Întrebarea „ce înseamnă dezvoltare personala?” apare tot mai des pe buzele iniţiaţilor în creşterea calităţii vieţii personale.
Mai ales în România, unde trendul dezvoltare personala este destul de nou, lumea nu înţelege exact ce înseamnă şi, mai ales, care sunt pericolele la care se pot expune.
Aşa că vreau să te lămuresc rapid, astfel încât să nu cazi în capcana amăgirii de sine. Mă interesează să obţii rezultatele dorite, nu să te minţi singur.
Ca să reuşeşti, ai nevoie să înţelegi corect subiectul.
Fie că vrei ori nu, tu evoluezi într-o direcţie sau alta. Calea pe care vei merge depinde de convingerile cu care vei călători. De ce să nu le ai pe cele corecte?
Aşa că hai să vedem ce vei afla, pe scurt, din acest articol:
- Înţelesul conceptului de „dezvoltare personala”
- Ce trebuie să ştii din capul locului
- Câteva lămuriri privind ideea de „self improvement”
- Autori celebri de dezvoltare personală
- Cărţi pe care ţi le recomand pentru dezvoltarea personală
- Cum trebuie înţeleasă psihologia motivaţională
Te-ar putea interesa şi subiectul Ce înseamnă secretul şi Legea Atracţiei.
Înţelesul ideii de „dezvoltare personala”
În străinătate acest trend este mult mai cunoscut decât în România. Şi cu o vechime mult mai mare, bineînţeles. Sub titulatura de „self help” sau „self improvement” înseamnă pe scurt un proces de autoîmbunătăţire personală constantă, în orice direcţie.
Conform definiţiei date în DEX dezvoltare personala înseamnă acţiunea de a te dezvolta şi rezultatul ei. Iar pe Wikipedia, este descrisă ca având scopul de a îmbunătăţi conştientizarea şi dezvoltarea abilităţilor personale, cu finalitatea evoluţiei vieţii şi realizării dorinţelor personale.
Cu alte cuvinte, autodezvoltarea reprezintă un lung proces de autoanaliză şi corectare a defectelor personale pentru a deveni o mai bună versiune a ta ca individ.
Totuşi, procesul de dezvoltare personală nu este chiar atât de simplu şi presupune mai mult decât simpla citire a unor cărţi motivatoare ori participarea la cursuri şi seminarii cu Anthony Robbins
Citeşte şi 25 de afirmaţii pozitive puternice care te marchează.
Mare atenţie: nu confunda dezvoltarea personală cu psihologia ori psihoterapia. Sunt lucruri total diferite, chiar dacă pe alocuri par că se intersectează.
Ce trebuie să ştii despre dezvoltare personala
Vreau să te avertizez că acest demers de îmbunătăţire a sinelui tău nu se limitează la simpla citire a cărţilor de dezvoltare personală. Nu spun că ele nu te vor ajuta. Este clar că o vor face.
Totuşi, la fel de important ca lectura constantă este să pui în practică ceea ce înveţi din instrumentele pe care le ai la dispoziţie.
Îţi recomand să citeşti şi Top 9 cărţi deosebite care merită citite într-o viaţă.
Nu este un lucru rău să cumperi cărţi, să participi la cursuri, însă este absolut necesar să treci la acţiune. Fără practică, schimbarea nu poate apărea „peste noapte”. Este ca şi cum ai învăţa să conduci un autoturism doar citind despre asta, însă niciodată nu îl conduci efectiv. Vei ştii teoria, însă nu vei avea exerciţiul practicii.
Şi asta se va solda cu un posibil eşec atunci când vei fi pus în situaţia de a şofa efectiv. Nu vrei asta, nu-i aşa?
Mai mult decât atât, ideea de „evoluţie personală” nu înseamnă să aştepţi rezultate care cad din cer. Nu impune ca alţii să te ia de mână şi să te conducă pe drumul cel bun.
Crudul adevăr este că totul ţine de tine. Trebuie să preiei informaţiile corecte şi apoi să le treci prin filtrul propriilor tale acţiuni, pentru a obţine rezultatele dorite.
Să testezi, să încerci, să vezi cum ţi se întâmplă ţie lucrurile…
Din fericire, există suficiente resurse din care te poţi informa. Ai toate uneltele necesare să faci o schimbare pozitivă în viaţa ta.
Câteva lămuriri privind dezvoltarea personala
Când auzi îndemnurile „gândeşte pozitiv!”, „fii optimist”, la ce te duci cu gândul? La lucruri frumoase, la o viaţă trăită din belşug, la bucurii, etc.
Cu toate că este un sfat foarte bun, totuşi trebuie să înţelegi corect legătura dintre dezvoltare personală şi gândirea pozitivă.
Optimismul te ajută dacă înţelegi filosofia gândirii pozitive şi o aplici ca mod de viaţă. Nu poţi obţine rezultate atunci când vrei tu. Ele vin când soseşte momentul.
Este interesant că toată această filosofie de „self help” a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea. Un punct de cotitură l-a reprezentat apariţia cărţii scrisă de autorul Wallace Wattles, în traducere „Ştiinţa de a deveni bogat.”
Citeşte şi Rolul lecturii în dezvoltarea personală.
Deci pozitivitatea presupune să te gândeşti la ceea ce îţi doreşti şi să lucrezi pentru obiectivele tale din viitor. Este un lucru foarte bun să faci asta.
Însă este necesar să reţii faptul că dezvoltarea personală presupune şi să ieşi din zona de confort în mod constant. Totodată, este un demers care ţine de creşterea interioară şi de ceea ce faci în fiecare zi pentru a te dezvolta.
