Dacă eşti la început de drum şi nu ai mai citit nicio carte până acum acest articol te va ajuta să înţelegi cum să citeşti eficient orice carte şi cred că te va împinge puţin de la spate să îţi cultivi mai bine acest obicei extrem de benefic pentru sănătatea ta psihică.

Însă trebuie să te previn: articolul de faţă este mai lung decât cele cu care eşti obişnuit însă îţi promit că merită timpul dedicat citirii lui.

Am conceput acest articol în termeni simpli şi la obiect, ca să te ajute să înţelegi.

Dacă eşti ca mine, un cititor aprig, vei înţelege cum să îţi îmbunătăţeşti tehnica de a citi eficient astfel încât înţelegi informaţiile astfel încât să ţi le aminteşti pe termen lung.

Mai mult, vei învăţa cum să citeşti mai mult şi mai repede.

Despre cum să citeşti eficient o carte se găsesc o tonă de articole pe internet. Este suficient să cauţi pe Google.

În articolul de faţă eu vreau să îţi împărtăşesc câteva păreri personale cu privire la lectura eficientă şi să îţi împărtăşesc câteva informaţii pe care le cunosc şi care te vor ajuta să citeşti eficient.

Te-ar putea interesa şi acest articol: Cel mai înţelept din încăpere – recenzie şi citate motivaţionale.

Ţi-ai pus vreodată întrebarea cum să citeşti eficient o carte? Dacă da, iată mai jos recomandările mele.

Îţi prezint mai jos câteva sugestii super eficiente prin care poţi învăţa să citeşti inteligent orice carte şi să beneficiezi la maximum de pe urma ei.

cum să citeşti eficient o carte

De ce este important să începi să citeşti zilnic?

Să citeşti constant presupune o voinţă de fier iar activitatea în sine trebuie practicată corect pentru a te bucura la maximum de beneficii.

Unii vor replica că pur şi simplu nu au timp să citească. Acelora le voi răspunde că timpul ţi-l faci nu îl câştigi.

Este necesar să ai obiective şi să aloci timp îndeplinirii lor, altfel nu reuşeşti în viaţă indiferent ce-ai vrea să faci.

Fiecare lider şi om de succes din lume are obiceiul de a citi foarte multe cărţi şi cu o frecvenţă zilnică.

Există o expresie care spune „Leaders are readers” şi în esenţă înseamnă că liderii sunt cititori înrăiţi. Ei ştiu cum să citească eficient.

Oamenii de succes au ajuns astfel pentru că şi-au dezvoltat mintea, spiritul şi cunoaşterea.

Au făcut asta în primul rând prin lectură constantă şi multe cărţi la activ, pe bandă rulantă.

Înainte de a trece la modalităţile prin care poţi să citeşti eficient orice carte trebuie să îţi spun că lectura trebuie să fie de aşa natură încât să îţi schimbe comportamentul.

Orice carte te învaţă ceva util pentru viaţa ta şi pentru asta trebuie să fii atent atunci când o citeşti şi să extragi ideile esenţiale.

Cărţile au darul de a-ţi dezvolta mintea, perspectivele, viziunile şi cunoaşterea despre viaţă.

Pregătirea pentru a citi eficient o carte

În primul rând, dacă nu ai o pasiune pentru a citi cărţi trebuie să ţi-o cultivi neapărat. Altfel te plictiseşti repede şi abandonezi orice ai citi.

Asta ţine numai de tine şi nu te învăţ în acest articol cum să o faci sau de ce. 

Dacă eşti ca majoritatea oamenilor probabil că citeşti 2-3 cărţi pe an, mai mult sau mai puţin. Şi dacă este aşa, felicitări! eşti printre puţinii care au acest obicei benefic în zilele noastre.

Există indivizi care după finalizarea studiilor nu au mai citit absolut nimic şi aici nu mă refer numai la cărţi ci şi la orice informaţie (articole pe internet, reviste, ziare, forumuri, etc.). Pur şi simplu ne le pasă!

libris.ro

Primul lucru pe care ţi-l spun este: stabileşte-ţi obiectivul de a citi mai mult şi fă-o zilnic.

Alege un domeniu de care eşti pasionat, caută cele mai bune cărţi, fă rost de câteva şi treci la treabă.

Cum să citeşti eficient?

Recomandarea numărul unu: Cultivă-ţi pasiunea pentru citit!

