În capul multora se află ideea asta: „cum sa faci bani” dacă se poate din nimic şi cu 0 buget de investiţii?
Poate că de aceea ai intrat şi tu să citeşti acest articol, atras fiind de titlul „Cum sa faci bani începând de la 0 idei şi buget”, şi n-ai făcut rău deloc.
Mulţi vor să facă avere. Eventual peste noapte. Visează la bani şi cât mai mult stat degeaba. Nu? Este oare posibil? Da. Dar… să vedem cum.
Totuşi înţelepţii antici ne-au învăţat că „averea unui om nu o constituie monedele pe care le poartă cu el în pungă, ci venitul pe care îl clădeşte, izvorul de aur care se întoarce în permanenţă în punga lui şi o menţine doldora de gologani.”
Încă din start îţi spun că în acest post nu-ţi voi dezvălui metode concrete cu ajutorul cărora poţi face bani online sau offline, ci doar într-o mică parte spre finalul acestuia.
Centrul acestui blogpost va consta în înţelegerea mecanismului strategic din spatele ideii de a face pur şi simplu bani. Pentru că banii îi faci, într-o formă sau alta, că vorbim de munca clasică cu program 8:00 – 16:00 sau de proiecte diverse în online.
Adevărata provocare vine când ai nişte surse de venit dar nu ştii cum să le gestionezi corespunzător. Nu ai habar cum să îţi suplimentezi veniturile, cu toate că-ţi doreşti foarte tare.
Cum să multiplici acei bani şi să te asiguri că nu-i pierzi pe toate prostiile inutile care-ţi sar în faţă?
Aici vei învăţa despre mentalitatea şi strategiile financiare corecte cu ajutorul cărora să poţi deveni o persoană prosperă financiar.
Nu le-am inventat eu, ci oamenii cei mai bogaţi ai tuturor timpurilor, în urmă cu mii de ani.
Cred că are cea mai mare importanţă şi este cel mai neglijat domeniu în zilele noastre, cu toate că ceea ce urmează să-ţi împărtăşesc nu sunt teorii inventate de mine. Dar sunt lucruri pe care le-am învăţat şi le practic de-a lungul vieţii.
Şi ghici ce? Ele funcţionează pentru mine. Şi vreau să te ajut şi pe tine.
Toate pepitele din acest articol putrezesc prin cărţi bestselleruri internaţionale pe care unii oameni nu le caută ca să înveţe.
Aşa că te voi scuti de timpul şi efortul de a căuta tu singur aceste informaţii şi îţi voi spune ceva cu care vei rămâne toată viaţa:
BANII SE FAC UŞOR DAR SE ÎNTREŢIN GREU dacă nu ai educaţie financiară.
SUMAR ARTICOL
Cum să faci bani: începe cu setarea MENTALITĂŢII corecte
Este suficient procentul de 10% pentru a economisi?
Despre „Noroc” şi oportunitate
Cum să faci bani: ATENŢIE la tot felul de „experţi” în ale banilor
Cum să faci bani: 3 Reguli fundamentale ale înmulţirii banilor
Oportunităţile financiare în secolul XXI
Cele mai bune cărţi de educaţie financiare – câteva recomandări personale
Cum să faci bani: începe cu setarea MENTALITĂŢII corecte
„Trebuie să păstrezi mereu o parte din tot ce câştigi. Nu trebuie să fie mai puţin de o zecime, indiferent cât de mic este câştigul tău. Dar poate fi şi mai mult, depinde de cât câştigi. Plăteşte-te pe tine însuţi mai întâi. Nu cumpăra veşminte şi sandale mai mult decât îţi permite punga şi ai grijă să-ţi rămână bani pentru mâncare, fapte de milostenie şi ofrande aduse zeilor.” – Cel mai bogat om din Babilon
Nu degeaba în copilărie şcolile ne presau cu învăţătura. În orice timpuri cunoaşterea a însemnat putere. Este adevărat că trebuie să fie şi aplicată, deoarece simpla teorie nu este suficientă ca să prosperi financiar.
