Ești un pesimist înrăit? Iată ce este negativitatea, de ce trebuie să scapi de ea cât mai rapid și cum faci asta în 7 modalități super eficiente!

Negativitatea, negativismul și pesimismul sunt prezente din ce în ce mai mult în jurul nostru.

Poate și pe fondul evenimentelor din ultima perioadă, cum a fost Pandemia Covid-19 de care tocmai am scăpat, zice-se. Ori a războiului dintre Ucraina și Rusia, care pare că nu se mai termină.

Să mai amintesc și de conflictul dintre Fâșia Gaza și Israel?

Cu siguranță că negativitatea este o trăsătură de mentalitate și atitudine care trebuie gestionată eficient și eventual eliminată dacă îți dorești să obții dezvoltarea personală aptă să-ți asigure succesul în tot ce faci.

Și mai ales dacă îți dorești să te protejezi de răul care există în lume. Poți face asta doar prin a nu mai fi un tip negativist? Categoric da! Asta, plus să ai o sursă de inspirație motivațională zilnică, așa cum sunt Mesajele Motivaționale Zilnice pe telefonul mobil.

Am creat acest articol plecând de la ideile pe care le-am dezvoltat în Webinar-îl Live pe care l-am ținut pe TikTok și pe canalul meu de YouTube, ieri, Miercuri 13 Decembrie 2023.

Îți recomand să-l vezi pe tot, îți las mai jos un link către el:

Live pe YouTube despre Negativitatea și remediul ei

Cum este prezentă negativitatea în jurul nostru?

De la discuții, evenimente la care asistăm și până la dialogul pe care îl avem cu noi înșine, pesimismul își poate pune amprenta asupra stării noastre de bine făcându-ne să ne simțim cu moralul la pământ mai tot timpul.

Ne miroase totul, suntem sceptici legat de orice, ne uităm urât la oameni…

Astfel pasul către anxietate, atacuri de panică și depresie este unul foarte mic.

Citește și articolul meu despre “Când dispare anxietatea? O metodă simplă și eficientă.”

Conflictele cu ceilalți sunt în floare. “Toți ne vor răul” spun și cred pesimiștii.

În Live-îl pe care l-am menționat am dezvoltat felul în care putem identifica negativismul în tot ceea ce facem și cum îl putem combate în 7 etape progresive.

Conversațiile noastre cu ceilalți, sugestiile care vin către noi, sistemul de percepții pe care îl avem și spiritul nostru de observație pot alege să meargă pe unul dintre următoarele făgașuri: într-o direcție optimistă a lucrurilor sau din contră, într-una pesimistă și sumbră.

Am dezvoltat această idee în articolul 5 atitudini pozitive care te vor ajuta întotdeauna.

De câte ori nu ți s-a întâmplat să stai de vorbă cu un coleg de muncă și să-l vezi cum se plânge de toate relele posibile care i se întâmplă aparent cel mai mult numai lui?

Sau de câte ori nu deschizi televizorul și pe canalele de știri vezi discuții puerile și interminabile despre toate neajunsurile care există în lume?

Focusul unora pe “negativ” nu va face decât să creeze “ochi” pentru a vedea și mai mult negativ.

Și-i va molipsi pe toți aceia care se situează pe acea lungime de undă așa cum scriam și în articolul Subconștientul și relațiile umane armonioase.

De ce nu te ajută să fii un pesimist?

Cred că nimeni nu-și dorește cu adevărat să fie un pesimist. Știi de ce? Dacă ar fii conștient de toate efectele pe care le produce negativitatea sunt convins că ar căuta degrabă să își schimbe mentalitatea. Așa ajung oamenii să obțină ceea ce nu-și doresc de la viață.

În toată existența noastră operăm cu legile Universului care ne sunt puse la dispoziție în mod liber. Una dintre cele mai puternice legi este aceea a Atracției. 
Îți recomand să citești articolul meu Ce înseamnă Secretul și Legea Atracției.

Legea atracției decretează că tot ceea ce omul gândește pe o perioadă mai lungă de timp ajunge să vadă materializat în viața lui. Cum? Prin oameni, evenimente, împrejurări, stări interioare, fapte, etc.

