Ce este frica şi cum o învingi imediat? Fără teorii absurde…

ce este frica

Last Updated on 3 ani by Adrian

Suntem fiinţe umane înzestrate cu un anumit grad de sensibilitate care se accentuează atunci când nu cunoaştem exact ce este frica.Societatea, mediul şi părinţii au grijă să ne influenţeze destul de mult gradul de frică faţă de nou şi imprevizibil.În acest articol vreau să îţi ofer cea mai bună metodă de a scăpa de orice gen de teamă. Îmi place să fiu pragmatic şi să nu mă pierd în teorii care nu îşi dovedesc aplicabilitatea practică.Aşa că voi începe cu o poveste personală din care vei înţelege cum să îţi depăşeşti orice gen de frică. Pentru că da, este posibil să faci acest lucru, înţelegând mai întâi ce este frica, în esenţa ei. Totul e să îţi doreşti cu adevărat să faci asta.Iar dacă îţi doreşti… deja ai parcurs jumătate din drumul spre victorie.

Frica presupune de obicei o SCHIMBARE, iar despre aceasta am publicat un videoclip interesant pe Youtube. Te invit să îl vizionezi mai jos:

Cele mai potrivite cărţi care tratează subiectul „frică” şi pe care le-am citit şi eu sunt acestea:

Citeşte şi Despre sentimentul de frică: experimentul lui Avicenna.

Însă înainte de a merge la concluzie, haide să vedem care este originea fricii.

Ce este şi de ce apare frica?

ce este frica psihologie

“Deşi lumea este plină de suferinţă, avem în acelaşi timp şi capacitatea de a trece peste aceasta.” – Helen Keller

Mulţi au problema asta cu teama de apă, de exemplu. De cele mai multe ori se întâmplă ca la originea acestei frici să existe o experienţă traumatică petrecută în copilărie.Să zicem că o persoană a trăit un şoc în trecutul său, când printr-un accident sau ceva de genul s-a trezit aruncată în apă.Acolo, toate mecanismele sale de apărare au luptat pentru supravieţuire şi moartea ori pericolul păreau iminente.Poate fi un exemplu, însă nu trebuie să fie neapărat aşa.

Te-ar putea interesa să afli şi despre Frica de schimbare.Există persoane care au frică de apă chiar dacă nu au avut o păţanie legată de treaba asta. Pur şi simplu îşi cultivă această anxietate în mod inconştient, văzând anumite experienţe din exteriorul lor, pe care subconştientul le memorează şi le transformă în frică.Iar frica asta înseamnă pentru ei o barieră în calea necunoaşterii care ar putea produce consecinţe fatale.Astfel, mintea lor va funcţiona ca un detector al acestui „pericol” pe care subconştientul l-a catalogat astfel în funcţie de interpretările date anumitor percepţii din mediul înconjurător.

Cum mi-am depăşit singur teama de apă

“Când te confrunţi cu o problemă, mai întâi întreabă-te: care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Apoi pregăteşte-te să-l accepţi şi după aceea treci la repararea lui.” – Dale Carnegie

Astăzi iubesc înotul şi merg cel puţin o dată pe săptămână la o sesiune de înot care durează aproximativ 2 ore.În trecut însă, când eram copil, am avut o problemă cu tot ce însemna bazin de apă. Deşi nu îmi amintesc să fi avut vreo experienţă traumatică în acest sens, totuşi aveam o frică exagerată legată de apă.Mergeam la Slănic, la Baia Baciului, anual cu părinţii mei şi acolo aveam noroc că apa este sărată şi te ţine la suprafaţă. Dar tot nu intram fără un colac de salvare bine umflat. Iar mai târziu mă băgam în apă cu aripioare la braţe 🙂 Reţine că aveam vârsta de 8 ani pe atunci.La un moment dat s-a născut în mintea mea dorinţa de a învăţa sa înot. Mă plictisisem de plasticul ăla de pe mine, plus că mă şi incomoda şi nu puteam să fac mare lucru.

