Cum să scapi de atacul de panică? Simptome şi tratament natural

tehnici de relaxare in atacul de panica

Te-ai confruntat vreodată cu simptome care ţin de atacul de panică?

Ai simţit că inima ţi-o ia la trap, ai ameţeli şi că pierzi controlul asupra a ceea ce se întâmplă?

Te-ai speriat şi ai crezut că ai o problemă gravă de sănătate? Totuşi, s-ar putea să nu fie aşa. Ar putea fi ceva numai în mintea ta, pur psihologic.

În acest articol îţi voi dezvălui ce este atacul de panică, care sunt simptomele sale şi ce metode de tratament natural poţi aplica, fără riscuri şi cu rezultate optime.

În finalul articolului îţi voi recomanda 6 soluţii practice pentru gestionarea acestor tulburări şi 4 cărţi de dezvoltare personală care te vor ajuta să înţelegi mai bine această tulburare psihologică.

În completare, îţi recomand să citeşti articolele Ce este anxietatea socială şi cum să te vindeci de ea şi Cum se manifestă atacurile de panică.

Şi stai… am făcut şi un VIDEO LIVE detaliat despre acest subiect, pe pagina noastră de facebook, pe care îl poţi vedea apăsând butonul de mai jos:

Atacul de panică: ce este şi ce simptome produce?

Atacul de panică este o formă de anxietate care apare, de regulă, după vârsta de 20 de ani. În unele cazuri, el se manifestă şi la adolescenţi sau copii.

Se caracterizează prin episoade scurte şi periodice de teamă bruscă, cu toate că pericolul real este inexistent.

Tulburarea de panică poate dura până la 20 de minute însă intensitatea maximă există în primele minute.

Printre simptomele comune se regăsesc: palpitaţii ale inimii, tahicardie, frisoane sau călduri, senzaţia de sufocare, nod în gât, lipsa aerului sau incapacitatea de a respira pe deplin, dureri în piept, senzaţia de leşin sau frica de moarte iminentă.

Doctorii au constatat că simptomele atacului de panică sunt adesea confundate cu cele ale infarctului miocardic.

Cu toate acestea, primul semn care indică o astfel de stare este hiperventilaţia – adică un ritm alert şi neobişnuit ale bătăilor inimii şi respiraţiei.

Totuşi, astfel cum vom vedea pe parcursul articolului de faţă, nu trebuie să te îngrijorezi excesiv despre această problemă. Există soluţii la îndemână pentru tratarea şi vindecarea acestor tulburări anxioase.

Îţi recomand să citeşti şi despre 10 cărţi care îţi schimbă viaţa.

Cauzele atacurilor de panică

simptome atacul de panica

Din cercetările efectuate de către specialişti originile acestui tip de frică nu sunt pe deplin cunoscute.

S-ar considera că în unele cazuri ele sunt provocate de experienţe traumatizante din trecutul individului şi de interpretarea exagerată sau negativistă a celor mai nevinovate stări fiziologice.

În general, oamenii care se sperie la primul semn că ceva este în neregulă cu corpul lor sunt predispuşi la a dezvolta un atac de panică.

Conform studiilor efectuate „panica” apare la circa 5% din populaţie şi este mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi.

Mai mult, aceste stări pot apărea cu preponderenţă la persoanele care fac parte din familii care au suferit de vreo formă a anxietăţii. Nu în ultimul rând, grija excesivă şi un mod de gândire pesimist accentuează posibilitatea apariţiei acestor atacuri.

Printre cauzele frecvente se regăsesc şi nicotina, drogurile, consumul exagerat de băuturi alcoolice, cafeina şi chiar anumite medicamente.

Te-ai fi putut gândi la asta?

Evitarea nu este o soluţie viabilă

De obicei, indivizii care se confruntă cu atacul de panică încearcă să evite situaţiile care au generat simptome specifice acestuia.

Spre exemplu, dacă o persoană a suferit un astfel de atac în timp ce urca cu un lift, va prefera să meargă pe scări. Astfel, va încerca să evite situaţia declanşatoare a unui posibil atac de panică în viitor.

Cu toate acestea, o astfel de „precauţie” nu este sănătoasă din punct de vedere psihologic. Şi nu rezolvă lucrurile pe termen lung.

Specialiştii recomandă confruntarea individului cu obiectul fricii sale pentru a-l ajuta să o elimine. Frica se accentuează pe măsură ce se evită situaţia care o generează.

Tocmai de aceea, în cadrul tratamentului anxietăţii şi atacurilor de panică se poate folosi ceea ce se numeşte terapia prin expunere. Îţi voi explica mai jos ce înseamnă asta.

Deci, nu trebuie să cazi pradă temerilor întrucât acestea îţi vor limita tot mai mult activităţile sociale. În plus, ştii vorba aia „de ce te temi, de aceea nu scapi”, nu?

Te-ar putea interesa şi articolul De ce gândirea pozitivă face minuni? Iată secretul.

Cum poate fi deosebit atacul de panică de alte boli?

Se recomandă efectuarea investigaţiilor necesare pentru a se constata că individul este sănătos din punct de vedere fiziologic. Cu alte cuvinte, trebuie să se asigure că nu are altă afecţiune.

După acest moment, în situaţia în care atacul de panică îşi face simţită prezenţa prin simptome specifice, este clar că vorbim despre panică.

Mai mult decât atât, diagnosticul de „tulburare de panică” se pune atunci când persoana se confruntă cu episoade dese ale acestor atacuri. Practic asta naşte frica şi îngrijorarea.

