atitudinea este totul sau nu

Atitudinea este totul sau nu?

Auzim adesea expresia celebră „atitudinea este totul” însă este această afirmaţie cu adevărat pe deplin valabilă?

, unul dintre cei mai străluciţi oratori motivaţionali şi specialişti mondiali în leadership contrazice acest concept. El consideră că această afirmaţie este lipsită de sens iar dacă vei crede că atitudinea este suficientă ai putea să ai mari necazuri şi să te îmbeţi cu apă rece, cum s-ar zice.

În acest articol vreau să îţi împărtăşesc câteva idei interesante despre atitudine şi cât de importantă este aceasta.

Iată despre ce vei afla:

Citeşte şi Cum îţi schimbă viaţa optimismul şi gândirea pozitivă?

De ce atitudinea nu este chiar totul?

atitudinea este totul sau nu

În cartea Reţeta Succesului, autorul ne explică că pe lângă atitudine, sunt necesari şi alţi factori precum competenţe, gândire pozitivă şi experienţă.

Toate combinate dau rezultatele cele mai bune. Cu toate că atitudinea nu este totul, reprezintă factorul cel mai important în conturarea sensului vieţii tale.

În acest sens, William Clement Stone spunea că „oamenii nu sunt foarte diferiţi, însă micile deosebiri fac diferenţa, iar aceea este atitudinea. Ceea ce contează este dacă aceasta este pozitivă sau negativă.”

Unii fac o confuzie capitală: ei consideră că este suficient să gândeşti pozitiv pentru a obţine rezultate. Deşi efectele unei gândiri optimiste sunt incontestabile, totuşi simpla atitudine pozitivă nu poate determina schimbări vizibile, în lipsa altor condiţii.

Spre exemplu, nu poţi determina apariţia unei maşini în viaţa ta dacă nu desfăşori nicio acţiune care să te apropie către acest scop. Pur şi simplu nu pică din cer, nu-i aşa?

Cu toate acestea, autorul Joseph Murphy, în cartea Puterea extraordinară a subconştientului tău este de părere că simpla dorinţă este suficientă pentru materializarea ei. Asta pentru că Universul găseşte propriile căi pentru a te conduce către acţiunile necesare transformării gândului în realitate.

Te-ar putea interesa şi articolul Ce este gândirea pozitivă şi care sunt efectele ei?

Ce este atitudinea?

Într-o explicaţie simplă, atitudinea înseamnă ansamblul emoţiilor care definesc o persoană şi îi determină comportamentul în diverse situaţii de viaţă.

Într-una dintre cărţile sale deosebite, John C. Maxwell caracterizează atitudinea unei persoane astfel:

  • Rădăcinile atitudinii sunt în interior, însă roadele sunt la exterior;
  • Poate fi prietenul tău cel mai bun ori duşmanul tău cel mai mare;
  • Este mai sinceră în ceea ce te priveşte decât o fac vorbele tale;
  • Este cartea ta de vizită în funcţie de experienţele tale anterioare;
  • Este factorul cheie care atrage oamenii către tine ori îi respinge;
  • Nu se lasă până când nu iese la suprafaţă;
  • Este prezicătorul viitorului tău;

Atunci când vezi o persoană şarmantă ori care are o capacitate superioară de seducţie, asta înseamnă atitudine. La polul opus, cel care se plânge mereu de greutăţile vieţii şi merge din eşec în eşec, reflectă tot o atitudine.

Însă cum ne afectează imaginea de sine atitudinea?

Atitudinea în oglindă cu imaginea de sine

atitudinea este totul john maxwell

„E greu să vezi orice în lumea asta pozitiv dacă te priveşti pe tine însuţi ca fiind negativ.” (John C. Maxwell)

Oamenii sunt obişnuiţi să pună etichete atât altora, cât şi lor înşişi. Însă în funcţie de natura acestor etichete se formează convingerile, imaginea de sine şi destinul lor.

Cel care crede că poate reuşi în viaţă, va obţine rezultate net superioare în comparaţie cu cel care nu are încredere în propriile forţe. Şi asta nu înseamnă că cel dintâi nu se va lovi de obstacole. Înseamnă că va avea puterea să iasă din zona de confort şi să le depăşească.

În general, atitudinea noastră faţă de ceilalţi este dictată de sentimentele pe care le avem faţă de noi înşine. Dacă vrei să îi tratezi cu respect pe ceilalţi iar ei să îţi răspundă cu aceeaşi monedă, trebuie să te respecţi pe tine însuţi mai întâi.

