Text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

imagine text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

Last Updated on 4 ani by Adrian

Poate eşti în căutare de un text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala iar acest articol te va ajuta să afli mai multe informaţii.

Sunt multe efectele benefice ale lecturii asupra minţii şi vieţii unui individ. În definitiv, citind o carte omul îşi îmbogăţeşte universul interior cu ajutorul imaginaţiei.

La finalul articolului îţi voi enumera cele mai importante beneficii ale lecturii, de care te poţi bucura începând de astăzi. Simplu, rapid şi uşor!

Diferenţa principală dintre cărţi şi filme este că prin intermediul primelor fiecare om îşi poate creea propria interpretare asupra poveştii, personajelor şi acţiunii.

Cu toate că nici filmele nu sunt rele (eu fiind un cinefil în toată regula) totuşi nu pot fi comparate cu cărţile.

Lectura cărţilor este o modalitate excelentă de a capta noi idei care pot fi puse în practică sau transmise celorlalţi.

De asemenea, informaţiile noi pe care le înveţi dintr-o carte pot fi deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte viitorul unui om.

Sigur, lectura se poate face în mai multe feluri: blog, ziare, cărţi audio, cărţi pdf, etc.

Însă se pune o problemă interesant. Cum să citeşti eficient astfel încât să reţii pe termen lung informaţiile noi? Despre asta am scris mai multe în articolul Cum să citeşti eficient 10000 de carti pdf.

Ce înseamnă un text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

Practic, în alte cuvinte, un text argumentativ înseamnă exprimarea opiniei despre un subiect anume. În cazul de faţă lectura.

În acest articol vreau să îţi împărtăşesc punctul meu de vedere cu privire la rolul lecturii în viaţa individului şi principalele sale beneficii.

Atunci când citeşti o carte îţi deschizi mentalitatea asupra unor idei care îţi pot oferi răspunsuri la întrebări pe care ţi le-ai pus. Aceasta înseamnă că cititul reprezintă principala activitate care îţi oferă informaţia, îţi antrenează imaginaţia şi intelectul.

În plus, lectura constantă este şi o formă de socializare şi cunoaştere a oamenilor care împărtăşesc acelaşi obicei. În cadrul cluburilor de lectură sau bibliotecilor, oameni cu aceleaşi interese pot lega prietenii deosebite.

Cum anume te dezvoltă personal lectura?

text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

Este binecunoscut faptul că, în general, cărţile contribuie covârşitor la educaţia şi formarea profesională a indivizilor. Ele lărgesc orizonul de cunoştinţe, dezvoltă intelectul şi cresc gradul de inteligenţă.

Totuşi, cum poţi să cultivi gustul pentru lectură mai ales dacă nu eşti obişnuit cu asta?

Ca orice activitate umană, deprinderea vine odată cu practica. Iar însuşirea unui obicei nou ţine mult de ambiţia personală şi de perseverenţă.

Se zice că primele 3 luni în care menţii un obicei nou sunt definitorii pentru însuşirea acestuia pe viaţă. Aşa că cea mai simplă modalitate de a deprinde gustul pentru citit este să începi să o faci pur şi simplu, constant, zi de zi.

Deci gustul pentru cărţi şi lectură vine odată cu practicarea zilnică.

În acest sens, citeşte şi Cum să faci propria consiliere şi dezvoltare personala.

Ce avantaje majore ai dacă citeşti?

Printre multele avantaje enumerate de specialiştii în psihologie, lectura te ajută să afli lucruri noi, să îţi îmbunătăţeşti memoria şi să îţi dezvolţi modul de exprimare.

Prin intermediul cărţilor oamenii pot descoperi resurse noi şi îşi pot afla potenţialul lor interior. Asta, în primul rând, pentru că toate materialele scrise (cărţile) constituie o conversaţie cu înţelepţii dinaintea noastră.

Cei care suferă de lacune în exprimare, probleme cu memoria şi lipsa capacităţii deductive pot găsi un remediu natural în lectură. Odată cu creşterea numărului de cărţi citite se îmbogăţeşte cultura omului şi se dezvoltă personalitatea sub toate formele sale.

Dar creşte şi încrederea în sine.

Pe de altă parte, cărţile de dezvoltare personală şi motivaţionale educă psihicul individului şi nasc dorinţa de autodepăşire şi reuşită în viaţă.

S-ar putea să te intereseze să afli şi despre Top cărţi motivaţionale pe care să le citeşti în 2020.

Dezvoltarea personală este obligatorie pentru toată lumea

un text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

Orice carte este bună însă cele motivaţionale aduc un plus de valoare omului prin conştientizarea potenţialului şi resurselor sale interioare.

Astfel, cărţile motivaţionale ajută mintea, sufletul şi spiritul iar lectura regulată dezvoltă capacitatea de analogie, deducţie şi sinteză.

Toţi ne confruntăm cu provocări tot timpul şi pentru a le rezolva înţelept avem nevoie să ne inspirăm din cărţile scrise de cei cu mai multă experienţă.

Când citeşti o carte motivaţională, de exemplu, înveţi să îţi dezvolţi generozitatea, empatia, bunătatea şi ambiţia personală.

Acest gen de cărţi sunt binecunoscute pentru faptul că te determină să înveţi din eşecurile şi succesele altor oameni care s-au confruntat cu probleme similare sau chiar superioare celor pe care le ai tu.