În cartea „Cel mai bogat om din Babilon” scrisă de George S. Clason scrie: „Este de datoria fiecărui om în parte să-şi asigure un venit corespunzător pentru zilele ce vor veni – când el nu se va mai bucura de avantajele tinereţii – şi să asigure un venit decent pentru membrii familiei lui în cazul în care el nu va mai fi printre ei ca să-i întreţină şi să-i ajute.”
Nu suntem eterni pe Pământ. Ce să-i facem! Asta e viaţa…
Tot ceea ce facem este guvernat de mentalitatea noastră. Totul se naşte dintr-o idee pe care o întreţinem suficientă vreme în minte până când ajungem să trecem la acţiune. Şi să vedem rezultatele ei.
Prima şi cea mai importantă strategie care te ajută să înţelegi cum sa faci bani este obiceiul de a pune deoparte o sumă fixă din tot ceea ce îţi intră în buzunar.
Unii autori de specialitate îl numesc „legea zeciuelii” – să economiseşti minimum 10% din ceea ce câştigi.
Indiferent care ar fi cheltuielile şi poftele tale dacă vrei să atingi succesul financiar este necesar să înveţi mai întâi disciplina economisirii banilor.
Lasă-i în pace pe cei care vin mai nou şi spun că economisirea banilor este o prostie. Sunt oameni de marketing, cu diferite interese şi scopuri pentru a atrage pe alţii să investească la bursă, de exemplu. Sau în produsele lor.
În toată istoria, omul care a învăţat să-şi strângă bani şi să-i folosească inteligent a devenit bogat. Nu ai cum să prosperi dacă n-ai nicio leţcaie pusă deoparte. Logic, nu?
Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Secretul numărul 1 despre cum să devii bogat
Este suficient procentul de 10% pentru a economisi?
Napoleon Hill spunea că „pentru succes nu trebuie să-ţi ceri scuze, iar eşecul nu permite justificări.”
Primul pas în drumul spre împlinirea financiară este să construieşti în mintea ta o imagine personală a prosperităţii. Însă este suficient, în zilele noastre, având în vedere procentul inflaţiei curente, să mai pui deoparte 10% din banii câştigaţi?
Cum te-ar ajuta aceşti 10% peste 10 ani?
Consider că acest lucru este discutabil. Inflaţia îi afectează diferit pe oameni. Depinde ce cumperi, ce obiceiuri ai, pe ce dai banii. Dacă eşti mai strâns la curea, ca mine, inflaţia nu prea te afectează. Cel puţin asta cred eu. S-ar putea să mă înşel.
Din punctul meu de vedere, şi 10% dacă pui deoparte din veniturile tale lunare, este un pas important înainte spre succesul financiar.
Dar tu poţi să economiseşti mai mult: 20%, 30%, 50% dacă îţi permiţi. Cu cât mai mulţi bani pui în punga ta de economii, cu atât mai repede vei putea să înţelegi cum sa faci bani pe termen lung.
Eu m-am obişnuit să trag pe dreapta aproape 50% din veniturile mele lunare. Şi mă simt foarte bine cu asta. Ţin acest obicei de aproape 5 ani de zile.
Reţine următoarea regulă pe care Babilonienii o respectau cu sfinţenie:
„Plăteşte-ţi datoriile la timp şi nu te avânta în cheltuieli pe care nu le poţi achita.”
Dacă poţi, stai deoparte de împrumuturile pe care ştii că nu le-ai putea onora la timp şi fereşte-te de tentaţiile inutile care caută să-ţi scoată aurul din buzunare. Aurul însemnând banii, ai înţeles.
Deci caută să nu cheltui mai mult decât câştigi, ba chiar să cheltui mai puţin ca să îţi rămână ceva pentru proiectele tale de viitor. Altfel, cum ai putea sa faci bani!?
Ce vei face cu banii economisiţi este o cu totul altă lecţie despre care voi scrie într-un articol separat.
