falsa iubire de sine

Cum identifici falsa iubire de sine şi de ceilalţi

Este fascinant cum trendul spiritualităţii îi îndeamnă pe unii să se declare promotori ai iubirii pe internet, iar în realitate ei manifestă în vieţile lor ceea ce eu numesc falsa iubire.

Dacă ne uităm pe reţelele de socializare, în special la aceia care fac diverse postări cu texte religioase sau „psihologice” ori citate înţelepte, observăm tot mai des uzitat cuvântul „iubire”: „astăzi sunt numai iubire”, „orice alegere faci fă-o cu iubire”, „iubeşte-i pe toţi ca pe tine însuţi”, „tratează-i pe oameni cu iubire” şi altele.

Puţini ştiu însă şi mai ales sunt capabili să practice iubirea în realitate.

În situaţii conflictuale, din păcate iubirea nu-şi mai face simţită prezenţa iar cei mai mulţi apelează la instinctele primare: violenţa, furia, individualismul.

De fapt, această virtute fundamentală a omenirii nici măcar nu suportă grade de comparaţie sau caracterizări: iubeşti mai mult sau mai puţin, iubire autentică şi iubire neautentică, iubire pură şi iubire din interes, etc.

În realitate, cred că foarte puţini oameni au experimentat iubirea în forma ei cea mai pură.

Cu toate acestea, majoritatea folosim acest cuvânt fără ca măcar să avem idee despre ce înseamnă.

Ca de altfel multe alte cuvinte pe care le folosim ca să părem interesanţi în ochii celorlalţi.

Noi credem că iubim când de fapt, în realitate, suntem egoişti, individualişti şi acţionăm din interes. Nu este o regulă! Nu toţi facem asta, să nu mă înţelegi greşit.

Unii se află în ipoteza aceasta: am făcut o postare „interesantă” pe Facebook sau pe Instagram, am părut înţelepţi în faţa prietenilor virtuali, după care ne-am întors la greşelile noastre de zi cu zi.

Nu ne mai amintim de postarea cu iubirea.

Avem tendinţa să uităm prea repede să trăim în conformitate cu ceea ce mintea noastră a zămislit când a aşternut în scris acele cuvinte magice. Ce bine ar fi fost dacă am fi făcut-o, nu?

Deci ce putem face ca să nu mai proferăm cuvinte goale de sens şi să facem altceva decât spunem?

Citeşte şi „De ce sunt oamenii trişti şi agresivi? Cauze şi remedii”

Falsa iubire este prezentă pretutindeni

Pe Youtube am publicat videoclipul cu tema „5 sfaturi pentru a fi fericit rapid”. Vizionează-l şi tu apăsând pe imaginea de mai jos.

De ce crezi că omenirea se confruntă cu ură, dezbinare şi războaie care nu se opresc niciodată?

Eu cred că îndepărtarea noastră de valorile fundamentale pe care ni le-au lăsat strămoşii noştri mai înţelepţi este un posibil răspuns la această întrebare. Tu ce crezi?

Suntem entuziaşti să arătăm celorlalţi feţe false ale noastre, rezultate pe care încercăm să le facem să pară că au fost obţinute uşor, iar în realitate suntem necăjiţi şi frustraţi în restul zilei.

Facem un credit la bancă, luăm o maşină scumpă şi imediat facem poze şi o punem pe Facebook, ca să ne mândrim. Să părem interesanţi şi bogaţi. Să arătăm că avem şi o ducem bine. Câţi nu fac aşa!?

Unii propovăduiesc iubirea dezinteresată în raport cu ceilalţi însă aceasta este valabilă doar atâta timp cât el nu le invadează prea mult spaţiul personal, nu-i face să simtă incomozi şi nu le cere prea multe. Iubeşti şi eşti înţelept câtă vreme societatea îţi recunoaşte valoarea, nu te supără şi nu îţi face probleme.