Totuşi nu doar cărţile de dezvoltare personală contribuie la trezirea spiritului ci şi cărţile de ficţiune şi chiar de beletristică.

Citeşte şi Câteva lecţii de viaţă preţioase în 2020 şi în orice timpuri.

Informaţia contribuie la evoluţia lumii

Sunt multe feluri de informaţii, bune sau rele, însă depinde de noi cum le cernem şi ce preluăm.

Spre deosebire de mass-media sau alte tipuri de informare, cărţile au darul de a-ţi prezenta faptele aşa cum au fost percepute de autorul lor. În plus, îţi lasă libertatea de a veni cu propria ta percepţie asupra celor întâmplate şi îţi oferă prilejul de a lua ceea ce ţi se potriveşte din ele.

Cărţile sunt şi un bun remediu pentru stres, depresie sau apatie.

S-a demonstrat ştiinţific că lectura frecventă schimbă emoţiile, vindecă, reduce stresul şi relaxează mintea. Mai mult, cititul contribuie la formarea unor noi reţele neuronale şi leagă mai multe regiuni ale creierului.

Astfel, o oră de citit pe zi te poate ajuta enorm să te adaptezi mediului înconjurător, să înţelegi mai bine lumea şi să te cunoşti din noi perspective.

Cercetări ştiinţifice asupra beneficiilor lecturii

 Rolul lecturii în dezvoltarea personalității fiecăruia

Pentru a susţine un text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala, publicaţia Psychologies a făcut publice datele unui studiu efectuat de psihologi cu privire la importanţa cititului.

Astfel, s-a demonstrat că participanţii care au făcut lectură regulată şi activităţi creative au avut o deteriorare a vieţii cognitive cu 32% mai lentă decât ceilalţi.

În plus, s-a constatat că citirea regulată a cărţilor motivaţionale scade depresia şi contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor anxietăţii şi atacurilor de panică.

Mai mult, în cadrul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, ca metodă de tratare naturală a anxietăţii, se recomandă lectura cărţilor de dezvoltare personală.

Despre asta am scris un articol detaliat aici: Ce este anxietatea sociala şi cum să te vindeci de ea.

Cu alte cuvinte, cărţile au darul de a schimba dispoziţia emoţională, astfel că ori de câte ori te simţi deznădăjduit sau pesimist, o porţie de citit poate fi remediul perfect.

Te-ar putea interesa şi 10 cărţi care îţi schimbă viaţa

Beneficii ale lecturii în dezvoltarea personala a individului

Aşa cum ţi-am promis la începutul articolului, în cadrul textului argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala, iată care sunt beneficiile majore ale cititului:

  • creşte şi îmbogăţeşte cultura generală;
  • dezvoltă abilitatea de a învăţa şi de a munci;
  • îmbunătăţeşte şi dezvoltă memoria;
  • îmbogăţeşte şi dezvoltă vocabularul;
  • contribuie la buna dezvoltare şi educare personală a individului;
  • lărgeşte orizontul cunoaşterii şi viziunii personale;
  • aduce o stare de bine sufletului şi psihicului uman;
  • îmbunătăţeşte şi dezvoltă capacitatea de exprimare;
  • relaxează mintea;
  • contribuie la motivarea individului;
  • poate fi o bună reţetă de autosugestie;
  • dezvoltă capacitatea de introspecţie;
  • dezvoltă capacitatea de a face conexiuni între evenimente;
  • îmbunătăţeşte reflexul minţii;
  • deschide poarta de acces către comorile universale şi Inteligenţa Infinită;
  • educă acţiunile individului;
  • trezeşte şi întăreşte discernământul;
  • naşte dorinţa de evoluţie şi progres personal;
  • ajută la o organizare mai bună;
  • dezvoltă latura umană;
  • ajută la promovarea în cariera profesională;
  • îmbunătăţeşte capacitatea de a face alegerile potrivite şi de a-ţi asuma responsabilitatea pentru acţiunile tale.

Concluzii despre rolul lecturii in dezvoltarea personala

Un alt beneficiu major al cititului este că stimulează memoria şi contribuie la formarea unor noi amintiri. De asemenea, pentru cei care au probleme cu somnul, lectura înainte de culcare poate funcţiona ca şi un somnifer natural, întrucât relaxează activitatea cerebrală.

Totodată, psihologii au ajuns la concluzia că aproximativ 30 de minute de lectură dimineaţa contribuie la o capacitate sporită de concentrare asupra sarcinilor zilnice.

Aşa că oricum am privi un text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala, îţi poţi da seama de multiplele avantaje pe termen lung.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere că lectura susţinută dezvoltă empatia, compasiunea, iubirea şi toleranţa individului la ceea ce este ambiguu. În felul acesta, poate accepta mai mult realitatea şi imperfecţiunile celor din jur.

În concluzie, oricum am privi-o, lectura formează caracterul, dezvoltă cultura generală şi ajută omul să se integreze mai bine în societate.

Cel care obişnuieşte să citească cărţi diverse ajunge să aibe o capacitate analitică superioară, devenind capabil să îşi pună întrebări, să formuleze critici şi să analizeze singur detaliile.

Citeşte şi Ce este stresul şi cum scapi de el rapid.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol cu text argumentativ despre rolul lecturii in dezvoltarea personala.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai. Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-1740b672c53″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”60″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]

[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/atacul-de-panica-simptome”,”title”:”Cum să scapi de atacul de panică? Simptome şi tratament natural”,”class”:”tve-froala”}’]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top