educatie financiară interviu live

Ce sunt banii şi prosperitatea financiară?

Chiar aşa, ce sunt banii? Bancnotele astea din hârtie care fac să se învârte lumea aceasta şi împart oamenii în săraci şi bogaţi?

Vreau să te lămuresc bine despre acest subiect. De aceea, l-am invitat într-un Live pe pagina de Facebook Psihologia Gândului pe unul dintre Youtuberii care discută despre educaţia financiară pentru omul de rând: Marius Petre.

Videoclipul durează cam o oră şi îl poţi viziona apăsând butonul de mai jos:

Ce îţi garantez şi care sunt beneficiile tale dacă vezi materialul? Ei bine vei afla 4 secrete formidabile pe care nu ţi le spune nimeni despre bani… cu excepţia celor bine intenţionaţi care le-au învăţat din proprie experienţă sau din cărţile de educaţie financiară.

Şi pentru că am adus în discuţie subiectul cărţi de educaţie financiară, la finalul acestui articol îţi prezint recomandările mele de lecturi în acest domeniu, care ştiu că vor face diferenţa în mindset-ul tău privind banii. Şi te vor ajuta să-i dobândeşti şi să-ţi pui să lucreze pentru tine.

Hai să vedem, pe scurt, despre ce ne vorbeşte Marius Petre în interviul pe care i l-am luat şi ce întrebări i-am adresat.

Te-ar putea interesa şi articolul Despre Robert Kiyosaki şi Top 5 cărţi despre Bani.

Ce sunt banii şi de ce nu-i ai?

Un lucru este foarte important de ştiut de la început: şcolile nu te învaţă ce să faci cu banii care-ţi pică în mâini. Da, ele te învaţă matematica, chimia, fizica şi alte discipline care au importanţa lor. La finalul semestrelor devii doxă de informaţie, însă câte dintre acestea sunt utile în viaţa de adult?

Nu sunt împotriva şcolilor. Doamne fereşte! Îmi place să studiez şi am fost un elev foarte bun. Mă laud singur acum 😛

Sunt de părere că fiecare disciplină are rolul său în educarea individului şi nu sunt de acord cu aceia care cred că şcoala este complet inutilă. Departe de mine gândul acesta. Şcoala formează intelectuali… dar nu ea singură. Mai e nevoie de ceva.

Totuşi vreau să pun accent pe un singur lucru: profesorii nu te învaţă educaţie financiară. Nu ştiu de ce nu există o asemenea disciplină în şcolile româneşti, dar ştiu că ar fi o revoluţie importantă dacă s-ar introduce cândva.

Pentru că aşa cum scrie Robert Kiyosaki în , şcolile te învaţă cum să fii un anagajat docil şi cuminte.

Dar poate că tu vrei mai mult. Poate vrei să te îmbogăţeşti şi să munceşti pentru tine, nu pentru altcineva. Ce zici de asta?

Citeşte şi Cum să devii bogat? Legea universală a zeciuelii.

Experienţa lui Marius Petre şi pasiunea sa pentru educaţie financiară

L-am cunoscut pe Marius prin intermediul canalului de socializare Facebook. Acolo deţin un grup de dezvoltare personală şi cărţi motivaţionale, precum şi pagina oficială de Facebook Psihologia Gândului.

Întâlnesc în mediul virtual multe persoane foarte bine pregătite pe domeniul acesta, cu diferite proiecte pe care le au în desfăşurare.

Sigur, mulţi dintre ei sunt marketeri şi oameni de business care încearcă să-şi promoveze produsele/serviciile dacă se poate fără bani (fără reclame la Google, Facebook, etc.). Îi înţelegem şi pe ei.

Dar fiind în nişa aceasta de câţiva ani, am observat că sunt voci care merită ascultate şi care oferă educaţie gratis. Au ceva de spus, au experienţă, au pasiune pentru ceea ce fac… şi au depăşit probleme reale cu care s-au întâlnit. Aşa că sunt în măsură să povestească. De-aia l-am ales pe Marius Petre pentru primul meu interviu. Vor urma şi alţii în viitor, aşa că stai aproape de mine.

Povestea lui Marius Petre este simplă şi comună multor români: un tânăr, în căutare de oportunităţi pentru a face bani, are „norocul” să fie chemat în Olanda de un prieten, pentru un loc de muncă. Fără să panifice, fără să gândească prea mult, el lasă totul şi pleacă din ţară.

Acolo, se loveşte de piedici: nu ştia limba engleză, nu ştia locul, era străin printre străini. A mers împreună cu actuala lui soţie. Şi-a pierdut rapid primul loc de muncă… Plecase cu puţini bani, foarte puţini.

Şi a învăţat pe pe propriul spate ce înseamnă lipsurile. Să n-ai bani, să fii limitat. Să n-ai nici măcar o conexiune la internet. Să locuieşti în pădure… da, ai citit bine.

El are canalul de Youtube HelpEachOther.

