? Ți-a oferit vreun moment de “Aha” şi te-a pus pe gânduri?

Dacă da, te rog să-mi spui și mie într-un comentariu mai jos. 

Iar dacă ai întrebări, adresează-mi-le într-un comentariu sau pe email@psihologiagandului.ro și îți voi răspunde cu drag.

Te invit să citești și articolul Insula unde trăiau sentimentele umane în care vei afla mai multe despre emoţiile principale ale omului.

Rămâi în contact cu noutăţile

Abonează-te la newsletter şi vei primi acces la resursele GRATUITE, printre care 3 Ebook-uri speciale şi Webinarul de 2 ore în care îţi explic cum să preiei controlul asupra gândurilor toxice aflate pe pilot automat.

Scroll to Top