Cel mai simplu de descris această activitate este ca fiind un proces constant prin care identifici propriile puncte slabe şi încerci să le înlocuieşti cu trăsături pozitive de personalitate şi gândire.
Când îţi însuşeşti virtuţi precum compasiunea, empatia şi iubirea simţi cum ai mai multă putere să modifici circumstanţele în favoarea ta.
Autori celebri de dezvoltare personala
Slavă Cerului că în acest domeniu există în abundenţă informaţii şi cărţi scrise!
Printre cei mai cunoscuţi autori de dezvoltare personală, sunt următorii:
- Wayne Dyer
- Napoleon Hill
- James Allen
- Daniel Goleman
- Robert Kiyosaki
- Donald Trump
- Eckhart Tolle
- Stephen Covey
- Jack Canfield
- Richard Branson
- Og Mandino
- Brian Tracy
- Anthony Robbins
- James Altucher
- Brendon Burchard
- John C. Maxwell
- Dale Carnegie
- Joseph Murphy
- Neale Donald Walsch
Aceasta a fost doar o listă exemplificativă, în realitate sunt multe personalităţi valoroase în această arie. Şi apar altele noi tot timpul. Ceea ce este un lucru bun.
Fiecare dintre aceştia sunt rezerve preţioase de învăţături cu privire la progresul psihologic şi spiritual al fiinţei umane.
Descarcă gratuit Ebook-ul de mai jos, în care îţi indic 50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa.
Descarcă GRATIS Ebook-ul 50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa
Am ales pentru tine 50 de cărţi de dezvoltare personală pe care le-am citit şi care m-au ajutat să îmi transform viaţa. Pentru fiecare dintre ele am scris o scurtă descriere, ca să îţi fie uşor să alegi ceea ce ţi se potriveşte.
Cărţi de dezvoltare personala pe care ţi le recomand
Am citit multe cărţi din acest domeniu. Cred că am parcurs câteva sute. Am început să fac asta de la o vârstă foarte fragedă şi sunt mândru că am avut acest privilegiu.
Nu mă laud, ci îţi spun acest lucru ca să te motivez şi pe tine să faci asta. Este cea mai bună investiţie pentru mintea şi sufletul tău.
În toate articolele pe care le-am publicat pe acest Blog am făcut referiri la diferite titluri captivante în această materie.
Totuşi, aici vreau să îţi indic 10 cărţi care pot constitui un început potrivit pentru tine:
- (Dale Carnegie)
- (Napoleon Hill)
- (Joseph Murphy)
- (Rhonda Byrne)
- (George S. Clason)
- (Robert Kiyosaki)
- (Daniel Goleman)
- (John Gray)
- (5 cărţi de Rhonda Byrne: Puterea, Secretul, Magia, Secretul Învăţături zilnice şi Eroul)
Toate aceste titluri se găsesc cu reducere de cel puţin 15% la momentul publicării acestui articol. Profită şi tu!
Cum trebuie înţeleasă psihologia motivaţională
Schimbarea este un proces care începe cu tine şi este despre tine. Clar!
Ceilalţi vor beneficia de evoluţia ta prin aceea că vor observa înţelepciunea la care ai ajuns şi se vor simţi mai înţeleşi şi inspiraţi poate să parcurgă acelaşi drum.
Toate resursele de învăţare te ajută să conştientizezi anumite lucruri însă nu operează schimbarea în locul tău. Tu eşti cel care o va face.
Psihologia motivaţională este o ştiinţă extraordinară şi te poate ajuta foarte mult să obţii succesul în viaţă. Ea îţi pune la dispoziţie conceptele, legile mentalului şi toate informaţiile de care ai nevoie pentru a face progresul.
Cu toate acestea, ţine numai de tine să lucrezi cu propria persoană, să te analizezi, să pui în practică ceea ce ai învăţat. Să greşeşti, să o iei de la capăt, să încerci din nou.
Reţine un lucru simplu: perfecţiunea nu există, însă dacă reuşeşti să fii mai bun decât ai fost ieri, atunci înseamnă că ai progresat. În esenţă, asta înseamnă „self help”. Te ajuţi pe tine să evoluezi.
S-ar putea să te intereseze şi Cum te afectează imaginea de sine.
Concluzie
Dezvoltarea personală este cea mai frumoasă călătorie pe care o poţi face. Este un curent care dacă ar fi înţeles corect ar produce schimbări benefice în minţile oamenilor.
Tu nu eşti în competiţie cu alţii, ci doar cu tine însuţi. Raportează-te la persoana ta şi bucură-te de cele mai mici progrese. Puterea stă în mâinile tale.
Cel mai important lucru pe care vreau să îl reţii la final este că poţi creşte cu uşurinţă atunci când decizi să faci acest lucru şi să pleci din locul în care te afli, către destinaţia unde doreşti să ajungi.
Pleacă mai întâi mental, apoi fizicul va merge şi el.
Începe de astăzi să înveţi lucruri noi, pune în practică învăţăturile şi notează-ţi progresele.
Poţi, ştiu că poţi! Ai tot ceea ce îţi trebuie să reuşeşti.
Mult succes îţi doresc!
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre ce înseamnă dezvoltare personala.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.
Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-1783aad2e52″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”85″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/secretul-legea-atractiei”,”title”:”Ce înseamnă Secretul şi Legea atractiei?”,”class”:”tve-froala”}’]
[/tcb_post_list]