Începe să citeşti în fiecare zi cel puţin o oră

Oricine poate să îşi facă timp în fiecare zi pentru lectură. Important este să vrea. Dacă nu o face înseamnă că este leneş sau nu are voinţă.  

Dacă citeşti timp de o oră, vei reuşi să parcurgi aproximativ 50 de pagini din orice carte, zilnic.

Într-o săptămână vei reuşi să citeşti aproximativ 350 de pagini. Iar uneori asta înseamnă să citeşti o carte într-o săptămână. Uimitor, nu?

Şi nu trebuie să uiţi că cititul îţi antrenează şi abilităţile cognitive.

Acum, că ne-am făcut înţeleşi, să trecem la următorul pas.

Vrei să vezi de ce cititul este în strânsă legătură cu bogăţia? Vezi articolul meu Cum să devii bogat. 5 secrete ale prosperităţii.

Cum să citeşti eficient?

Recomandarea numărul doi: citeşte cel puţin o oră zilnic.

Există un moment ideal pentru lectură?

Hai să îţi zic un secret: momentul ideal este oricând vrei tu.

Nu trebuie să aştepţi ca astrele să se alinieze înainte să începi ca tu să faci o schimbare în viaţa ta, trebuie să iei calul de coarne şi să treci la treabă acţionând imediat, fără scuze.

Unii spun că este bine să citeşti dimineaţa devreme, când creierul este odihnit şi foarte receptiv la tot ceea ce citeşti. Nu contrazic acest lucru. Beneficiile cititului „pe stomacul gol” ca să zic aşa sunt numeroase şi le poţi găsi în multe articole pe internet.

Important este să îţi rezervi un timp special pentru citit în fiecare zi, indiferent că este dimineaţa, după-amiaza sau seara.

Trebuie să ai în vedere însă că cititul seara înainte de culcare este posibil să te obosească şi să nu te poţi concentra, dar pe de altă parte pentru cei care au probleme de somn, îi ajută să se relaxeze şi să doarmă mai bine.

Iată că a citi o carte înainte de culcare poate fi şi un tratament pentru insomnii. 😛

Cum să citeşti eficient şi mai rapid. Metode

Sunt mai multe metode de a citi eficient şi rapid o carte. Unele dintre acestea pun accent pe cititul-viteză, acel mod de a citi în care poţi ajunge să termini 3-4 cărţi pe săptămână. 

Personal nu sunt de acord cu citirea foarte rapidă întrucât pentru mine unul simt că nu funcţionează aşa de bine, cel puţin în prezent.

Simt nevoia ca atunci când citesc o carte să mă pot concentra pe fiecare cuvânt în parte.

Citesc mai lent însă reţin mai mult. Cel puţin aşa vreau să cred 🙂

Lectura eficientă – evitarea subvocalizării şi chunking-ului

M-a surprins când am aflat despre cititoarea britanică Anne Jones campioană mondială la citit viteză, care a doborât recordul de a citi 4.251 de cuvinte pe minut.

Vezi aici mai multe informaţii despre Anne Jones şi cursurile sale.

Acest om citeşte o carte de 650 de pagini în mai puţin de o oră. Remarcabil, nu?

Cum reuşeşte asta? Aplică ceea ce se numeşte evitarea subvocalizării şi chunking (gruparea sau vizualizarea informaţiei).

Pe scurt, cititoarea îşi setează un punct de focalizare a ochilor pe mijlocul paginii şi citeşte prin vizualizare, fără a repeta cuvintele în minte sau în şoaptă.

Ca şi modalitate de a citi, unii citesc cu voce tare, alţii citesc în gând iar mulţi citesc în şoaptă. Se numeşte lectură auditivă şi s-a constatat că este cam înceată şi ineficientă.

Sincer să fiu şi eu fac parte din categoria celor care lecturează auditiv. Este ceea ce funcţionează mai bine pentru mine. Eu citesc în şoaptă şi simt că aşa înţeleg mai bine informaţia.

Cititul prin metoda fotografierii paginii şi scanării vizuale concentrându-te pe două linii paralele imaginare trasate vertical pe pagină se numeşte lectură vizuală sau ideografică şi este recomandată pentru că te ajută să citeşti mai eficient şi mai mult.

Ideea este să citeşti rapid, cu ochii dar în acelaşi timp să fii 100% concentrat pe informaţie.

