Cărţile de dezvoltare personală pe care le citeşti abundă în teorii şi exemple care demonstrează că poţi reuşi în viaţă şi că poţi avea ceea ce îţi doreşti, însă condiţiile care guvernează Autosugestia astfel cum o prezintă Emile Coue, sunt extrem de importante.
Te întrebi DE CE nu prea reuşeşti să ai succes? Te străduieşti tot timpul, încerci, dar parcă eşti ca un melc care se târăşte prea încet. Ori care stă pe loc.
N-ai simţit asta? Eu da, şi de multe ori. Astfel că mi-am pus multe dintre întrebările pe care ţi le pui tu acum probabil.
Aşa că am căutat răspunsuri. Şi ce să vezi! În urmă cu ceva timp am înţeles care este motivul tuturor eşecurilor umane chiar şi în situaţia în care respectivii indivizi muncesc şi fac aparent tot ceea ce trebuie pentru a-şi îndeplini un anumit ţel.
În acest articol îţi voi explica fenomenul psihologic care se întâmplă în Inconştientul nostru atunci când vrem să atingem un anumit ideal cu vieţile noastre.
Vom vedea diferenţele dintre Sugestie şi Autosugestie şi care sunt particularităţile Minţii Inconştiente, care se mai numeşte şi Subconştient.
Doar înţelegând şi acceptând aceste realităţi demonstrate ştiinţific de psihologul francez Emile Coue, poţi obţine rezultate remarcabile în viaţa ta folosind Autosugestia.
În schimb, dacă ignori aceste învăţături sau nu le accepţi, nu vei reuşi să obţii nimic din ceea ce îţi doreşti cu adevărat pentru că te autosabotezi şi nici nu ştii cum anume.
Ba mai mult, este posibil să obţii efectul contrar a ceea ce îţi propui să faci.
Citeşte şi articolul Ce înseamnă dezvoltarea personală? Adevărul gol-goluţ, fără umpluturi de Guru!
Emile Coue şi Autosugestia – Inconştientul este ca un copil răsfăţat
„Orice gândire, bună sau rea, se concretizează, se materializează, devine, într-un cuvânt, o realitate dacă este în domeniul posibilităţilor.”
Într-o carte de reper în domeniul psihologiei, Emile Coue afirma că omul îşi poate schimba viaţa şi îşi poate rezolva problemele dacă foloseşte corect puterea Autosugestiei. Cu toate acestea, nu este suficient să îţi repeţi mecanic anumite afirmaţii pozitive şi gata, să se întâmple minunea.
Tocmai de aceea cred că unele persoane renunţă prea devreme la practicarea Sugestiei şi Autosugestiei atunci când nu obţin ceea ce îşi doresc. Adică când ei văd că pur şi simplu nu funcţionează pentru ei.
Te-ar putea interesa şi articolul scris de mine despre Subconştientul şi minunile lui. Descoperă-ţi puterea interioară.
Inconştientul este acea parte a minţii de care, ai ghicit, nu eşti conştient. Este opusă minţii conştiente, raţionale. Inconştientul nu gândeşte, nu alege. El primeşte sugestia pe care i-o transmiţi voluntar şi o preia ca atare, începând să o pună în aplicare.
Dar această parte a creierului uman este foarte sensibilă şi periculoasă.
Tocmai pentru că nu raţionează şi nu face diferenţa între bine şi rău, ea poate acţiona atât în favoarea ta (dacă sugestia este constructivă) cât şi în detrimentul tău (dacă sugestia este negativă).
Câteva trăsături demonstrate ştiinţific ale Inconştientului uman sunt următoarele:
- Inconştientul nu judecă faptele;
- Inconştientul este naiv precum un copil fără experienţă;
- Inconştientul supraveghează şi administrează, pe pilot automat, funcţiile biologice ale organismului (inima, plămânii, circulaţia, digestia, etc.);
- Inconştientul este numit şi Imaginaţie şi predomină asupra voinţei individului
Îţi recomand să citeşti şi articolul Subconştientul – cheia rezolvării tuturor problemelor tale.
Cum acţionează Sugestia şi Autosugestia asupra Inconştientului? (Emile Coue)
„Deşi noi suntem atât de mândri de voinţa noastră, credem că facem în libertate tot ce facem, nu suntem în realitate decât nişte marionete de a căror sfori trage imaginaţia şi nu încetăm să fim marionetele imaginaţiei decât când am învăţat să o conducem noi pe ea.”
Ar fi simplu să poţi afirma o realitate pe care ţi-o doreşti şi Inconştientul gata, să treacă la treabă.
Partea mai puţin plăcută este că atunci când fixezi un obiectiv pentru tine tu, de fapt, îţi impui voinţa. Şi dacă aceasta nu este conformă cu Autosugestia pe care vrei să o transmiţi Inconştientului, nu vei reuşi să transformi obiectivul în realitate.
