John Maxwell este unul dintre autorii mei preferaţi în domeniul dezvoltare personală şi leadership.
De curând am terminat de studiat cartea sa „Reţeta Succesului”, unde accentul se pune cu desăvârşire asupra modelării atitudinii interioare a individului.
Se zice că dacă nu putem controla întotdeauna ceea ce ni se întâmplă, cel puţin avem posibilitatea să decidem atitudinea pe care o adoptăm în faţa situaţiei respective.
Evident, dacă aceasta va fi una pozitivă vom face faţă cu mai multă uşurinţă problemelor.
Însă, la polul opus, se află negativitatea. Când eşti pesimist şi vezi în orice necaz un capăt definitiv, atunci chiar că ţi se îneacă toate corăbiile. Şi nu mai vezi nicio cale de ieşire.
În acest articol vreau să îţi descriu 5 paşi de bază cu ajutorul cărora poţi traversa orice descurajare în viaţă.
La final îţi ofer posibilitatea să descarci GRATIS Ebook-ul pe care l-am scris, care te va ajuta să îţi construieşti rapid o viaţă mai împlinită.
M-am inspirat în crearea acestui material din cartea lui Maxwell şi am creat un Live pe pagina de Facebook (Psihologia Gândului), în care vorbesc pe larg despre acest subiect. Te invit să îl vizionezi mai jos. Dă clic pe butonul de Play.
Cum te învaţă John Maxwell să depăşeşti descurajarea
Descurajarea nu este altceva decât acel sentiment de neîmplinire care lasă gustul amar al eşecului. Poate fi de moment ori poate fi pentru totdeauna.
Din păcate, prea mulţi oameni se lasă dominaţi de acest duşman al succesului. Unii nu ştiu ce anume să facă pentru a depăşi această stare, alţii renunţă prea repede la orice încercare.
Însă tu, cel care citeşti acum aceste rânduri, am convingerea că faci parte din categoria celor care sunt perseverenţi. Sau vor să înveţe cum să devină astfel.
Aşa că te invit să citeşti cu atenţie paşii de mai jos şi să-i notezi pe o foaie de hârtie separată. Reţine că numai acţiunea combinată cu teoria conduce la schimbare.
În viaţa fiecărui individ există momente bune şi momente rele. Însă secretul este să te concentrezi pe partea plină a paharului şi să înveţi cum să te adaptezi la dezamăgirile care apar în mod inevitabil.
Citeşte şi Citate inspiraţionale de John Maxwell
Îţi plac cărţile lui John Maxwell sau pur şi simplu vrei să afli care sunt acestea? Apasă butonul de mai jos:
Cărţi scrise de John Maxwell
1. Priveşte lucrurile din perspectiva corectă
Adesea în viaţă totul este o chestiune de cum alegi să priveşti lucrurile. Cu alte cuvinte, optica personală.
Optimismul te face să vezi frumosul în orice situaţie, pe când pesimismul te determină să observi numai neajunsurile dintr-o anumită circumstanţă a vieţii.
Pentru a putea urma acest indiciu, trebuie să ţii cont de următoarele sugestii practice:
- Analizează întreaga situaţie, în ansamblul ei, cât mai obiectiv posibil;
- Priveşte problema „în ochi” – nu fii ignorant dar nici obsedat de problema ta. Caută să găseşti soluţiile; Nu te plânge şi nu te văicări.
- Analizează-te cu atenţie pe tine – fă un bilanţ al calităţilor şi defectelor tale, nu da vina pe alţii şi alege să descoperi oportunităţile care îţi stau la dispoziţie;
- Studiază-i pe oamenii de succes şi învaţă de la ei; caută oportunităţile.
- Ţine cont de toate posibilităţile şi ia partea bună din fiecare problemă. Nu te gândi la neajunsuri.
Te-ar putea interesa şi articolul Cărţi de aur scrise de Napoleon Hill.
Pentru că m-am referit la analizarea oamenilor de succes, ţin să îţi aduc la cunoştinţă că marele Napoleon Hill a studiat peste 500 de milionari ai vremii sale pentru a descoperi aşa-numita formulă a succesului.
El a integrat-o în celebra sa carte „Gândeşte şi vei fi bogat”, care a devenit bestseller internaţional şi a schimbat vieţile a milioane de oameni.
Fleming a inventat penicilina din mucegai
Ai auzit de substanţa numită penicilină? Ei bine, trebuie să ştii că cel care a inventat-o a fost Alexander Fleming. Însă, ştii cum a făcut asta? Dintr-o pură întâmplare nefericită…
El a constat că a pierdut mai multe culturi la care lucra în Spitalul Sfânta Maria din Londra, din cauza unei ferestre deschise, întrucât apăruse mucegaiul. Astfel, studiind mucegaiul a descoperit penicilina.
Iată cum dintr-o întâmplare „nefericită” s-a ivit o oportunitate de a contribui cu bine la dezvoltarea umanităţii.