Iar mie îmi plăcea să intru în apă.Cu toate că învăţasem mişcările oamenilor care înotau (sau cel puţin aşa credeam), nu aveam curajul să intru în apă fără colac.Chiar mi-aduc aminte că am luat câteva guri bune de apă sărată când, într-un moment de vitejie, am încercat să mă las în apă golaş… fără „safety on”, cum s-ar spune.Asta, cu toate că părinţii mei erau lângă mine. Am simţit că mă duc ca un bolovan sub apă. A fost o amintire neplăcută. :)Evident că la fiecare astfel de nereuşită, teama mea creştea şi mai mult.Între timp au trecut anii, am împlinit vârsta de 15 ani şi ce să vezi, m-am trezit odată la Constanţa, la mare.Aici era deja ciudat să mai intru în apă cu colac de salvare… aşa că mi-am spus: „este timpul să faci ceva… ceilalţi adolescenţi vor râde de tine.”Vezi… gura lumii poate fi bună la ceva… să te stimuleze să te autodepăşeşti 🙂

Dar nu mereu. De cele mai multe ori gurile clevetitoare fac numai rău.

Îţi recomand să citeşti şi articolul Cum ne descurcăm cu teama, obstacolele şi delăsarea.

De ce privită în ochi teama este un adversar foarte slab

ce este frica în general

„Eu nu sunt descurajat, deoarece fiecare încercare greşită prin care am trecut este un alt pas înainte.” – Thomas Edison

Ajungem la esenţa acestui articol şi la răspunsul pe care îl aşteptai: ce este frica, ce provoacă frică şi cum o depăşeşti.Este vorba despre mindset. Nu eram cine ştie ce cunoscător într-ale dezvoltării personale la vârsta de 15 ani însă citisem într-o carte că cea mai bună cale să învingi frica este să faci lucrul de care ţi-e frică cel mai tare.Deci m-am întrebat ce aş putea să fac pentru a înota, dar în acelaşi timp să nu mă expun riscului de a mă îneca în tot acest proces.Şi am găsit o „şmecherie”. Mintea mea de copil mi-a spus că dacă mă voi aşeza pe de-a curmezişul malului mării, acolo unde simţeam pământul sub picioare, voi putea exersa mişcările de înot fără să mă înec.Deci am început să trec la treabă. Repet, eu ştiam teoretic ce trebuie să fac ca să mă ţin la suprafaţă, dar practic nu îmi ieşise până atunci pentru că mi-era foarte frică de apă.

De ce îmi era frică în realitate?

Practic, mie nu îmi era frică de apa în sine ci de pericolul pe care îl prezenta aceasta: moartea prin înec.Că despre asta este vorba la orice frică. Te temi de consecinţă, nu de acţiunea în sine.

Citeşte şi Importanţa atitudinii potrivite în viaţă.Şi ce am făcut? Am început să înot aşa cum ţi-am spus. Mi-am inoculat în minte că dacă nu voi atinge cu picioarele solul, înseamnă că mişcările mele sunt eficiente şi mă pot ţine la suprafaţă… deci nu mă voi îneca.Şi ce să vezi? Chiar a funcţionat. Înotam precum un delfin şi chiar o făceam destul de bine. Nu dădeam cu picioarele de pământ.Aşa că am devenit încrezător şi am început să mă depărtez uşor de mal, acolo unde apa începea să fie mai adâncă.Pe măsură ce am observat că puteam să mă ţin la suprafaţă fără să mă agit ca un şarpe pe uscat, am căpătat mai multă încredere în noua mea abilitate.De atunci şi până în prezent au trecut 20 de ani şi am sute de ore de înot la activ, ceea ce mă face mândru. Am voie să mă laud, nu? Nu numai că mi-am depăşit această frică dar am dus ceva ce părea un pericol absolut la rang de pricepere şi sursă de relaxare şi de sănătate.Iată că se poate! Orice se poate.

Citeşte şi Autosugestia sau puterea minţii (fenomenul Magic).

Care este mecanismul fricii şi cum să o depăşeşti

Ce este frica? Până la urmă ea este o interpretare psihologică pe care o dăm unui anumit lucru.Această definiţie pe care o acordăm sursei fricii noastre creează o preconcepţie, o convingere cu care trăim de-a lungul vieţii. Şi cu cât această convingere este alimentată prin faptul că simţi mai des frica în faţa stimulului respectiv, cu atât mai mult pericolul devine şi mai ameninţător.Soluţia este să acţionezi. Dacă ceva îţi provoacă teamă şi nu este un pericol de care trebuie să te fereşti pentru că aşa este normal, cum ar fi săritul în gol fără paraşută, atunci ai nevoie să depăşeşti acea situaţie. Cât mai repede!Şi cum învingi frica? Nimic nu funcţionează mai bine decât simpla acţiune orientată către obiectul fricii tale.