Imaginea de sine se formează din copilărie prin experienţele trăite, stimulii exteriori, sugestiile venite de la cei care ne sunt aproape. Cu toate acestea, ea nu este bătută în cuie. Poate fi modificată pe parcursul vieţii individului, în primul rând prin intermediul convingerilor sale.

Este bine să reţii că atitudinea depinde şi de factori precum personalitatea, mediul din care provii, acţiunile tale şi ale celorlalţi, anturajul şi ceea ce gândeşti în marea parte a timpului.

Îţi recomand să citeşti şi Problema principală a oamenilor – Imaginea de sine. Iată soluţia!

La ce nu te ajută atitudinea?

„Atitudinea ta dă culoare fiecărui aspect al vieţii tale. Este ca un penel al minţii.” (John C. Maxwell)

Nu trebuie să ignorăm realitatea în care trăim însă nici nu trebuie să-i exagerăm existenţa.

Reţine faptul că atitudinea este foarte importantă dar nu poate înlocui golurile în anumite aspecte ale vieţii. Dacă nu ştii matematică, simpla atitudine de a te comporta ca şi cum ai fi un geniu al matematicii nu o să te ajute cu absolut nimic.

În viaţă sunt importante şi celelalte aspecte, precum competenţa într-un anumit domeniu, experienţa dobândită, realitatea în care te regăseşti şi dezvoltarea personală.

Mi-a plăcut mult acest citat: „când crezi că poţi face ceva, asta înseamnă încredere. Dacă o poţi face, înseamnă competenţă. Ambele sunt necesare pentru a avea succes.” (cartea Reţeta Succesului)

Situaţii când atitudinea contează

atitudinea este totul citate

Dacă mă urmăreşti pe Facebook şi citeşti articolele mele de pe Blog ştii că pun mare accent pe atitudinea pozitivă. Aceasta este benefică în orice situaţie pentru că nu contează ceea ce ţi se întâmplă ci felul în care reacţionezi la asta.

Atitudinea este capitală în felul cum abordezi viaţa, este importantă în relaţiile interumane şi te ajută să înfrunţi obstacolele.

Se cunoaşte faptul că într-un grup de oameni contează foarte mult atitudinea fiecărui individ. Aceasta este contagioasă şi determină reacţiile celorlalţi.

Tocmai de aceea o persoană veselă şi entuziastă îi molipseşte pe ceilalţi repede, pe când un morocănos devine antipatic cu uşurinţă.

Gândeşte-te la atitudinea ta ca la o haină pe care o alegi. Ea poate sta pe orice corp, mai bine sau mai rău. Depinde şi de corp!

Prin urmare, reţine că atitudinea nu este totul în viaţă însă valorează foarte mult, alături de ceilalţi factori pe care ţi i-am enumerat mai sus.

Sursă: John C. Maxwell – Reţeta Succesului, Joseph Murphy – Puterea extraordinară a subconştientului tău.

Vrei să citeşti noul meu Ebook de dezvoltare personală? Ţi-l ofer GRATIS.

OFERTĂ EXCLUSIVĂ

Ebook 10 paşi pentru o viaţă mai bună

Cel mai scurt şi eficient Ebook de dezvoltare personală. Apasă butonul de mai jos şi îl vei primi GRATUIT.

__CONFIG_colors_palette__{„active_palette”:0,”config”:{„colors”:{„c4728”:{„name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{„name”:”Default Palette”,”value”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”hsla(var(–tcb-main-master-h, 210), var(–tcb-main-master-s, 77%), var(–tcb-main-master-l, 54%), 1)”}},”gradients”:[]},”original”:{„colors”:{„c4728”:{„val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{„h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ DESCARCĂ EBOOK-UL __CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{„colors”:{},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__

Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre atitudine.

Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.

Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.

Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.

Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.

[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-176ab6c370d” horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”73″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]

[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]

 

[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-recenzie”,”title”:”Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii – Recenzie”,”class”:”tve-froala”}’]

[/tcb_post_list]

Descarcă GRATIS Ebook-ul 50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa 

Am ales pentru tine 50 de cărţi de dezvoltare personală pe care le-am citit şi care m-au ajutat să îmi transform viaţa. Pentru fiecare dintre ele am scris o scurtă descriere, ca să îţi fie uşor să alegi ceea ce ţi se potriveşte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top