A învăţat să lupte cu soarta pentru un trai mai bun

despre ce sunt banii

Se cunoaşte faptul că mulţi oameni de succes din lumea aceasta au pornit de la 0. Un 0 rece şi absolut. Cu toate acestea, au avut visuri măreţe şi au depăşit obstacolele. Astăzi, ei sunt miliardari şi filantropi, iar pe lângă asta îi învaţă şi pe alţii despre cum să aibă succes.

Unul dintre exemplele care îmi vin acum în cap este Anthony Robbins, maestrul în domeniul coaching şi stârnirea dorinţei aprigi a succesului în oameni.

Când era copil se lupta cu foametea. Părinţii săi nu aveau cu ce să întreţină familia, erau în datorii şi adesea treceau zilele fără să pună ceva pe masă. În America se întâmplă acest lucru şi acum. Multe familii suferă de foamete şi lipsuri. Aviz celor care cred că acolo „sunt câinii cu covrigi în coadă”. Nu sunt! 😊 .

Astăzi, Anthony Robbins este multimiliardar, antreprenor şi un mare filantrop. El donează anual zeci de milioane de euro pentru ajutarea şi hrănirea familiilor care reprezintă imaginea a ceea ce a trăit şi el în copilărie: sărăcia şi foametea. Un exemplu formidabil.

Cum a reuşit el? Aşa cum o fac toţi: având un vis sau chiar mai multe şi acţionând cu perseverenţă în direcţia îndeplinirii lui.

Că tot am adus vorba despre el, unele dintre cele mai ajutătoare cărţi ale sale pe domeniul bani şi educaţie financiară sunt acestea: vezi cărţile lui Tony Robbins.

Aşa şi cu Marius Petre, oaspetele meu în interviul pe care i l-am luat pe pagina de Facebook. Cu toate că nu avea internet şi nu cunoştea limba engleză, mergea câţiva kilometri până la un supermarket din apropriere pentru a avea acces la internet şi a descărca pe laptop materiale educative despre dezvoltarea personală.

Totodată şi-a propus să înveţe într-un timp record limba engleză: două săptămâni.

Apoi şi-a găsit un job mai bun, pentru că pe primul îl pierduse din cauza necunoaşterii acestei limbi străine.

Uau… pur şi simplu uau! Iată ce înseamnă să vrei ceva cu tot dinadinsul! Tu ai putea să înveţi o abilitate nouă într-un timp aşa de scurt? Eşti dispus s-o faci? Dacă da, alege una şi fă-o de astăzi.

Citeşte şi Importanţa atitudinii potrivite în viaţă.

Deci ce sunt banii şi cum să ai prosperitate financiară?

„Banii sunt hârtii”… n-aş zice chiar aşa. Indiferent ce crezi despre finanţe, ele fac lumea să se învârte. Asta este realitatea. Fără bani e foarte greu. Nu supravieţuieşti.

Lumea economică în care trăim are nevoie de flux monetar şi totul costă. Imaginează-ţi puţin ce s-ar întâmpla dacă n-ai avea bani o lună de zile. Niciun ban. Şi pe nimeni care să te împrumute. Hmm, e crunt, corect?

Ca să ai bani nu e greu. Dar ceea ce faci cu ei şi modul în care îi priveşti face diferenţa între tu cel de astăzi şi tu cel din viitor.

Vrei să devii bogat? Sau pur şi simplu vrei să ai un confort financiar? Atunci este simplu: trebuie să înveţi educaţia financiară. Cât mai repede.

Vrei să ştii ce sunt banii?

Iată câteva dintre regulile care-i fac pe oameni să „aibă banii de partea lor”.

Aminteşte-ţi: oamenii bogaţi investesc în active, oamenii săraci cumpără pasive. Iar în interviul de pe Facebook, Marius ne explică foarte bine şi sugestiv care sunt activele şi care sunt pasivele.

4 principii care îţi aduc libertatea financiară

ce sunt banii de fapt

Aşa cum ştiu şi eu şi v-am scris în alte articole aici pe Blog, Marius Petre subliniază cu cuvinte simple patru direcţii financiare în care omul de rând ar trebui să se îndrepte:

  • Regula economisirii unui procent de cel puţin 10% din veniturile tale lunare.

Ai primit salariul? Ce bucurie! Stai. Nu face vreo prostie. Ia 10% din ei şi plăteşte-te pe tine. Tu eşti cea mai importantă persoană care merită să fie plătită. Pune-i deoparte şi nu te atinge încă de ei. Fă ca economiile tale să crească de la o lună la alta. Ţi se pare că n-ai cum să faci asta? Taie ceva inutil din lista cheltuielilor. Nu merge nici acum? Atunci caută să îţi suplimentezi cumva venitul.

  • Identifică cadranul financiar din care faci parte şi pe cel în care vrei să ajungi.

Robert Kiyosaki ne învaţă în cartea „Cadranul Banilor” că există 4 chenare financiare în care se pot afla oamenii: Angajatul, Liber întreprinzătorul, Patronul şi Investitorul. În partea stângă se află oamenii mediocrii (Angajatul şi Liber Întreprinzătorul) iar în partea dreaptă se află cei bogaţi (Patronul şi Investitorul).

Tu unde te afli? Şi unde vrei să fii peste 5 ani?

Munceşti pentru o companie privată sau de stat? Este simplu: eşti un Angajat.

