Last Updated on 1 an by Adrian
Ţi-ai pus vreodată întrebarea cum să citeşti 10000 de carti pdf? Sau 20000? Da, se poate, chiar dacă ţi se pare un număr exagerat de mare.
Însă hai să vedem mai întâi cum poţi citi una singură astfel încât să reţii informaţiile pe termen lung. Este valabil atât pentru cărţile în format PDF cât şi pentru cele în format hârtie.
Ţi se pare că cititul cărţilor este o corvoadă? Simţi că ori de câte ori ai repeta o informaţie nu îţi intră bine în cap?
Dacă eşti la început de drum şi nu ai mai citit nicio carte până acum, te voi ajuta să înţelegi cum să citeşti eficient.În plus, cred că te voi convinge să îţi cultivi acest obicei extrem de benefic pentru sănătatea şi evoluţia ta.Am conceput acest articol în termeni simpli ca să te ajute să înţelegi arta lecturii eficiente.Dacă eşti ca mine, un cititor aprig, vei înţelege cum să îţi îmbunătăţeşti tehnica de a citi astfel încât să înţelegi informaţiile şi să le memorezi.Mai mult, vei învăţa cum să citeşti mai mult şi mai repede.
Despre lectura corectă se găsesc o grămadă de articole pe internet. Este suficient să cauţi pe Google şi vei găsi.Eu vreau să îţi împărtăşesc câteva păreri personale cu privire la lectura eficientă.
Te-ar putea interesa şi acest articol Cel mai înţelept din încăpere – recenzie şi citate motivaţionale.
Cum să citeşti una, două sau 10000 de carti pdf?
Să citeşti constant presupune o voinţă de fier. Activitatea de lectură trebuie practicată corect pentru a te bucura la maximum de beneficiile sale.Unii vor spune că pur şi simplu nu au timp să citească. Acelora le voi răspunde că timpul ţi-l faci nu îl câştigi.
Este necesar să ai obiective şi să aloci timp îndeplinirii lor, altfel nu reuşeşti în viaţă indiferent ce-ai vrea să faci.Fiecare lider şi om de succes din lume are obiceiul de a citi cărţi zilnic. Pe calculator, pe telefon sau tabletă, nu contează. Important este să citeşti.Există o expresie care spune „Leaders are readers” şi în esenţă înseamnă că liderii sunt cititori înrăiţi. Ei ştiu cum să citească eficient.
Oamenii de succes au ajuns aşa pentru că şi-au dezvoltat mintea, spiritul şi cunoaşterea. Şi cum au făcut-o? Ei bine, citind foarte mult.Ei au dezvoltat obiceiul de a citi mult, în fiecare zi. Iar asta i-a ajutat să îşi fortifice mintea şi să găsească soluţii la problemele lor.
Înainte de a trece la modalităţile prin care poţi să citeşti eficient orice carte îţi voi spune că lectura trebuie să fie de aşa natură încât să îţi schimbe comportamentul.Orice carte te învaţă ceva util pentru viaţa ta. Însă trebuie să fii atent atunci când o citeşti şi să extragi ideile esenţiale.Scrierile au darul de a-ţi dezvolta mintea, perspectivele, viziunile şi cunoaşterea despre viaţă. Ele te ajută să îţi descoperi potenţialul interior.
Citeşte şi Top 50 citate de dezvoltare personala care te lasă cu gura căscată.
Hai să vedem care sunt etapele citirii unei cărţi.
Pregătirea lecturii pentru 10000 de carti pdf
Dacă nu ai o pasiune pentru a citi cărţi trebuie să ţi-o cultivi neapărat. Altfel te plictiseşti repede şi vei abandona orice lectură.Asta ţine numai de tine şi nu te învăţ în acest articol cum să o faci sau de ce.
Dacă eşti ca majoritatea oamenilor probabil că citeşti 2-3 cărţi pe an, mai mult sau mai puţin.
Şi dacă este aşa, felicitări! Eşti printre puţinii care au acest obicei benefic în epoca noastră.Există indivizi care după finalizarea studiilor nu au mai citit absolut nimic. Şi aici nu mă refer numai la cărţi ci la orice altă informaţie (articole pe internet, reviste, ziare, bloguri, etc.). Pur şi simplu ne le pasă!Tu, cititorul, ai ocazia să faci o schimbare în viaţa ta şi să găseşti cărţile care te atrag cel mai mult.
