Este fericirea o artă? Eu zic că da. De ce? Pentru că astăzi puţini oameni sunt cu adevărat fericiţi iar unii nu cunosc ce înseamnă fericirea cu adevărat.

„Aceasta este adevărata bucurie în viaţă – să te foloseşti pe tine însuţi pentru un scop pe care îl consideri măreţ, să te epuizezi total înainte să fii aruncat în grămada de gunoi, să fii o forţă a naturii, nu un bulgăraş agitat şi egoist, plin de toane şi pretenţii, care se plânge că lumea nu se străduieşte suficient ca să-l facă fericit.” George Bernard Shaw

Se spune că fericirea este o stare de spirit. La fel ca vârsta. Auzim adesea vorba că nu contează câţi ani ai, contează vârsta pe care simţi. O fi adevărat? Hmm… ia să vedem!

În articolul de faţă îţi voi prezenta 5 paşi simpli şi uşor de aplicat de către oricine pentru a cultiva fericirea şi îţi arăt cum să îţi controlezi emoţiile de tristeţe sau nervozitate. După ce citeşti articolul îţi garantez că vei pricepe mai bine cum să atragi fericirea în viaţa ta. 

La sfârşitul articolului îţi fac trei recomandări personale ale unor cărţi care sunt printre cele mai bune repere în materie psihologia fericirii, pe care eu le-am citit cu sufletul la gură şi care mi-au schimbat viaţa în bine. Acum…

Te-ar putea interesa şi articolul 11 principii pentru dezvoltarea relaţiilor interumane

Să analizăm puţin ce înseamnă de fapt fericirea.

Ce este fericirea

Fericirea este o emoţie ca oricare alta.

Mânia, nervozitatea, tristeţea, bucuria sunt şi ele emoţii. De cele mai multe ori ne lăsăm conduşi de aceste emoţii şi nu încercăm sau nu ştim să le controlăm, cu atât mai puţin să le schimbăm.

Serios acuma… dacă îţi moare animalul de companie nu ai cum să fii bucuros, nu? Este firesc că vei fi trist o perioadă de timp. Şi este normal să fie aşa. Hei… simpla citire a acestui paragraf te-a făcut puţin trist, nu-i aşa?

Cum se naşte fericirea?

Să analizăm cum ia naştere emoţia fericirii. În primul rând ia naştere prin cuvinte. Apoi prin gânduri.Sau mai întâi prin gânduri, apoi prin cuvinte. Hmm, e ca vorba aceea “Ce a apărut prima dată, oul sau găina?” Nu contează…au apărut ambele.

Fericirea începe în interiorul tău, nu provine din exterior. 

Am scris un articol foarte detaliat despre fericire, legea atracţiei şi puterea sugestiei şi îl poţi citi aici (Cum să fii fericit astăzi).

Abraham Lincoln spunea că „majoritatea oamenilor sunt pe atât de fericiţi pe cât de hotărâţi sunt să fie astfel.” Sună interesant, nu?

Asta înseamnă că noi avem abilitatea de a ne creea propria fericire. Şi cum putem face asta? Cu ajutorul GÂNDULUI şi a CUVINTELOR

Ingredientele fericirii

Dacă ne hotărâm să fim fericiţi vom deveni fericiţi. Totul pleacă din mintea noastră. Acolo dăm comanda iar corpul nostru urmează să reacţioneze în consecinţă.

Fiecare om are o poveste personală. Şi fiecare om are motive pe deplin întemeiate să îşi justifice nefericirea.

Problemele financiare, lipsurile de orice fel, stresul de la locul de muncă, o familie complicată… toate acestea pot fi motive serioase de nefericire.

Însă, trebuie să înţelegi că tu eşti stăpânul propriilor tale gânduri şi drept urmare, al propriului tău destin!

Dacă reuşeşti să îţi controlezi mintea, îţi vei controla emoţiile şi, prin urmare, viaţa.

Minte – Emoţii – Viaţă. Reţine acest trio al existenţei. Şi acum urmează ceva foarte interesant:

Unealta fericirii este propria ta minte

Puterea gândului este formidabilă. Un gând întreţinut suficient de mult timp va creea manifestarea materială asociată lui.

Dacă înjuri în mintea ta timp de 5 minute, vei observa că devii mânios şi agitat, deşi fizic nu ai întreprins nicio acţiune în acest sens.

Dacă te gândeşti la o persoană pe care o urăşti, în curând vei simţi o stare de tensiune. 

