Zâmbetul este expresia chipului care denotă prietenie, deschidere şi o atitudine pozitivă. Dar zâmbetul este mult mai mult decât atât.

În acest articol îţi voi prezenta principalele beneficii ale zâmbetului, din perspectivă psihologică şi cum te poate ajuta acest truc simplu să îţi schimbi starea, dintr-una negativă într-una pozitivă.

Cu siguranţă este greu să zâmbeşti în momentele dificile însă dacă vei citi acest articol vei înţelege de ce trebuie să o faci ca să îţi poţi schimba starea interioară.

Se ştie că omul zâmbeşte dacă este vesel. Fără nici un motiv. Şi o face aproape involuntar. Dacă este trist însă, stă morocănos şi îmbufnat toată ziua.

Omul care are probleme sau supărări nu mai zâmbeşte, stă încruntat şi are o expresie a chipului neplăcută şi întunecată.

Ghici ce! toţi avem probleme, mai multe sau mai puţine, mai mari sau mai mici. Nimeni nu este ferit de ele. Dar putem face ceva să le înţelegem menirea, să extragem învăţăturile potrivite şi să le depăşim cu succes. Avem ce ne trebuie de la mama natură. 

Hai să vedem mai în amănunt despre ce este vorba…

Semnificaţia psihologică a zâmbetului

La nivel psihologic, tristeţea nu face decât să atragă şi mai multă tristeţe, pentru că prin atitudinea ta îţi blochezi mintea să vadă noi oportunităţi de a ieşi din criza cu care te confrunţi. Este legea atracţiei în funcţiune.

Când ai motive de nelinişte consideri că eşti perfect îndreptăţit să fii aşa. Ai impresia că lumea are ceva cu tine sau că ai fost nedreptăţit. Că toate s-au adunat pe capul tău. Că nu mai există ieşire.

Şi fără să vrei porţi cu tine o expresie a chipului întunecată care spune tuturor celor care te observă că ai o zi proastă. Fiind astfel, eşti ca un magnet pentru probleme.

S-a dovedit ştiinţific că oamenilor nu le plac pesimiştii, chiar dacă şi ei sunt la rândul lor pesimişti.

Involuntar fug de ei, nu stau în preajma lor. Şi asta este bine. Pentru că pesimismul sau negativismul este molipsitor, la fel ca şi entuziasmul şi încrederea în sine.

Probleme avem cu toţii, unii mai mari alţii mai mici însă dacă nu putem controla problema în sine şi momentul când apare, cel puţin putem avea controlul asupra percepţiilor noastre şi a atitudinii faţă de situaţia cu care ne confruntăm.

Ne putem alege gândurile şi suntem singurii în măsură să alegem cum vrem să interpretăm o situaţie cu care ne întâlnim.

Şi putem face asta în primul rând zâmbind. Vei vedea că dacă începi să râzi în faţa problemelor, încă din primele minute percepţia ta se schimbă, starea interioară ţi se schimbă şi începi să te detensionezi.

Zâmbetul şi problemele cotidiene

Pur şi simplu râzi de problemele tale. Fă mişto de ele. Dimunează-le importanţa.

În fond, ce sunt problemele? Sunt interpretări subiective ale unor situaţii care luate separat sunt neutre. Ceea ce pentru unii reprezintă o problemă, pentru alţii reprezintă oportunitate.

Astfel că ceea ce trebuie să faci tu este să îţi schimbi atitudinea faţă de problemă începând cu un zâmbet.

Uşor-uşor, mintea începe să se detensioneze iar gândurile încep să se limpezească. Ţi se ia vălul de pe chipul minţii.

Zâmbetul combinat cu gândirea pozitivă reprezintă o armă imbatabilă în obţinerea succesului pe orice plan şi în depăşirea obstacolelor care apar în viaţa fiecăruia.

Fiecare om se confruntă cu obstacole pe drumul vieţii şi acestea sunt deosebit de importante, însă numai pentru cei care le înţeleg valoarea.

Obstacolele sunt trepte către succes numai pentru cei care au o atitudine mentală pozitivă. Iar aceşti oameni au puterea să zâmbească pentru că ştiu că puterea este la ei, nu la cei din jur.

Zâmbind atunci când ţi-e greu să o faci îi transmiţi minţii tale conştiente că poţi depăşi problema, că ai resursele necesare să învingi şi astfel îţi influenţezi subconştientul să perceapă sugestia că vei găsi soluţii. Şi ghici ce? Fii atent…

Zâmbetul sugestionează subconştientul

Subconştientul este partea creatoare din om şi toate gândurile care pătrund în el se materializează într-o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu, în realitatea fizică.

Astfel, schimbându-ţi atitudinea din pesimistă în optimistă tu reuşeşti să îţi schimbi percepţiile şi o dată cu asta, însăşi viaţa.

