Perseverenţa este combustibilul care alimentează toate acţiunile ce conduc spre succes sau spre eşec.

În articolul de faţă eu vreau să te învăţ să îţi cultivi perseverenţa pentru atingerea idealurilor frumoase şi a obiectivelor constructive pentru tine şi societatea în care trăieşti.

A fi perseverent înseamnă să ai un obiectiv bine stabilit în minte şi să fii dispus să depăşeşti toate obstacolele care se ivesc în calea ta pe drumul spre victorie.

Poţi fii perseverent în sensul bun sau în sensul rău. Perseverenţa este o armă cu două tăişuri şi depinde numai de tine în ce scop o foloseşti.

Nicio acţiune, bună sau rea, nu conduce către rezultatul dorit dacă perseverenţa nu intră în joc.

Legat de acest subiect, te-ar putea interesa şi articolul Fericirea – 5 paşi fundamentali.

Fiinţa umană este concepută astfel încât să se adapteze lumii în care trăieşte, împrejurărilor şi dificultăţilor pe care le întâmpină în viaţa de zi cu zi.

Unii dintre noi au această capacitate mai dezvoltată decât alţii.

Însă fiecare dintre noi poate învăţa cum să îşi cultive capacitatea de supravieţui împrejurărilor nefavorabile, astfel încât să reuşească în viaţă.

Cei care nu reuşesc asta devin rataţii societăţii sau pur şi simplu dispar din peisaj, încet dar sigur.

perseverenţa - poză alpinism

De ce este necesară perseverenţa?

Indiferent ce încerci să obţii în viaţă, fără un plan bine stabilit şi fără perseverenţă nu vei obţine acel lucru.

Dacă trăieşti viaţa la întâmplare aceasta te va purta precum valul, oriunde doreşte ea, nu tu.

Astfel, viaţa te va lovi de tot ce-i iese în cale iar tu nu vei fi capabil să te vindeci şi să înveţi să ocoleşti obstacolele.

Neavând o destinaţie stabilită în viaţă, majoritatea oamenilor rătăcesc fără să aibă obiective, îşi pierd timpul şi nu îşi cultivă capacităţile lor native.

Perseverenţa este una dintre virtuţile fundamentale ale fiinţei umane iar aceasta este singura armă aptă să îţi ofere puterea de a depăşi obstacolele vieţii.

Alte virtuţi esenţiale sunt credinţa, iubirea, entuziasmul, compasiunea, generozitatea şi mintea creatoare.

Când ştii ce vrei şi faci ceea ce trebuie nimeni şi nimic nu te poate opri din drumul tău.

Indiferent de ce spun cei din jurul tău tu nu iei în seamă, îţi vezi de propriul obiectiv şi faci tot ceea ce îţi stă în putinţă ca să îl îndeplineşti. Aceasta este perseverenţa.

Perseverenţa de-a lungul istoriei

Oamenii de succes sunt extrem de eficienţi pentru că, în primul rând, sunt perseverenţi şi nu se dau bătuţi în faţa eşecurilor de orice fel.

Banii şi succesul de orice fel nu se pot obţine fără aplicarea principiului perseverenţei. În acest sens vezi articolul Cum să devii bogat în care vorbesc pe larg despre dezvoltarea financiară.

Fii sigur că vei avea o grămadă de eşecuri până când vei reuşi. Aşa e viaţa. Şi este minunată aşa cum este.

Hai să îţi ofer câte exemple de perseverenţă:

Henry Ford, celebrul inventator  al autoturismului care îi poartă numele, a reuşit să inventeze motorul cu 8 cilindri într-un singur bloc, datorită perseverenţei sale de neclintit dar şi a viziunii constructive pe care o avea din plin.

El şi-a pus angajaţii la treabă şi a trecut peste orice fel de idei preconcepute ale acestora cum că ceea ce ar dori el să realizeze pur şi simplu nu se poate.

Ford a crezut în ideea sa şi a urmat-o până când aceasta a devenit realitate, astfel că angajaţii săi nu au avut încotro decât să încerce la nesfârşit până când au reuşit să realizeze motorul dorit.

Nu aveau încotro dacă doreau să rămână angajaţii lui Ford.

Un alt exemplu de perseverenţă neclintită este Thomas Edison, inventatorul becului incandescent care, în ciuda miilor de eşecuri în proiectul său, a perseverat şi în cele din urmă a reuşit să realizeze ceea ce toţi ceilalţi nici măcar nu concepeau.

Iată că astăzi noi ne folosim de rezultatele perseverenţei acestor oameni minunaţi. Imaginează-ţi cum ar fi arătat lumea fără aceste invenţii. Probabil încă trăiam în epoca de piatră şi făceam focul cu lemne.

Exemple de oameni perseverenţi care au devenit geniile lumii sunt destule şi este suficient să consulţi internetul ca să afli despre ei.

Nikola Tesla, Alexander Graham Bell, Isaac Newton, fraţii Wilbur şi Orville Wright precum şi alte genii ale vremurilor trecute şi-au cultivat perseverenţa crezând în idealurile lor.

