Cum să depăşeşti anxietatea provocată de Pandemie?

anxietatea provocata de pandemie

Suntem în plin proces de recuperare şi adaptare la noul virus care ne-a bombardat existenţa, însă ce facem mai concret ca să depăşim anxietatea provocata de pandemie?

Cei mai mulţi oameni se confruntă cu o temere excesivă atunci când vine vorba şi de cea mai mică simptomatologie de răceală sau gripă comune.

Confundăm cu uşurinţă o simplă răceală cu virusul ucigaş.

Cum gestionăm la nivel psihologic această situaţie cu care se confruntă umanitatea? Pentru că dacă cei mai norocoşi dintre noi nu trec prin această boală ori se vindecă de ea, cei mai mulţi rămân cu sechele psihologice din cauza traumelor care s-au instalat.

Legat de subiectul articolului de faţă, unul dintre articolele de specialitate pe care îţi recomand să-l citeşti, este „Sfaturi pentru a gestiona stresul si anxietatea in timpul pandemiei COVID-19″, scris de Dr. Raluca Costinescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică.

Ştiai de Ebook-ul cel nou? Completează formularul de mai jos ca să-l primeşti pe email.

__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{„3771a”:”Bunker”,”b57cc”:”Link Water”,”98e4d”:”Royal Blue”,”0e849″:”Deep Cove”},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Descarcă acum Ebook-ul Top citate motivaţionale din cartea 10 Paşi pentru o viaţă împlinită

Inspiră-te în fiecare zi cu zecile de pasaje motivaţionale din celebra carte a lui Dale Carnegie. Completează formularul de mai jos şi verifică-ţi adresa de email cu care te-ai înregistrat.

DESCARCĂ

În acest articol îţi voi împărtăşi opinia mea şi voi încerca să subliniez câteva modalităţi sănătoase cu ajutorul cărora îţi poţi proteja mintea de frica asociată acestui virus cu care ne-am obişnuit de aproximativ 2 ani de zile.

Îţi împărtăşesc părerea mea de om simplu, nu sunt specialist în medicină, nu ofer sfaturi medicale, ci doar din perspectiva calificării mele de consilier pentru dezvoltare personală.

Citeşte şi articolul Frica de schimbare.

Aşa cu tu decizi dacă sugestiile de mai jos îţi fac bine sau nu şi dacă le vei aplica.

Relevant pentru subiectul articolului de faţă este videoclipul pe care l-am publicat pe Youtube, cu tema „Gândirea pozitivă face minuni sau e un MIT?”. Apasă pe imaginea de mai jos pentru a viziona clipul.

De ce apare anxietatea provocata de pandemie?

Orice schimbare neplăcută care apare în viaţa omului este întâmpinată prima dată cu reticenţă, apoi cu frică.

Suntem crescuţi să căutăm mereu zona de confort, în care ne simţim bine, şi mai toată viaţa alegem să nu ieşim din ea, eventual prea puţin.

Asta se întâmplă deoarece schimbarea presupune eforturi, sacrificii şi uneori rezultate neaşteptate. Pentru a putea întâmpina sănătos astfel de modificări ale realităţii, este necesar să abordăm lucrurile, în primul rând, cu mult calm şi relaxare mentală.

Te-ar putea interesa şi articolul Despre dezvoltare personală. Omul, Mintea şi Sufletul.

Când a venit acest fenomen, Pandemia, lumea a devenit agitată şi foarte speriată. Pe undeva este normal, pentru că era ceva neprevăzut şi neaşteptat. Un fenomen care ne-a scos capetele din ţărâna realităţii cu care ne luptam fiecare până atunci.

Apoi, orice om a început să privească acest eveniment prin ochii propriei experienţe psihologice de viaţă. Unii s-au speriat foarte tare, alţii au fost mai neglijenţi, în timp ce câţiva au încercat să-şi menţină calmul şi să ia lucrurile aşa cum vin.

Din categoria a treia fac parte şi eu. Pot să spun că mi-a fost bine până acum şi sper să-mi fie în continuare.

Ce m-a ajutat cel mai mult? Norocul, protecţia divină şi liniştea psihologică pe care am căutat să mi-o induc întotdeauna cu ajutorul învăţăturilor din sfera dezvoltării personale.

