ce inseamna pesimist

Despre teama de a face ceva pentru că punem înainte ce-i mai rău

Deseori în viaţă ne aflăm în situaţia să respingem anumite persoane sau experienţe noi întrucât ne este teamă de ce-ar putea fi mai rău iar asta denotă ce inseamna sa fii pesimist.

Credem că dacă suntem defensivi şi prevăzători lucrurile vor merge mai bine în viaţa noastră şi ne vom feri de pericolele ce-ar putea pândi la uşă.

Realitatea este procedând astfel tu nu faci decât să te încarci cu gânduri despre pericol şi cu o energie negativă. Şi partea mai rea este că această atitudine interioară îţi creează stres şi supărare.

În mod continuu şi ajunge să fie pe pilot automat.

De fapt, niciodată nu poţi fi suficient de prevăzător/prevăzătoare. Viaţa înseamnă să încerci, să îţi asumi riscuri şi să practici acel „leap of faith” (saltul încrederii) cum i se spune la americani.

Sigur că în anumite circumstanţe previziunea este de bun augur. Asta te păzeşte de pericolele reale.

Şi se spune că „piaza bună trece primejdia rea”, nu-i aşa?

Citeşte şi Ce înseamnă dezvoltarea personală, de fapt?

Ce inseamna să fii pesimist – situaţii de viaţă

Partea la care vreau să mă refer în articolul de faţă nu este cea în care ne ferim de pericolele fizice şi comune, ale vieţii de zi cu zi (foc, curent, căderi, etc.).

Vreau să abordez aici situaţiile în care nu riscăm în viaţă de teama a ceea ce ne spune experienţa, prietenii, familia sau propria noastră conştiinţă.

Cu alte cuvinte, frica de a încerca ceva care ar putea să ne aducă un bine în viaţă pentru că punem înainte ce-i mai rău.

Ţi se întâmplă, de exemplu, să fii pus/pusă într-o situaţie în care trebuie să iei o decizie. Nu ştii dinainte cum vor decurge lucrurile iar subconştientul poate îţi spune că nu va ieşi bine. Ce faci atunci? Ce alegi să gândeşti?

Mintea omului este influenţată de convingerile pe care le-a depozitat în subconştientul său încă din primii ani ai copilăriei.

Subconştientul tău este arhivarul vieţii tale

Când eşti mic, preiei semnalele vizuale şi acustice pe care nu le poţi decodifica încă întrucât mintea raţională nu-ţi este formată pe deplin.

Apoi vine viaţa, cu provocările şi întâmplările ei. Şi ce face copilul? Începe să creeze tipare. Trage concluzii. Îşi formează convingeri.

Şi ce să vezi, aici intervine problema majoră cu care te confrunţi în viaţa de adult. Dacă aceste concluzii pe care mintea subconştientă le-a tras sunt limitative, toate acţiunile tale vor fi privite prin lupa acestora.

Vei spune „nu pot”, „lumea este rea”, „sunt ghinionist/ghinionistă”. Alţii vor zice însă „sunt norocos”, „pot”, „lumea aceasta este un loc bun în care mă aflu”.

Apoi intervine autosugestia, adică acele cuvinte pe care le spui în mod constant pentru a descrie stări, situaţii şi întâmplări. Rolul cuvintelor este de a ordona minţii subiective (subconştientul) să creeze noi tipare. Şi în felul acesta se conturează destinul omului dar şi alegerile pe care le face sau nu în viaţă.

Deci ce inseamna sa fii pesimist sau optimist?

Aşa ajungem la tema acestui articol: teama de a face ceva pentru că punem înainte ce-i mai rău. Pesimismul…

Să dau un exemplu despre ce inseamna a fi pesimist într-o relaţie interumană.

Dacă eşti la începutul unei relaţii cu sexul opus te-ai putea gândi că celălalt trebuie să te convingă că merită să te deschizi mai mult. Poate că eşti genul de persoană care aşteaptă semnale de încredere, dovezi de iubire multiple, „sacrificii” din partea partenerului.

Şi asta este valabil indiferent dacă eşti bărbat sau femeie.