Și nu este vorba numai despre gânduri, ci și despre cuvinte, emoții și atitudini dar și acțiuni pe care le săvârșim în concordanță cu acele gânduri persistente.

Văzând lucrurile din această perspectivă este limpede că un om sănătos psihic nu își dorește să aibă parte de rele, de eșecuri și de rezultate negative.

Ar fi ca și cum s-ar răni fizic singur. Cine face asta? Un nebun, nu!?

Totuși, necunoscând sau fiind ignorant cu legile firii, el propagă în Univers consecințele a ceea ce gândește și vorbește în mod constant.

A fii pesimist înseamnă, în esență, a te aștepta la tot ce este mai rău cu putință în viața ta, a vedea totul în culoarea negru sau cel mult gri și a avea convingeri limitative despre aproape orice există în jurul tău.

Consecința? Frustrări acumulate, tensiune, nemulțumire și posibil depresie. Nu mai zic de anxietate și atacuri de panică care sunt tot mai frecvente astăzi.

Citește și articolul Ești anxios? Descoperă cum să te vindeci rapid.

Eșecul continuu este garantat unor astfel de oameni până când decid să-și schimbe atitudinea și să încerce un nou sistem de gândire.

De ce nu te ajută să fii pesimist? E simplu. Pentru că nu-ți dorești să te târăști în viață ca un parazit ci ești menit să fii un împărat al propriei existențe și să trăiești la capacitate maximă, bucurându-te de fiecare zi și de toate bogățiile Universului.

Bogății pe care s-ar putea să nu le vezi și să nu le apreciezi deloc atunci când alegi să fii negativist pentru toată viața.

Nu trebuie să stai pe bancă și să-i privești pe alții cum se bucură de cele mai faine mașini, haine bune, mâncare de calitate și vacanțe de lux. Le poți avea și tu!

De ce te ajută să fii un optimist “incurabil”?

Sunt cercetări care au demonstrat că optimiștii trăiesc mai mult și au un sistem imunitar mai puternic. 

În general au o sănătate mai bună și un vibe de departe extraordinar. Fac față mult mai bine provocărilor vieții și sunt orientați către soluții.

Când au o provocare optimiștii merg pe mentalitatea: “bine, avem această problemă. Ce putem face pentru a găsi cea mai potrivită soluție?”

Pesimistul în schimb va spune ceva de genul: “Eram sigur că o să mi se întâmple asta chiar mie. Nu voi reuși pentru că sunt un ghinionist. Mereu dau cu bâta-n baltă.”

El va crede că toate relele trag la el.

Gândul are o putere magnifică. Cred că este una dintre legăturile noastre puternice cu întreg Universul. Fiecare gând are o energie creatoare.

A fi un optimist “incurabil”, așa cum sunt eu, este cel mai bun scut împotriva a tot ce se poate întâmpla rău în viața ta.

Nu înseamnă că provocările și problemele vieții te vor ocoli doar pentru că ești optimist dar această atitudine mentală îți va conferi putere și confort psihic pentru a te descurca mai bine.

Vei privi totul dintr-o perspectivă de putere și vei fi convins că soluțiile vin către tine.

Te vei considera un luptător care câștigă bătăliile vieții, nu un învins care a abandonat orice luptă, fiind la mila altora.

Plus că dacă ești optimist înveți și să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai în prezent. Îți schimbi perspectiva asupra lucrurilor și, odată cu asta, se schimbă și așteptările și rezultatele tale.

Aceasta este atitudinea învingătorilor iar tu ești născut pentru a fi un Erou în călătoria vieții tale.

Însă trebuie să crezi și tu asta și să fii convins. Tot timpul!

Remedii pentru a învinge negativismul

În Live-ul de pe TikTok am dezvoltat 7 remedii utile și eficiente pentru a combate orice formă de negativism.

Iată care sunt acestea, în opinia mea, bazându-mă pe experiența mea de viață și pe ceea ce am învățat:

  1. Fii atent la felul în care se desfășoară conversațiile tale cu ceilalți 

Caută să vorbești despre lucrurile bune, constructive din viața ta și despre ceea ce se întâmpla bun în lume. Nu ajută pe nimeni să critici, să judeci și să te plângi în continuu. Vei amplifica ceea ce spui.

