3 capcane periculoase în drumul spre dezvoltarea personala

3 capcane dezvoltarea personala

Viaţa este, vrei nu vrei, despre evoluţie şi dezvoltarea personala. Schimbarea are loc tot timpul şi nu este neapărat un lucru rău.

Dacă faci parte din categoria oamenilor care aleg intenţionat drumul către dezvoltarea personală, este probabil să te confrunţi cu câteva capcane în care am căzut şi eu în trecutul meu.

Partea proastă este că dacă nu le cunoşti dinainte, rişti să ajungi în breasla celor care nu cred în puterea psihologiei motivaţionale de a schimba în bine vieţile oamenilor.

Ajungi să devii sceptic/ă şi frustrat/ă de nivelul existenţei tale.

Şi este păcat să trăieşti cu impresia că ceea ce ai citit despre dezvoltarea personală nu funcţionează şi că ţi-ai pierdut timpul.

În realitate, puterea gândului este uriaşă şi pe cât este de fascinantă, pe atât de înşelătoare poate fi în anumite circumstanţe, dacă nu înveţi să te fereşti de cele trei capcane în drumul spre dezvoltarea personala, pe care ţi le voi prezenta pe larg mai jos.

Te-ar putea interesa şi Cum să schimbi orice din viaţa ta rapid? O tehnică psihologică eficientă.

Înainte de a merge mai departe, vreau să te anunţ despre o , unde poţi găsi idei rapide de cadouri pentru cei dragi.

Apasă banner-ul de mai jos ca să vezi despre ce este vorba, însă grăbeşte-te pentru că oferta nu durează o veşnicie.

carturesti.ro

Capcane în drumul către dezvoltarea personala

Sigur că pot fi mai multe obstacole pe care le întâlneşti în drumul către evoluţia personală, însă la o primă vedere eu am descoperit trei piedici majore de care m-am lovit în experienţa mea.

Iată care sunt acestea:

1. Să pui presiune prea mare pe tine, de la început

“Finalitatea măreaţă în viaţă nu este a cunoaşte, ci a acţiona.” – Thomas Henry Huxley

Treaba cu dezvoltarea personala şi psihologia motivaţională este că te motivează să ceri mai mult de la propria ta persoană şi să îţi stabileşti noi standarde.

Scopul acestor eforturi este să obţii succes, satisfacţie şi împlinire personală.

Este un lucru bun însă cei mai mulţi dintre noi avem tendinţa să facem într-o perioadă scurtă de timp ce n-am făcut o viaţă întreagă. Şi acesta este un obicei greşit, pentru că ne determină să punem presiune pe psihologicul nostru.

Consecinţa este că ajungi rapid la stadiul de “burnout”, adică de epuizare psihică şi fizică, după care vei renunţa cu un gust amar al ideii că psihologia nu te ajută iar dezvoltarea personala nu funcţionează.

dezvoltarea personala capcane

Devii cu atât mai încrâncenat cu cât afli că pentru alţii a funcţionat şi ajungi să-i blamezi pe aceia, considerându-i idealişti sau prea creduli.

Aş compara toată treaba asta cu decizia de a parcurge un traseu montan, fără să mai fi făcut asta vreodată în viaţa ta.

Să zicem că ţi-ai propus să ajungi la Crucea Caraiman, plecând pe jos, de la poalele muntelui. Traseul poate fi destul de dificil şi periculos pentru un începător.

Ca să nu mai zic despre un om care nu are condiţie fizică absolut deloc.

Ar fi o idee nesăbuită să faci acest lucru din prima, fără o pregătire şi experienţă minime. Consecinţele ar putea fi fatale.

O abordare mai eficientă ar fi să porneşti cu un traseu mai lejer, destinat începătorilor şi să-l parcurgi pe acela. După ce ai făcut asta cu mai multe trasee mici şi ţi-ai pregătit corpul pentru acest gen de efort fizic, ar fi o decizie înţeleaptă să cucereşti “Crucea Caraiman” şi ai avea mai multe şanse să reuşeşti în această modalitate.

