Cartea Omul în căutarea sensului vieţii m-a cutremurat prin mesajul rece dar preţios pe care îl transmite, valabil pentru toată lumea.
Ea debutează cu aforismul „Cel care are un „de ce” pentru care să trăiască, va suporta orice CUM.” (filosoful Nietzsche)
Cartea Omul în căutarea sensului vieţii m-a izbit drept în faţă, încă de la primele pagini ale sale. Impactul a fost revelator.
Este o carte diferită de cele cu care m-am obişnuit însă foarte preţioasă prin conţinutul său privitor la natura umană şi ororile pe care le poate săvârşi.
În acest articol îţi prezint recenzia acestei cărţi şi aruncăm un ochi în cuprinsul ei.
Aşează-te comod şi citeşte cu atenţie.
Rezumatul cărţii Omul în căutarea sensului vieţii
Am citit cartea Omul în căutarea sensului vieţii rapid şi cu sufletul la gură ce-i drept.
Psihiatrul Viktor E. Frankl te surprinde cu descrierea amănunţită a regimului inuman la care erau supuşi prizonierii în lagărele de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial.
Ai auzit, cu siguranţă, de lagărele de la Auschwitz. Ei bine, află că autorul acestei cărţi a trăit acolo şi a văzut cu ochii săi ceea ce s-a întâmplat.
El a fost chiar la limita morţii, fiind din prima etichetat de personalul lagărului ca potenţială victimă, întrucât părea inapt pentru muncă.
Ca şi cartea Robinson Crusoe, această carte este în primul rând despre a supravieţui şi puterea de a găsi un sens ascuns în suferinţa omului.
Auschwitz a fost mai mult decât un simplu lagăr de cocentrare. A fost un test pentru voinţa umană de a căuta să îşi depăşească limitele naturale.
Din păcate, mulţi nu au reuşit să treacă acest test.
Omul care a supravieţuit lagărului
Viktor Frankl spunea în cartea sa că „Provocarea cea mai serioasă pentru o persoană este să găsească sens în viaţa sa.” Şi aşa este. Ia gândeşte-te puţin.
Cartea Omul în căutarea sensului vieţii descrie evenimentele specifice perioadei anilor 1939-1945, înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial. Ele sunt prezentate din perspectiva subiectivă a autorului, care a fost prizonier în lagărele de concentrare timp de mai mulţi ani.
S-a confruntat personal cu ororile regimului nazist, lipsurile, torturile şi imaginile cumplite ale celor care mureau pe capete din cauza suferinţelor cumplite.
Primele pagini ale cărţii sunt de-a dreptul extraordinare. Impresia mea personală a fost că sunt un om foarte bogat şi că noi toţi ar trebui să fim deosebit de recunoscători pentru bucuriile pe care le avem în societatea liberă în care trăim.
Dar ce putem învăţa din această lectură?
Lecţia de viaţă pe care toţi ar trebui s-o ştim
Cartea „Omul în căutarea sensului vieţii” te învaţă să fii recunoscător pentru bogăţiile din prezent şi să te convingă că menirea vieţii este în primul rând să îţi găseşti ţelul şi să îl îmbrăţişezi cu dăruire.
În prezent, abuzurile sau nelegiuirile care se fac nu sunt comparabile cu cele la care erau supuşi prizonierii lagărelor de concentrare din acele vremuri negre ale istoriei.
Aceste lagăre reprezentau ultima dovadă a cruzimii umane. Erau apogeul suferinţei!
Chiar şi numai pentru asta, cartea „Omul în căutarea sensului vieţii” merită citită pentru că te învaţă despre puterea de a supravieţui obstacolelor şi greutăţilor cele mai crunte ale vieţii.
Lipsa de hrană, lipsa de îmbrăcăminte, condiţiile aprige de muncă, suferinţele fizice, psihice şi intelectuale precum şi torturile de tot felul erau la ordinea zilei.
