impactul retelelor de socializare

Descoperă cum te distrug reţelele de socializare

Suntem în plină eră informaţională iar tehnologia modernă a evoluat destul de mult însă ar fi bine să stăm puţin şi să ne gândim la impactul retelelor de socializare în vieţile noastre.

Fac ele bine moralului nostru? Ne ajută cu adevărat, aşa cum au fost ele concepute de la bun început? Sunt într-adevăr utile ori reprezintă o pierdere de vreme şi o sursă de tristeţe?

Dacă înainte oamenii îşi trimiteau scrisori pe care le redactau de mână şi aşteptau câteva săptămâni până să ajungă la destinatar, astăzi cu doar câteva clicuri poţi să contactezi în timp real pe cineva la capătul celălalt al lumii.

Iată că tehnologia bate spaţiul şi timpul fără probleme, ceea ce este un mare plus, nu-i aşa?

Este acesta un beneficiu al umanităţii? Clar da. Însă, din păcate, internetul are şi o latură întunecată care este destul de periculoasă. Cei care nu învaţă să se ferească de capcanele reţelelor de socializare, ajung să fie frustraţi şi nemulţumiţi de propria lor viaţă.

Involuntar ei se compară  cu cei mai „bine” decât ei şi încep să simtă invidie, răutate sau deznădejde.

Te-ar putea interesa următoarea ofertă la cărţile de dezvoltare personală din librăriile online. Clic pe banner-ul de mai jos ca să vezi detalii:

cartepedia.ro

Atunci când vezi luxul pe care îl etalează alţii în poze şi videoclipuri iar tu abia îţi duci traiul de azi pe mâine, este de înţeles că ajungi să te simţi mic şi neimportant în această lume aşa de mare.

Şi pe undeva crezi tot mai tare că ai fost nedreptăţit/ă de această soartă crudă.

Ce putem face pentru a evita acest rău pe care îl fac reţelele de socializare?

Cum ne putem feri de otrava psihologică pe care Facebook, Instagram sau TikTok o răspândeşte cu fiecare derulare prin feed-urile de pe contul tău?

Asta voi încerca să dezbat în articolul de faţă, aşa că te invit să îl citeşti cu atenţie până la final şi să-mi spui într-un comentariu părerea ta despre acest subiect.

Te-ar putea interesa să vizionezi clipul de mai jos, despre Puterea Inconştientului Uman şi motivul pentru care nu reuşeşti să îţi îndeplineşti unele obiective sau dorinţe. Clic mai jos:

Impactul retelelor de socializare este diferit pentru fiecare om

Vezi cele mai avantajoase

Astăzi, se pare că Facebook începe să-şi cam piardă din popularitate iar oamenii migrează tot mai mult către Youtube şi, mai nou, către platforma TikTok.

Văzusem un documentar despre aplicaţia TikTok în care se spunea că în fiecare zi milioane de oameni din întreaga lume îşi creează cont pe această aplicaţie. Cel puţin la nivelul anului 2022, când scriu acest articol, asta este realitatea.

„Înseamnă că are un succes imens, bravo lor!” ai putea să zici, însă care este substratul acestui comportament al utilizatorilor de conturi în reţelele de socializare?

Oamenii sunt obişnuiţi, în primul rând, să alerge după tot ceea ce este GRATIS. Aşa suntem făcuţi, psihologic, să ne bucurăm foarte mult când primim ceva de-a gata.

Orice cadou, orice beneficiu pentru care nu plătim nimic, ne face să vibrăm de emoţie şi să ne trezim din somnul monotoniei de zi cu zi. Devenim energici şi entuziaşti.

Cu toate acestea, există mii de oameni care nu au niciun cont pe reţelele de socializare. Ei sunt rupţi de această realitate virtuală. Nu ştiu şi nici n-au auzit ori poate nu-i interesează despre asta.

Citeşte şi Descoperă cum se vindecă FRICA şi ANXIETATEA fără bătăi de cap!

Alţii sunt atât de neîndemânatici cu telefonul încât nu ştiu cum să-şi instaleze o aplicaţie şi să-şi creeze un cont pe Facebook, de exemplu.

Unii sunt în vârstă şi pur şi simplu nu sunt obişnuiţi cu tehnologia secolului XXI.

Alte persoane nu au deloc un telefon smartphone, atât sunt de sărace din punct de vedere financiar!

Sunt ei privilegiaţi în vreun fel de faptul că n-au sau nu doresc să aibă acces la această lume virtuală? Vom vedea mai departe.

Fie că te încadrezi în breasla celor care au conturi pe reţelele populare de socializare, fie că nu, lumea internetului îţi guvernează viaţa fără să vrei. Iar impactul retelelor de socializare îşi face simţită prezenţa şi în viaţa ta, sub o formă sau alta.