O călătorie de 1000 de carti începe cu o filă
Primul lucru pe care ţi-l spun din start este: stabileşte-ţi obiectivul de a citi mai mult şi fă-o zilnic.Alege un domeniu de care eşti pasionat, caută cele mai bune cărţi, cumpără-le şi treci la treabă. Poţi găsi oferte tentante
Recomandarea mea numărul unu: Cultivă-ţi pasiunea pentru citit!Ca să faci asta, începe să citeşti în fiecare zi cel puţin o oră. În timp, peste ani de zile, vei ajunge să citeşti chiar şi 10000 de carti pdf.
Oricine poate să îşi facă timp pentru lectură. Important este să vrea. Dacă nu o face înseamnă că este leneş sau nu are voinţă. Dacă citeşti timp de o oră pe zi, vei reuşi să parcurgi aproximativ 50 de pagini din orice carte, zilnic.Într-o săptămână vei reuşi să citeşti aproximativ 350 de pagini. Iar uneori asta înseamnă să citeşti o carte pe săptămână. Uimitor, nu?Şi nu trebuie să uiţi că cititul îţi antrenează şi abilităţile cognitive.
Acum, că ne-am făcut înţeleşi, haide să trecem la următorul pas.Vrei să vezi de ce cititul este în strânsă legătură cu bogăţia? Îţi recomand să citeşti articolul Cum să devii bogat. 5 secrete ale prosperităţii.
10000 de carti pdf sau de hârtie? Totuna…
Pentru a învăţa să citeşti eficient recomandarea mea numărul doi este: citeşte cel puţin o oră zilnic.
Poate te-ai întrebat dacă există vreun moment ideal pentru lectură.Hai să îţi zic un secret: momentul potrivit este oricând vrei tu!Nu trebuie să aştepţi ca astrele să se alinieze înainte să începi ca tu să faci o schimbare în viaţa ta. Trebuie să iei calul de coarne şi să treci la treabă acţionând imediat, fără nicio scuză.
Unii spun că este bine să citeşti dimineaţa devreme, când creierul este odihnit şi foarte receptiv. Nu contrazic acest lucru. Beneficiile cititului „pe stomacul gol” ca să zic aşa sunt numeroase şi le poţi regăsi în multe articole pe internet.Important este să îţi rezervi un timp special pentru citit în fiecare zi, indiferent că este dimineaţa, după-amiaza sau seara.
În acest sens, te-ar putea interesa şi articolul meu Despre dezvoltare personala – Omul, mintea si sufletul.
Îţi recomand să ai în vedere însă că cititul seara înainte de culcare este posibil să te obosească şi să anuleze orice efort de concentrare.Pe de altă parte, pentru cei care au probleme cu somnul, cititul seara îi ajută să se relaxeze şi să doarmă mai bine.Iată că a citi înainte de culcare poate fi şi un tratament natural pentru insomnii.
Metode de citire rapidă
Sunt mai multe metode de a citi eficient şi rapid o carte. Unele dintre acestea pun accent pe cititul-viteză.
Asta se referă la acel mod de a citi în care poţi ajunge să termini 3-4 cărţi pe săptămână.
Dacă lecturezi aşa, este clar că vei ajunge să citeşti 10000 de carti indiferent că sunt pdf sau fizice. Personal nu sunt de acord cu citirea foarte rapidă, întrucât pentru mine unul nu funcţionează aşa de bine, cel puţin în prezent.
Simt nevoia ca atunci când lecturez să mă pot concentra pe fiecare cuvânt în parte.De aceea, citesc mai lent însă reţin mai mult. Cel puţin aşa cred!
Subvocalizarea şi chunking-ul. De evitat???
M-a surprins când am aflat despre cititoarea britanică Anne Jones, campioană mondială la cititul-viteză. Ea a doborât recordul de a citi 4.251 de cuvinte într-un singur minut.Această femeie citeşte o carte de 650 de pagini în mai puţin de o oră. Remarcabil, nu-i aşa?Cum reuşeşte asta? Aplică ceea ce se numeşte evitarea subvocalizării şi chunking (adică gruparea sau vizualizarea informaţiei).
