Cum să profiţi de frica ta?

teama de experienţe

În articolul anterior (Ce este frica şi cum o învingi imediat) ţi-am explicat o sugestie simplă cu ajutorul căreia eu mi-am depăşit frica de apă.

Spuneam acolo că cea mai bună metodă, în opinia mea, de a înfrânge teama este acţiunea împotriva obiectului fricii tale. Însă nu orice fel de acţiune va fi sortită succesului, ci numai aceea „inteligentă.”

Pentru că dacă acţionezi habotnic, rişti să intri în pericole ori să te afunzi şi mai tare în frică.

Norman Vincent Peale spunea că „Frica nu este niciodată un motiv pentru a renunţa, ea este doar o scuză.”

Prin urmare, în acest articol voi dezbate ce înseamnă să acţionezi inteligent împotriva a ceea ce îţi produce teamă.

Citeşte-l până la final şi lasă-mi un comentariu dacă te-am ajutat să înţelegi cum să abordezi inteligent frica.

Citeşte şi Pastile magice pentru gândirea ta

Te interesează să vezi cele mai bune cărţi care te ajută să îţi învingi fricile? Aruncă o privire pe această librărie online, unde găseşti multe reduceri şi transportul gratuit.

Nu orice acţiune este potrivită pentru o frica

„Fricile nu sunt altceva decât stări de spirit.” – Napoleon Hill

Când ajungem la mecanismul fricii, este necesar să înţelegi că ai de-aface cu un element care face parte din istoria noastră ca oameni.

De-a lungul evoluţiei individului, frica a fost responsabilă pentru conservarea instinctului de supravieţuire şi evitarea pericolelor. Dacă omul nu ar fi învăţat să folosească focul pentru a-şi preparea carnea şi nu pentru a intra în el, ar fi murit.

În acest context, frica era acel gardian care spunea care sunt acţiunile periculoase şi cele permise. Astăzi, când am evoluat aşa de mult, frica încă îşi are rolul său bine stabilit. Omul care simte temere să meargă la o oră târzie pe un drum întunecat, cel care nu se urcă la o înălţime pentru că nu se simte stăpân pe abilităţile sale sau acela care ocoleşte un traseu montan pe care scrie „atenţie, urşi” simt frica şi o lasă să pună stăpânire pe ei.

Dar în acest caz frica iată că este bună. Ea te fereşte de un potenţial pericol. Acum este foarte bine s-o asculţi pentru că te ţine în siguranţă.

Te-ar putea interesa şi De ce este importantă educaţia .

Părţile întunecate ale fricii

frica

„Nimic nu îi dă mai mult curaj unui om fricos decât frica altuia.” – Umberto Eco

Ce bine ar fi ca frica să aibă numai scopuri benefice! Din păcate, cei mai mulţi oameni resimt teama în legătură cu anumite activităţi total inofensive. Majoritatea se panichează înainte să experimenteze efectiv o situaţie şi să o perceapă cu propriile simţuri.

Îţi recomand să citeşti şi articolul Experimentul STANFORD: limitele minţii umane.

Ca să-ţi dau un exemplu, în această perioadă când scriu acest articol, s-a vehiculat reţelele de socializare şi în presă că în curând va exista o pană de curent în toată Europa, pentru o perioadă de două săptămâni.

Oamenii au început să se sperie şi să discute despre această posibilitate, lăsând informaţia negativă să le circule prin minte tot timpul. Mai mult decât atât, au răspândit-o şi au falsificat-o şi mai tare. Unii s-au speriat aşa de tare încât au început să-şi procure alimente şi surse de lumină, deci să se pregătească pentru această situaţie.

Totuşi, astăzi, la postul de radio Magic FM s-a anunţat faptul că ştirea era de fapt falsă, fabricată de nişte persoane şi dată să circule pe internet. Cei mai slabi de îngeri au preluat-o, au împopoţonat-o şi de aici s-a transmis ca le telefonul fără fir – un zvon fals.

Din păcate, aşa se întâmplă cu multe în viaţă. Auzim o sugestie, credem în ea, începem să vorbim despre ea şi o acceptăm ca fiind adevărată, cu toate că ar putea fi falsă şi de cele mai multe ori chiar este.

Şi ce face Subconştientul Colectiv? Ei bine o preia şi începe să transpună în realitatea obiectivă consecinţele fricii resimţite de oameni. Iată o posibilitate prin care se naşte stresul absurd.

Cum să lucrezi inteligent cu fricile tale

„Întotdeauna fă ceea ce ţi-e frică să faci.” – Ralph Waldo Emerson

Pentru a identifica „fricile bune” şi a le deosebi de cele rele, este necesar să te gândeşti la acţiunea pe care ar trebui să o săvârşeşti pentru a învinge frica.