Este bine de ştiut faptul că atacurile de panică singulare (izolate şi rare) nu necesită tratament. În plus, aceste tulburări nu sunt periculoase pentru sănătate. Ele pot fi tratate dacă sunt înţelese aşa cum trebuie.

Prin urmare, atunci când ai o stare de rău care persistă este bine să îţi faci investigaţiile necesare pentru a te asigura că nu ai alte probleme.

Dacă ai atacuri de panică va trebui să aplici una dintre următoarele metode de tratament, pe care ţi le prezint mai jos.

Cum pot fi tratate atacurile de panică?

atacul de panica simptome şi deosebiri de alte boli

Pentru vindecarea acestor tulburări se recomandă două proceduri: psihoterapia şi tratamentul medicamentos.

Psihoterapia este de două feluri: psihoterapia cognitiv-comportamentală şi terapia prin expunere.

Prima dintre ele presupune analiza sursei atacurilor de panică şi schimbarea modului în care individul gândeşte, simte şi acţionează. Aici este locul unde vorbim despre dezvoltare personală.

Pe de altă parte, terapia prin expunere presupune confruntarea persoanei cu situaţia care-i generează starea de frică.

Tratamentul medicamentos se aplică în cazurile grave şi constă în prescrierea unor anxiolitice şi antidepresive. Neajunsul acestora este că pot provoca dependenţă şi, în unele cazuri, nu sunt eficiente pe termen lung.

Asta înseamnă că după încetarea medicaţiei, atacurile de panică pot reveni iar individul nu se vindecă complet.

Tocmai de aceea consider că cea mai eficientă soluţie este psihoterapia cognitiv-comportamentală. Hai să vedem ce presupune asta şi cum o poţi aplica.

​Tehnici de relaxare in atacul de panica

Pentru că sunt adeptul tratamentelor naturale şi al gândirii pozitive, ştiu că ceea ce îţi voi recomanda mai jos, te va ajuta să elimini tulburările de panică.

În cadrul psihoterapiei cognitiv-comportamentale se recomandă modificarea modului de gândire şi trecerea la o interpretare pozitivă a lucrurilor.

S-a constatat că exerciţiile fizice şi de întindere musculară reglează nivelul de serotonină şi ajută la eliminarea panicii.

De asemenea, s-a demonstrat că sunt eficiente valeriana, ceairurile de levănţică şi muşeţel precum şi aromaterapia cu uleiuri esenţiale.

Iată câteva soluţii practice împotriva acestor tulburări:

  • Identifică şi izolează situaţia care declanşează atacul de panică; Confruntă-te cu frica şi diminuează-i importanţa.
  • Învaţă să îţi controlezi respiraţia prin exerciţii specifice;
  • Învaţă câteva tehnici de relaxare a corpului şi minţii;
  • Schimbă-ţi stilul de viaţă: fă sport, citeşte cărţi (în special motivaţionale şi de dezvoltare personală), uită-te la filme de comedie, ascultă muzică, adoptă o dietă echilibrată (fără exces de sare, zahăr şi grăsimi), diminuează sau elimină cât mai mult consumul de alcool, cofeină şi zahăr;
  • Învaţă să meditezi şi practică Yoga;
  • În cazuri extreme şi dacă cele de mai sus nu te ajută, apelează la un psihoterapeut.

S-ar putea să te intereseze şi despre 5 sfaturi simple pentru a fi fericit Rapid.

Ce cărţi de dezvoltare personală te pot ajuta?

primul ajutor in atacul de panica

În cadrul psihoterapiei, una dintre practici este să înveţi dezvoltarea personală. Iar pentru asta, cea mai bună cale este prin intermediul lecturii.

De aceea, în cele ce urmează îţi recomand 4 cărţi fundamentale care te vor învăţa totul despre emoţii, gândire şi armonie interioară.

1. Inteligenţa emoţională – de Daniel Goleman

În această carte vei afla despre emoţii şi importanţa lor în construirea vieţii tale, din experienţa profesională a unui psihanalist cu rezultate deosebite.

De asemenea, vei înţelege cum să-ţi creşti coeficientul de inteligenţă emoţională care este superiorcoeficientului de inteligenţă propriu-zisă.

2. Puterea extraordinară a subconştientului tău – de Joseph Murphy

O carte deosebită, din care vei învăţa cum să-ţi controlezi gândirea astfel încât să plantezi în subconştient seminţele realităţii pe care vrei să o trăieşti.

Despre a ceastă carte am făcut două articole şi o recenzie Video, pe care le poţi vedea aici:

Puterea extraordinară a subconştientului tău – Recenzie scrisă

Subconştientul şi minunile lui. Descoperă-ţi puterea interioară

Video LIVE cu recenzia cărţii Puterea extraordinară a subconştientului tău

3. Cum să vorbim în public – de Dale Carnegie

Această carte te va învăţa cum să depăşeşti tracul, timiditatea şi blocajele generate de lipsa încrederii în sine.

4. Atacurile de panică – de David Carbonell

Strict pe subiectul nostru, această carte îţi oferă toate informaţiile pe care îţi doreşti să le cunoşti despre manifestările şi tratamentul tulburărilor de panică.

Autorul este un psiholog american specializat în tratarea anxietăţilor şi fobiilor.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre simptome şi tratament natural pentru atacul de panică.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai. Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-173d9542fdc” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”59″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/puterea-extraordinara-a-subconstientului-tau”,”title”:”Puterea extraordinară a subconştientului tău – Recenzie”,”class”:”tve-froala”}’]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top