delirul ignoranţei - poză copaci înalţi

Delirul ignoranţei

Am simţit nevoia să scriu despre acest subiect întrucât vreau să subliniez cu o linie îngroşată consecinţele pe care ignoranţa le are în vieţile oamenilor.

Am numit acest articol delirul ignoranţei pentru că atunci când nu o observăm ignoranţa are această putere de a pune stăpânire pe vieţile noastre şi de a ne face să trăim ca într-un delir soră cu eşecul.

În articolul de faţă fac apel la atenţia ta pentru că îţi voi spune câteva chestii foarte interesante care te vor ajuta să înţelegi de ce trebuie să nu laşi ignoranţa să preia control asupra vieţii tale şi cum o poţi învinge.

Ţin să te atenţionez că am scris pe blog un articol despre puterea recunoştinţei, care are legătură cu subiectul de faţă.

Ignoranţa ucide

Atât la propriu cât şi la figurat. Nu e o glumă!

În toate aspectele vieţii dacă eşti ignorant ai numai de pierdut. Iată câteva exemple:

Ignoră avertismentele corpului tău atunci când îi oferi hrană nesănătoasă pe termen lung şi vei avea probleme mari de sănătate.

Ignoră semnele de circulaţie pe drumurile publice şi cu siguranţă te vei alege cu un accident mai devreme sau mai târziu, iar cu amenzi de circulaţie garantat.

Ignoră igiena corpului tău şi curând vei mirosi ca un sconcs iar lumea va fugi de tine.

Sigur că pentru cei mai mulţi, ignoranţa nu se manifestă neapărat la acest nivel atât de evident. Ei devin ignoranţi întâi cu lucrurile mărunte din viaţa lor, fără să fie conştienţi că totul creşte… ignoranţa creşte în timp pentru că o alimentează acţiunea repetată.

Atunci când continui să faci la nesfârşit ceva, acel lucru devine puternic şi preia controlul asupra ta. Este vorba de legea universală a multiplicării.

Acţiunea este combustibilul care dă valoare concretă celor mai neînsemnate gesturi şi fapte ale noastre.

Ignoranţa devine o problemă atunci când îi facem loc în vieţile noastre şi continuăm să o lăsăm acolo.

Ignoranţa versus acţiunea

ignoranţa - poză arte marţiale

Opusul ignoranţei este conştientizarea. A fi conştient înseamnă să evoluezi într-o direcţie bună pentru viaţa ta, să identifici neajunsurile şi să le corectezi.

Sigur că în mare parte gândurile noastre trec neobservate şi nu suntem conştienţi de fiecare dintre ele.

Însă, dacă încerci să faci un efort conştient vei putea să depistezi aspectele vieţii tale în care te comporţi ignorant şi, cu timpul, vei putea să le schimbi.

Să zicem că vrei să câştigi mai mulţi bani. Ţi-ai propus asta însă nu faci mai nimic în direcţia acestei dorinţe. Aştepţi oportunitatea perfectă şi ea nu mai vine.

Asta înseamnă că eşti ignorant. Ignori să treci la acţiune. Pur şi simplu nu faci nimic ca să îţi îndeplineşti dorinţa. Iar succesul nu cade din cer.

Dacă te comporţi astfel dorinţa ta va rămâne în mintea ta şi, cu timpul, va muri.

Pentru că lipsa de acţiune este tot o acţiune, însă una care nu îţi aduce ceea ce urmăreşti.

Semeni vânt culegi furtună

Ştii proverbul nu? Ei bine, adaptat la subiectul de faţă asta înseamnă că dacă eşti ignorant în aspectele mărunte ale vieţii, cu timpul haosul se va instala în existenţa ta.

Astăzi eşti ignorant cu o dorinţă, mâine eşti ignorant cu ceea ce mănânci, poimâine eşti ignorant când îţi îndeplineşti sarcinile la serviciu, altădată eşti ignorant cu prietenii tăi şi uite aşa, uşor-uşor viaţa ta începe să se năruie şi să ai probleme.

Viaţa noastră este compusă din mai multe părţi componente, fiecare dintre acestea cu importanţa ei pentru evoluţia noastră.

Oamenii ignoranţi sunt cei care nu cunosc succesul. Sunt cei care rămân medicori tot timpul şi se plâng că soarta le este potrivnică şi că nu au noroc.