Nu recomand să citeşti mai multe cărţi în acelaşi timp decât dacă este absolut necesar, de exemplu dacă înveţi pentru un examen şi, în aceeaşi zi, vrei să lecturezi romanul tău preferat.

În rest, consider că cititul mai multor cărţi în acelaşi timp îţi distrage atenţia şi te face să uiţi firul poveştii, deşi alte păreri spun contrariul.

Aici cred că se potriveşte dictonul „Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul.”

Recomandarea numărul trei: indiferent de metoda de citit aleasă, pur şi simplu citeşte.

Citirea interactivă şi sublinierea cărţilor

Cum să citeşti eficient o carte - femeie şi cărţi

Trebuie să îţi cultivi abilitatea de a citi interactiv iar asta presupune să subliniezi pasajele importante din cărţi, să faci adnotări, să iei notiţe şi să extragi ideile esenţiale pe o foaie de hârtie separată.

Când găseşti o idee interesantă sau ceva care trebuie reţinut, subliniază sau evidenţiază cu un marker colorat direct pe carte, fără teamă.

Importantă este informaţia nu lemnul pe care îl ţii în mâini.

După ce termini de citit cartea, revin-o asupra ei şi extrage ideile principale (pe care le-ai subliniat) pe o foaie de hârtie. În felul acesta te asiguri că le vei revedea ulterior, le vei înţelege mai bine şi vei începe să le aplici în viaţa ta.

O carte trebuie să îşi pună amprenta asupra vieţii tale şi nu doar să fie încă un morman de foi citite şi aruncate în ungherele bibliotecii tale, eventual într-o stare perfectă ca nişte bibelouri.

Cititul oricărei cărţi trebuie să ţină cont de următoarele etape importante:

  1. Examinarea rapidă a coperţilor, conţinutului cărţii, precum şi a cuprinsului;
  2. Prelectura – acea etapă în care vă aruncaţi ochii asupra capitolelor şi primelor paragrafe pentru a înţelege în esenţă ideile principale şi ce vrea să zică autorul;
  3. Lectura propriu-zisă a cărţii în care practic citiţi fiecare cuvânt şi pagină;
  4. Recapitularea sau re-lectura cum se mai numeşte – în care reveniţi asupra ideilor principale pe care le-aţi subliniat, le repetaţi şi le culegeţi într-un material scris de mâna voastră.

Recomandarea numărul 4: Citeşte interactiv şi extrage ideile importante pe o foaie de hârtie separată

Diferenţe dintre lectura activă şi lectura pasivă

Mulţi citesc din obligaţie (pentru examene sau concursuri) şi cu silă, astfel că nu e de mirare de ce nu înţeleg mare lucru şi mai ales, de ce nu reţin pe termen lung ori de ce pică examenele.

Ca să nu mai zic că multora nu le place absolut deloc şcoala… ce păcat!

Alţii tocesc materia de la şcoală crezând că aşa vor reţine informaţiile. Nimic mai greşit! Cititul şi învăţatul nu trebuie să se realizeze mecanic, formal ci cu deplină implicare emoţională şi în mod inteligent.

Cititul doar de ochii lumii fără a te concentra pe carte se numeşte lectură pasivă. Singurul scop al său este să îţi antreneze creierul şi să eviţi degenerarea celulelor.

Cea mai eficientă este lectura activă, care presupune că pe măsură ce citeşti subliniezi ideile importante, extragi învăţăturile şi le repeţi în timp încercând să le implementezi în viaţa ta.

O metodă interesantă de a citi eficient şi rapid este să urmăreşti cu degetul sau cu un creion ceea ce citeşti.

Nu în ultimul rând trebuie să reţii că recitirea periodică este importantă. După ce ai extras ideile importante dintr-o carte este bine să le repeţi de mai multe ori până când le stăpâneşti şi le înţelegi.

Apoi, din când în când îţi recomand să mai revii asupra cărţilor citite şi să le reciteşti. Sigur vei afla lucruri noi care ţi-au scăpat la prima lectură şi asta pentru că tu te-ai dezvoltat mai mult iar percepţiile tale s-au îmbunătăţit.

Aşa vei învăţa mai mult şi vei identifica idei noi acolo unde alţii nu văd nimic.

Şi pentru că tot veni vorba de lectura activă şi cititul masiv îţi recomand să vizionezi această ofertă bombă pentru tine. Click pe poza de mai jos.

elefant.ro

Recomandarea numărul cinci: Citeşte activ şi recapitulează periodic ideile esenţiale.

