În prezent informaţiile circulă cu o viteză uimitoare iar tehnologia evoluează de la minut la minut.

Cum poate fi posibilă fericirea în aceste timpuri?

Viaţa noastră tinde să curgă uneori prea repede iar noi, oamenii, uităm să ne bucurăm de fiecare clipă şi să ne cultivăm fericirea.

În acest articol îţi voi prezenta câteva secrete mici dar în acelaşi timp deosebit de valoroase pentru a-ţi cultiva o stare de fericire continuă, indiferent de situaţia în care te găseşti în momentul de faţă.

Rămâi cu mine până la final şi îţi promit că te voi învăţa să fii mai fericit chiar de astăzi şi să priveşti provocările vieţii dintr-o nouă perspectivă, optimistă.

Îţi promit o listă cu 5 paşi pe care îi poţi pune în practică cât ai zice „peşte” şi care te vor ajuta să începi să devii fericit.

Rămâi cu mine până la final, întrucât te aşteaptă o mare surpriză!

Este fericirea posibilă?

Deunăzi am citit ceva foarte interesant.

George Matthew Adams spunea că

„Nu există aşa ceva, un om „creat de către sine. Suntem formaţi de către alte sute. Oricine a făcut la un moment dat o faptă bună pentru noi sau a spus o vorbă de încurajare, a intrat în procesul de concepere a propriului nostru caracter şi a propriilor gânduri şi succes.”

Foarte tare această afirmaţie! Ştii ce înseamnă asta? Că noi toţi suntem interconectaţi. Rămâi atent!

Ne angrenăm în problemele zilnice… ne stresăm…

Alergăm după împlinirea dorinţelor şi ne consumăm prea multe resurse, astfel că prea puţin sau deloc ne întoarcem către noi înşine să ne analizăm comportamentul şi gândurile.

Introspecţia este necesară pentru a învăţa să fim fericiţi.

Ce este de fapt fericirea? 

Unii oameni cred că secretul de a fi fericit constă în a avea bani şi bunuri materiale care să îţi asigure confortul.

Totuşi alţii găsesc fericirea în a călători peste tot în jurul lumii în timp ce câţiva observă fericirea în micile amănunte ale vieţii şi o găsesc în primul rând în ei înşişi.

Despre fericire s-au scris numeroase cărţi dar şi articole pe internet şi în publicaţiile de specialitate, multe dintre ele încercând să teoretizeze excesiv această perspectivă a omului.

Filosofia ca ştiinţă studiază această căutare continuă a fiinţei umane de a obţine fericirea.

În realitate, ca să fii fericit nu îţi trebuie chiar aşa de mult… şi nu e complicat deloc!

În niciun caz nu ai nevoie de averi impresionante, bani mulţi în conturile bancare şi maşini de lux.

Acestea contează doar într-o mică măsură, dar nu sunt definitorii pentru ceea ce înseamnă fericire.

Veţi rămâne uimiţi cât de simplu puteţi trece de la starea de tristeţe la cea de fericire şi linişte interioară.

Vă voi arăta nu numai cum să dobândiţi fericirea dar, şi mai important din punctul meu de vedere, vă voi învăţa cum să o menţineţi pe termen lung.

Fericirea se cultivă mai întâi în interior

Puţini oameni înţeleg cu adevărat că fericirea nu constă în bunurile materiale ci într-o stare de spirit care poate fi cultivată în primul rând printr-o atitudine mentală pozitivă.

Bunurile materiale şi banii sunt necesari, da… într-o anumită măsură, pentru că ne asigură confortul unei vieţi decente de zi cu zi.

Iar banii sunt moneda de schimb a economiei de astăzi cu care putem cumpăra diversele lucruri care ne sunt necesare pentru uzul zilnic precum şi alimentele de care avem nevoie ca să ne hrănim organismul.

Dar hai să fim serioşi!… mulţi oameni vor mai mult decât atât, devin lacomi şi acesta este motivul principal pentru care se simt nefericiţi şi acumulează diverse frustrări.

Pentru că dacă mergi pe linia asta, cu cât ai mai mult cu atât vrei mai mult şi cu atât te mulţumeşti mai puţin, deci tot fericit nu eşti!

Eşti pregătit pentru ceea ce urmează?

Iată primul pas spre fericire:

Pasul unu: Verifică-ţi nivelul de aşteptări şi setează-l la un nivel realistic pentru că dacă ai aşteptări foarte mari atunci şi decepţiile vor fi pe măsură.

Cum spuneam, fericirea începe în primul rând în mintea ta, prin însuşi gândul către fericire.