S-ar putea să-ţi placă şi articolul Legea de aur a oamenilor bogaţi
Leacurile împotriva sărăciei
„Averea creşte – întocmai ca un copac – dintr-o sămânţă măruntă. Prima monedă de aramă pe care o pui deoparte constituie sămânţa din care vei dezvolta copacul vieţii tale. Cu cât plantezi sămânţa mai repede, cu atât mai repede va creşte şi copacul. Şi cu cât vei avea mai multă grijă de el, cu atât te vei înfrupta mai repede din bogăţiile pe care ţi le oferă.” – Cel mai bogat om din Babilon
Sărăcia, ca orice boală, are nişte leacuri băbeşti. Acestea sunt obişnuinţe ale comercianţilor care au înflorit străvechiul oraş Babilon, din care au luat naştere lucruri măreţe realizate de oameni extraordinari, folosind mijloacele precare pe care le aveau la dispoziţie în vremurile acelea.
Se cunoaşte faptul că unul dintre cele mai prospere oraşe ale lumii antice a fost Babilonul, un loc din Asia, situat la aproximativ 600 de mile Est de Canalul de Suez, la nord de Golful Persic.
Babilonul avea două resurse naturale: un pământ fertil şi apa râului Eufrat dar era situat într-o vale aridă unde nu existau păduri sau zăcăminte de niciun fel.
Cum au reuşit locuitorii Babilonului să transforme un dezavantaj major într-o paletă largă de posibilităţi şi invenţii? Simplu şi nu chiar atât de simplu: cu ajutorul măiestriei şi iscusinţei lor ieşite din comun.
Babilonienii erau muncitori şi învăţaseră unii de la alţii cum să-şi clădească averea. Avem multe de învăţat de la acel popor istoric. Slavă Domnului că există cărţi care ne ajută să facem asta. Totul e să vrem şi să căutăm.
Alături de cartea „Cel mai bogat om din Babilon” recomand ca fiind una dintre cărţile bune de dezvoltare personală care te ajută să-ţi clădeşti mentalitatea despre „cum sa faci bani” şi să reuşeşti, cartea scrisă de Zig Ziglar „Ești un campion. Lasă-ţi stima de sine si gândirea pozitivă să strălucească.”
Aş rezuma câteva dintre leacurile sărăciei ca fiind următoarele:
- Învaţă să-ţi controlezi cheltuielile lunare
- Nu te mai lăsa copleşit/ă de dorinţele pe care nu le poţi împlini încă dar nici nu renunţa la ele mental (scrie-le ca obiective pe hârtie şi urmăreşte-le în timp, pentru că vei reuşi să le atingi)
- Nu confunda dorinţele cu cheltuielile vitale
- Caută să îţi înmulţeşti banii puşi deoparte: găseşte acele proiecte în care te-ai documentat bine şi te poţi „risca” începând cu puţin sau deschide-ţi o mică afacere în ceva ce ştii.
- Ai grijă să nu-ţi pierzi economiile strânse cu multă trudă: este bine să ceri sfaturi, să cumperi cursuri, să participi la webinarii (gratuite sau contracost) dar ai grijă cum îţi alegi mentorii.
- Asigură-te că ei au reuşit în domeniul respectiv sau măcar că au o oarecare experienţă cu ajutorul căreia te pot ajuta să salvezi timp şi bani pierduţi.
Ţine minte următorul sfat: „Cel care cere sfaturi referitoare la agoniseala-i unui om care nu are nicio experienţă în astfel de probleme, va plăti cu propria-i avuţie naivitatea şi prostia.”
Îţi recomand să citeşti şi articolul Legea de Aur a oamenilor bogaţi
Despre „Noroc” şi oportunitate
„Cu siguranţă că zeii au dat o lege prin care aurul îşi găseşte mult mai uşor drumul spre cel care îşi păstrează cu fidelitate o anumită parte din câştig. Şi reciproca este valabilă – aurul îl evită pe cel a cărui pungă este mereu goală.” – Cel mai bogat om din Babilon
Unii consideră că banii se fac numai dacă ai noroc.
Se uită la unul care este bogat şi spun: „a avut noroc”, „eu nu sunt ca el”, „a reuşit prin manevre necinstite”, „e un şarlatan, îl ştiu eu!” etc.
Fără să îşi dea seama, un astfel de individ care gândeşte în felul acesta se îndepărtează psihologic de posibilităţie de a învăţa cum să facă bani. Pur şi simplu respinge realitatea pe care şi-ar dori să o trăiască, criticându-i pe aceia care se bucură de ea.