Zâmbetul şi râsul declanşează secreţia de endorfine în creier şi îţi oferă automat o stare de bine, care este propice gândirii clare şi creatoare.

Cum poţi să zâmbeşti când simţi că nu poţi să o faci? Simplu. Dă-ţi seama că dificultăţile au un rol important în evoluţia oamenilor şi apar cu scopul de a te transforma într-o fiinţă mai bună.

Obstacolele te împing către succes.

Hei, nu mă înţelege greşit! Unele probleme sunt mari şi atunci este cam greu sau nebunesc să zâmbeşti ori să râzi. Dar ce poţi face este să încerci să le depăşeşti şi să nu îţi laşi mintea să rătăcească la nesfârşit pe meleagurile tristeţii.

Dacă este de plâns plânge bine ca să te descarci, dar apoi ridică-te şi mergi înainte. Nu ai încotro. Nu trebuie să rămâi blocat în problema aia toată viaţa ta.

Apoi conştientizează că orice trece dacă ai răbdare şi nu te pripeşti. Timpul le rezolvă pe toate şi, mai mult decât atât, ceea ce astăzi ţi se pare o problemă de nerezolvat mâine sau peste câteva zile ţi se poate părea o problemă foarte mică.

Zâmbetul este arma pe care o ai cel mai la îndemână pentru schimbarea percepţiei tale asupra motivelor de tristeţe pe care le ai. Plus că te face să arăţi mai bine…

Zâmbetul şi frumuseţea chipului

Zâmbind chipul omului se luminează şi se petrece ceva magic. Aura lui se detensionează iar oamenii din jur percep inconştient această transformare şi se apropie de tine.

Iar oamenii reprezintă soluţii la problemele tale. Cineva îţi poate fi de ajutor.

Întâmpină-i pe ceilalţi cu un zâmbet sincer şi ei vor fi mai deschişi şi prietenoşi cu tine. Dacă totuşi nu o fac, înseamnă că la rândul lor sunt prea angrenaţi în problemele lor personale şi pur şi simplu nu vor să iasă din ele, nu caută soluţii.

Oamenii cred că zâmbetul este potrivit numai atunci când eşti fericit. Fals! Puterea zâmbetului o vezi cel mai bine atunci când reuşeşti să îl aduci în viaţa ta în momentele cele mai dificile.

Zâmbetul nu este un lux ci o necesitate pentru a trece de la pesimism la optimism. Este arma ta de autoapărare în faţa problemelor.

În schimb, dacă omul stă morocănos şi crispat, pierdut în marea gândurilor sale negativiste, riscă să treacă pe lângă soluţii, oportunităţile nu se ivesc pentru el iar oamenii din jur îl percep ca fiind închis, deprimat şi trist. Iar viaţa curge, nu te aşteaptă pe tine.

Şi nimănui nu-i plac pesimiştii!

Mai mult, dacă nu zâmbeşti în faţa dificultăţilor vieţii nici ele nu-ţi vor zâmbi cu soluţii.

Trebuie să conştientizezi că zâmbetul are o forţă creatoare şi transmite unde de energie pozivită în Univers, care se întorc la tine sub formă de soluţii la probleme, oportunităţi şi împrejurări care te pot ajuta să îţi schimbi starea interioară.

Iar dacă reuşeşti să îţi schimbi sentimentele din negative în pozitive, asta se va vedea şi pe chipul tău iar mintea ta va începe să cultive gânduri pozitive care, întreţinute suficient de mult timp şi combinate cu credinţă, vor da naştere împrejurărilor favorabile schimbării situaţiei cu care te confrunţi.

Îmi amintesc de un proverb pe care l-am citit într-o carte motivaţională şi care spunea aşa: „orice trece cu un somn bun şi un râs puternic.”

Testează şi vei vedea cât de mult contează un somn bun şi un râs puternic. Îţi schimbă starea instantaneu.

Iar acum, slavă youtube-ului şi reţelelor de socializare poţi găsi o tonă de video-uri amuzante care stârnesc hohote de râs.

Râsul este cel mai bun medicament. Chiar este!

Astfel, după ce îţi iei o porţie sănătoasă de râs, ceea ce îţi va rămâne întreaga zi pe chip va fi un zâmbet sincer, autentic şi molipsitor care trebuie să fie cartea ta de vizită în lume.

Te rog distribuie acest articol pentru a-i ajuta pe toţi cunoscuţii tăi să depăşească momentele dificile şi lasă-mi un comentariu în care să îmi spui cum ţi se pare acest articol şi cum procedezi tu ca să depăşeşti problemele cu care te confrunţi în viaţă.


Articole recente

 

09/30/2019 | Psihologie motivaţională | 0 Comments

Leave a comment


Categorii