Dacă la nivel psihic înţelegi anumite lucruri, începi să devii mai conştient de realitatea care te înconjoară şi ajungi să devii recunoscător pentru ceea ce ai deja.

Secretul fericirii… nu este chiar un secret!

Hai să îţi spun al doilea pas pe care trebuie să îl faci pentru a deveni fericit:

Pasul al doilea: Trebuie să conştientiezi ceea ce ai. Fă un inventar al recunoştinţei.

Principala problemă a oamenilor nefericiţi este că nu conştientizează cât de bogaţi sunt în realitate şi se concentrează prea mult asupra a ceea ce nu au sau îşi doresc.

De ce se întâmplă acest lucru?

În general, omului îi cam place să se uite în curtea vecinului său cum spune o vorbă românească şi dacă vede că celălalt o duce mai bine şi are mai multe, imediat ajunge la concluzia că şi-ar dori şi el să aibă mai mult şi că are prea puţin.

Astfel, omul face tot posibilul să îl obţină iar dacă nu reuşeşte ce se întâmplă? se stresează şi în cele din urmă devine frustrat şi nefericit. Tipic nu!?

Care este soluţia?

Gradul de fericire se reflectă în faptele oamenilor şi în rezultatele lor.

Vedeţi voi, consecinţa nefericirii oamenilor se reflectă în mod direct în calitatea muncii lor în societate şi în faptele lor.

Cauza acestui fenomen se regăseşte şi în nivelul de infracţionalitate al unei ţări.

Oamenii săraci şi nefericiţi riscă să încalce legea mai mult decât cei bogaţi şi fericiţi şi asta pentru că au multe nevoi care nu le sunt satisfăcute.

Oamenii care au un grad de fericire mai mare, au mai mult chef de viaţă, îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu mai bine şi oferă mai multă valoare în comunitatea lor.

Chiar şi psihic, un om fericit emană unde mentale pozitive în Univers, care se întorc la el şi îi „afecteză” şi pe ceilalţi într-o manieră bună.

Dacă tu eşti fericit, chiar dacă nu conştientizezi asta, îi faci şi pe ceilalţi mai fericiţi prin energia ta.

Îţi voi explica într-un articol viitor motivul pentru care fericirea ta îi poate face şi pe ceilalţi mai fericiţi precum şi secretul fundamental pentru influenţarea comportamentului semenilor tăi.

Legat de această din urmă afirmaţie am scris şi un articol pe care îl poţi găsi accesând linkul următor: 11 principii pentru dezvoltarea relaţiilor interumane

Bine bine, dar ce pot să fac mai exact ca să devin fericit? te întrebi probabil…

De ajuns cu teoria, hai să trecem la treabă şi să vedem ce putem face practic pentru cultivarea stării de fericire.

Acum am ajuns la al treilea pas pentru a deveni fericit:

Pasul al treilea: Trebuie să îţi iei o perioadă de reflecţie şi să te gândeşti la toate lucrurile bune din viaţa ta de până acum.

Fă-ţi inventarul zilnic al bogăţiilor tale

Ia o foaie de hârtie şi un pix şi scrie de mână o listă cu toate motivele pentru care eşti recunoscător în prezent. Fă un inventar al bunurilor pe care le ai, al calităţilor tale şi al realizărilor de până acum.

Eşti întreg? Te simţi bine? Ai toate membrele corpului? Ai unde să dormi? Ai lumină? Poţi să respiri? Ştii să citeşti? Poţi să mergi? Ai terminat o şcoală? Ai un loc de muncă? Ai un acoperiş deasupra capului? Iată numai câteva exemple de motive pentru a fi recunoscător.

Acum urmează să îţi spun ceva foarte important şi te rog să ţii minte.

După ce ai întocmit lista de mai sus (pe care este crucial să o scrii punct cu punct de mână) imaginează-ţi că în lumea aceasta există oameni care nu se bucură nici de 10% din ceea ce ai tu în prezent.

În acel moment vei conştientiza imediat că eşti mult mai bogat decât credeai înainte.

Comparaţia trebuie să o faci întotdeauna cu cei care sunt mai săraci decât tine nu cu cei pe care îi consideri că sunt mai bogaţi. Pentru că bogăţia este o noţiune subiectivă.

Fericirea pe care o vezi este cu adevărat „fericire”?

Hai să îţi mai spun un secret pe care nu mulţi îl cunosc sau nu îl înţeleg în esenţă.