Această atitudine nu este corectă şi de bun augur. Dacă te situezi printre astfel de oameni, caută să te schimbi în gândire. Bucură-te pentru cei cărora Norocul le-a surâs mai mult decât ţie. Astfel vei atrage în virtutatea Legii Atracţiei, noi oportunităţi şi pentru tine. La momentul oportun, ai răbdare!
Una dintre cărţile recente pe care le-am citit despre puterea subconştientului şi Sinele Superior al fiecărui om este „Secretul Suprem”, scrisă de Rhonda Byrne. Îţi recomand s-o citeşti neapărat, pentru că te va ajuta să înţelegi de ce ţi se întâmplă anumite lucruri care nu-ţi plac şi cum poţi să schimbi situaţia.
Un proverb babilonian spune: „dacă soarta decide să fie generoasă cu un om, norocul său poate fi nemărginit. Aruncaţi-l în Eufrat şi puteţi fi siguri că în drumul său spre ţărm va găsi o nestemată.”
Iar înţelepţii pe care i-a dat civilizaţia străvechiului oraş Babilonian considerau că „Oportunitatea este o zeiţă mândră, ce nu-şi iroseşte timpul cu cei care nu sunt pregătiţi s-o întâmpine.”
Prin urmare, „norocul” şi „oportunitatea” sunt scuze pentru oamenii delăsători şi argumente pentru cei sârguincioşi. În realitate, tot ceea ce există constă într-o combinaţie magică a următoarelor elemente:
DORINŢĂ + PLAN + MUNCĂ + PERSEVERENŢĂ + ÎNVĂŢARE = SUCCES
Deci e precum vorba românească, „norocul ţi-l mai faci şi tu.” La fel ca şi ghinionul, nu?
Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Cum fac bani cei mai bogaţi oameni din lume?
Cum să faci bani: ATENŢIE la tot felul de „experţi” în ale banilor
„Averea creşte oriunde oamenii îşi descătuşează izvoarele de energie.” – Cel mai bogat om din Babilon
Odată cu evoluţia tehnologiei şi internetului au apărut o puzderie de „experţi” într-ale banilor şi business-ului. Şi nu o spun într-un sens ironic. Fiecare este liber să facă ce consideră.
Până la urmă şi eu m-aş putea situa printre ei, de vreme ce dau sfaturi financiare şi scriu aceste rânduri, nu?
Ei bine, nu mă consider astfel şi nu mă refer la oamenii care într-adevăr ajută cu informaţii preţioase, chiar dacă percep un anumit comision. Este firesc să fie aşa, nu? Timpul costă bani.
Fac referire la înşelătoriile care se găsesc pe internet şi strigă cu majuscule „cum sa faci bani”, pretinzând că îţi oferă reţeta succesului financiar „peste noapte”.
Cu toate că pot exista asemenea „miracole”, şi spun asta strict pentru a nu-mi bloca mintea în faţa unor eventuale asemenea oportunităţi, de obicei ele sună prea bine ca să fie adevărate.
Şi trebuie să fii atent. Foarte atent ca să nu-ţi pierzi banii în produse/investiţii slabe ori înşelătoare.
Cu toate astea, Babilonienii ne învaţă: „Nu fiţi prea încrezători în înţelepciunea voastră atunci când doriţi să faceţi investiţii, căci s-ar putea să pierdeţi întreaga agoniseală. Este mult mai bine să le cereţi sfatul celor care lucrează de mult timp cu bani şi ştiu cum să obţină profit de pe urma lor.”
Dar în acelaşi timp, feriţi-vă de şarlatani. Totuşi, cum să-i identifici ca să te fereşti de ei în marea asta de oferte online cu diferite posibilităţi?
Îţi trebuie un pic de tact şi de experienţă.
În primul rând, învaţă să te documentezi foarte bine înainte să achiziţionezi un produs ori să faci o investiţie. Nu arunca banii imediat. Caută recenzii, vezi şi părerile altor oameni care au cumpărat lucrul respectiv. Dacă acestea sunt în regulă, poţi să investeşti. Dacă nu sau pare dubioasă treaba, mai bine te retragi. Este mai safe pentru buzunarul tău.