Anxietatea provocata de pandemie apare la fel cum se întâmplă în cazul oricărui alt stimul care provoacă frică şi incertitudine cu privire la viitor.

Îţi recomand să vizionezi Webinarul Live pe care l-am susţinut pe Facebook, cu tema „Cum să obţii mai multă energie vitală, cu uşurinţă”. Clic pe videoclipul de mai jos şi dă un Like paginii de Facebook Psihologia Gândului, pentru a fi notificat/ă ori de câte ori fac o postare nouă.

Cum scapi de anxietate?

Pe Blog am scris câteva articole detaliate cu modalităţi naturale prin care poţi învinge anxietatea.

Câteva dintre ele sunt Ce este Anxietatea? Trebuie să ştii asta urgent! , Ce este frica şi cum o învingi imediat? Fără teorii absurde şi Despre sentimentul de frică. Experimentul lui Avicenna. Clic pe fiecare în parte ca să ajungi la articolul respectiv.

În principal, ceea ce funcţionează foarte bine este psihoterapia cognitiv-comportamentală. Nu te speria, deşi pare o noţiune alambicată, lucrurile sunt de fapt chiar simple: este vorba despre tratarea simptomelor de frică şi anxietate cu ajutorul unor tehnici care ţin de gândirea pozitivă şi dezvoltarea personală.

Şi chiar dacă pare că ar fi o modalitate ineficientă atunci când sunt cazuri grave de anxietate, totuşi, specialiştii alternează psihoterapia cu medicamentaţia, întrucât efectul obţinut este cel mai bun.

Cruda realitate este că n-ai cum să rezolvi problemele de natură psihologică fără intervenţia asupra mentalităţii. Iar asta o poţi face cel mai bine atunci când nu te abandonezi în mâna unui specialist fără ca tu să-ţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă cu tine.

Nu mă înţelege greşit. Sunt cazuri când n-ai cum să reuşeşti, probabil, fără ajutorul de specialitate. Însă şi atunci, ai nevoie să lupţi şi tu, să ajuţi specialistul prin comportamentul tău orientat spre vindecare.

Ca să revenim la anxietatea provocata de Pandemie, ea poate fi rezolvată relativ simplu. Primul lucru pe care ţi-l recomand să-l faci este să încetezi a mai urmări ştirile. Cel puţin acelea care sunt negative.

De ce? Pentru că majoritatea sunt negative şi unele dintre ele obţinute din surse nesigure. Caută să te informezi din cele mai sănătoase surse, dacă poţi găsi.

Şi stai liniştit. Le vei auzi chiar dacă nu le cauţi. Oamenii din jur sunt tot timpul informaţi şi răspândesc zvonurile negative aşa de repede, încât n-ai cum să nu le auzi.

Dar eu îţi propun să nu le asculţi. Le poţi auzi, dar să nu le asculţi!

Îţi recomand să citeşti şi articolul Cum îţi schimbă viaţa optimismul şi gândirea pozitivă.

Nu face greşeala asta…

anxietatea provocata de pandemie

În multe medii sociale funcţionează ceea ce numesc eu „telefonul fără fir.” Ştii că era un joc al copilăriei care se numea aşa.

X spune o vorbă către Y, Y o spune către Z şi Z către A. Problema societăţii noastre este că acea vorba care traversează drumul de la Y către A, ajunge de cele mai multe ori să fie total schimbată ori, în unele cazuri, opusul ei.

Cu alte cuvinte, mesajul transmis este denaturat în toate aspectele sale. De-asta nu e bine să asculţi la ceilalţi şi să te uiţi în gurile lor, cum se zice. Pentru că unii preiau informaţia pe care o aud şi o investesc cu propria încredere, fără să o verifice mai întâi ca să vadă cât de autentică este. Şi apoi o spun altora, cu titlu de convingere şi informaţie sigură. Telefonul fără fir, cum spuneam.

Dacă vrei să te protejezi de anxietatea provocata de Pandemie, dar şi de orice zvon negativ care ţi-ar putea tulbura pacea interioară, eu îţi recomand să nu mai asculţi vorbele clevetitoare ale celorlalţi. Să nu mai urmăreşti ştirile care promovează numai evenimentele negative.

