În acest articol îţi voi vorbi despre nuda cogitatio, care înseamnă gândul criminal.
Spre final, voi aborda importanţa gândurilor în viaţa fiecăruia dintre noi.
Hai să vedem care sunt implicaţiile psihologice ale gândului criminal şi cum poţi să te fereşti de aceste impulsuri nefaste.
În ştiinţa dreptului penal există un principiu exprimat printr-un adagiu latin, care sună astfel: „Cogitatonis poenam nemo patitur”.
Asta înseamnă că simplul gând criminal nu poate fi pedepsit.
Să analizăm puţin noţiunea de „gând criminal” şi să vedem cu ce te poate ajuta pe tine înţelegerea acestui mecanism psihologic.
Te-ar putea interesa şi articolul Despre dezvoltare personala – omul, mintea şi sufletul.
Ce înseamnă nuda cogitatio?
Potrivit definiţiei din dicţionarul juridic nuda cogitatio este o expresie latină care înseamnă “simpla cugetare”.
Ea denumeşte pura intenţie a unei persoane de a săvârşi o faptă penală, în măsura în care ea nu s-a materializat în acte exterioare de executare.
Această intenţie nu atrage răspunderea penală iar persoana respectivă nu poate fi pedepsită conform legii.
În principiu, asta înseamnă că un individ care se gândeşte să comită o infracţiune nu poate fi tras la răspundere atâta vreme cât nu a comis fapta.
Nuda cogitatio exprimă practic gândul criminal nepus în practică.
Noţiunea de „crimă” provine de la latinescul „crimen”. Asta înseamnă în general orice infracţiune, nu neapărat fapta de ucidere a unei persoane.
Dilema gândului criminal s-a pus în istoria veche a dreptului penal. Teoreticienii vremii au încercat să explice deosebirile dintre tentativă şi infracţiunea consumată.
Ce semnifică psihologic nuda cogitatio?
Din punct de vedere psihologic orice faptă a omului porneşte dintr-un impuls psihic.
Fără un gând anterior nu există o faptă. William James – părintele psihologiei americane – spunea că dacă semeni un gând, culegi o faptă.
Suntem fiinţe raţionale pentru că gândim, spre deosebire de animale care nu au raţiune şi acţionează conform instinctului.
Prin urmare, la baza oricărei acţiuni stă gândul care o precedă.
Te-ar putea interesa şi articolul meu despre Comportamentul social şi secretul fundamental al influenţării oamenilor.
Cugetul întreţinut suficient de mult timp în minte are capacitatea de a te convinge să trei la acţiune. Aceasta pentru că el pătrunde în subconştient şi devine impuls.
Chiar şi cei care spun că acţionează fără să gândească, de fapt cugetă înainte de a face ceva însă nu iau în seamă avertizările raţiunii lor.
Când devine gândirea o problemă?
Există o diferenţă între simplul gând criminal al unei persoane şi noţiunile de premeditare, tentativă şi infracţiune consumată. Toate sunt termeni juridici.
Pe scurt, tentativa este punerea în executare a unei hotărâri de a săvârşi o infracţiune, executare care este întreruptă ori, deşi este dusă până la capăt, nu îşi produce efectul.
Pe de altă parte, infracţiunea consumată reprezintă situaţia în care o faptă penală a fost săvârşită şi rezultatul s-a produs.
Totuşi, o faptă penală săvârşită cu premeditare este mai gravă. Ea se pedepseşte mai aspru întrucât reprezintă o circumstanţă agravantă prevăzută de Codul Penal.
Cum nuda cogitatio înseamnă o simplă cugetare neurmată de acţiune, premeditarea înseamnă gândul criminal întreţinut mai mult timp în minte.
În plus, premeditarea presupune pregătirea infracţiunii cu meticulozitate şi trecerea la executarea propriu-zisă.
Se consideră că o persoană care săvârşeşte o faptă penală cu premeditare este mai periculoasă decât una care săvârşeşte fapta imediat.
Aceasta pentru că premeditarea presupune o chibzuire asupra faptei, o analizare a împrejurărilor şi o pregătire infracţională specifică.
Gândul criminal ar trebui pedepsit de lege?
Aceasta este o întrebare dificilă. Vă las pe voi să îmi spuneţi ce credeţi, într-un comentariu la sfârşitul articolului.
Gândiţi-vă că omul are în medie 60.000 de gânduri zilnic. Cum poţi dovedi că unul sau mai multe dintre aceste gânduri este criminal?
În plus, fiecare este liber să gândească. Nu-i poţi lua unui om dreptul de a gândi nestingherit. Asta înseamnă liberul arbitru.
Aşa cum scriam în recenzia despre cartea Omul în căutarea sensului vieţii, autorul cărţii s-a luptat cu sine ca să nu-şi piardă libertatea gândirii.
Dacă vrei să vezi istoria reală a unui om care a supravieţuit răului dus la extrem, în lagărele de concentrare din Auschwitz, îţi recomand să citeşti cartea Omul în căutarea sensului vieţii.