Este principiul F.P.O.B.S.C.A.F., adică: Foarte Puţini Oameni Bogaţi Sunt Cu Adevărat Fericiţi.

În interiorul lor duc lupte mari iar uneori nu dorm chiar aşa de bine noaptea… pentru că bogăţiile de cele mai multe ori implică REPONSABILITĂŢI sau SACRIFICII mari pe care nu orice om este dispus să le facă.

Alţii ajung „bogaţi” prin acţiuni frauduloase dar despre aceia nu voi vorbi în articolul de faţă.

De aici se desprinde un nou secret şi anume că perspectiva ta despre bogăţie s-ar putea să fie eronată.

Bogăţia materială vine la pachet cu sudoare, sacrificii şi uneori cu pierderi pe alte planuri. Nu cred că asta este fericirea pe care ţi-o doreşti.

Oameni buni, este simplu să fii fericit!

Totul constă în atitudinea ta mentală.

Trebuie să înveţi să conştientizezi lucrurile pe care le ai în prezent şi să fii recunoscător pentru ele.

Făcând exerciţiul recunoştinţei zilnice pentru ceea ce ai, cu timpul vei avea mai mult, pentru că există o LEGE UNIVERSALĂ care intră în acţiune atunci când faci acest lucru.

Şi iată al patrulea pas pentru a deveni fericit:

Pasul al patrulea: Învaţă şi practică LEGEA ATRACŢIEI.

Fericirea lucrează mână-n mână cu Legea Atracţiei.

Legea atracţiei şi fericirea

Legea atracţiei este una dintre cele mai importante legi ale Universului iar dacă o înţelegi şi o pui în aplicare în viaţa ta nu numai că vei fi fericit dar vei fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, în adevăratul sens al cuvântului.

Bogat atât spiritual cât şi material. Nu uita că adevărata bogăţie este cea spirituală iar dacă o ai pe aceasta, cea materială o vei obţine cu uşurinţă.

Despre legea atracţiei s-au scris, de asemenea, multe cărţi dar cea pe care ţi-o recomand cu maximă căldură este Secretul, scrisă de autoarea Rhonda Byrne pe care eu o consider reperul fundamental în materie de psihologie motivaţională şi gândire pozitivă.

Este o plăcere să lecturezi cartea Secretul – de Rhonda Byrne şi crede-mă că dacă o ai eşti mai bogat decât dacă ai avea un Lamborghini 😛

O poţi găsi aici. (Secretul – Rhonda Byrne)

De asemenea, îţi recomand să vezi filmul Secretul care este realizat după cartea cu acelaşi nume. Îl găseşti AICI

Recunoştinţa – mână-n mână cu fericirea!

Dacă la nivel mental conştientizezi lucrurile pe care le ai şi motivele pentru care eşti recunoscător în prezent, la nivel subconştient vei atrage în viaţa ta şi mai multe oportunităţi favorabile dar şi oamenii potriviţi pentru îndeplinirea dorinţelor tale şi, drept rezultat, cultivarea unei stări de fericire mai mare.

Şi ghici ce? Cu cât vei fii mai recunoscător pentru darurile tale din prezent cu atât Universul îţi va aduce şi mai multe motive de a fi recunoscător dar şi puterea de a învinge obstacolele care vor apărea inevitabil pe drumul vieţii tale.

Astfel vei construi fericirea pas cu pas, zi de zi.

Pentru că dacă te focusezi pe abundenţă vei atrage abundenţă în viaţa ta, dar dacă te concentrezi pe sărăcie, lipsuri şi tristeţe vei atrage aceste stări.

Totul depinde de schimbarea perspectivei tale mentale.

Dacă îţi schimbi atitudinea mentală îţi schimbi realitatea înconjurătoare şi implicit viaţa pentru că GÂNDUL este energia creatoare a tot ceea ce există în Univers iar tu eşti singurul stăpân şi creator al gândurilor tale.

Fericirea şi „Secretul de a fi fericit” – cărţi

Legat de acest subiect ţin să precizez că în trecut am citit o carte foarte interesantă care abordează tema fericirii, care se numeşte Secretul de a fi fericit, scrisă de autorul Michael Neill.

O poţi găsi aici sau dând clic pe imaginea de mai jos:

Aş vrea să îţi împărtăşesc mai jos câteva idei deosebit de utile din această lucrare, care se leagă perfect de valoarea recunoştinţei despre care am vorbit mai sus.

