Last Updated on 3 ani by Adrian
Cred cu tărie că viaţa însăşi este o clasa pregatitoare continuă pentru dezvoltare personala şi progres. Cum ar putea fi altfel!?
Există un citat care spune astfel: „oamenii nu sunt prizonierii sorţii, sunt mai degrabă prizonierii propriilor minţi.” (Franklin D. Roosevelt)
Acest principiu este de o valoare absolută. Mintea este foarte puternică şi dispune de orizonturi largi de posibilităţi, însă la fel de bine te poate sabota dacă nu este atent şi constant întreţinută cu seminţe bune.
Partea care-mi place din spectacolul numit „viaţă” este că învăţarea nu se opreşte niciodată. În niciun caz odată cu terminarea şcolii şi a educaţiei instituţionalizate.
Şi vezi tu, există credinţa greşită că materiile pe care le învăţăm în şcoală nu ne sunt de folos în viaţă. Poate că da, n-ai nevoie să ştii integrale sau geometrie în spaţiu ca să ajungi cineva. Însă cu siguranţă acele formule matematice cu care-ţi băteai capul în liceu aveau rostul de a-ţi antrena mintea pentru ce avea să vină – viaţa de adult.
Cred că printre cele mai preţioase cărţi de dezvoltare personală care m-au învăţat cât de importantă este educaţia continuă pentru minte şi suflet, sunt cele din Raftul liderilor de succes, scrise de John Maxwell. despre cele 10 cărţi la care mă refer şi pe care ţi le recomand maxim.
Hai să vedem cât de important este procesul de autocunoaştere şi preocupare continuă pentru învăţare. Să privim fenomenul dezvoltare personala ca o clasa pregatitoare.
Pe Youtube am publicat un videoclip scurt cu Citate motivaţionale fascinante, pe un fundal sonor deosebit. Te invit să-l vizionezi apăsând pe imaginea de mai jos.
Şi dacă eşti nou, te rog să te abonezi la canalul de Youtube ca să primeşti motivaţie zilnică.
Acest articol ţi se potriveşte chiar dacă eşti adult. Nimeni nu poate să spună că le ştie pe toate, nu?
Înainte să merge mai departe, ţine minte următorul principiu de viaţă: „rămâi prizonierul propriei minţi dacă refuzi să înveţi şi să te dezvolţi ca om.”
Şi din asta se naşte o zicală pe care o construiesc eu acum: „spune-mi dacă-ţi place să înveţi, ca să-ţi spun cine eşti.”
Citeşte şi De ce este vital să ai un plan de dezvoltare personală.
Clasa pregatitoare prin dezvoltare personala. De ce contează să înveţi tot timpul ceva nou?
„Învață tot ce poți, în orice moment disponibil, de la oricine și întotdeuna va veni o vreme când te vei simți recompensat pentru ceea ce ai învățat.” – Sarah Caldwel
Procesul învăţării începe din primii ani de viaţă, chiar dacă multe lucruri nu ţi le aminteşti acum. Memoria subconştientului a înregistrat semnalele pe care le-a perceput din jur, stai fără griji.
Atunci când eram la şcoală, eram supuşi unor reguli menite să ne transforme în adulţi disciplinaţi. Alergam după note, rezultate şi căutam să trecem repede de aceşti ani care ni se păreau aşa de grei. Nu ne dădeam seama atunci ce rău ne făceam prin lipsa bucuriei pentru acea perioadă.
Şcoala, în toate formele ei, nu este bine-primită de mulţi. Cu toate acestea, rostul educaţiei este unul covârşitor. Începem să facem dezvoltare personala din clasa pregatitoare, chiar dacă nu avem o materie care să se numească astfel. Învăţăm prin observare şi disciplină.
Te-ar putea interesa şi articolul Top cărţi de dezvoltare personală: cartea Magia (Rhonda Byrne).
Una dintre cele mai valoroase capacităţi ale creierului uman este aceea de a învăţa.
Tu înveţi chiar şi atunci când crezi că nu înveţi. Organismul omului este precum o maşinărie care captează în permanenţă stimuli, decodifică mesaje şi construieşte noi reţele neuronale. Ele se numesc sinapse şi conduc mai târziu către implementarea unui anumit sistem de convingeri.
Iar sistemul de convingeri va determina alegerile pe care le vei face în viaţă. De aceea, în procesul numitdezvoltare personala este o clasa pregatitoare continuă pentru evenimentele ce apar.
Cred că noi am evoluat ca specie mulţumită acestei preţioase abilităţi a noastre de a învăţa în continuu.
Însă ce facem când ajungem adulţi? Unii încetează să mai deschidă vreo carte, să mai facă vreun curs de specialitate ori să mai vadă un documentar.
Ne punem aceste piedici în calea dezvoltării noastre ca fiinţe, cu toate că avem un potenţial uriaş de reuşită în noi.
Şi de ce facem asta?
Te invit să vizionezi Webinarul Live pe care l-am făcut pe pagina oficială de Facebook, cu tema Cheia SUCCESULUI. Raportul dintre Conştiinţă şi Subconştient.
Dă clic pe imaginea de mai jos ca să-l vizionezi:
Concepţii greşite despre învăţare
„Profesor îți este orice om de la care poți să înveți ceva.” – Nicolae Iorga
Nu judecăm pe nimeni. Încerc să am o atitudine nonjudicativă. Chiar există termenul ăsta? Sper că da…
Fiecare alege cum îşi trăieşte viaţa. Însă este o mare pierdere să nu evoluezi cât de mult poţi şi să nu exploatezi resursele pe care Dumnezeu ţi le-a hărăzit.