Şi reţine următoarea învăţătură:
Cum sa faci bani este strâns legat de cum să pierzi bani, uneori. Dacă nu eşti perspicace.
Învaţă să fii atent, foarte atent înainte să scoţi banii din buzunar.
Şi cel mai bine este ca orice vrei să cumperi să aibă o garanţie, în care dacă eşti nemulţumit de produs, să poţi primi restituirea banilor plătiţi. Fair enough, right?
Unii ar putea să spună că „domne, dar tu rămâi cu produsul şi eu îţi dau banii înapoi. Nu e corect.” Ei să ştii că astea sunt primele semne că ceva nu-i în regulă acolo. Oamenii corecţi şi încrezători în autenticitatea produselor sau serviciilor lor oferă garanţie, fie că vorbim de spaţiul online ori de cel offline.
Punct! Orice altceva seamănă cu o vrăjeală mascată în haine de oaie, deşi ar putea să nu fie. Cel puţin asta este părerea mea în urma experienţelor acumulate.
Una dintre cele mai faine şi elaborate cărţi de business şi educaţie financiară pe care am citit-o şi în care afli diverse oportunităţi despre cum sa faci bani pe bursă sau din investiţii, este „Trezeşte uriaşul din tine” (audiobook) de Anthony Robbins.
Iar de aici poţi să cumperi cartea fizică „Trezeşte uriaşul din tine” de Anthony Robbins.
Această carte te învaţă şi cum să-ţi formezi mentalitatea potrivită, prin exemplul personal al autorului Anthony Robbins, care a plecat dintr-o copilărie nefericită, cu puţine avantaje şi a devenit unul dintre miliardarii lumii.
Legea de aur a îmbogăţirii
„Menirea unei sume fixe pe care o puteţi cheltui este aceea de a vă ajuta să vă ghiftuiţi punga şi să vă împliniţi dorinţele vitale, dar şi pe cele mai puţin importante – atât cât se poate.
Aşa cum o rază de lumină vă arată drumul pe care trebuie să-l urmaţi într-o peşteră întunecoasă, tot aşa această sumă fixă de bani vă arată care sunt cheltuielile vitale şi care sunt cele inutile, ajutându-vă să le controlaţi şi să le eliminaţi din viaţa voastră pe cele din cea de-a doua categorie.” – Cel mai bogat om din Babilon
Unii s-ar putea întreba: „bine, bine am strâns nişte bani timp de 2 ani. Ce fac cu ei, că mă atacă inflaţia?”
Este necesar să înţelegi că economisitul este primul pas spre îmbogăţire, dar nu singurul. Mai sunt şi alţii.
Banii puşi deoparte pur şi simplu stau. Ei nu produc nimic, în afară de o satisfacție în colţurile minţii tale, că ai ceva pus deoparte şi nu eşti chiar chel de tot.
Ceea ce te conduce spre consolidarea averii sunt ideile prospere cu ajutorul cărora să pui banii într-un proces de muncă pentru tine. Adică VENITUL PASIV, de care tot auzim atâta.
Aici lucrurile sunt simplu de spus, dar greu de pus în aplicare. Aici se cerne sita celor care vor să se îmbogăţească. Şi o să-ţi spun un lucru pe care l-am învăţat în cartea „De la idee la bani – de Napoleon Hill”:
Banii nu stau la oamenii leneşi. De asemenea, banii nu-i ajută pe aceia care nu învaţă o abilitate nouă.
Vezi tu, legea de aur a îmbogăţirii, în opinia mea, nu este neapărat economisitul banilor cât cultivarea unor noi abilităţi cu ajutorul cărora să generezi noi surse de bani.
Dacă ai absolvit o facultate şi acum munceşti, ai o calificare din care câştigi un salariu. Însă banii tăi nu vor creşte prea mult dacă nu înveţi să produci mai mulţi bani.
Şi cum poţi face asta la început?
Investind în tine. Tu eşti cel mai valoros asset al tău. Cea mai bună oportunitate de investiţii cu cel mai mare randament eşti chiar TU.