Am recurs la această comparaţie pentru a te face să înţelegi că la fel este şi cu psihologia motivaţională. Nu poţi cere rezultate “prea mari” de la tine, într-un timp scurt, atâta vreme cât nu eşti pregătit/ă şi nu ai experienţa necesară.

Fă lucrurile cu inteligenţă şi ai răbdare!

Te-ar putea interesa şi De ce este importantă educaţia?

2. Să ceri prea mult de la tine şi să-ţi fixezi standarde prea mari

standarde dezvoltarea personala

“Pentru fiecare efort susţinut există o răsplată înzecită.” – Jim Rohn

Când eşti entuziasmat de ceva nou cauţi să recuperezi timpul pierdut şi investeşti energia respectivă într-un plan măreţ.

Nu-i un lucru rău să îţi fixezi standarde înalte, dar ceea ce te descurajează este aşteptarea ta că le vei împlini, atunci când rezultatul este cu totul altul.

Se întâmplă ca planurile să nu iasă aşa cum te aştepţi iar obiectivele să nu se îndeplinească când vrei tu.

Calea corectă este să nu îţi stabileşti obiective prea mari pentru puterile tale actuale şi să cauţi să cucereşti trepte un pic mai înalte decât poziţia ta din prezent.

Dacă spre exemplu vrei să te apuci de mersul la sala de Fitness, n-ar fi o idee genială să te antrenezi în fiecare zi. Pentru că la fel ca la prima capcană pe care ţi-am explicat-o mai sus, riscul este să te epuizezi rapid şi să renunţi repede.

O soluţie mai bună este să stabileşti că vei merge de patru ori pe săptămână la sala de sport, sau de trei ori, şi te vei antrena o oră. Este mult mai probabil că te vei ţine de acest obicei nou, întrucât nu te forţează aşa de mult ca prima sa variantă.

Din experienţă am observat că entuziasmul poate să se întoarcă împotriva mea dacă nu am grijă să-l dozez corespunzător. Aşa că ori de câte ori vreau să schimb ceva la mine ori să implementez un nou obicei, am grijă să o fac pas cu pas, fără să stabilesc niveluri prea înalte din prima.

Am observat că asta mă ajută să urmez planul şi să ajustez noile cuceriri, pe parcursul drumului.

Sugestia mea pentru tine este să încerci o îmbunătăţire a ta cu 1% în fiecare zi. Nu este un procent mare din prima astfel încât să îţi fie greu, însă pe măsură ce trec zilele, aceste procente se adună şi vor produce o evoluţie majoră.

Urmează în viaţă dictonul “baby steps”, adică ia lucrurile uşor şi fă paşi mărunţi, de copil.

Îţi recomand să citeşti şi Experimentul Stanford: limitele minţii umane

3. Nu te condamna pentru greşeli. Lecţia nouă se învaţă în timp

“Ciudată e viaţa; dacă refuzi să accepţi orice altceva în afară de cel mai bun lucru, obţii foarte des acel lucru.” – William Somerset Maugham

O altă greşeală pe care o fac iubitorii de dezvoltare personală este să se judece pe ei înşişi prea aspru atunci când fac o greşeală, despre care au învăţat că n-ar trebui s-o facă.

Adevărul este că oricât de bine pregătit ai fi într-un domeniu, tot vei face greşeli şi te vei comporta contrar învăţăturilor pe care le-ai studiat şi le predai la rândul tău în domeniul respectiv.

Ca să fiu mai clar, chiar dacă un om are specializare în psihologie ori psihoterapie, el este supus greşelii şi numai cineva nesincer n-ar recunoaşte că i se întâmplă să aibă reacţii şi comportamente contrare a ceea ce a învăţat.