 1. A fi recunoscător te va face iubit de către Dumnezeu;
 2. A fi recunoscător te va face fericit – cercetări extinse în domeniul psihologiei au demonstrat ştiinţific că recunoştinţa dă un sentiment de bine dar contribuie şi la un sentiment constant de fericire şi bunăstare în viaţa noastră.
 3. A fi recunoscător te va face bogat – o atitudine de recunoştinţă este una din cheile fundamentale către belşug.

Eşti pregătit de ceea ce urmează? Fii atent:

Michael Neill, în cartea sa intitulată Secretul de a fi fericit spune la un moment dat că „cu cât apreciaţi mai mult ceea ce aveţi, cu atât ceea ce aveţi vă va aprecia la rândul său, iar acest lucru este la fel de adevărat cu banii, cât şi cu dragostea, talentul şi prietenia.

Este foarte adevărat!

Şi pentru că am ajuns la finalul acestui articol, urmează să îţi dezvălui ultimul pas cu ajutorul căruia poţi dobândi fericirea.

Pasul al cincilea: Bucuria stă în lucrurile mici. Cultivă-ţi hobby-uri şi modalităţi de a te relaxa.

Hobby-urile şi fericirea

Trebuie să faci activităţi care îţi creează plăcere indiferent că asta înseamnă lectura unei cărţi, să înveţi să cânţi la un instrument, să practici un sport, să înveţi o limbă străină ori să faci o plimbare cu bicicleta prin parc ascultând muzica preferată.

Practica unor activităţi care te deconectează de la stresul cotidian te ajută foarte mult să conştientizezi valoarea lucrurilor mici din viaţa ta şi să te umpli cu energie pozitivă.

Înveţi astfel să cultivi fericirea raportându-te la natură, la hobby-urile tale (pe care este imperios necesar să lei ai şi să fie constructive iar dacă nu le ai neapărat să le cauţi) şi descoperi laturi necunoscute ale vieţii.

Atunci vei conştientiza că fericirea vine din interior şi nu din exterior.

Nu uita: cine caută fericirea în exterior sfârşeşte prin a fi nefericit tot timpul.

În concluzie cum poţi fi fericit astăzi?

Ştiu că acest articol este foarte lung şi crede-mă ar fi putut fi mult mai lung dacă nu m-aş fi oprit din focul inspiraţiei 😊 Dar merită!

Pentru că vreau să rămâi cu ceva util pentru timpul pe care mi l-ai acordat, îţi prezint mai jos concluziile acestui articol.

Pe scurt, ca să fii fericit trebuie să urmezi paşii de mai jos:

 1. Verifică-ţi nivelul de aşteptări şi ai grijă să nu fie foarte ridicat;
 2. Conştientizează ceea ce ai în prezent; fă o listă cu toate motivele pentru care eşti recunoscător în clipa de faţă;
 3. Fii recunoscător pentru bogăţiile tale interioare şi exterioare din prezent, compară-te cu cei mai săraci decât tine atât la propriu cât şi la figurat;
 4. Aplică Legea Atracţiei şi cultivă-ţi în minte starea de fericire; Ai cel mai bun instrument: GÂNDUL.
 5. Practică activităţi care te deconectează de la alergătura zilnică şi învaţă să găseşti bucurie în mărunţişurile vieţii. Cultivă-ţi hobby-uri.

Câteva recomandări

Şi pentru că la începutul articolului ţi-am promis că îţi voi oferi o surpriză,  îţi recomand mai jos principalele cărţi pe care le-am citit şi m-au inspirat foarte mult să îmi cultiv propria fericire.

Le găseşti dând clic pe fiecare titlu, la preţuri super avantajoase, cu o reducere pregătită special pentru tine.

 1. Secretul de a fi fericit – Michael Neill;
 2. Gândeşte şi vei fi bogat – Napoleon Hill;
 3. Secretele succesului – Dale Carnegie
 4. Secretul – Rhonda Byrne; (versiunea originală în engleză)

Legat de fericire am mai scris un articol intitulat Cum să obţii fericirea în 5 paşi simpli


Dacă ţi-a plăcut articolul te rog să dai un like şi să îl distribui şi prietenilor tăi pentru a-i ajuta să fie mai fericiţi.

Te rog să îmi spui într-un comentariu mai jos care sunt descoperirile tale personale cu privire la cultivarea stării de fericire, ce părere ai despre acest articol şi cum crezi tu că poţi deveni mai fericit. 

Dacă ştii şi alte titluri super de cărţi despre acest subiect, spune-ne. Părerea ta contează mult şi ne ajută să devenim mai buni.

Articole recente
09/27/2019 | Psihologie motivaţională | 0 Comments

Leave a comment


Categorii