Adevărul este că-i foarte uşor să fii „înţelept” când totul merge bine în viaţa ta. Atunci eşti pozitiv fără să fi citit vreo carte, eşti optimist, zâmbeşti, faci daruri…

N-ai văzut că atunci când ai bani suficienţi nu-ţi faci griji de posibilele cheltuieli care apar? „Nu te uiţi la bani”, cum s-ar zice.

Dacă tu ştii că ai câteva zeci de mii de lei deoparte te mai deranjează aşa de mult dacă îţi găseşti maşina zgâriată în parcare? Probabil că nu, pentru că ai de unde să-ţi faci reparaţia care te costă câteva sute de lei.

Însă dacă nu ai nimic deoparte şi trăieşti de la lună la lună, cu banii planificaţi pe răboj? Cum te simţi când eşti prejudiciat cu ceva şi apar noi cheltuieli neprevăzute?

Acum înţelegi că poţi tolera greşelile celorlalţi şi eventualele necazuri din viaţa ta numai atunci când ţie îţi este suficient ceea ce ai, că vorbim de material, spiritual sau mental. Când ştii că ai resursele necesare să rezolvi problemele, eşti relaxat/ă.

Eşti mulţumit/ă de tine. Şi radiezi asta.

Te-ar putea interesa să citeşti şi Top citate motivaţionale despre succes.

Caută să trăieşti ceea ce spui

despre falsa iubire

Am făcut greşelile acestea şi poate le mai fac câteodată şi eu. Am afişat falsa iubire şi uneori în viaţa mea exista o distanţă destul de mare între ceea ce spuneam şi făceam.

Şi câteodată mă întrebam de ce mi se întâmplă asta. Cum se face că citeşti un text frumos, te inspiră, simţi nevoia să-l împarţi cu ceilalţi şi apoi revii la greşelile tale?

Apoi am găsit soluţia. Este vorba despre rezervorul tău interior. Mintea şi sufletul îţi sunt pline cu lucruri pozitive sau cu negativism?

Dacă te-ai preocupat să cultivi valori şi virtuţi în mintea ta atunci eşti în armonie cu ceea ce spui şi celorlalţi. Nu mai există acea contradicţie între postările tale despre iubire şi comportamentul pe care-l ai cu ceilalţi.

În schimb, dacă în inima ta există mâhnire acumulată şi resentimente, este clar că nici tu nu vei crede când citeşti ceva care te duce cu gândul spre pozitivitate şi iubire.

Deci ţine de noi, nu de ceilalţi.

Şi mai este un posibil răspuns: tu vrei să te schimbi din rău în bine, spui cuvinte măreţe însă nu ai puterea să fii constant într-un comportament corespunzător acestor cuvinte, pentru că greşeşti şi este firesc.

Aici ai nevoie de perseverenţă şi motivaţie zilnică. Nu degeaba se spune că motivaţia este precum un duş rece. Trebuie făcut zilnic.

Citeşte şi Importanţa cuvintelor în viaţa omului.

Testul suprem al iubirii

Ce, n-ai văzut preoţi păcătoşi? Sau n-ai văzut specialişti care, deşi ar trebui să fie modele în domeniul lor, sunt contrariul?

N-ai văzut opusuri? Există, aproape la tot pasul. Pe undeva sunt fireşti, însă…

Asta se întâmplă pentru că suntem puţini cei care citim. Şi mai puţini aceia care trăim în conformitate cu ceea ce învăţăm. Extrem de puţini aceia care ne şlefuim constant caracterul şi mintea pentru a fi mai bune.

Moralitatea este ceva foarte greu de obţinut. Îţi trebuie practică, dârzenie, sârguinţă. Este necesar să te lupţi cu tine.

Însă întrebarea fundamentală care se pune este: merită să fii moral într-o societate care pare din ce în ce mai imorală?

Se cade să înveţi iubirea şi celelalte virtuţi când ceilalţi oameni fac atâta rău şi nu dau doi bani pe bunătate, iubire şi compasiune?