Gândeşte-te la cardul tău bancar pe care îl gestionezi printr-o aplicaţie pe telefonul mobil. Sau la operaţiunile pe care le faci pe laptop sau calculator. Vrei, nu vrei, ai contact cu tehnologia. Şi dacă faci asta, eşti foarte aproape să ai contact şi cu reţelele de socializare. Uneori n-ai încotro şi eşti obligat/ă să faci asta, pentru că poate ai nevoie chiar la locul de muncă să colaborezi cu o astfel de reţea.

Totuşi, felul în care te foloseşti de cele mai populare reţele de socializare face diferenţa între binele şi răul pe care îl produc acestea.

şi educaţie financiară care îţi transformă în bine mentalitatea şi destinul.

Reţelele de socializare sunt formate din… ai ghicit, oameni!

impactul retelelor de socializare

Astăzi, mai toate business-urile au nevoie de o prezenţă în mediul online pentru a avea un succes mai mare.

După ce ne-am confruntat cu pandemia Covid-19 şi restriciţiile impuse de aceasta, majoritatea s-au cufundat în filme pe Netflix, emisiuni la televizor sau au consumat conţinut de tot felul pe Youtube şi celelalte reţele de socializare.

O parte dintre oameni au investit timp în educaţia lor, citind cărţi de dezvoltare personală şi educaţie financiară.

Înainte de a merge mai departe vreau să te gândeşti la următorul aspect: reţelele de socializare nu sunt formate din altceva decât oameni. Deci reflectă mentalitatea celor care o compun. Tocmai de aici rezultă şi impactul retelelor de socializare.

Facebook-ul, Tik-Tok-ul, Youtube-ul nu sunt decât nişte bucăţi mari din spaţiul internetului unde milioane de utilizatori ca mine şi ca tine creează conţinut de diferite tipuri şi îl publică acolo în fiecare zi.

Unii publică toate prostiile posibile, alţii caută să creeze valoare cu care să-i informeze şi ajute cu adevărat pe ceilalţi să aibă o viaţă mai bună şi să reuşească în ceea ce îşi propun pozitiv în viaţă.

Noi toţi formăm aceste reţele de socializare şi fără noi, oamenii, ele nu ar avea nicio utilitate practică şi n-ar putea exista.

Gândeşte-te că ai un cont de Facebook. Ce faci cu el? Probabil că îl ţii ca să vorbeşti cu familia şi prietenii prin aplicaţia Messenger, să publici câteva poze reuşite cu tine ori să-i „spionezi” pe alţii şi să vezi ce-au mai făcut.

Am ajuns să avem o viaţă separată pe reţelele de socializare şi unii simt pur şi simplu că nu există dacă nu au o prezenţă în mediul online.

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Cum te afectează Negativismul oamenilor

Partea proastă este că ceea ce alegem să publicăm acolo uneori este atât de artificial şi fals încât nu ne caracterizează pe noi, aşa cum suntem în realitate. Vrem să etalăm perfecţiunea vieţii noastre însă, în realitate, suntem atât de imperfecţi! Şi nu-i un lucru rău că eşti imperfect. Este, de fapt, foarte bine pentru că în felul acesta eşti forţat/ă să evoluezi şi să te schimbi.

Mulţi oameni consideră că Facebook sau TikTok este un alter Ego al lor, unde pot să fie pur şi simplu perfecţi şi să afişeze ceea ce nici nu au în realitate.

Alţii, ca mine, gândesc că aceste reţele de socializare au fost concepute pentru a răspândi informaţii utile şi a ajuta lumea, preferabil prin postări pozitive şi care să inspire.

Concluzia este că toate reţelele de socializare sunt formate din oameni şi, astfel, reflectă rezultanta caracterului şi mentalităţii fiecăruia. Iată cum se formează impactul retelelor de socializare în vieţile oamenilor.

Sigur că unele postări încalcă regulile platformelor respective şi, prin urmare, sunt şterse iar utilizatorul respectiv este blocat. Acestea sunt cazurile extreme.

Totuşi ce au ajuns să fie aceste comunităţi virtuale în care ne petrecem timpul? Sunt ele spre mai binele nostru?

Citeşte şi Descoperă top 4 cărţi despre vindecarea copilului interior şi Mindfulness

Cum s-au transformat reţelele de socializare de-a lungul timpului?

Dacă înainte intrai pe Facebook ca să iei legătura cu prietenii şi cu rudele, fie printr-un mesaj scris, fie printr-un apel audio sau video, astăzi ne confruntăm cu altceva.

Astăzi, în mare parte, reţelele de socializare au devenit business pentru antreprenorii care doresc să-şi promoveze produsele sau serviciile proprii prin reclame plătite pe aceste reţele.

În ele se investesc milioane de dolari pentru reclame.

Pe de altă parte, toate reţelele de socializare au început să gâfâie de ştiri negative, multe dintre ele false, şi de conţinut total lipsit de sustenanţă şi valoare constructivă pentru simplul om.

O cale de a combate acest boom de negativism este hrănindu-te cu învăţăturile pe care le găseşti în colecţia de cărţi Secretul, scrisă de Rhonda Byrne.