  1. Fii atent la cuvintele pe care le folosești în mod frecvent

Cuvinte precum “nu pot”, “este imposibil”, “este greu”, “n-am nicio șansă”, “sunt ghinionist” și altele asemenea alimentează negativismul și atrag realități corespondente.

Folosește numai cuvinte care să descrie ceea ce îți dorești să se manifeste în viața ta și subliniază întotdeauna aspectele pozitive în orice situație.

  1. Fii atent la dialogul tău interior

Întotdeauna când suntem singuri purtăm un dialog interior. Noi cu noi înșine. 

S-a demonstrat că un om rulează circa 60.000 de gânduri pe zi. Un procent mic al gândurilor este cel de care suntem conștienți. 

Alege să porți cu tine un dialog care să te inspire și să fie în direcția a ceea ce îți dorești să obții în viața ta.

Nu te judeca și nu te condamna singur.

  1. Fii atent la percepțiile și convingerile tale

Orice repeți suficient de mult timp ajungi să crezi în cele din urmă. Pătrunde ca și ordin în subconștient.

Poate fi un neadevăr, dar dacă îl spui des ajungi să-l crezi un adevăr.

Operăm cu percepții care pot fi distorsionate datorită felului nostru constant de a gândi. Acestea ne pot bloca viziunea și ne pot determina să interpretăm greșit ceea ce ni se întâmplă.

Asigură-te că renunți la convingerile limitative și că percepțiile tale sunt cât mai corecte.

  1. Observă cu atenție ceea ce se întâmplă în jurul tău

Prea mulți indivizi merg cu spatele cocoșat și cu capul plecat în pământ. Umerii lor sunt lăsați ca și cum problemele vieții i-ar apăsa la propriu și le-ar îndoi spatele.

Ridică capul, îndreaptă umerii, scoate pieptul înainte și mergi încrezător în direcția visurilor tale.

Observă cu atenție mediul înconjurător și percepe cu fascinație folosind toate cele cinci simțuri: văzul, mirosul, auzul, gustul și pipăitul.

Vei afla foarte multe. Și vei simți magia Universului în tot ceea ce te înconjoară.

  1. Atenție la ce lași să treacă la finalul zilei. Tine-ți propriul jurnal zilnic.

La finalul fiecărei zile este bine sa îți rezervi 15 minute pentru a nota principalele experiențe, învățături și oameni noi pe care i-ai întâlnit.

Jim Rohn ne învață puterea notării în jurnalul personal. El ne-a spus în conferințele sale că jurnalul este cel mai bun instrument de dezvoltare personală.

“Fiecare om ar trebui să-și țină un jurnal” susținea el.

Nu lăsa ziua să treacă fără să înveți lecțiile zilei respective.

Chiar dacă ai eșuat, chiar dacă ai greșit, faptul că notezi experiența avută și imaginezi o experiență nouă, ideală, așa cum ți-ai propus te va pregăti să acționezi mai bine data viitoare.

Pentru că unele evenimente sunt repetitive în viețile noastre și putem învăța să nu facem aceeași greșeală de două ori.

  1. Fii atent la gândurile tale

La ce te gândești acum? Este ceva pozitiv sau negativ? Te gândești la ceva din trecutul tău? Este o experiență plăcută sau neplăcută?

Dacă răspunsurile nu te mulțumesc ai la dispoziție o tehnică simplă pentru a-ți gestiona gândurile: înlocuiește deliberat și conștient gândul distructiv cu unul opus, constructiv.

Fă asta până când amalgamul de gânduri negativiste va înceta să te mai asalteze.

Va trebui să fii destul de perseverent, mai ales dacă te-ai obișnuit să gândești negativ o lungă perioadă de timp.

Prin urmare negativismul este un flagel al eșecului nostru în viață.

El stă la baza tristeții, disperării și anxietății noastre.

Caută ca prin orice faci și prin felul în care te comporți să fii o fire optimistă și pozitivă.

Te ajută atât pe tine, cât și pe ceilalți.

Oamenii iubesc pe aceia care sunt optimiști și aduc veștile bune. Nimănui nu-i place de acela căruia veșnic îi plouă și îi ninge.

Mult succes!


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top