Gaspar Gyorgy, psihoterapeutul român care a scris mai multe cărţi în domeniul parenting-ului şi dezvoltării relaţiilor de cuplu, recunoştea într-una dintre scrierile sale că are ocazional manifestări necugetate, de genul acelora pentru care pacienţii săi vin la el pentru terapie.

Ştii de Ebook-ul gratuit pe care îl ofer abonaţilor? Se numeşte „10 Paşi pentru o viaţă mai bună” şi îl poţi descărca completând formularul de mai jos, apoi îţi verifici emailul.

OFERTĂ EXCLUSIVĂ

Ebook 10 paşi pentru o viaţă mai bună

Cel mai scurt şi eficient Ebook de dezvoltare personală. Apasă butonul de mai jos şi îl vei primi GRATUIT.

__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„c4728”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”hsla(var(–tcb-main-master-h, 210), var(–tcb-main-master-s, 77%), var(–tcb-main-master-l, 54%), 1)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ DESCARCĂ EBOOK-UL __CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Bine, poate că psihologul Gaspar nu face greşeli atât de majore precum un necunoscător într-ale psihologiei, dar pornirile şi impulsurile distructive există la fel de bine la el, ca la fiecare dintre noi toţi.

Dacă te interesează să citeşti , dă clic pe link şi vei ajunge la librăria online.

Secretul nu este să anihilezi complet comportamentele distructive, nici nu ai cum să faci asta din punctul meu de vedere, ci să devii conştient de ele şi să le poţi preveni ori trata mai repede decât un profan în ştiinţa care studiază mintea şi sufletul.

Aşadar, omul este supus greşelii iar eu nu cred în dictonul “să greşeşti o dată este firesc. Să greşeşti de două ori înseamnă prostie.”

Mulţi dintre noi greşim de cinci, zece, cincizeci de ori înainte să învăţăm lecţia.

Alţii n-o învaţă niciodată!

Repetabilitatea greşelii nu înseamnă anihilarea a ceea ce înseamnă dezvoltarea personala, ci firescul sufletului omenesc, care învaţă să evolueze în propriul său ritm, impus numai de sine.

Prin urmare, învaţă să fii răbdător cu tine şi să nu te judeci prea aspru pentru fărădelegile tale, întrucât ele sunt feedback-urile care te determină să creşti, doar dacă ţi-ai propus să evoluezi şi să te dezvolţi personal.

Însă să nu crezi o clipă că este uşor!

Citeşte şi De ce pare că gândirea pozitivă nu merge?

În concluzie…

“Lucrurile nu se schimbă; noi ne schimbăm.” – Henry David Thoreau​

Dezvoltarea personala este un proces de învăţare în timp, ca orice abilitate nouă pe care omul caută să şi-o însuşească în această viaţă.

În funcţie de experienţa fiecăruia, de gradul de dezvoltare psihologică şi de împrejurările vieţii, această dezvoltare se face mai repede sau mai încet.

Ceea ce contează cu adevărat este decizia ta de a începe să parcurgi acest drum, de a investi în propria persoană şi de a căuta în fiecare zi să devii o versiune mai bună şi mulţumitoare a ta însuţi.

Dacă tu înveţi să te iubeşti pe tine, ai toate şansele să devii iubit/ă şi de ceilalţi.

Aşa că nu te mai grăbi şi nu te mai judeca, ia lucrurile pas cu pas şi aplică regula de 1% progres în fiecare zi.

În articolul următor îţi voi scrie despre alte trei capcane ale psihologiei motivaţionale, care sunt responsabile de eşecurile omului.

Aşa că fii pe fază!

Până data viitoare, te rog să-mi laşi un comentariu şi să-mi spui de care dintre cele trei capcane de mai sus te-ai lovit până acum şi ce ai făcut ca să ieşi din ea?

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre capcanele dezvoltării personale şi psihologiei motivaţionale.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Articole recente

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17d8b779eed” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”122″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/copilul-invizibil-recenzie”,”title”:”Copilul invizibil (Gaspar Gyorgy) – recenzie carte”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top