Te-ar putea interesa şi Cum m-am vindecat singur de DEPRESIE.Cu alte cuvinte, dacă ţi-e frică de apă, intră cât mai des în contact cu apa. Dacă simţi teamă faţă de mersul pe bicicletă, urcă-te pe bicicletă asistat de cineva şi caută să înveţi să mergi pe ea.Dacă îţi e frică de lift, mergi mai des cu liftul.Poate părea exagerat şi forţat un pic ceea ce scriu acum, însă doar aşa funcţionează.

Soluţia este să ACŢIONEZI imediat

tehnici de eliminare a fricii

„Fie vom găsi o cale, fie ne vom croi una.” – Hannibal

Orice strategie şi tehnică care ocoleşte acţiunea sunt sortite eşecului. În cele din urmă tot ajungi să dai faţă în faţă cu frica ta şi acolo orice teorie nu îşi găseşte aplicabilitatea.

Asta se întâmplă în primul rând pentru că nu ai învăţat ce este frica.În momentul în care înţelegi să îţi abordezi frica pas cu pas şi să o analizezi, vei observa că ea nu este atât de ameninţătoare precum pare.Şi pe măsură ce practici mai mult acel lucru care îţi provoacă teamă, vei vedea că frica începe să dispară. De la sine.Creierul tău va înţelege că sursa ta de frică era de fapt necunoaşterea şi lipsa ta de abilitate, iar odată ce vei începe să stăpâneşti sursa fricii tale o vei transforma într-o activitate producătoare de bine pentru tine.La fel cum pentru mine înotul, care odată părea atât de înfricoşător, face acum parte din schema mea de antrenament săptămânal, pentru menţinerea sănătăţii mele.Prin urmare, dacă ţi-e frică de ceva, pur şi simplu acţionează! Însă fă-o cu cap, nu oricum. Învaţă şi apoi pune în aplicare.În articolul viitor îţi voi explica ce înseamnă să acţionezi inteligent în direcţia fricii tale. Pentru că dacă nu abordezi situaţia din perspectiva corectă, rişti să îţi faci mai mult rău decât bine.Iar frica ta se poate transforma într-un monstru pe care s-ar putea să nu-l mai stăpâneşti nicicum.Deci asigură-te că nu ratezi articolul care urmează.

Pe data viitoare,

Întrebare: tu ai vreo frică de care nu reuşeşti să scapi?  Care este? Spune-mi într-un comentariu mai jos.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre ce este frica şi cum să o învingi.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Ultimele articole

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17cc85b3d1a” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”117″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/oamenii-tristi-si-agresivi”,”title”:”De ce sunt oamenii tristi si agresivi? Cauze şi Remedii”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„22e7b”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1},”a399f”:{„name”:”Accent Lighter”,”parent”:”22e7b”,”lock”:{„lightness”:1,”saturation”:1}},”8e7a3″:{„name”:”Accent Darker”,”parent”:”22e7b”,”lock”:{„saturation”:0}}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default”,”value”:{„colors”:{„22e7b”:{„val”:”var(–tcb-skin-color-0)”},”a399f”:{„val”:”rgb(234, 238, 241)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:205,”l”:0.93,”s”:0.2}},”8e7a3″:{„val”:”rgb(0, 65, 112)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:205,”l”:0.22,”s”:1.5}}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„22e7b”:{„val”:”rgb(64, 102, 174)”,”hsl”:{„h”:219,”s”:0.46,”l”:0.46,”a”:1}},”a399f”:{„val”:”rgb(234, 237, 241)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:214,”s”:0.2,”l”:0.93,”a”:1}},”8e7a3″:{„val”:”rgb(0, 24, 56)”,”hsl_parent_dependency”:{„h”:214,”s”:1,”l”:0.1,”a”:1}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

Înscrie-te în Grupul de Facebook

Peste 12.000 de membri activi care postează zilnic conţinut motivaţional şi de dezvoltare personală, pentru tine.

Ai posibilitatea să adresezi întrebări şi să obţii soluţii la problemele tale personale.

INTRĂ ÎN GRUP

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top