La polul opus, dacă în mintea ta repeţi afirmaţii pozitive şi te gândeşti la ceva care îţi creează o stare de linişte vei observa că şi corpul tău se va destinde şi te vei simţi mai bine.

Mintea noastră are capacitatea de a construi realitatea înconjurătoare.

William James, părintele psihologiei americane moderne, a spus cândva:

Semeni un gând, culegi un cuvânt; semeni un cuvânt, culegi o faptă; semeni o faptă, culegi un comportament; semeni un comportament, culegi un DESTIN.

Iată cum destinul omului este creat şi influenţat de gândurile sale dar şi de cuvintele pe care le repetă.

Bun… deci primul pas în cultivarea stării de fericire este să decizi să fii fericit.

Caută binefaceri în probleme

Este vital să înveţi să interpretezi evenimentele care ţi se întâmplă într-o manieră constructivă şi profitabilă pentru tine.

Cu alte cuvinte învaţă să vezi partea plină a paharului în orice situaţie.

Desigur, nu trăim într-o viaţă perfectă unde totul este lapte şi miere. Ar fi o dovadă de naivitate să credem asta.

Problemele cotidiene ale fiecăruia există şi da, sunt cât se poate de reale. Ele trebuie tratate cu seriozitate.

Dar… şi există un mare dar. Toate provocările vieţii trebuie privite dintr-o perspectivă pozitivă, constructivă şi corectă.

Cum facem asta?

Ai auzit zicala „în orice rău există şi-un bine şi în orice bine există şi-un rău”? Sau mai bine zis “priveşte partea plină a paharului”?

Asta înseamnă că orice ţi s-ar întâmpla, cu foarte puţine excepţii (cum ar fi o problemă medicală gravă de exemplu – aici există o altă discuţie) are şi o latură bună, pe care dacă o depistezi nu ţi se va mai părea totul chiar aşa de sumbru.

În plus, atunci când ai unul sau mai multe obiective de îndeplinit, obstacolele sunt necesare. Da, ai auzit bine!

Puterea ascunsă a obstacolelor

Obstacolele sunt un semn că te afli pe calea cea bună şi din ele trebuie să înveţi, căci ele sunt profesorii tăi cei mai buni!

Al doilea pas prin care construieşti fericirea este că indiferent care sunt problemele cu care te confrunţi acum, trebuie să le analizezi corect şi să culegi partea bună din ele.

Stresul este incompatibil cu fericirea.

Să presupunem că te macină o problemă serioasă. Ce crezi că rezolvi dacă te concentrezi prea mult asupra ei şi stai mohorât tot timpul?

Nimic, mai rău agravezi situaţia pentru că îţi faci rău şi fizic.

Gândurile tale devin tot mai sumbre, ele produc energie negativă şi aceasta îţi afectează corpul dar şi viaţa în general. Te izolezi de prieteni, de familie, ai rezultate proaste la muncă, faci greşeli din ce în ce mai multe…

Am citit la un moment dat o afirmaţie care mi se pare foarte potrivită pentru subiectul fericire. Este vorba de rugăciunea de seninătate a lui Reinhold Niebuhr, pe care am găsit-o în cartea Secretul de a fi fericit, scrisă de Michael Neill. Iată cum sună:

Rugăciunea de seninătate

Reinhold Niebuhr a scris cândva aceste vorbe de duh:

„Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să schimb lucrurile care pot fi schimbate şi înţelepciunea să înţeleg diferenţa.” 

Nu te lăsa copleşit de situaţie. Ia atitudine!

Arta de a deveni fericit constă în mare parte în aptitudinea ta de a mânui obstacolele care îţi apar în cale. Fiecare ne confruntăm cu diverse probleme.

Însă diferenţa dintre oamenii fericiţi şi cei nefericiţi constă în abilitatea de a le depăşi.

Dacă te închizi în tine şi nu mai ieşi din casă nu rezolvi nimic. Trebuie să ai nişte pasiuni. În primul rând începe să citeşti cărţi, în fiecare zi.

Ca să fii mai fericit trebuie să înveţi să îţi cultivi nişte pasiuni.

Activităţi care îţi produc o stare de bine, cum ar fi: plimbatul în aer liber ascultând muzica preferată în căşti, mersul pe bicicletă, practicarea unui sport, lecturarea unor cărţi, socializarea cu grupul tău de prieteni, mersul la cinema, o vacanţă la munte sau la mare… toate acestea sunt câteva exemple de activităţi care îţi produc o stare de bine.