Pe scurt, ea îşi setează un punct de focalizare a ochilor pe mijlocul paginii şi citeşte prin vizualizare, fără a rosti cuvintele în minte sau în şoaptă.
Ca şi modalitate de lectură unii citesc cu voce tare, alţii citesc în gând iar mulţi citesc în şoaptă. Asta se numeşte lectură auditivă şi s-a constatat că este cam înceată şi ineficientă.Sincer, şi eu fac parte din categoria celor care practică lectura auditivă. Este ceea ce funcţionează mai bine pentru mine. Citesc în şoaptă şi rar, simt că aşa înţeleg mai bine informaţia.
Mai există o tehnică de citit care se numeşte lectură vizuală sau ideografică.În esenţă, lectura vizuală înseamnă să foloseşti metoda fotografierii paginii şi scanării vizuale. Practic, te concentrezi pe două linii paralele imaginare trasate vertical pe pagină. Acest tip de lectură este recomandat pentru că te ajută să citeşti mai eficient şi mai mult.Ideea este să citeşti rapid, cu ochii dar în acelaşi timp să fii 100% concentrat pe informaţie.
O mică recomandare pentru lectura eficientă
Nu îţi recomand să citeşti mai multe cărţi în acelaşi timp, decât dacă este absolut necesar. De exemplu, dacă înveţi pentru un examen şi în aceeaşi zi vrei să lecturezi romanul tău preferat.În rest, consider că cititul mai multor cărţi în acelaşi timp îţi distrage atenţia şi te face să uiţi firul poveştii. Totuşi, alte păreri spun contrariul.Aici cred că se potriveşte dictonul „Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul.”
Prin urmare, recomandarea mea numărul trei este: indiferent de metoda de citit aleasă, pur şi simplu citeşte!
S-ar putea să te intereseze şi articolul 10 cărţi care îţi schimbă viaţa.
Citirea interactivă şi sublinierea cuvintelor
Trebuie să îţi cultivi abilitatea de a citi interactiv.Asta presupune să subliniezi pasajele importante din cărţi, să faci adnotări, să iei notiţe şi să extragi ideile esenţiale pe o foaie separată.Când găseşti ceva interesant sau care trebuie reţinut, subliniază sau evidenţiază cu un marker colorat direct pe carte, fără teamă. Importantă este informaţia nu lemnul pe care îl ţii în mâini.
După ce termini de citit cartea, revin-o asupra ei şi extrage ideile principale (pe care le-ai subliniat) pe o foaie de hârtie separată.În felul acesta te asiguri că le vei revedea ulterior, le vei înţelege mai bine şi vei începe să le aplici în viaţa ta.
O carte trebuie să îşi pună amprenta asupra existenţei tale. La fel şi 10000 de carti pdf. Poţi reţine ideile esenţiale din fiecare.Nu trebuie să fie încă un morman de pagini citite şi aruncate în ungherele bibliotecii tale, eventual într-o stare perfectă ca nişte bibelouri.
Etape de bază ale lecturii corecte
Ca să citeşti eficient o carte sau 10000 de carti pdf trebuie să ţii cont de următoarele etape importante:
- Examinarea rapidă a coperţilor, a conţinutului cărţii precum şi a cuprinsului;
- Prelectura – acea etapă în care îţi arunci ochii asupra capitolelor şi primelor paragrafe pentru a înţelege în esenţă ideile principale şi ce vrea să zică autorul;
- Lectura propriu-zisă a cărţii, în care citeşti fiecare cuvânt şi pagină;
- Recapitularea sau re-lectura cum se mai numeşte – în care revii asupra ideilor principale pe care le-ai subliniat, le repeţi şi le scrii separat pe o hârtie.
Deci, recomandarea mea numărul 4 este: citeşte interactiv şi extrage ideile importante pe o foaie de hârtie separată.
Diferenţele dintre lectura activă şi pasivă
Mulţi citesc din obligaţie şi cu silă. Nu e de mirare de ce nu înţeleg mare lucru şi mai ales de ce nu reţin informaţiile pe termen lung.Ca să nu mai zic că multora nu le place absolut deloc şcoala… ce păcat!