Viaţa este dreaptă cu fiecare dintre noi. Ea ne oferă instrumentele necesare să ne construim viitorul. Depinde de noi cum alegem să o trăim şi ce facem cu timpul nostru.

Marile genii ale lumii au ales să nu fie ignoranţi faţă de vieţile lor. Mai mult decât atât, ei au ales să nu fie ignoranţi nici chiar cu necunoscutul.

Astfel au devenit inventatori ai unor lucruri despre care contemporanii lor nici nu credeau că sunt posibile. Şi astăzi noi le folosim fără ca măcar să mulţumim în sinea noastră creatorilor lor.

Şi tu poţi obţine rezultate uluitoare dacă nu laşi loc ignoranţei în viaţa ta.

ignoranţa - poză creier în lanţuri

Capcana ignoranţei

La fel ca şi inacţiunea, pesimismul şi lamentarea, ignoranţa este o nonvirtute. Este un microb.

Ea are la bază un gând negativ şi, ca orice energie negativă, ea atrage şi mai multă energie negativă de aceeaşi valoare.

Este vorba despre legea atracţiei.

Curând, omul ignorant ajunge să fie răpus de probleme şi nu vede nicio cale de ieşire din ele.

În acest punct, cei mai mulţi încep să recurgă la droguri, tutun, alcool sau violenţă faţă de alţii ori faţă de ei înşişi pentru a se sustrage din starea deplorabilă în care se găsesc.

Însă ei continuă să fie ignoranţi faţă de vieţile lor şi să se afunde şi mai tare în necazuri şi negativism.

Ignoranţa este ca o boală. Ea se răspândeşte uşor dar sigur în întreaga ta viaţă şi acaparează fiecare latură a existenţei tale.

Curând, ajungi să te pierzi pe tine însuţi.

Legat de acest subiect, te-ar putea interesa şi articolul meu Omul în căutarea sensului vieţii – recenzie .

libris.ro
Ignoranţa şi remediul ei

Primul pas pe care îl poţi face pentru a învinge acest inamic este să devii conştient de forţa lui.

Nu o subestima, ignoranţa este o forţă negativă foarte puternică.

Odată ce ai înţeles cu ce te confrunţi, stabileşte-ţi un obiectiv pe termen scurt pe care vrei cu ardoare să îl îndeplineşti.

Apoi gândeşte-te care ar fi acţiunile pe care ar trebui să le întreprinzi ca să poţi atinge obiectivul stabilit. Scrie-le pe o foaie de hârtie. Începe cu paşi de copil.

După ce ai făcut asta, treci la treabă începând de astăzi. Fă în fiecare zi ceva în sensul împlinirii obiectivului tău şi ai încredere că vei reuşi. Dă-ţi silinţa şi te asigur că forţe nebănuite ale Universului vor veni în ajutorul tău.

Nu în ultimul rând, bucură-te de obstacolele care îţi ies în cale pentru că ele sunt un semnal că te afli pe drumul către succes.

Astfel, făcând toate acestea tu învingi ignoranţa în fiecare zi. Ea devine tot mai mică şi cu timpul dispare.

Vezi tu… asta poţi face cu orice aspect al vieţii tale. Înlocuieşte ignoranţa cu acţiunea şi viaţa ta se va schimba începând de astăzi.

Însă pentru a putea face asta ai nevoie de perseverenţă.

Perseverenţa este combustibilul care alimentează toate acţiunile ce conduc spre succes sau spre eşec.

Vezi articolul pe care l-am scris despre persverenţă aici.

Şi nu uita să zâmbeşti. Zâmbetul are capacitatea de a rezolva problemele.

Citeşte mai multe despre rolul zâmbetului în articolul Puterea zâmbetului.


Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol şi te rog să-i dai un like şi o distribuire pentru a-l aduce la cunoştinţa cât mai multor oameni.

Mai jos îmi poţi lăsa un comentariu despre orice nelămurire sau întrebare ai.

Şi nu uita: învinge ignoranţa!

3 thoughts on “Delirul ignoranţei”

  1. Buna ziua ! Asa este ! Aveti dreptate ! Personal cred ca una din problemele nostre este inconsecventa – chiar daca ne dam seama de probleme nu le urmarim pana la rezolvare ,pur si simplu le lasam pe drum,,, o zi buna ! Va multumim !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top