În funcţie de experienţele tale anterioare cu partenerii, vei adopta un anumit tip de atitudine.

Aici mă dau cel mai bine exemplu pe mine. Am fost învăţat să cred că nu este bine să îmi arăt vulnerabilitatea faţă de oameni întrucât risc să fiu dezamăgit şi să sufăr.

Credeam că este un defect să fiu prea bun… Ce prostie!

Iar în relaţiile mele anterioare cu sexul opus am pornit la drum cu această frică. Aşteptam să văd mai întâi dovezi de afecţiune din partea celeilalte persoane şi eu făceam câteodată prea puţine ca să merit asta, crezând pe undeva că mi se cuvine totul de la început.

Tipic multor bărbaţi, nu?

Apoi, când lucrurile nu mai mergeau pentru că cealaltă persoană sesiza blocajul meu şi devenea nemulţumită de pasivitatea mea, aveam tendinţa să critic şi să judec.

Pentru ca în final să regret şi să devin şi mai închis în mine. Pentru că relaţiile eşuau… uneori lamentabil!

Cum am ieşit din tiparul negativ al pesimismului relaţional

Cu toate că în alte arii ale vieţii mele eram optimist şi încrezător, pe parte de relaţii sentimentale eram cam slab.

M-am zbătut multă vreme cu acest tipar defectuos, pe care l-am preluat din anii copilăriei, probabil că şi din familia mea.

Apoi am început să citesc despre asta şi să îmi dau seama unde greşeam.

Iar convingerea aceasta, exemplul meu de ce inseamnă sa fii pesimist, este comună multor oameni. Preferă să stea în defensivă şi să pună răul înainte de teamă să nu sufere mai târziu.

Atitudinea aceasta este valabilă nu doar în relaţiile de cuplu ci şi în orice altceva. Când ţi se iveşte o ocazie nouă de a promova la munca ta sau pur şi simplu când trebuie să faci ceva nou.

Aici eu am stat bine, mulţumesc lui Dumnezeu. Nu mi-a fost frică de noile oportunităţi pe plan profesional.

Ai observat că în faţa noului intervine acel sentiment de teamă, de neputinţă? Crezi că nu vei face faţă, ai tendinţa să te îndoieşti de tine… Se întâmplă multora.

Cum abordezi „noul” despre care nu ştii nimic?

Dacă ai crescut într-un mediu familial „sănătos” emoţional iar ai tăi te-au încurajat de fiecare dată când te aflai în faţa unei provocări, este posibil să abordezi mai pozitiv lucrurile.

La fel şi dacă ai avut în preajma ta prieteni care să creadă în puterile tale. Oameni ce nu te-au criticat, nu te-au judecat şi nu au râs de tine la cea mai mică ratare.

Vedem astfel cât de important este psihologicul unei persoane. Cât de mare diferenţă face atitudinea interioară. Cărămăzile cu care îţi construieşti fundaţia interioară pot fi reconstruite.

Să dai vina pe ceilalţi pentru eşecurile tale? Pentru frica ta? Nu… să nu faci asta. Şi nici să nu te învinovăţeşti pe tine. Ai dreptul şi puterea să recalibrezi lucrurile începând cu mintea şi cu emoţiile tale.

Dacă nu aş fi trecut prin dezamăgirile provocate de comportamentul meu cu oamenii de sex opus, poate că n-aş fi ştiut să îţi descriu senzaţiile şi să vorbesc despre tema de faţă.

Însă am învăţat un lucru: din orice eşec se naşte sămânţa unui succes. Din orice tristeţe răsare un sâmbure de bucurie. Ca să vezi partea bună a lucrurilor trebuie să o cauţi. Să vrei asta.

Să te setezi pe ea.

Ce m-au învăţat eşecurile cu oamenii?

Privind în urmă îmi dau seama cât am greşit atunci când stăteam închis în mine şi nu acţionam de teamă ca celălalt să nu mă rănească.

În realitate eu eram cel care răneam. Eu eram cel care gândeam negativ şi puneam răul în faţă. Aveam tipare greşite şi trăiam conform lor. Convingerile mele orientate către ce n-ar fi putut merge bine mă blocau să mă deschid şi să ofer.