Regimul Auschwitz
Lagărele de la Auschwitz pedepseau oamenii pentru cele mai neînsemnate abateri. Şi cine făcea asta? tot oamenii. Ei înşişi erau călăi şi victime în acelaşi timp.
Simpla imagine a omului care în permanenţă se confrunta cu iminenţa morţii şi cu pericolele pedepselor corporale chiar şi pentru cele mai nevinovate gesturi ori pentru simpla neputinţă a organismului de a se adapta vitregiilor mediului şi privărilor de orice fel te face să înţelegi cât de frumoasă este viaţa pe care o trăim în prezent şi câtă putere trebuia să aibă un om ca, în primul rând, să nu apeleze la soluţia cea mai simplă: sinuciderea.
Unii oameni, probabil că dacă s-ar confrunta astăzi cu asemenea condiţii ar alege calea cea mai simplă, de care am vorbit mai sus. Pur şi simplu ar abandona.
Dar nu şi Frankl.
El descrie în carte cu lux de amănunte condiţiile în care a trăit şi toate gândurile ce i-au trecut prin minte. Şi ne demonstrează cum a reuşit să trăiască, să se agaţe de viaţă.
Cartea Omul în căutarea sensului vieţii este despre supravieţuire
Iată un fragment din carte, care ilustrează foarte bine mesajul de bază al ei:
„Numai un singur lucru vă rog, a continuat amicul, să vă radeţi zilnic, pe cât posibil, chiar dacă o faceti cu un ciob de sticlă… chiar dacă vă costă ultima bucățică de pâine. Veţi arata mai tineri, iar răzuiala vă va face obrajii să para mai rumeni. Aveți o singura șansă daca vreti sa rămâneţi în viaţă: să arătaţi cât mai apţi de muncă. Cea mai mică ezitare la mers, din cauza unei mici bășici în talpă, să spunem, va fi observată de soldaţii SS si a doua zi vă așteaptă camera de gazare. Știți ce este un «moslem»? Un om care arată deplorabil, epuizat, bolnav şi emaciat, unul care nu mai e capabil de muncă fizică grea… ăsta e un «moslem». Mai devreme sau mai târziu, de obicei mai devreme, orice «moslem» ajunge la gazare. Asa că ţineţi minte: bărbieriți-vă, mergeți cu spatele drept si fiţi inteligenți; numai aşa puteţi sta liniştiţi în privinţa camerelor de gazare. Toţi cei care sunteţi aici, chiar şi voi, sosiţi de douăzeci si patru de ore, nu aveţi de ce vă teme de gazare, poate cu excepția ta. A arătat spre mine si mi-a spus: Sper să nu te superi ca sunt aşa sincer. Celorlalți le-a repetat: Dintre voi toti, numai el are motive să se teamă de următoarea selecție. Aşa că să nu vă fie frică. Am zâmbit. Astăzi sunt convins ca oricine ar fi făcut la fel in locul meu.”
Vei învăţa despre „logoterapie”
Dincolo de povestea unei istorii reale, în care au murit peste 1,5 milioane de oameni în camerele de gazare, cartea „Omul în căutarea sensului vieţii” vine să explice o metodă inedită în domeniul psihiatriei, şi anume logoterapia.
Pe scurt, logoterapia este o tehnică psihiatrică modernă de rezolvare a problemelor cu care se confruntă individul, prin direcţionarea atenţiei către viitorul său, nu către trecut, astfel cum procedează şcolile vechi de psihologie şi psihoterapie.
Sunt multe de învăţat din această carte însă, dacă ar fi să o descriu în câteva cuvinte simple aş spune că este un mic ghid de identificare a propriului sens în viaţă şi de învăţare a demnităţii în faţa suferinţelor de orice fel.
Pentru că dacă nu o poţi evita, măcar pe cât posibil să o accepţi şi să înveţi din ea, trecând prin iadul vieţii cu capul sus şi cu curaj.
