Cu toţii ne confruntăm cu sentimentul de frica în diverse circumstanţe ale vieţii. Este bine sau nu? Ce spune un experiment de acum aproape 1000 de ani despre frica de un pericol care în realitate este nereal?
Poate că faci parte din categoria aceea mai specială care simte frica mai puţin. Ori poate eşti mai sensibil la această emoţie decât majoritatea şi simţi pe propria piele anxietatea ori atacurile de panică - forma absolută a fricii.
Indiferent care este măsura în care resimţi această emoţie primitivă, articolul de faţă îţi va răspunde la câteva întrebări esenţiale despre FRICĂ şi te va ajuta să îţi gestionezi teama mult mai bine.
Avicenna a fost un om de ştiinţă foarte deştept care a avut contribuţii fundamentale în medicină şi psihologie. Practic, a fost un geniu al timpurilor sale.
Citeşte mai multe despre el în articolul Avicenna - cel mai mare savant al lumii musulmane.
Printr-un simplu experiment în care subiecţii au fost două animale, el a reuşit să demonstreze că frica are aptitudinea de a paraliza fiinţa. Mai mult, ea poate duce chiar şi la moarte, cu toate că de multe ori pericolul este numai imaginar şi bazat pe instinct.
În acest articol vei afla despre:
Cum resimţim sentimentul de frica?

Frica diferă de la om la om. În funcţie de experienţa de viaţă a fiecăruia aceasta are motivaţii diferite. Unora le este teamă de apă, altora de întuneric.
Te-ar putea interesa şi Cum să faci propria consiliere şi dezvoltare personală.
Cei mai nefericiţi se confruntă cu această emoţie în cazuri dintre cele mai banale, cum ar fi blocarea într-un lift sau un mic cutremur.
Indiferent ce înseamnă teama pentru tine, ea reprezintă un proces chimic ce declanşează secreţia unor hormoni ai stresului. Mai mult decât atât s-a demonstrat ştiinţific că o frică intensă şi constantă produce apariţia bolilor. Asta pentru că declanşează secreţia unui PH acid în organismul omului, extrem de nefavorabil.
Există multe cărţi care te învaţă cum să gestionezi frica şi stresul, iar una dintre cele care mi-au atras atenţia în mod deosebit este cartea Puterea scrisă de Rhonda Byrne.
Frica poate fi benefică într-o anumită măsură însă are şi aptitudinea de a deveni o piedică în calea dezvoltării personale.
Atunci când te protejează de un pericol real şi obiectiv (cum ar fi focul) teama este o unealtă pe care o foloseşte creierul pentru a te proteja.
Pe de altă parte, atunci când resimţim frica în situaţii care nu reprezintă un pericol în realitatea obiectivă (ci doar în minţile noastre) este o problemă care trebuie rezolvată.
Hai să vedem ce a descoperit Avicenna prin experimentul său.
Experimentul lui Avicenna despre Frică

Pe numele său real Abu Ali al-Husayn Ibn Abd Allah Ibn Sina al Balkhi acest om a fost considerat cel mai mare savant al civilizaţiei musulmane.
Ştiu, numele său real este extrem de lung şi dificil. Pentru europeni cercetătorul genial a rămas cunoscut sub numele de Avicenna.
Omul de ştiinţă a realizat un experiment în care a pus în două cuşti separate un lup şi un miel. Cuştile erau securizate şi la o distanţă relativ mică una de cealaltă, astfel încât cele două animale să se poată vedea reciproc.. Nu exista posibilitatea ca lupul să poată evada din cuşcă. Deci pentru miel fiara nu reprezenta un pericol obiectiv.
Ambelor animale li s-a oferit suficientă hrană şi apă însă lupul, după cum îi este firea, a mâncat repede totul şi a început să saliveze după miel. Ba chiar să urle.
Mai mult, el încerca din răsputeri să rupă barele cuştii pentru a-l ataca pe bietul miel.
Mielul a avut şi el mâncare destulă însă nu s-a apropiat de ea ci s-a aşezat într-un colţ al cuştii şi a început să plângă. Nici să doarmă nu a putut. Văzând fiara sălbatică din faţa lui care ameninţa să îl atace în orice clipă, mielul nu a mai putut rezista şi după 7 zile de chin a murit. Sub teroarea fricii că va fi mâncat de lup. Trist, nu-i aşa?
Citeşte şi Despre dezvoltare personală - omul, mintea şi sufletul.
Concluziile experimentului despre sentimentul de frica