Pentru contemporanii lor, majoritatea acestor genii au fost consideraţi nebuni sau inadaptaţi social. Astăzi sunt genii pentru noi.

Nebuni pentru că se ancorau într-o idee în care credeau la maximum şi îşi dedicau întreaga viaţă realizării ei, izolându-se de influenţele exterioare.

Un exemplu contemporan de perseverenţă este cel al luptătorului de arte marţiale mixte Connor McGregor care, deşi s-a apucat de acest sport fără a avea prea multe abilităţi, în câţiva ani a reuşit să ajungă cel mai controversat şi notoriu campion mondial în circuitul UFC.

Arma secretă a celor care reuşesc

În ciuda antrenamentelor grele şi intense, Connor McGregor a reuşit să îşi dezvolte atât corpul cât şi mintea, a dorit să devină campion mondial şi a perseverat către împlinirea acestui scop, în ciuda tuturor eşecurilor şi greutăţilor temporare.

A învăţat să îşi domine adversarii în primul rând psihic, la conferinţele de presă dinaintea meciurilor şi apoi i-a învins şi fizic pentru că atunci când înfrângi un om la nivel psihic, corpul cedează cu uşurinţă.

Acestea şi multe altele reprezintă exemple concrete de ambiţie, obiective bine stabilite şi perseverenţă totală. Dar şi de muncă asiduă.

Fiecăruia dintre noi îi este dată şansa, încă de când apare pe această lume, să devină orice îşi doreşte.

Instrumentul nostru comun este timpul iar acesta este ireversibil. Dacă îl pierzi aiurea e problema ta.

Despre perseverenţă s-au scris multe cărţi şi încă se scriu. Pot fi găsite cu uşurinţă în librăriile online şi comandate la preţuri foarte avantajoase.

libris.ro
Tu trebuie să te întrebi în primul rând ce doreşti de la viaţă. Să îţi setezi obiective. apoi să treci la acţiune şi să faci tot ceea ce îţi stă în putinţă să le realizezi.

Să fii perseverent înseamnă să munceşti zilnic pentru obţinerea rezultatelor dorite, indiferent care ar fi scopul tău şi să nu te abaţi de la drumul pe care îl ai. Dar să nu uităm:

Perseverenţa şi eşecurile

Când ai un scop bine definit, eşecurile nu vor întârzia să apară însă nu trebuie să te descurajeze întrucât, privite din perspectiva corectă, acestea au menirea să te pregătească şi mai mult pentru finalitatea obiectivului tău.

Perseverenţa - poză jogging

Cum reuşeşti să fii perseverent?

În primul rând având obiective bine stabilite.

Apoi identificând acţiunile potrivite pentru îndeplinirea lor şi, nu în ultimul rând, făcând zilnic ceva pentru a te apropia şi mai mult de împlinirea lor.

Perseverent eşti atunci când te uiţi în urma ta şi vezi că ai mai făcut un pas către succesul pe care ţi-l doreşti şi că timpul nu a curs degeaba pentru tine.

Şi ţine minte: nu atât succesul în sine este satisfăcător cât drumul pe care îl parcurgi spre obţinerea lui. Acele acţiuni mărunte, frământările, micile reuşite până la marea realizare.

Perseverenţa îi răsplăteşte numai pe cei care gândesc la scară mare şi fac tot ce le stă în putinţă să reuşească şi să iasă din mediocritate.

Aceasta face parte din ceea ce se cheamă atitudinea mentală pozitivă.

Recomandări

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îţi cultivi o atitudine mentală pozitivă precum şi multe alte trucuri psihologice interesante îţi recomand să citeşti cartea Succesul şi Atitudinea scrisă de Napoleon Hill şi William Clement Stone. 

De asemenea, te-ar putea interesa şi articolul pe care l-am scris în trecut, intitulat Cum să obţii fericirea în 5 paşi simpli.

Concluzii despre perseverenţă

În drumul spre împlinirea obiectivelor tale te vei lovi de tot felul de dificultăţi şi, deseori de eşecuri, însă toate acestea nu trebuie să te descurajeze ci trebuie să te ambiţioneze şi mai mult şi să te determine să fii şi mai bun în ceea ce trebuie să faci.

Lucrând zilnic la personalitatea şi mentalitatea ta, tu devii mai puternic decât ieri şi mai aproape de rezultatele dorite.

Asta înseamnă perseverenţa şi este asul tău din mânecă.


Dacă ţi-a plăcut acest articol te rog să dai un like şi să îl distribui către prietenii tăi pentru a-i ajuta să evolueze prin cunoaştere.

De asemenea, mă interesează să aflu părerea ta despre acest subiect şi ce crezi că ne ajută cel mai mult să ne menţinem perseverenţa în momentele de restrişte din viaţa noastră.

Prin comentariul tău poţi ajuta multe alte persoane care ne urmăresc.

„Persevere no matter what!”

Articole recente
09/30/2019 | Psihologie motivaţională | 0 Comments

Leave a comment


Categorii