Dacă ţi-ai strâns o sumă de bani nu căuta neapărat să investeşti la bursă sau în criptomonede. Caută mai degrabă nişte cursuri de business, nişte cărţi de dezvoltare personală şi educaţie financiară celebre, participă la nişte webinarii din care să înveţi chestii.
Instruieşte-te în permanenţă şi dezvoltă abilităţi noi, o mentalitate nouă, resurse noi. Fii bun în a-i ajuta pe alţii să-şi rezolve nevoile. Şi banii vor începe să se adune în punga ta. Fără să îţi faci griji de asta.
Scrie-ţi undeva cuvintele următoare şi repetă-le cât mai des:
„Trebuie să vă cultivaţi talentul nativ şi să studiaţi din greu ca să deveniţi mai înţelepţi şi mai competenţi în cariera pe care v-aţi ales-o în viaţă, în aşa fel încât să acţionaţi mereu cu multă responsabilitate. Trebuie să căpătaţi cât mai multă încredere în forţele voastre pentru a vă putea împlini dorinţele fervente.”
Citeşte şi articolul meu despre Ce n-ai ştiut niciodată despre BANI
Cum să faci bani: 3 Reguli fundamentale ale înmulţirii banilor
Încă mai cauţi răspunsuri la întrebarea „cum sa faci bani”? Ei bine urmează încă ceva important.
Cele trei legi ale banilor, astfel cum le-au definit Babilonienii de acum 2000 de ani şi pe care le urmau cu stricteţe ca să-şi dezvolte averile sunt:
1. Aurul se revarsă cu dărnicie asupra celui care pune deoparte nu mai puţin de o zecime din câştigul său pentru a creea o avere considerabilă nu numai pentru viitorul său, dar şi pentru cel al familiei sale.
2. Aurul lucrează cu sârg în folosul stăpânului său înţelept care ştie cum să-l administreze într-un mod profitabil, astfel încât acesta se înmulţeşte precum se înmulţesc animalele pe câmpii.
3. Aurul cere protecţia unui stăpân prevăzător care îl investeşte numai sub stricta supraveghere a unor oameni înţelepţi, ce ştiu cum să-l administreze.
Bun. Dar mai e ceva. Ca să faci bani trebuie să înveţi cum să-ţi vinzi ideile către piaţă.
Tu îţi creezi un produs sau oferi un serviciu şi vrei să îl vinzi, ca să satisfaci o nevoie în schimbul unei sume de bani pe care o primeşti.
Ce faci dacă nu ai experienţă în vânzări şi nu înveţi cum să pătrunzi în mintea clientului tău potenţial?
Am citit o carte elaborată pe acest subiect, pe care ţi-o recomand şi ţie. Se numeşte „Secretele minţii de milionar” scrisă de T. Harv Eker. Magnifică carte!
În această carte înveţi cum să pleci de la dorinţă la realitatea fizică lucrând în primul rând cu tine şi apoi trecând spre ceea ce oferi celorlalţi.
Autorul este convins că poţi vinde absolut orice dacă ştii să îmbraci produsul în haina potrivită. Şi, evident, dacă rezolvă o problemă reală şi stringentă a lumii.
Tot din Babilon se trage şi următoarea povaţă:
„Dorinţele nedefinite nu se realizează niciodată. Dorinţa unui om de a fi bogat nu reprezintă nimic. Dorinţa de a strânge cinci monede de aur este însă o dorinţă palpabilă ce poate fi împlinită. După ce strângi cele cinci monede de aur, cauţi apoi modalităţi prin care să strângi zece, apoi douăzeci, iar mai târziu chiar o mie de monede de aur. Învăţând cum să-ţi îndeplineşti o dorinţă modestă, dar palpabilă, înveţi apoi cum să le împlineşti pe cele mari, cu adevărat importante.”
Deci vezi cum înmulţirea banilor presupune întâi existenţa unor economii?
Cum să înmulţeşti ceea ce nu ai? Este absurd. Deci economisirea este importantă, până la un punct. De acolo înainte este necesar să înveţi cum să multiplici banii.
Vezi cât de complex este răspunsul la întrebarea „cum sa faci bani”?
Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Vreau să fac bani urgent: cele mai bune cărţi de educaţie financiară.