„În suferinţă omul trebuie să găsească un sens pentru a putea merge mai departe.” Viktor E. Frankl
Nimeni nu îţi poate lua libertatea gândirii. Îţi poate lua libertatea fizică, îţi poate lua bunurile, îţi poate face orice … dar libertatea gândirii o ai întotdeauna.
De aceea, psihologul Viktor F. Frankl spunea că atâta vreme cât alegem maniera în care să reacţionăm la evenimentele vieţii, nu trebuie să ne facem griji de rezultate.
„Cel mai important este modul în care alegi să reacţionezi la probleme, nu problemele în sine.” (Omul în căutarea sensului vieţii)
Vrei să ştii ce cărţi a scris Viktor F. Frankl? Toate sunt inspiraţionale.
Le găseşti la REDUCERE aici: lucrările lui Viktor F. Frankl.
Citeşte şi Ce este anxietatea sociala şi cum poate fi vindecată uşor?
Cum să previi gândurile nefaste?
Gândurile trebuie alese cu grijă şi controlate în permanenţă. Din noianul de idei ce îţi vin de-a lungul unei zile multe dintre ele vor fi negative.
Gânduri de răzbunare, teamă, eşec, îndoială, neîncredere sau lipsă de putere – toate sunt nocive pentru organismul şi viaţa ta.
Depinde foarte mult de tiparul gândurilor pe care le ai de obicei. Este ca şi dependenţa pentru zahăr. Dacă nu mănânci o perioadă, organismul nu îţi mai cere, se obişnuieşte fără dulce.
La fel şi cu gândurile noastre: dacă omul întreţine în mod constant gânduri pozitive în mintea sa vor lua naştere alte gânduri similare.
Pe de altă parte, dacă are cu preponderenţă o atitudine mentală negativă, atunci şi gândurile sale dominante vor fi negative. Este vorba de legea atracţiei şi de puterea subconştientului tău.
Dacă vrei să afli mai multe despre legea atracţiei şi cum îţi guvernează viaţa fără să ştii, îţi recomand să citeşti cartea asta:
Sarcina noastră ca oameni este să ne supraveghem cu atenţie gândurile întrucât dacă ele sunt lăsate necontrolate ne vor domina.
Un om care nu îşi asumă responsabilitatea gândurilor sale este precum o barcă fără vâsle, purtată de vânt la întâmplare. El nu are o destinaţie anume şi poate sfârşi prin a fi zdrobit de curenţii vieţii.
Unele gânduri ale noastre sunt inconştiente, adică că trec prin mintea noastră fără a fi observate.
Însă dacă facem un efort conştient vom deveni capabili să surprindem aceste gânduri şi să le contracarăm imediat.
Citeşte şi Recenzie cartea Puterea, de Rhonda Byrne – un manual de viaţă plin de înţelepciune.
Cum se nasc gândurile distructive?
Nuda cogitatio sau gândul criminal poate lua naştere dintr-o serie de cauze.
Una dintre cauze este suferinţa interioară a individului care se vede lipsit de mijloace suficiente pentru supravieţuire. Politica penală a statelor a reliefat că, în general, infracţiunile contra patrimoniului persoanei sunt comise de indivizi cu o situaţie materială precară.
Totuşi, mulţi dintre ei nu vor să îşi câştige existenţa cu muncă cinstită.Alţii ar dori să muncească onest dar pur şi simplu nu îşi găsesc un loc de muncă deoarece sunt marginalizaţi de societate.
Cu toate acestea, nimic nu justifică comiterea faptelor penale. Există atâtea soluţii legale să faci bani şi să trăieşti bine încât nu ai nevoie să încalci legile.
Legat de asta, am scris un articol foarte detaliat despre cum îţi poţi îmbunătăţi situaţia materială. Citeşte-l aici.
De ce este important să îţi supraveghezi gândurile cu atenţie?
Pentru că nu ştii când poţi fi victima unor cugetări nefericite care te pot determina să comiţi fapte pe care le vei regreta mai târziu.
Într-un articol viitor voi vorbi despre sursa gândurilor, influenţele exterioare care le generează şi ce putem face pentru a le modifica.
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre nuda cogitatio.Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.
Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’4′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”grid” columns-d=”2″ columns-t=”2″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”16″ horizontal-space-d=”16″ ct=”post_list-44467″ ct-name=”Image & Text 18″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-171f8d5b587″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”20″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”39″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”4″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” vertical-space-t=”50″ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: linear-gradient(rgba(0, 0, 0, 0) 0%, rgba(0, 0, 0, 0.5) 100%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_categories link=’0′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’0′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′]
[tcb_post_content size=’excerpt’ read_more=’Citeşte mai mult’ words=’12’ css=’tve-u-171f8d5b59a’][/tcb_post_list]
Am citit si este foarte util,am aflat lucruri noi.Felicitari celui ce a scris.
Mulţumesc!