Iar individul slab influenţabil se hrăneşte cu aceste informaţii negative, fără să-şi dea seama că dacă se concentrează pe acestea, va găsi şi mai multe în viitor.

De ce?

Pentru că majoritatea reţelelor de socializare au în spate inteligenţă artificială şi algoritmi de programare care oferă utilizatorului mai mult din ceea ce vizionează în mod obişnuit.

Cu alte cuvinte, aceşti roboţei virtuali studiază comportamentul fiecărui utilizator în parte şi îi oferă mai multe postări relevante pentru interesele sale.

Citeşte şi articolul 5 paşi ca să faci faţă descurajărilor (John C. Maxwell)

Aşa se explică că dacă te uiţi pe TikTok la un anumit gen de videoclipuri sau la ceea ce postează un anumit creator, feed-ul din prima pagină îţi va oferi mai multe asemenea clipuri.

Mi se pare un exemplu clasic care demonstrează cum funcţionează Legea Atracţiei în vieţile noastre. Cu cât te concentrezi şi cauţi mai mult un anumit gen de informaţii, cu atât mai mult vei atrage acea realitate în viaţa ta.

Şi mai intră în funcţiune Legea Creşterii Exponenţiale, care determină să primeşti şi mai mult din ceea ce cauţi.

Aşa că să nu te plângi niciodată de părţile întunecate ale reţelelor de socializare. Să conştientizezi faptul că dacă eşti asaltat/ă cu ştiri false sau conţinut de prost gust, este pentru că ai obişnuit algoritmul cu un astfel de comportament.

Schimbă obiceiurile tale de căutare şi vei schimba conţinutul pe care îl vei primi iar impactul retelelor de socializare va fi unul benefic în viaţa ta.

Pentru că da, pe aceste reţele de socializare există atât binele cât şi răul. Atât informaţii constructive, cât şi distructive. Atât oameni buni şi generoşi, cât şi oameni răi şi egoişti.

La fel ca în viaţa reală de toate zilele.

Îţi recomand să citeşti şi articolul Descoperă comunicarea nonviolentă cu oamenii

Diferenţa o faci tu prin comportamentul şi alegerile tale. Selecţia o faci numai tu. Ce alegi să vezi? Bârfa, răutăţile, invidia şi cancanul? Ori succesul prin metode autentice, oamenii care inspiră, inovaţiile, lucrurile bune care se întâmplă în lume şi îţi pot da idei valoroase pentru viaţa ta?

Informaţiile asupra cărora te vei focusa, vor creşte şi se vor perpetua în viaţa ta.

Dar înainte de a-ţi răspunde la această întrebare, gândeşte-te mai întâi care este scopul tău în viaţă şi cum vrei să-ţi investeşti timpul pe reţelele de socializare. Pentru creşterea ta ori pentru propriul sabotaj?

Răspunsul e doar la tine şi timpul tău este doar al tău. Tu alegi ce faci cu el. Şi suporţi consecinţele.

Ce facem însă cu negativismul care ne bate la uşă câteodată şi vrea să intre cu orice preţ? Vom vedea în articolul viitor.

Până data viitoare, te rog să-mi laşi un comentariu în care să-mi spui părerea ta despre impactul retelelor de socializare în viaţa omului şi cum percepi tu acest trend al lumii moderne.

Ai grijă de tine şi de psihicul tău!

Ce părere ai despre informaţiile învăţate în acest articol? Ajută-ne cu un feedback. Lasă un comentariu.

Ai vreo nelămurire sau întrebare?

Lasă-mi un comentariu şi te voi ajuta.

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi dacă crezi că îi poate ajuta şi pe cunoscuţii tăi, te rog să dai un Like şi să-l distribui pe reţele tale de socializare.

Împreună suntem o comunitate puternică de oameni pozitivi şi creştem frumos.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Articole recente

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’4′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”grid” columns-d=”2″ columns-t=”2″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”20″ horizontal-space-d=”20″ ct=”post_list-43456″ ct-name=”Image & Text 08″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ element-name=”Post List” css=”tve-u-17f92a57462″ no_posts_text=”” total_post_count=”24″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”4″ featured-content=”0″ disabled-links=”1″ horizontal-space-m=”0″ vertical-space-m=”15″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-t=”15″ class=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_categories link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”#”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”#”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[tcb_post_content size=’words’ read_more='(citeşte)’ words=’22’ css=’tve-u-17f92a57472′]CITEŞTE ARTICOLUL[/tcb_post_list]

Abonament Mesaj Motivaţional Zilnic pe telefonul tău mobil (prin WhatsApp)

Beneficiază acum de perioada GRATUITĂ de 5 zile şi vei primi în fiecare zi un mesaj pe telefon, prin WhatsApp, care să te ajute în dezvoltarea ta personală şi să te motiveze.

PROFITĂ ACUM!

__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„c4728”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”hsla(var(–tcb-main-master-h, 210), var(–tcb-main-master-s, 77%), var(–tcb-main-master-l, 54%), 1)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ VREAU PERIOADA GRATUITĂ __CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top