E rău? Depinde de ceea ce vrei de la viaţă. Dacă eşti mulţumit cu situaţia ta curentă, atunci este perfect în regulă. Dacă vrei mai mult, atunci trebuie să cauţi un alt cadran, preferabil cel al Patronului sau/şi Investitorului.

  • Pune-ţi în minte o sumă de bani pe care o vrei într-un viitor nu prea îndepărtat.

Te-ai gândit la o sumă? Mai pune-i un 0 şi mai adaugă 5 ani. Apoi calculează suma de bani pe care ar trebui s-o produci zilnic împărţind durata de timp aleasă la zile.

Ştiai că dacă vrei să obţii 100.000 de euro în 5 ani, îţi trebuie un venit de „numai” 55 de euro pe zi? Adică un echivalent în lei de aproximativ 175 lei?

E puţin? Bine, asta înseamnă puterea calculului matematic, a ţelului setat în timp şi a încă ceva… ai ghicit, timpul.

Dar este foarte important să nu te grăbeşti. Nu-ţi propune să faci 100.000 de euro anul viitor că este posibil să nu reuşeşti asta. Iar apoi te vei descuraja şi vei spune că toată ingineria asta cu gândirea pozitivă şi educaţia financiară sunt baliverne.

Învaţă să îţi stabileşti obiective pe care le poţi îndeplini şi acordă-ţi timpul necesar. Ai răbdare. Nu te pripi!

  • După ce ai economisit de-a lungul mai multor luni/ani procentul de minimum 10% lunar din venitul tău, începe să investeşti în tine.

Cum poţi să faci asta? Sunt mai multe modalităţi: cumpără-ţi cărţi de dezvoltare personală în fiecare lună, mergi la seminarii de business şi antreprenoriat, fă un curs de calificare nou, învaţă un skill, ia-ţi cursuri de pe Udemy sau de pe alte platforme online, obţine calificări noi, studiază domenii noi, devin-o mai bun în ceva.

În felul acesta tu te dezvolţi din ce în ce mai mult şi devii o persoană mult mai valoroasă. Când tu eşti capabil/ă să oferi mai multă valoare şi ceilalţi te vor plăti mai bine pentru skill-urile tale. Pentru serviciile tale.

Logic, nu-i aşa?

Devino un om important, care ştie cât mai multe şi cât mai bine. Fii persoana aceea care poate oferi valoare prin serviciile sale. Şi îţi garantez că banii vor începe să fie atraşi de tine ca un magnet.

Ştiu că articolul de faţă a fost mega-lung. Dar merită zic eu. Tu ce zici? Pentru că este important să înţelegi ce sunt banii şi cum poţi obţine prosperitatea financiară.

Acum tot ce trebuie să faci este să vizionezi materialul live cu invitatul meu şi să asculţi. Ia-ţi notiţie, reciteşte acest articol, revino asupra lui şi treci la treabă.

Totul ţine de tine şi tu poţi mai mult decât crezi că poţi.

Meriţi să atragi bogăţia în viaţa ta. Sau măcar să încerci să o faci, şi tot vei fi câştigat enorm.

Cărţile de educaţie financiară pe care le-am citit şi ţi le recomand în acest articol sunt următoarele. Dă clic pe fiecare poză pentru a fii direcţionat la librăria online de unde le poţi achiziţiona.

citate de dezvoltare personala

Aruncă o privire la setul promoţional de 14 cărţi scrise de el, la reducere – 20%, apăsând pe imaginea de mai jos:

robert kiyosaki carti despre bani

ce sunt banii cărţi

secretele minţii de milionar

carti napoleon hill

Aruncă o privire şi la acest pachet de 9 cărţi scrise de Napoleon Hill, la reducere – 20%.

pachet 9 cărţi Napoleon Hill

Te-ar putea interesa să afli şi despre Top 9 cărţi deosebite care merită citite într-o viaţă.

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre ce sunt în realitate banii şi cum îi poţi face.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Articole Recente

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”grid” columns-d=”2″ columns-t=”2″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”30″ horizontal-space-d=”30″ ct=”post_list-43429″ ct-name=”Image & Text 03″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17a62d33e25″ horizontal-space-m=”0″ vertical-space-m=”20″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” total_post_count=”24″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ horizontal-space-t=”15″ no_posts_text=”” disabled-links=”0″ article-permalink=”|{|tcb-article-permalink|}|” class=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: linear-gradient(rgba(0, 0, 0, 0.06), rgba(0, 0, 0, 0.06)), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(rgba(0, 0, 0, 0), rgba(0, 0, 0, 0)), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_tags link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=’tve-u-17a62d33e28′ static-link='{„className”:””,”href”:”https://lp-build.thrivethemes.com/tag/tag-example/”,”title”:”Tag Example”,”data-css”:”tve-u-17a62d33e28″}’ link-css-attr=”tve-u-17a62d33e28″]

[tcb_post_title css=” link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:””,”href”:”https://lp-build.thrivethemes.com/leo-vel-orci-porta-non-pulvinar-neque/”,”title”:”Leo vel orci porta non pulvinar neque”}’]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top