Cum să citeşti eficient şi concentrat

Dacă citeşti o carte doar ca să zici că citeşti mai bine te apuci să faci jogging. În ambele cazuri îţi cultivi sănătatea psihică dar nu intelectul.

Când citeşti trebuie să înţelegi ceea ce citeşti, de aceea, personal nu pun atât de mult accent pe viteza lecturii cât pe perseverenţa de a menţine obiceiul de a citi.

Cu ce te ajută dacă citeşti 100 de pagini pe zi însă nu reţii decât 10% şi poate nu aplici decât 1% din ceea ce citeşti?

Este important să şi aplici ceea ce citeşti, sa selectezi ceea ce este important pentru tine şi să treci la treabă, să pui în practică. Faci asta citind interactiv şi inteligent, 100% concentrat.

Ambientul lecturii

Dacă vrei cu adevărat să citeşti poţi să o faci oriunde însă nu şi oricum. În pauzele de la şcoală, în mijloacele de transport în comun, când aştepţi pe cineva sau ceva, chiar şi la toaletă poţi citi.

Însă cărţile de specialitate sau de ştiinţă exactă trebuie citite într-un mediu liniştit, unde să te poţi concentra şi să nu ai în jurul tău factori perturbatori precum telefon, zgomote, întreruperi de orice fel.

Şi asta pentru că termenii sunt de specialitate şi ai nevoie să îi înţelegi dar şi să-i scrii.

În plus, este importantă poziţia în care citeşti. S-a dovedit că recomandat este citeşti stând pe un scaun la birou, nu culcat sau întins în pat. Dacă stai prea relaxat, rişti să te ia somnul citind şi îţi piere tot cheful.

Pentru cei care îşi doresc să citească în timp ce efectuează diferite alte activităţi (cum ar fi jogging, condusul maşinii, mersul spre şcoală sau serviciu) există audiobook-uri sau ebook readere ori diferite programe pentru readere.

Este important ca timpul pe care îl dedici cititului să fie numai al tău de la început şi până la sfârşit şi să nu te întrerupă absolut nimeni şi nimic.

Fă-ţi din lectură nu o pasiune ci o necesitate aşa cum este spălatul pe dinţi, mersul la toaletă sau mâncatul. Cititul nu trebuie să fie un simplu hobby.

S-ar putea să te intereseze şi: Cum să obţii fericirea în 5 paşi simpli

Într-un articol viitor îţi voi spune de ce este vital să îţi cultivi obiceiul de a citi zilnic şi cum te poate ajuta să îţi transformi viaţa în bine, să îţi deschizi mintea şi să obţii beneficii nemaivăzute.

Cum să citeşti eficient? Încă te mai întrebi asta? 

Recomandarea numărul şase: respectă ambientul prielnic lecturii. Citeşte oriunde dar nu oricum!

Resurse suplimentare despre cum să citeşti eficient

Mai multe informaţii legate de cum să citeşti eficient, metode optime de învăţare şi lectura vizuală sau ideografică poţi afla citind cartea Fotocitirea. Cum să citeşti o carte în 7 minute.

De asemenea, îţi recomand un articol foarte bine detaliat despre cum să citeşti o carte. Îl poţi vedea dând clic aici.

Ca să recapitulăm, paşii ca să citeşti eficient o carte sunt următorii:

  • stabileşte-ţi obiectivul de a citi mai mult şi fă-o zilnic;
  • citeşte cel puţin o oră zilnic;
  • indiferent de metoda de citit aleasă, pur şi simplu citeşte;
  • nu uita de etapele importante ale cititului: examinarea sumară a cărţii, prelectura, lectura propriu-zisă a cărţii, recapitularea;
  • citeşte interactiv şi extrage ideile importante pe o foaie de hârtie separată;
  • respectă ambientul prielnic lecturii. Citeşte oriunde dar nu oricum.

Te rog lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi cum citeşti tu, ce tehnici şi metode foloseşti şi cât timp aloci acestei activităţi.

De asemenea, te rog să dai un like şi un share acestui articol pentru a-i ajuta şi pe alţi prieteni de-ai tăi să înţeleagă cum să citească eficient.

Spor la lectură! şi nu uita, oricum ai citi la început… pur şi simplu fă-o constant! Te va ajuta să devii un om mai bun.

Articole recente
09/27/2019 | Psihologie motivaţională | 0 Comments

Leave a comment


Categorii