Ei bine, la această întrebare este necesar să-ţi răspunzi chiar tu. Depinde de ceea cauţi în viaţă.

Dacă îţi doreşti să obţii rezultatele pe care le vrei, indiferent de mijloacele folosite atunci probabil că nu te va interesa niciodată să te fereşti de falsa iubire de sine şi de ceilalţi.

Pe de altă parte, dacă ai înţeles că ceea ce pui în tine (la propriu şi la figurat) este o investiţie cu randament maxim şi profitabilitate garantată 100% în timp, atunci te vei preocupa de asta.

Chiar dacă ţi se va părea mai greu şi vei avea momente în care vei simţi deznădejde.

Alegerea îţi aparţine.

Magia alegerii pe care o faci

Ştii ce este interesant? Că acolo unde se duce gândul, se duce şi inima. Şi viaţa, şi destinul. Totul.

Dacă tu crezi în principiile dezvoltării personale, în gândirea pozitivă şi în iubire vei vedea în jurul tău manifestări ale acestora.

Te vei preocupa de acest domeniu şi te vei bucura de evoluţia ta.

Relele şi răutăţile nu te vor afecta aşa de mult pentru că mintea şi sufletul tău sunt orientate către bine. Ele caută întotdeaună sămânţa bună, partea frumoasă, avantajul în orice situaţie.

Ştii că orice pahar are o parte plină şi una goală. Rar se întâmplă să găseşti pahare pline ochi, iar pe acelea nu le poţi mişca deloc că se varsă.

Înţelegi ce vreau să spun?

În concluzie, cred că ni s-a oferit liberul arbitru pentru a alege orice parte a vieţii:  bună sau rea.

În realitate, cu toţii trăim iadul şi raiul în sufletele noastre, în fiecare zi, în funcţie de stările pe care le avem sau ni le creăm.

Însă tu ai puterea să preiei controlul asupra sinelui tău şi a atitudinii pe care o vei avea faţă de ceilalţi şi faţă de circumstanţele vieţii.

Nimeni nu te judecă mai aspru decât propria ta conştiinţă şi propriul tău destin. Înţelegi?

Deci ce facem cu falsa iubire?

Când văd o postare despre iubire şi valori, caut să aflu mai multe despre persoana respectivă.

Este doar un promotor fals al gândirii pozitive sau este un practician care se „chinuie” să se îmbunătăţească pe el însuşi? Care îşi acceptă greşelile, nu le ascunde de ceilalţi şi susţine că este un om „normal”, ca tine şi ca mine.

Mi-aţi putea spune: dar cum facem cu psihologii şi specialiştii în terapii comportamentale? Ei sunt maeştrii ai comportamentului şi gândirii corecte.

Iar eu vă răspund: uitaţi-vă la vieţile lor. Caută să fie modele pentru societate şi familia lor sau există o discrepanţă majoră între ceea ce practică şi ceea ce sunt?

Eu cred că iubirea se simte şi atât. Ea nu se defineşte, nu se vorbeşte prea mult despre ea, nu se teoretizează.

Se simte şi atât. Fiecare o simte în funcţie de nivelul său de înţelepciune şi simţire.

Şi mai este un amănunt. Ce înseamna „corect” sau „greşit” pentru tine?

Tu cum simţi iubirea?

Cât de mult poţi iubi un om sau o situaţie „imposibil” de iubit? Cum răspunzi la testul suprem al iubirii, de mai sus?

Aştept răspunsul tău în comentarii.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre falsa iubire de sine şi de ceilalţi.Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi care citat ţi-a plăcut cel mai mult.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Articole recente

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17ddc6740c3″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” total_post_count=”129″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ no_posts_text=”” masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/citate-fascinante-despre-viata-si-gandire-top”,”title”:”Citate fascinante despre Viaţă şi Gândire (Top)”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top