Alţii tocesc materia curiculară crezând că aşa vor reţine informaţiile. Nimic mai greşit! Cititul şi învăţatul nu trebuie să se realizeze mecanic, formal ci cu deplină implicare emoţională şi inteligent.Lectura doar de ochii lumii fără a te concentra se numeşte lectură pasivă. Singurul ei scop este să îţi antreneze creierul şi să previi degenerarea celulelor nervoase.
Pe de altă parte, cea mai eficientă este lectura activă.Ea presupune ca pe măsură ce citeşti să subliniezi ideile importante, să extragi învăţăturile şi să le recapitulezi în timp. Astfel, le vei putea pune în practică.
O metodă interesantă de a citi eficient şi rapid este să urmăreşti cu degetul sau cu un creion ceea ce citeşti.
Nu uita de recapitulare!
Nu în ultimul rând trebuie să reţii că recitirea periodică este importantă. După ce ai extras ideile importante dintr-o carte este bine să le repeţi de mai multe ori până când le stăpâneşti şi le înţelegi bine.
Citeşte şi Frica de schimbare.
Apoi, din când în când îţi recomand să mai revii asupra cărţilor citite şi să le reciteşti. Sigur vei afla lucruri noi care ţi-au scăpat la prima lectură şi asta pentru că tu te-ai dezvoltat mai mult iar percepţiile tale s-au îmbunătăţit.Aşa vei învăţa mai mult şi vei identifica idei noi acolo unde alţii nu văd nimic.
Aşa că recomandarea mea numărul cinci este: citeşte activ şi recapitulează periodic ideile esenţiale.
Fii concentrat – evită distragerile!
Dacă citeşti o carte doar ca să zici că citeşti, mai bine te apuci să faci jogging. În ambele cazuri îţi cultivi sănătatea psihică, dar nu intelectul.Când citeşti trebuie să înţelegi ceea ce citeşti. De aceea, eu nu pun atât de mult accent pe viteza lecturii cât pe perseverenţa de a menţine obiceiul de a citi.Cu ce te ajută dacă citeşti 100 de pagini pe zi însă nu reţii decât 10% şi poate nu aplici decât 1% din ceea ce citeşti?
Este important să practici ceea ce înveţi, să selectezi ceea ce este important pentru tine şi să treci la treabă. Faci asta citind interactiv şi inteligent, 100% concentrat.De aceea, este foarte important ambientul lecturii.Dacă vrei cu adevărat să citeşti poţi să o faci oriunde, însă nu şi oricum. Poţi citi în pauzele de la şcoală, în mijloacele de transport în comun, când aştepţi pe cineva, etc.
Însă cărţile de specialitate sau de ştiinţă exactă trebuie citite într-un mediu liniştit.Ai nevoie să te poţi concentra şi să nu ai în jurul tău factori perturbatori precum telefon, zgomote sau întreruperi de orice fel.Şi asta pentru că termenii sunt de specialitate şi ai nevoie să îi înţelegi dar şi să-i scrii.
În plus, este importantă poziţia în care citeşti. S-a dovedit că ideal este citeşti stând pe un scaun la birou, nu culcat sau întins în pat. Dacă stai prea relaxat, rişti să te ia somnul citind şi îţi piere tot cheful de lectură.
Poţi citi oriunde dar nu oricum
Pentru cei care îşi doresc să citească în timp ce efectuează alte activităţi (cum ar fi jogging, condusul maşinii, mersul spre şcoală sau serviciu) există audiobook-uri sau cărţi electronice.
Este important ca timpul pe care îl dedici cititului să fie numai al tău de la început şi până la sfârşit şi să nu te întrerupă absolut nimeni şi nimic.Fă-ţi din lectură nu o pasiune ci o necesitate aşa cum este spălatul pe dinţi, mersul la toaletă sau mâncatul. Cititul nu trebuie să fie un simplu hobby.