Oportunităţile financiare în secolul XXI
„Nu vă lăsaţi amăgiţi de dorinţele voastre romantice de a câştiga o avere imensă într-un timp foarte scurt. Înainte de a vă încredinţa banii unei anumite persoane, asiguraţi-vă mai întâi că este o persoană demnă de încredere, care poate să vi-i returneze la data stabilită, convingându-vă astfel că nu faceţi din comoara voastră, adunată cu atâta trudă, un cadou pentru persoana respectivă.” – Cel mai bogat om din Babilon
Slavă internetului! Sunt multe posibilităţi. Este suficient să cauţi pe Google „cum sa faci bani” şi vei găsi o grămadă de promisiuni.
Şi câte „cadouri” fac unii fără să-şi dea seama că nu investesc unde trebuie agoniseala lor de-o viaţă.
Caritas, Ponzi, FNI, îţi spune ceva? Hmm, să nu intru în detaliile acestea. Nu acum.
Dar să ştii că niciuna dintre ele nu funcţionează dacă nu îţi însuşeşti filosofia banilor pe care ţi-am prezentat-o în acest articol.
Fără mentalitatea omului de succes nu vei putea să păstrezi niciodată banii la tine în pungă. Aurul va fugi de tine. Oportunităţile îţi vor piere printre degete. Şi te vei oftica foarte tare, aruncând un ochi invidios la cei care se bucură de avuţii.
Se spune că: „Noi trebuie în primul rând să învăţăm cum să ne păzim sumele mici de bani pe care le câştigăm înainte ca zeii să ne încredinţeze sume mult mai mari.”
Dacă chiar vrei să înveţi cum sa faci bani în secolul vitezei, îţi las mai jos câteva idei despre care să te documentezi tu mai mult. Pe unele dintre ele le-am aplicat şi eu de-a lungul vieţii. Şi le aplic încă.
- Marketing afiliat
- Magazine online
- Produse/servicii care rezolvă o nevoie sau mai multe
- Freelancing în ceva în care te pricepi foarte bine
- Un business propriu în offline (lumea fizică) dacă ai mai mulţi bani de investit
- Investiţii la bursă
- Investiţii în criptomonede
- Creator de conţinut pe diferite reţele de socializare (Youtube, Facebook, TikTok) – dacă ai răbdarea să îţi creşti o comunitate activă.
- Pariuri sportive sau jocuri de noroc – dacă ştii vreo strategie care şi-a dovedit eficienţa în timp. Nu-ţi recomand dacă nu ştii ce faci şi n-ai bani de pierdut. Totuşi sunt câteva nume celebre în această lume care au câştigat bani frumoşi din segmentul acesta, deci se poate.
- Creator de conţinut pe reţelele de socializare pentru diferite persoane sau firme
- Creator de reclame pe Google şi reţelele de socializare pentru diferiţi clienţi, etc.
Lista poate continua foarte mult.
Însă înainte de a te apuca de orice, ţine minte următoarele concluzii:
- Mulţumeşte-te cu mai puţin decât câştigi (adică cheltuie mai puţin decât încasezi – economiseşte)
- Cere sfaturi numai de la oamenii învăţaţi şi competeţi în domeniul respectiv
- Pune aurul la treabă, să muncească pentru tine (caută să multiplici banii sau să creezi noi surse de venit)
În concluzie, a învăţa cum sa faci bani înseamnă mai întâi a te educa mental asupra percepţiei banilor şi a obiceiurilor potrivite pentru păstrarea şi cultivarea acestora.
Ţine minte că totul pleacă de la tine către exterior. Nu invers! Deci, fără scuze.
Citeşte şi Ce ştiu Top 10 cei mai bogaţi oameni din lume
Cele mai bune cărţi de educaţie financiare – câteva recomandări personale
Am început să citesc de la vârsta de 14 ani şi acum am 35.
Pot să mă laud că am studiat câteva sute de cărţi în domeniile dezvoltare personală, business şi educaţie financiară. Altfel, nu aveam de unde să îţi ofer informaţii utile în articolele mele pe Blog.