Dispunem de trei etape principale ale formării noastre: copilăria, şcoala şi viaţa de adult. În fiecare dintre acestea procesul de învăţare este diferit.
În copilărie înveţi mai mult din experimentare şi greşeală. În şcoală înveţi diferite materii cu rostul de a da răspunsul corect şi a trece cu bine testele. Nu ai o clasa pregatitoare pentru dezvoltare personala, cu toate că în opinia mea ar fi extrem de necesară.
Şi urmează viaţa de adult, în care răsuflăm uşuraţi şi credem că studiul s-a terminat. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Mare fiind, provocările sunt cele mai mari şi, din păcate, se întâmplă să nu ai răspunsurile corecte de fiecare dată. De fapt, de cele mai multe ori bâjbâim şi facem greşeli.
Este posibil să fii surprins de oameni şi de situaţii noi sau neprevăzute, să greşeşti o dată, să greşeşti de două ori, să nu-ţi înveţi lecţiile atunci când este timpul. Şi ce?
Se zice că cel mai bun profesor este viaţa însăşi. Pentru că de cele mai multe ori întâmplările ei nu se derulează conform unor manuale cu instrucţiuni, aşa cum învăţam la şcoală. Eşti nevoit să iei lucrurile ca atare şi să te descurci cumva cu ele. N-ai încotro!
Acest „cumva” însă face diferenţa între succes şi eşec, între bucurie şi necaz, între evoluţie şi stagnare. Cu alte cuvinte, depinde foarte mult de atitudinea ta mentală şi comportamentală sensul în care mergi în viaţă.
Cu alte cuvinte, trăind îţi dai seama că învăţarea nu s-a terminat şi că spre deosebire de şcoală, în care aveai un profesor şi o programă de studiu, aici profesorul devii tu iar disciplinele de studiu sunt provocările cu care te confrunţi.
Îţi recomand să citeşti şi articolul Cu ce să începi? Cărţi pentru dezvoltare personala la reducere.
Atitudinea corectă în faţa problemelor vieţii
„Învaț tot timpul.Piatra mea de mormânt îmi va servi drept diplomă de absolvire.” – Eartha Kitt
Se întâmplă ca rareori să ne punem întrebarea dacă felul în care gândim este corect şi ne ajută într-o circumstanţă dată, sau dacă ar mai fi ceva de învăţat.
Bine este să fim umili, să ne dăm seama că nu le ştim pe toate, că nu le vom ştii niciodată dar măcar putem afla câte ceva nou în fiecare zi.
Aceia care ştiu că nu ştiu mai nimic sunt sortiţi unei bucurii mai mari în viaţă, pentru că ei caută să se dezvolte continuu şi descoperă comori ascunse în ei.
Citeşte şi Paul Kalanithi „Cu ultima suflare” şi despre sensul vieţii.
Deci, problemele nu sunt făcute să te descurajeze ci să te încurajeze în activitatea de învăţare continuă. Cu toate că există lecţii, cursuri sau cărţi de specialitate în librării care te învaţă cum să te comporţi în anumite situaţii, totuşi fiecare dintre noi are un profesor preţios înăuntrul său. Acela este sufletul care trăieşte experienţe, întâlneşte oameni, simte realitatea înconjurătoare.
Te-ar putea interesa şi 3 capcane periculoase în drumul spre dezvoltarea personala.
Cred că putem fi mai liniştiţi atunci când învăţăm să privim în interiorul nostru, să ne punem întrebări despre problemele noastre şi să căutăm posibile răspunsuri în semnele pe care viaţa ni le arată.
Ei bine, mai sunt aceia care îşi doresc să fie feriţi de probleme. Deşi este bine să nu ai parte de necazuri mari, ceea ce îţi şi doresc, totuşi fuga de provocările pe care viaţa ni le pune în faţă nu este constructivă.
A trăi într-un glob de cristal înseamnă să fii foarte sensibil/ă. Nu te căleşti!
În fiecare zi ai şansa de a creşte, de a te dezvolta ca om şi de a-ţi cuceri limitele.
Recomandarea mea este să trăieşti tot timpul cu atitudinea mentală în care să profiţi de timpul tău, de bucuriile pe care le ai şi să mergi cu pieptul înainte prin viaţă.
Ai încredere în tine şi în minunăţiile pe care Universul şi Divinitatea ţi le scoate în cale tot timpul.
În final vreau să reţii asta: pentru a nu mai trăi în frică trebuie să înveţi să nu-ţi mai fie frică. Cum faci asta? Învăţând să ai curaj.
Viaţa este făcută să mergi înainte, nu înapoi. Asta cred eu. Tu ce crezi?
În final, vreau să te răsplătesc cu Ebook-ul meu „50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa, pe care le-am citit şi ţi le recomand şi ţie.” Apasă pe link ca să ajungi la pagina de unde să îl descarci pe email, imediat.
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre dezvoltare personala prin experienţa vieţii, privită ca o clasa pregatitoare pentru ceva mai bun.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.
Dă-i un Like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE
Articole recente
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17dc2fa19fb” article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” total_post_count=”125″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ no_posts_text=”” masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/anxietatea-provocata-de-pandemie”,”title”:”Cum să depăşeşti anxietatea provocată de Pandemie?”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]
[/tcb_post_list]