De ce se întâmplă acest lucru?
Deoarece Imaginaţia (Inconştientul) este mai puternică decât Voinţa. Poţi să îţi spui de sute de ori pe zi că vei reuşi sau vei face ceva, dacă în imaginaţia ta nu te vezi făcând acel lucru, nu va fi.
Nu ţi s-a întâmplat să vrei să realizezi ceva şi mintea să-ţi urle că „nu poţi?”.
Psihologul Emile Coue a întărit ideea conform căreia imaginaţia învinge voinţa. Şi ca să îţi dai seama de realitatea acestui adevăr, gândeşte-te la următoarele exemple:
Dacă aşezi o scândură la sol, lungă de câţiva metri şi suficient de lată încât să-ţi ţii echilibrul pe ea şi te deplasezi de la punctul A la punctul B, probabil că vei reuşi să faci asta fără probleme. Nu există niciun risc.
Acum imaginează-ţi aceeaşi scândură, suspendată în aer la 10 metri înălţime şi aşezată pe două puncte. Cineva îţi spune „mergi pe ea”. Tu vrei să faci asta dar imaginaţia începe să lucreze împotriva ta. Îţi este frică şi Autosugestia pe care o auzi ţipând în mintea ta este „dacă cad risc să mor ori să-mi rup picioarele”.
Volitiv tu îţi spui „vreau să merg pe scândură”, „vreau să reuşesc”, însă mintea subconştientă (pentru a te proteja de pericol) te va contrazice şi vei simţi teamă, amorţeală, anxietate, blocaje. Iar dacă totuşi decizi să mergi pe acea scândură ai destule şanse să pici de pe ea şi realitatea imaginată de Inconştientul tău să se materializeze.
Vezi de ce Imaginaţia (Inconştientul) este mai puternică decât Voinţa omului?
Totuşi, ce am putea să facem pentru a determina inconştientul să accepte autosugestia pe care o afirmăm în mod voluntar?
Hai să vedem…
Citeşte şi Importanţa optimismului. De ce NU FUNCŢIONEAZĂ gândirea pozitivă?
Cum funcţionează autosugestia?
„Ce îţi imaginezi că poţi face, dacă este posibil, poţi face.” (Emile Coue)
Pentru a evita problemele care apar atunci când îţi impui voinţa în faţa Imaginaţiei care acţionează în defavoarea a ceea ce ţi-ai propus, este necesar să înţelegi următoarele adevăruri fundamentale:
Imaginaţia deşi este numită de Emile Coue un „cal sălbatic fără frâu” poate fi stăpânită şi disciplinată în sensul dorit de noi. La fel precum un cal nărăvaş poate fi domesticit. Cu eforturi însă şi cu persistenţă.
Nimic nu se obţine aşa „pac!”. Ce simplu ar fi, nu? Trebuie să fie puţin greu, provocator.
Sugestia este diferită de Autosugestie.
Conform psihologului francez, Sugestia este „acţiunea de a impune o idee creierului unei alte persoane”. Pe de altă parte, Emile Coue spune că Autosugestia este „implantul unei idei în sine însuşi prin sine însuşi”.
Într-o definiţie şi mai exactă, Emile Coue considera că Autosugestia este „influenţa imaginaţiei asupra fiinţei morale şi fizice a omului.”
De-asta se spune în cărţile despre gândire că tot ceea ce îţi imaginezi şi crezi ajunge să se reflecte în realitatea fizică. Acea imagine mentală persistentă caută tot timpul modalităţi de a se concretiza în viaţa ta.
Se consideră că voinţa nu trebuie să intervină în practicarea Autosugestiei, pentru că aşa cum am văzut mai sus, dacă este contrară ideii inoculate, vei obţine efectul contrar a ceea ce vrei.
Şi gândeşte-te la următorul exemplu: dacă ai insomnie într-o seară, cu cât te vei strădui mai tare să adormi, cu atât mai mult n-o vei face. Voinţa pe care ţi-o impui de a adormi vine în contradicţie cu gândul Inconştientului şi va învinge acesta din urmă.
Soluţia? Lasă-te într-o stare de relaxare şi opreşte firul gândurilor controlatoare. Somnul va veni fără să te străduieşti să-l cauţi tu.
Sau imaginează-ţi ce se întâmplă dacă cazi într-o mlaştină. Cu cât te vei zbate mai tare să ieşi din ea (ceea ce este normal să faci şi este impulsul primar al tuturor oamenilor) cu atât mai repede te vei afunda până peste cap. Soluţia este să te mişti cât mai puţin, spre deloc, ca să câştigi timp pentru a fi salvat, nu? (Sau poate alte soluţii la care nu m-am gândit acum).
Prin urmare, orice sugestie devine eficientă când se transformă în autosugestie. Şi de aceea este extrem de important să fii atent la ce sugestii laşi să-ţi pătrundă în Inconştient.