Şi ăsta este un exemplu care răspunde la întrebarea ce inseamna sa fii pesimist.

Atitudinea aceasta nu îmi aducea decât suferinţă, tristeţe şi singurătate. Pentru că persoana de lângă mine observa temerile mele dar şi neîncrederea mea.

Aşa că am decis un lucru. Acela pe care ţi-l împărtăşesc şi ţie acum.

Dacă te hotărăşti să pleci la un drum ori să faci ceva, nu pune răul înainte aşa cum am făcut eu în relaţiile mele.

Nu te teme să te implici şi gândeşte-te la ce-ar putea merge bine. Dă la o parte frica şi negativul. Pur şi simplu nu te concentra pe ele.

Cum să îţi faci mindset-ul corect la început de drum?

Uite-te la părţile bune şi la bucuria pe care ţi-o poate aduce situaţia respectivă. Apoi încearcă. Viaţa înseamnă de toate: eşecuri şi succesuri, bucurii şi tristeţe, reuşite şi nereuşite… Frumuseţea este că vei avea ce să povesteşti altora şi vei învăţa foarte multe chiar din experienţele tale.

Adevărul este că oricât te-ai strădui, nu poţi să te fereşti de toate. Nu poţi să stai într-o cochilie şi să acţionezi doar atunci când crezi că este perfect sigur. Nimeni nu îţi garantează securitatea maximă ori viitorul cert în legătură cu un anumit lucru.

Şi atunci care este soluţia?

Părerea mea este că am putea diminua multă suferinţă şi multe regrete dacă pur şi simplu am alege să trăim cu încredere şi prezumţii pozitive.

În loc să ne uităm la ce n-ar putea să meargă şi să nu încercăm, mai bine am trece la treabă şi am face tot ce ne stă în puteri ca să meargă lucrurile în viaţa noastră.

Iar dacă şi în condiţiile acestea, nu iese totuşi bine? Atunci vom învăţa din experienţa respectivă, nu ne vom judeca nici pe noi şi nici pe ceilalţi, vom înţelege că aşa a fost şi vom încerca să facem mai bine data viitoare.

Nu totul în viaţă depinde de tine. Bagă-ţi în cap asta!

Însă ţine numai de tine să încerci şi să rămâi cu o amintire plăcută.

De câte ori am eşuat în viaţă pentru că nu am trecut la acţiune şi nu m-am deschis faţă de oameni, mi-am dat seama că am greşit. Am pus bariere şi ceilalţi nu prea aveau cum să le depăşească.

Eram bun la asta… prea bun pentru binele meu.

Cred că secretul este să fii deschis, să iubeşti, să dăruieşti şi să faci fapte bune ori de câte ori ai posibilitatea, cu încredere şi fără teamă.

Este posibil ca răsplata să nu vină de la persoana căreia îi dăruieşti toate acestea, însă fii sigur/sigură ca o vei primi cumva, de undeva, cândva.

Viaţa este un ciclu dar şi un cerc energetic.

Pur şi simplu crede şi trăieşte. Liber, fără teamă şi limite. Şi atunci va începe să ţi se reveleze miracolul vieţii.

Sper că gândurile şi constatările mele te-au ajutat.

Mult succes,

Ţine minte, decât să regreţi că n-ai încercat şi putea ieşi bine, mai bine suporţi un „eşec” temporar şi o iei de la capăt din nou cu bucurie.

Partea bună este că s-ar putea ca niciodată să nu eşuezi dacă dăruieşti tot ce ai mai bun în tine şi de care eşti capabil.

Deci ce inseamna pentru tine să fii pesimist? Dă-mi un exemplu într-un comentariu şi hai să dezbatem pe marginea subiectului.

Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE

Ultimele articole publicate

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-17bfa968929″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”114″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date type=’published’ date-format-select=’F j, Y’ date-format=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format-select=’g:i a’ time-format=” link=’0′ target=’1′ rel=’0′ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:””,”href”:”https://psihologiagandului.ro/anthony-robbins-putere-nemarginita”,”title”:”Cartea „Putere Nemarginita” de Anthony Robbins – recenzie completă”}’ css=”]

[/tcb_post_list]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top