Cartea Robinson Crusoe este scrisă de autorul Daniel Defoe și are 254 de pagini, fiind împărțită în 20 de capitole.

Robinson Crusoe este un roman despre viață, aventură și supraviețuire. Îţi prezint în acest articol motivele pentru care merită să o citeşti şi principalele învăţături pe care le putem culege din experienţa eroului nostru. ATENŢIE: voi face un pic de spoiler, aşa că dacă doriţi să citiţi romanul vă sugerez să reveniţi la acest articol ulterior.

Pe scurt… despre aventurile unui supraviețuitor

Robinson Crusoe este o carte despre experiența și învățăturile personajului Robinson Crusoe care a naufragiat pe o insulă pustie, fără nicio țipenie de om. Acolo el încearcă să supraviețuiască și să se adapteze la mediul ostil în care se află.

Robinson Crusoe reușește să trăiască pe acea insulă douăzeci și ceva de ani. El mărturisește într-un jurnal al său preocupările sale zilnice pentru supraviețuire precum și descoperirile pe care le face.

Eroul învață zi după zi recunoștința pentru viața sa și pentru condițiile favorabile pe care le creează cu ajutorul Divinului, chiar dacă este singur.

Romanul Viața și aventurile lui Robinson Crusoe te învață să vezi oportunități acolo unde toți ceilalți văd dezastre sau capăt de drum.

În singurătate omul învață să își făurească un caracter puternic și să capete încredere în forțele proprii. În acea stare depinde doar de el și de semnele Cerului pentru a rămâne în viață.

Despre asta este cartea Robinson Crusoe.

Robinson Crusoe – un ghid despre supraviețuire?

Robinson Crusoe ne învață despre aventură și despre recunoașterea darurilor pe care fiecare le avem în noi înșine dar pe care nu le observăm. Însă nu doar atât!

Ne mărturisește şi efectele neascultării sfaturilor părintești și ne arată problemele care vin odată cu aceasta.

Ignoranţa este o problemă a multora dintre oameni iar ea, adesea, întreţinută în mod constant produce consecinţe interesante.

Lucrarea Robinson Crusoe ne mai învață despre încercări la limita morții dar și renașteri precum pasărea Phoenix din propria cenușă, mai puternici și apți pentru a înfrunta destinul ce ne așteaptă.

Cartea Robinson Crusoe descrie călătoria spirituală a eroului de la aventură către statornicire și învățarea virtuților vieții într-o atmosferă solitară, primitivă și câteodată imposibil de suportat.

Citate motivaționale din cartea Robinson Crusoe

Robinson Crusoe nu este o carte pe care să o citeşti o singură dată. Ea este presărată cu o serie de învăţături utile pentru viaţa fiecărui om. Iată câteva dintre acestea:

Toate neajunsurile vieții sunt împărțite între lumea de sus și lumea de jos, pe când cei din starea mijlocie au parte de cele mai puține nenorociri.”

“Căci bucuriile neașteptate – ca și necazurile – la început totuna par.”

“Totdeauna putem găsi prilej de îmbărbătare, dacă izbutim printr-o judecată dreaptă – să socotim binele și răul și să alegem calea binelui.”

“…Ce mare nebunie este să începi o treabă înainte de a ști cât te costă și înainte de a judeca bine dacă îți ajung puterile să o duci la bun sfârșit.”

“Tot ce este bun în lumea aceasta nu are preț decât atunci când ne aduce vreun folos. Oricât am strânge și grămădi ca să mai dăm și altora, totuși nu ne putem bucura decât de ceea ce ne folosește și nu de mai mult. Cel mai sărac om din lume, acela care jinduiește după toate, ar fi fost tămăduit de acest păcat dacă s-ar fi găsit în locul meu.”

“Toate nemulțumirile din viață pornesc de la lipsa de recunoștință față de ce avem.”

Cunoaștere, cunoaștere și iar cunoaștere

“Niciodată nu ne cunoaștem soarta până nu ne este luminată de una potrivnică ei. Nu știm să prețuim bucuriile decât după ce le pierdem.”

“Teama de primejdie este de o mie de ori mai înspăimântătoare decât primejdia însăși. Povara îngrijorării este cu mult mai rea decât nenorocirea pe care o așteptăm.”

“Puțini ar fi aceia care și-ar căina propria soartă dacă fiecare și-ar compara-o cu a acelora care viețuiesc mai rău ca ei și nu s-ar uita la cei care o duc mai bine.”

“…răul de care ne ferim mai mult și ni se pare mai înspăimântător devine, de multe ori, portița mântuirii noastre și adesea singura prin care putem scăpa din nenorocirea în care ne aflăm.”

“Adesea, oamenii se călăuzesc în faptele lor nu după îndatoririle pe care le au, ci mai totdeauna după foloasele la care se pot aștepta.”

Și lista continuă…

“Să nu disprețuiască nimeni asemenea îndemnuri tainice de a ne feri de primejdie, ce ne vin câteodată, chiar și atunci când judecata ne spune că nu-i o adevărată primejdie în preajma noastră.”

“E bine, totuși, să dăm ascultare îndemnurilor lăuntrice în anumite momente și mai ales când simțim puternic aceste imbolduri.”

“Toată viața mea am fost bântuit de acea  boală, atât de neobișnuită oamenilor, și din care li se trag cele mai multe năpaste, anume de a nu fi mulțumiți cu soarta pe care ne-a hărăzit-o bunul Dumnezeu și firea.”

“Foarte rar se întâmplă ca Dumnezeu să arunce pe cineva în nenorociri atât de mari și totuși acesta să nu găsească ceva pentru care să-i fie recunoscător, văzând nenorociri mai mari decât ale lui proprii.”

Recomandări… și vă sugerez să cumpărați!

Supraviețuirea nu poate exista fără o alimentație corespunzătoare. În articolul Alimentație defectuoasă sau insuficientă găsiți informații interesante despre nutriție și stil de viață.

Cartea poate fi comandată atât în versiunea bilingvă română-engleză cât și în versiunea obișnuită în limba română, la un preț foarte accesibil dând click pe una dintre imaginile de mai jos sau apăsând aici

Sursă: Robinson Crusoe, de Daniel Defoe.

Dacă v-a plăcut acest articol amintiţi-vă să îi daţi un like şi să îl distribuiţi şi prietenilor voştri.

Totodată, sunt curios să îmi spui dacă ai citit cartea care crezi tu că a fost secretul supravieţuirii personajului Robinson Crusoe.

Articole recente
09/27/2019 | Cărţi motivaţionale | 0 Comments

Leave a comment


Categorii