Dacă eşti fată şi ţi-e teamă să mergi singură noaptea pe stradă, atunci această emoţie are rolul de a te proteja şi, în funcţie de curajul tău, poate că ar fi bine să-i dai ascultare.

Însă dacă ţi-e frică să mergi cu gaşca de prieteni pe un traseu montan securizat şi marcat, frecventat de lume, întrucât ai auzit că la munte sunt urşi, această teamă este una care te trage în jos. Te împiedică să te bucuri de un peisaj extraordinar şi de un aer proaspăt.

Citeşte şi Atitudinea pozitivă şi cum te ajută cărţile motivaţionale .

De asta, este bine să îţi evaluezi fricile şi să vezi care provin din concepţii limitative şi care sunt într-adevăr benefice pentru tine.

Pentru că da, există şi frică bună. Aşa cum există şi frică rea.

Din câte am observat, sursa cea mai puternică de frică este dată de reţelele de socializare şi mass-media, când sunt răspândite zvonuri false. Faza interesantă este că la momentul creării lor, lumea este convinsă că sunt adevărate, pentru ca mai târziu să se dovedească că nu a fost aşa.

Omul resimte frica, îşi face scenarii psihologice catastrofale, pune stres pe mintea şi corpul său după care aceste efecte nu mai pot fi luate înapoi. Rămâi cu acele consecinţe care pot fi sechele iar sistemul tău energetic are de suferit.

Recomandarea mea pentru abordarea fricii

frica de frica

„Singurul secret al existenţei este să nu-ţi fie teamă. Niciodată să nu-ţi fie teamă de ceea ce vei deveni.” – Buddha

Eu am ales o cale sănătoasă pentru mine. Atunci când aud o ştire „bombă” n-o iau în considerare. Pur şi simplu refuz să cred informaţiile negative. Aş putea fi catalogat drept ignorant, însă prefer să îmi menţin mintea protejată de zvonurile care, de cele mai multe ori sunt false sau exagerate.

Oamenii au acest dar de a juca telefonul fără fir. Şi de cele mai multe ori o informaţie ajunge să fie complet schimbată pe măsură ce se răspândeşte.

Sugestia mea pentru tine este să acţionezi inteligent în direcţia fricii tale. Dacă ceea ce îţi provoacă teamă este o situaţie necunoscută, despre care ai auzit că este periculoasă, dar nu ai dovezi, studiaz-o. Informează-te, ascute-ţi abilităţile şi treci la treabă. Implică-ţi simţul tău de observaţie, nu te baza pe ceea ce cred alţii.

Dacă frica ta este legată de curentul electric şi ai învăţat că nu e bine să bagi degetele în priză pentru că rişti să fii electrocutat/ă, categoric să nu faci asta!

Însă dacă ţi-e frică să mergi cu bicicleta pentru că ai auzit pe nu ştiu cine că şi-a spart capul pe bicicletă şi a stat în spital câteva săptămâni, este clar că pe-asta trebuie să ţi-o depăşeşti.

Aşa că dacă constaţi că temerea pe care o ai te împiedică să evoluezi şi să dobândeşti abilităţi noi, caută să acţionezi făcând lucrul de care ţi-e frică. În exemplul cu bicicleta, ia-ţi bicicletă şi treci la treabă, învaţă să mergi pe ea.

Şi să nu te superi dacă cazi de câteva ori, pentru că face parte din procesul de învăţare.

Te-ar putea interesa să citeşti şi despre Frica de schimbare .

Concluzie

Frica este una dintre emoţiile de bază ale fiinţei umane. La fel ca iubirea, bucuria şi tristeţea. Ea nu este bună sau rea în sine, ci doar în contextul în care o plasăm noi, oamenii.

Ca orice în viaţă, nimic nu este universal bun sau rău, frumos sau urât, alb sau negru. Există nuanţe şi interpretări diferite în funcţie de situaţie şi de om.

Fiinţele umane şi experienţele lor sunt unice, nu seamănă unele cu altele. De aceea, dezvoltă-te personal învăţând să lucrezi în armonie cu fricile tale, nu împotriva lor.

Transformă-ţi teama în combustibilul spre succes. Şi vei fi eliberat/ă.

Dă-mi un exemplu în care ţi-a fost frică de o anumită activitate şi, în cele din urmă, s-a dovedit a fi o falsă alarmă. Aştept comentariul tău.

Până data viitoare, te rog să înveţi a nu-ţi mai fi atât de frică.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre cum să abordezi inteligent frica.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Ultimele articole

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17cea8e1ccf” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”24″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”#”,”class”:”tve-froala fr-basic”,”style”:””}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top