Cartea „Omul în căutarea sensului vieţii” este foarte potrivită pentru cititorii pasionaţi de psihologie, psihiatrie, filosofie, etică morală dar nu numai. Ea este o lectură obligatorie şi pentru ceilalţi oameni, profani ai acestor domenii, pentru că este scrisă într-un limbaj accesibil oricui şi ne descrie noţiuni interesante precum: compulsie la abluţiune, nevrotism, etilism, intenţie paradoxală, dereflecţie, pandeterminism, hiperintenţie şi vid existenţial.
Acestea fac referire la caracteristicile noastre ca indivizi, de care suntem conştienţi sau nu, însă ar fi bine să fim şi să le folosim în sensul progresului nostru ca fiinţă umană.
Lectură care te marchează şi te schimbă în bine
Profund este şi ultimul paragraf din cartea Omul în căutarea sensului vieţii, şi anume:
„În definitiv, omul este fiinţa care a inventat camerele de gazare de la Auschwitz, însă tot el este fiinţa care a intrat cu demnitate în ele, murmurând „Tatăl Nostru” sau „Shema Yisrael.”
După lectura iniţială cărţii, mă voi întoarce din nou la ea peste ceva timp. Dar până atunci, dacă este să rămân cu o singură idee din ea, aceasta este că: „omul poate găsi sens în suferinţă”.
Cel puţin, Viktor Frankl a reuşit să găsească acest sens într-o suferinţă pe care aş numi-o mama tuturor suferinţelor umane. De ce?
Pentru că dacă stăm să privim viaţa în lagărele de concentrare ne dăm seama că omul nu mai avea nicio individualitate sau valoare de respectat. Era pur şi simplu un instrument, un animal care muncea şi nu primea decât mai puţin decât minimul necesar pentru a trăi.
Era un ins care îşi pierdea rapid încrederea în orice şi odată cu asta, se pierdea pe sine.
Tortura are această aptitudine.
Iar cel care era incapabil să mai muncească era la fel de bun ca un om mort ce avea să devină foarte curând.
Omul în căutarea sensului vieţii – concluzie
Totuşi, autorul credea că „nu putem fi jefuiţi de absolut tot ce avem, atât timp cât păstrăm libertatea de a decide cum reacţionăm.” Voi ce credeţi, are dreptate?
Îţi recomand să citeşti această carte pentru că te va ajuta să îţi dezvolţi mintea şi să înţelegi cât de norocos eşti acum. Dar mai mult decât atât, te îndeamnă să cauţi propriul sens şi să nu rătăceşti prin viaţă la voia întâmplării.
Tot despre sensul vieţii şi căutarea acestuia, autorul a mai scris cărţile Voinţa de sens şi Strigătul neauzit pentru sensul vieţii. Ţi le recomand şi pe acestea.
Te învaţă asumarea şi te determină să devii conştient de darul preţios pe care îl ai: însăşi viaţa şi capacitatea de a alege ce să faci cu timpul tău, care este ireversibil.
În final, aş dori să adaug că autorul a sesizat bine următorul principiu, care este un un sfat de viaţă dintre cele mai frumoase pe care le-am citit până acum:
„Cel care are un DE CE pentru care să trăiască, va suporta orice CUM.”
Dacă ţi-a plăcut acest articol te rog să dai un like şi să îl distribui şi prietenilor tăi, să-i ajuţi să afle despre această carte.
La final, vreau să îmi laşi un comentariu mai jos şi să îmi spui care este impresia ta în urma lecturării acestei cărţi şi cu ce idei ai rămas în minte.
Spor la lectură!
Ţi-a plăcut? DISTRIBUIE ca să-i ajuţi şi pe alţii
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-1785a015688″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”24″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://lp-build.thrivethemes.com/leo-vel-orci-porta-non-pulvinar-neque/”,”title”:”Leo vel orci porta non pulvinar neque”,”class”:”tve-froala”}’]
[/tcb_post_list]