Aici, raportat la subiectul „cum sa faci bani” îţi recomand câteva dintre cele mai cunoscute cărţi de educaţie financiară care te pot învăţa foarte multe informaţii utile. Le-am citit, sunt bestselleruri şi au împlinit milioane de oameni în întreaga lume. Te-ar putea ajuta şi pe tine.
Sigur că există mult mai multe resurse, însă spaţiul de aici nu mă lasă să le înşir pe toate. Şi nici timpul.
Iată 5 cărţi de educaţie financiară pe care îţi recomand să le achiziţionezi şi să le studiezi cât mai repede:
- Secretele minţii de milionar (T. Harv Eker)
- Regula 10x: singura diferenţă dintre Succes şi Eşec (Grant Cardone)
- Conducta de milioane (Burke Hedges)
- Drumul către libertatea financiară – primul tău milion în şapte ani (Bodo Schafer)
- Ştiinţa de a vinde (Napoleon Hill)
Iar dacă vrei să consulţi o listă cu 15 cărţi de dezvoltare personală pentru orice Vârstă, orice Timpuri, orice Problemă şi orice Persoană, descarc-o de aici.
Ţi-a plăcut acest articol despre cum sa faci bani?
Ai învăţat ceva util?
Dacă da, te rog să-mi laşi un comentariu aici şi să-mi spui cu ce idee din articol nu eşti de acord sau ţi se pare prea nepotrivită în zilele noastre.
Sau spune-ne cum ai reuşit tu să faci bani.
Totodată, m-ai ajuta şi pe mine dar şi pe ceilalţi căutători de înţelepciune dacă ai da un Like acestui articol şi dacă l-ai distribui pe reţelele tale de socializare.
Îţi mulţumesc şi îţi doresc multă mentalitate de om prosper financiar şi alegeri înţelepte!
(Sursă: cartea Cel mai bogat om din Babilon – George Clason)
(Informare: prezentul articol conţine link-uri de afiliat. În situaţia în care dai clic pe ele şi cumperi, eu voi încasa un comision, fără ca preţul tău să fie afectat. Îţi mulţumesc!)
Atenţionare. Acest articol este protejat de drepturi de autor, conform Legii nr. 8/1996 şi este proprietatea Psihologia Gândului, fiind creat de autorul Adi Andrei.
Este interzisă copierea sau distribuirea oricărei părţi din acest articol (cu excepţia citatelor) pe alte canale, fără consimţământul autorului.
Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE
Stai! IA-ŢI CADOUL!
Descarcă acum GRATUIT Ebook-ul „10 paşi pentru o viaţă mai bună”, pe care l-am scris special pentru tine.
Completează formularul de mai jos şi verifică-ţi imediat adresa de email cu care te-ai înregistrat, ca să confirmi abonarea şi să primeşti cartea.
__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„f8a6d”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default”,”value”:{„colors”:{„f8a6d”:{„val”:”var(–tcb-skin-color-0)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„f8a6d”:{„val”:”rgb(47, 138, 229)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.77,”l”:0.54,”a”:1}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ __CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„75ee7”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default”,”value”:{„colors”:{„75ee7”:{„val”:”hsla(210, 96%, 59%, 1) „}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„75ee7”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45,”a”:1}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ DESCARCĂ ACUM
Articole Recente
septembrie 1, 2022
Cum să faci bani începând de la 0 IDEI şi BUGET – Lecţii din Babilon
august 18, 2022
Cele mai ieftine cărţi de psihologie disponibile acum în librăriile online
august 3, 2022
Cartea Atomic Habits (de James Clear) – review în limba română
iulie 23, 2022
Carte „Creierul fericit. Obiceiuri pentru a creste nivelul de serotonină, dopamină, oxitocină si endorfină” (de Loretta Graziano Breuning)
iulie 7, 2022
Ce este credința subiectivă și cum poate înfăptui miracole
iulie 5, 2022
Insula unde trăiau sentimentele umane
Articole Similare
septembrie 1, 2022
Cum să faci bani începând de la 0 IDEI şi BUGET – Lecţii din Babilon
iunie 22, 2022
Ce facem greşit când vine vorba de BANII NOŞTRI
septembrie 30, 2021
Ce ştiu cei din top 10 cei mai bogati oameni din lume
august 3, 2021