Şi cel mai important… chiar dacă afli de un lucru rău în lume, caută să nu vorbeşti despre el şi să-l accepţi în fiinţa ta. Nu-i face casă în mintea ta, concentrându-te asupra lui şi discutând cu ceilalţi despre el.

Te-ar putea interesa şi articolul Memoria subconştientului. Cauza a tot ceea ce se întâmplă.

Ceea ce crezi pune stăpânire pe tine

Şi pentru că anxietatea este o problemă care ţine de psihic şi obişnuinţe, vreau să îţi recomand câteva cărţi celebre de dezvoltare personală care te vor ajuta în demersul de psihoterapie pe cont propriu.

Apasă butonul de mai jos şi vezi dacă ţi se potrivesc cărţile scrise de Napoleon Hill, pe care le găseşti acum la o super-promoţie.

__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{„70d95″:”Link Water”,”0ac3e”:”Picton Blue”,”4eb8d”:”Bunker”},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Recomandarea săptămânii

Pachet complet de 9 cărţi scrise de Napoleon Hill – Reducere 20% şi Transport GRATUIT

Cele 9 cărţi sunt:

1. Calea spre succes

2. De la idee la bani

3. Secretele prosperităţii

4. Puterea de convingere

5. Secretul bogăţiilor

6. Secretele celor trei maeştri

7. Reguli de aur

8. Secretul libertăţii

9. Cheia succesului. Gândirea pozitivă

__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„c0384”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„c0384”:{„val”:”var(–tcb-skin-color-0)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„c0384”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ Profită de Reducere20% la tot pachetul

Sistemul de credinţe al unui om contribuie la formarea realităţii pe care o trăieşte. Am experimentat asta de câteva ori în viaţa mea şi susţin cu tărie ceea ce spun.

Legat de pandemia prin care trece umanitatea, semnalul de alarmă este cât se poate de real. Nu suntem absurzi ca să ignorăm faptele, cu toate că există posibilitatea unor erori umane şi în ceea ce priveşte statisticile pe care le auzim la televizor.

Totuşi, calea sănătoasă prin care te poţi proteja de anxietatea provocata de Pandemie este să ai grijă de sănătatea ta şi să nu te sperii. Caută să urmezi regulile de protecţie împotriva virusului, ia propria hotărâre dacă este bine să te vaccinezi sau nu şi fereşte-te să asculţi mesajele negative ale celor care militează de o parte sau alta.

Gândeşte cu mintea ta, trage concluziile tale şi fii calm.

Acţionează cu inteligenţă. Nu lua decizii din frică, pentru că atunci rişti să le iei cel mai greşit.

În final, propunerea mea pentru tine este să ai încredere în Dumnezeu, în tine şi în vitalitatea care există pe Pământ.

Vom trece peste această criză şi este important să fim bine psihologic după ce se va sfârşi.

Ţi-ar putea plăcea şi articolul Importanţa atitudinii potrivite în viaţă.

Ne putem feri de virus dacă respectăm măsurile impuse de autorităţi şi normele de igienă, însă nu ne poate garanta nimeni că nu ne putem îmbolnăvi la un moment dat sau altul.

Ori putem fi chiar asimptomatici! Nimeni nu ştie. Trăim şi vedem ce se întâmplă.

Însă cred că putem trăi mult mai bine dacă scoatem frica asta din noi şi avem încredere în protecţia Universului şi a lui Dumnezeu.

Atunci când ştii că orice-ar fi, va fi bine atâta vreme cât nu-ţi laşi mintea otrăvită de negativism şi frică, nu te mai sperii şi nu mai experimentezi această anxietate provocată de virusul Covid-19 sau de orice altceva.

Caută să obţii această stare de linişte şi să te gândeşti întotdeauna la ceea ce se întâmplă frumos în lume, la bucuriile pe care încă le putem experimenta.

Tu cum te protejezi psihologic de această Pandemie? Lasă-mi un comentariu şi spune-mi, te rog.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre anxietatea provocata de Pandemie.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un Like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Articole recente

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17db91436fd” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”124″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/importanta-optimismului”,”title”:”Importanta Optimismului: de ce nu funcţionează Gândirea Pozitivă?”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top