Vei vedea că după ce faci un lucru care îţi creează o stare de bine şi gândurile tale se vor schimba într-o direcţie bună pentru tine.

Există o regulă în psihologie şi anume că dacă îţi schimbi sentimentele, îţi schimbi gândurile. Dar şi reciproca este tot la fel de adevărată.

Prin urmare, nu te lăsa copleşit de probleme, ridică-te şi mergi înainte. Fii un învingător, nu un învins!

Al treilea pas în cultivarea fericirii este să iei atitudine în faţa problemelor şi să te ridici indiferent de câte ori cazi.

Stresul – inamicul numărul unu al fericirii

Şi acum să abordăm un pic problema stresului.

Stresul stă adesea în calea fericirii noastre. Stresul provine din problemele cotidiene abordate într-o manieră greşită.

Cum controlezi stresul? Nu e deloc complicat. Învăţând să priveşti lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă. Iată trei reguli:

1. Acceptă ceea ce ţi se întâmplă
Nu trebuie să te consideri nedreptăţit ori să crezi că soarta ţi-e potrivnică. Aminteşte-ţi că ai puterea să îţi schimbi viaţa prin controlul gândurilor tale dominante.

2. Nu te judeca prea aspru
Învaţă să zâmbeşti şi să pricepi că în viaţă există suişuri şi coborâşuri şi fiecare dintre ele îşi au rostul lor în construirea ta ca om.

3. Nu încerca să controlezi totul
Un control obsesiv îţi face mai mult rău decât bine. Cultivă-ţi gândurile, întreprinde acţiunile necesare şi lasă Universul să-şi facă treaba. Trebuie să laşi Creatorului sarcina de a decide când şi cum. Iar tu trebuie să ai credinţă în obiectivele tale.

Deci, al patrulea pas în obţinerea fericirii este să înveţi să nu te mai stresezi atâta.

Fericirea este un drum nu o destinaţie

În final vreau să îţi spun că totul este o chestiune de credinţă. Dacă nu ai încredere că ceea ce am scris în acest articol va funcţiona, nu va funcţiona pentru tine.

Însă dacă ai credinţă, cu siguranţă vei vedea rezultatele. Este o magie la mijloc. Vezi ceea ce crezi că este posibil.

Isus a spus: “După credinţa voastră fie vouă.”

“Cine nu crede în magie nu o va descoperi niciodată” – Roald Dahl (Magia, de Rhonda Byrne).

Deci al cincilea pas în cultivarea fericirii este să crezi că poţi deveni fericit şi să ai încredere în tine că îţi poţi schimba gândurile şi, prin urmare, viaţa.

Concluzii legate de fericire

Urmează aceşti paşi simpli dar totuşi extrem de eficienţi şi vei înţelege importanţa schimbării de atitudine.

1. Decide să fii fericit ACUM!
2. Învaţă să profiţi de problemele tale şi priveşte întotdeauna parta plină a paharului;
3. Nu te mai stresa atâta! 
4. Ia atitudine în faţa problemelor şi ridică-te ori de câte ori cazi;
5. Crede în tine şi în abilitatea ta de a deveni fericit prin puterea gândului;

Iar dacă pentru tine fericirea înseamnă BANII, am ceea ce îţi trebuie. Intră aici şi învaţă cum poţi deveni unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Surse de inspiraţie

În crearea acestui articol m-am ghidat după experienţa mea personală şi am avut în vedere câteva învăţături din cărţile de referinţă pe care ţi le recomand mai jos:

Secretul de a fi fericit – Michael Neill

Magia – Rhonda Byrne (versiunea originală în limba engleză)

Secretul – Rhonda Byrne (versiunea originală în limba engleză)

Bun…acum că am ajuns la final, vreau să aflu care sunt instrumentele cu care tu încerci să devii mai fericit în fiecare zi şi ce cărţi sau filme te-au inspirat cel mai mult în această direcţie.

Te rog să dai un like şi un share acestui articol pentru a face cât mai mulţi oameni fericiţi.

Şi nu uita niciodată, starea de fericire depinde numai de tine… da de altfel orice aspect din viaţa ta.

Poate că nu poţi controla ceea ce ţi se întâmplă dar sigur ai controlul asupra atitudinii tale faţă de evenimentele din viaţa ta.


Articole recente
09/27/2019 | Psihologie motivaţională | 0 Comments

Leave a comment


Categorii