Mielul de acum 1000 de ani poate fi oricare dintre noi. "Lupul" este pericolul sub diverse forme. Astăzi el se manifestă în lume sub forma unor pandemii, ameninţări cu războaie sau instabilitate economică.
Indiferent care ar fi "lupul" mulţi dintre noi sunt precum acel miel singur şi paralizat de teamă. Chiar dacă pericolul este nevăzut ori în realitate nu ne poate afecta, acel sentiment de frică absolută ne paralizează gândirea logică.
Asta pentru că suntem extrem de subiectivi. Nu crezi?
Precum mielul care nu a putut observa că era "în siguranţă", cuştile fiind securizate, la fel şi noi omitem să gândim logic asupra unei situaţii pe care o considerăm "periculoasă."
Şi ce-i de făcut? Cum putem deveni conştienţi de realitatea sau irealitatea pericolului?
Un răspuns bun ar fi încercând să acţionăm în direcţia obiectului fricii.
Acţiunea este duşmanul oricărei frici. Relaxarea şi gândirea calmă favorizează conştientizarea realităţii sau falsităţii pericolului.
Dacă ţi-e teamă de apă, spre exemplu, nu vei învăţa niciodată să înoţi până ce nu treci la acţiune. Cu alte cuvinte, trebuie să faci pasul de a intra în apă şi vei vedea că încet-încet teama de apă va dispărea.
Asta înseamnă să preiei controlul asupra fiinţei tale.
În curând vei observa că vei înota cu lejeritate iar apa nu va mai reprezenta un pericol pentru tine.
S-ar putea să te intereseze şi De ce gândirea pozitivă face minuni? Iată SECRETUL.
Cine a fost Avicenna?
Celebrul om de ştiinţă musulman s-a născut la 07 august 980 d. Hr şi a murit în anul 1037. Însă a trăit foarte intens şi a studiat pe brânci.
Este binecunoscut pentru inteligenţa şi memoria sa ieşite din comun. La vârsta de numai 10 ani memorase Coranul. Era pasionat de cultură în diferite domenii şi a fost considerat un mare filosof şi mistic, printre altele.
El s-a născut în satul Kishlak, Afshena care este Uzbekistanul de astăzi. Era interesat de astronomie, alchimie, chimie şi psihologie.
Se cunoaşte că era un copil foarte deştept şi avid după cunoaştere. A devenit un medic celebru şi a scris una dintre cele mai celebre lucrări ale medicinei - Genomul Medicinei dar şi Tratatul despre afecţiunile coronariene.
Mai mult, Avicenna era de origine tadjic-persană şi era denumit de lumea arabă "al treilea Aristotel", probabil datorită faptului că era obsedat după opera celebrului filosof.
Ca o remarcă, citise Metafizica de 40 de ori şi nu s-a lăsat până când nu a înţeles sensul fiecărui cuvânt scris de ilustrul geniu al înţelepciunii.
Avicenna a avut contribuţii importante şi în lumea psihologiei, studiind foarte mult etiologia. Ajunsese să fie convins că poţi rezolva o problemă medicală dacă îi cunoşti cauzele şi factorii care-i influenţează apariţia.
3 cărţi motivaţionale care tratează problema Fricii
Vreau să îţi recomand trei cărţi celebre care te ajută să înţelegi mai bine sentimentul de frica şi cum să îţi depăşeşti teama.
Sunt cărţi pe care eu le-am citit şi ţi le recomand cu dragă inimă. Te vor ajuta foarte mult.
Iată care sunt acestea:
1. Emoţiile negative - cum să ne eliberăm de frică
Comandă cartea de la Librăria 1
Comandă cartea de la Librăria 2
3. Psihologia Fricii - temeri, angoase şi fobii
Comandă cartea de la Librăria 1
Comandă cartea de la Librăria 2
Dacă vrei şi mai multe recomandări de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa, dintre cele pe care le-am citit, descarcă GRATUIT Ebook-ul de mai jos:
Descarcă GRATIS Ebook-ul 50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa
Am ales pentru tine 50 de cărţi de dezvoltare personală pe care le-am citit şi care m-au ajutat să îmi transform viaţa. Pentru fiecare dintre ele am scris o scurtă descriere, ca să îţi fie uşor să alegi ceea ce ţi se potriveşte.
Cam atât despre experimentul lui Avicenna şi sentimentul de frică. Într-un articol viitor îţi voi spune câteva trucuri pentru a-ţi stăpâni teama.
Rămâi aproape.
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre sentimentul de frica şi experimentul lui Avicenna.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai. Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
OFERTĂ EXCLUSIVĂ
Ebook 10 paşi pentru o viaţă mai bună
Cel mai scurt şi eficient Ebook de dezvoltare personală. Apasă butonul de mai jos şi îl vei primi GRATUIT.
Genial.”întâmplător” acum am văzut filmul la tv despre Avicenna.
Şi cum vi s-a părut? Cum se numeşte?