Dacă accepţi realităţi negative proferate pe buzele „binevoitorilor” de pe lângă tine, îţi otrăveşti mintea cu ură, anxietate şi frici. Filtrează totul şi ia doar ce îţi face ţie bine şi îţi doreşti să trăieşti, nu ceea ce alţii încearcă să îţi inducă.
Trucuri pentru ca Autosugestia să funcţioneze în favoarea ta
„Când vrei să-ţi faci autosugestie conştientă, fă-ţi-o în chip natural, simplu, cu convingere şi mai ales fără efort. Dacă autosugestia inconştientă şi care adeseori este rea, se realizează cu atâta uşurinţă, este pentru că se face fără efort.” – Emile Coue
Dacă vrei să faci ceva şi îţi imaginezi că poţi, o vei face. Dacă, în schimb îţi imaginezi că este greu şi s-ar putea să nu poţi, atunci nu vei putea cu siguranţă.
Vestitul psiholog Emile Coue susţinea în cartea sa „Autosugestia” că „muşuroaiele devin munţi de netrecut dacă îţi imaginezi că nu poţi face ceva.”
De ce? Pentru că Inconştientul, aşa cum am văzut, este Imaginaţia şi este superior Voinţei.
Degeaba vrei (voinţa) să faci un anumit lucru ori să devii cineva sau să realizezi un anumit lucru, dacă nu crezi că poţi (nu îţi imaginezi).
Deci nu te lupta cu voinţa ta. Caută să creezi armonie între voinţă şi imaginaţie. Şi asta o poţi face prin practicarea autosugestiei conştiente, până când simţi că ea se aliniază cu ceea ce îţi spune mintea. Atunci se întâmplă ceea ce afirmi. Cu condiţia să fie posibil.
Totuşi nu poţi obţine chiar orice dacă încalcă legile firii şi ale naturii. Înţelegi ideea.
În final, noi trebuie să nu acţionăm spre reeducarea voinţei, ci spre educarea imaginaţiei.
Astfel, conform psihologului francez Emile Coue, Autosugestia eficientă trebuie să ţină seama de următoarele principii:
- Când voinţa este în luptă cu imaginaţia, totdeauna imaginaţia învinge, fără nicio excepţie;
- În conflictul dintre imaginaţie şi voinţă, puterea imaginaţiei este direct proporţională cu pătratul voinţei;
- Când voinţa şi imaginaţia sunt de acord ele nu se adună, ci se înmulţesc între ele;
- Imaginaţia poate fi condusă.
Acum ştii ce ai de făcut şi ce trebuie să nu faci pentru a nu ajunge în situaţia acelora care eşuează când îşi propun să realizeze ceva.
Nu uita că totul pleacă din minte şi apoi vezi în viaţa ta.
„Nimic fără Dumnezeu” poate fi interpretat şi ca „Nimic fără mintea Inconştientă care creează în mod continuu ceea ce îţi imaginezi şi crezi.”
Succes şi gândire pozitivă îţi doresc!
Ce părere ai despre informaţiile învăţate în acest articol? Ajută-ne cu un feedback. Lasă un comentariu.
Ai vreo nelămurire sau întrebare?
Lasă-mi un comentariu şi te voi ajuta.
Dacă ţi-a plăcut acest articol despre Emile Coue şi Autosugestia, şi dacă crezi că îi poate ajuta şi pe cunoscuţii tăi, te rog să dai un Like şi să-l distribui pe reţele tale de socializare.
Împreună suntem o comunitate puternică de oameni pozitivi şi creştem frumos.
Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE
Articole recente
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’4′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”grid” columns-d=”2″ columns-t=”2″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”20″ horizontal-space-d=”20″ ct=”post_list-43456″ ct-name=”Image & Text 08″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17f6ee21b83″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”15″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”24″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”4″ featured-content=”0″ disabled-links=”1″ vertical-space-t=”15″ class=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_categories link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”#”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]
[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”#”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]
[tcb_post_content size=’words’ read_more='(citeşte continuarea)’ words=’30’ css=’tve-u-17f6ee21b92′]CITEŞTE[/tcb_post_list]
Te-ar putea interesa să primeşti motivaţie în fiecare zi direct pe telefonul tău mobil.
Încearcă oportunitatea de mai jos:
Abonament Mesaj Motivaţional Zilnic pe telefonul tău mobil (prin WhatsApp)
Beneficiază acum de perioada GRATUITĂ de 5 zile şi vei primi în fiecare zi un mesaj pe telefon, prin WhatsApp, care să te ajute în dezvoltarea ta personală şi să te motiveze.
PROFITĂ ACUM!
__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„c4728”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”hsla(var(–tcb-main-master-h, 210), var(–tcb-main-master-s, 77%), var(–tcb-main-master-l, 54%), 1)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ VREAU PERIOADA GRATUITĂ __CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__
DORESC SĂ COLABOREZ CU TINE !