S-ar putea să te intereseze şi: Cum să obţii fericirea în 5 paşi simpli
Într-un articol viitor îţi voi spune de ce este vital să îţi cultivi obiceiul de a citi zilnic şi cum te poate ajuta să îţi transformi viaţa în bine, să îţi deschizi mintea şi să obţii beneficii nemaivăzute.Încă te mai întrebi cum să citeşti 10000 de carti?
Recomandarea numărul şase este: respectă ambientul prielnic pentru lectură. Poţi citi oriunde dar nu şi oricum!
Concluzii despre lectura eficientă
Mai multe informaţii legate de cum să citeşti eficient orice carte, metode optime de învăţare şi lectură vizuală sau ideografică poţi afla citind cartea Fotocitirea. Cum să citeşti o carte în 7 minute.
Ca să recapitulez, paşii ca să citeşti eficient o carte sunt următorii:
- stabileşte-ţi obiectivul de a citi mai mult şi fă-o zilnic;
- citeşte cel puţin o oră în fiecare zi a vieţii tale;
- indiferent de metoda de citit aleasă, pur şi simplu citeşte;
- nu uita de etapele importante ale cititului: examinarea sumară a cărţii, prelectura, lectura propriu-zisă şi recapitularea;
- citeşte interactiv şi extrage ideile importante pe o foaie de hârtie separată;
- respectă ambientul prielnic lecturii. Citeşte oriunde, dar nu oricum.
Iar cel mai important pas este să pui în practică ceea ce înveţi.
Nu te limita să fii un discipol al învăţăturilor altora, fii un student care selectează informaţiile şi le testează. Vezi ce merge pentru tine.
Iată câteva cărţi care te vor ajuta să înveţi mai multe despre cum să citeşti eficient. Îţi recomand să le devorezi!
Spor la lectură! şi nu uita, oricum ai citi la început… pur şi simplu fă-o constant! Te va ajuta să devii un om mai bun.
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre cum să citeşti eficient 10000 de carti pdf.Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.
Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile sau întrebările tale.
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-173854d3e50″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”59″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/atacul-de-panica-simptome”,”title”:”Cum să scapi de atacul de panică? Simptome şi tratament natural”,”class”:”tve-froala”}’]
[/tcb_post_list]
Importantă este informaţia nu lemnul pe care îl ţii în mâini.
Nu sunt deloc de acord cu ceea ce afirmi. Lemnul ala este un copac pe care cu nesabuinta ta si a celor pe care-i sfatuiesti tu il distrugem prin neglijenta. La scoala m-au invatat sa avem grija de carti, sa nu scriem pe ele, sa le rupem, sa le distrugem. Poate candva daca m-am plictisit de ea o va mai putea citi si altcineva. Azi apreciem cartile vechi, dar le distrugem pe cele noi. E simplu pentru ca nu mai suntem constienti de intreg procesul si de cine este sacrificat in acest proces. Poate am avea mai multa grija si intelegere daca nu ar fi sfatuitori ca tine.
Nu înţeleg aciditatea cu care ai scris acest comentariu şi nici la ce anume faci referire. Dacă ai opinii atât de radicale, ar fi bine să le ţii pentru tine, nu să critici aiurea. Iar dacă nu îţi place de mine sau Blogul meu, pur şi simplu ieşi de pe el.
Cartea este pentru om și nu omul pentru carte. Să folosim atât oamenii cât și cărțile în cel mai eficient mod. Iar eficiența este cu totul personala!
Mda… Interesant și, dacă sincer vă place lectura, vă felicit! Sigur, important este și să rețineți ceva, că onor cititul „la cantitate” nu prea face casă bună cu calitatea. De exemplu, indiferent ce scrieți Dumneavoastră despre cât și ce citiți, din momentul în care ați afirmat că „să luăm calul de coarne” (nu mă leg de lipsa cabalinelor din lista cornutelor, dar corect este „să apucăm taurul de coarne”), pentru mine este clar. Și dați și sfaturi altora… O zi bună!
N-ai înţeles nimic din ce fac eu, dar se pare că trebuie să mai creşti din punct de vedere mental dacă cauţi defecte în scrisul meu în loc să iei ceea ce este bun de luat. Te invit pe alte bloguri, aici nu este menit efortul meu pentru tine din câte se pare, pentru că nu ştii să apreciezi.