Asta demonstrează încă o dată că în orice situaţie neplăcută există cel puţin o binefacere. Sau, cum scria Napoleon Hill în , „orice obstacol poartă sămânţa unei binefaceri pe măsură, pentru cel care are o atitudine mentală pozitivă.”
Nu-i aşa că este mai avantajos pentru tine să cauţi binele în orice eveniment?
Îţi recomand să citeşti şi Atitudinea pozitiva şi cum te ajută cărţile motivaţionale.
2. Alege oamenii potriviţi lângă care să îţi petreci timpul
Oamenii sunt ca undele electromagnetice. Te influenţează. Fie că vrei şi eşti conştient de asta, fie că nu. Este vorba despre energie.
De aceea se zice că anturajul îl formează pe om. Sau există celebra vorbă „spune-mi cu cine te împrieteneşti, ca să-ţi spun cine eşti.”
Este simplu… dacă oamenii care formează familia, prietenii sau apropiaţii tăi sunt cu preponderenţă pozitivi şi optimişti, la fel vei fii şi tu. Însă şi reciproca este valabilă.
Ceea ce este şi mai interesant e faptul că oamenii din jurul tău au şi puterea de a te schimba. Şi pot fi o bună sursă de sprijin ca să treci peste momentele dificile în viaţă.
De aceea, alege compania unor persoane care te inspiră să mergi mai departe şi nu te judecă aprig pentru fiecare greşeală pe care o faci.
Fii lângă cei care te ridică spre culmi, nu lângă aceia care te fac să simţi că nu ai potenţial.
Ţi-ar plăcea să citeşti şi Ce este anxietatea socială şi cum să te vindeci de ea.
3. Rosteşte cuvintele potrivite
Autosugestia este o armă imbatabilă. Ea înseamnă cuvintele pe care ţi le spui ori mesajele pe care mintea ta le produce în continuu.
Aici îţi recomand să citeşti articolul 25 de afirmaţii pozitive puternice care te marchează.
Mult prea des oamenii se regăsesc în groapa mesajelor care derulează pasiv în mintea lor şi le influenţează gândirea dar şi starea interioară. Dacă aceste mesaje sunt negative şi exprimă deznădejdea ori neputinţa, nu este de mirare că cei mai mulţi nu se mai ridică niciodată de la pământ.
Învaţă-te să foloseşti cuvintele pozitive şi încurajatoare ori de câte ori te regăseşti într-o situaţie neplăcută. Spune-ţi propoziţii precum: „o să treacă şi asta”, „va fi bine”, „voi reuşi”, „sunt pe drumul cel bun.”
Tu eşti cel care trebuie să se motiveze singur. În tine stă puterea.
Şi asta ne învaţă John Maxwell în toate cărţile sale de dezvoltare personală: puterea stă în mâinile tale. Ea constă în atitudinea pe care o alegi în faţa situaţiilor vieţii.
4. Formează-ţi aşteptările potrivite şi fii flexibil
Foarte interesant este că John Maxwell face o trimitere la psihologul Lawrence Burns, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan. Acesta clasifică perfecţioniştii în două categorii: „perfecţioniştii optimişti” şi „perfecţioniştii pesimişti”.
Ei bine, perfecţioniştii pesimişti sunt un dezastru. Ei sunt aceia care încearcă să-i impresioneze pe ceilalţi făcând cele mai bizare chestii. Sfârşesc în cele din urmă în depresie, nelinişte şi obsesie. Rolul lor este să strălucească în ochii celorlalţi, şi atât.
Cunoşti şi tu câţiva dintre aceştia?
De cealaltă parte se află perfecţioniştii optimişti. Aceştia sunt cei care îşi stabilesc obiective realiste şi dacă eşuează, sunt iertători cu ei înşişi şi învaţă să o ia de la capăt schimbând ceea ce este necesar.
Din această ultimă categorie trebuie să faci parte şi tu. Asta implică perseverenţă, viziune şi atitudine de succes.
Nu ţi-ar plăcea să fii şi tu un perfecţionist optimist? Ia gândeşte-te ce avantaje vei avea.
5. Întreabă-te dacă ai luat deciziile corecte
Deciziile pe care le iei zilnic îţi guvernează viaţa. În fiecare clipă a vieţii tale faci o alegere. Întreabă-te: este ea către mai binele tău ori te târăşte în abisul descurajărilor?
John Maxwell ne învaţă că pentru a lua deciziile corecte, trebuie să respectăm 3 condiţii:
1. Deciziile să fie luate cu mintea limpede şi atunci cânt omul se simte bine fizic şi psihic;
2. Deciziile să fie în concordanţă cu etica şi moralitatea individului;
3. Dacă deciziile pe care le-ai luat te-au făcut să eşuezi, învaţă să perseverezi şi nu te da bătut. Schimbă ceea ce este necesar şi mergi înainte.
Simplu? N-aş zice. Toate acestea presupun conştientizare permanentă şi autoanaliză continuă.
Dar mai presus de toate, necesită muncă cu tine însuţi. Zilnic.
Prin urmare, sunt bune descurajările? Nu ştiu ce să zic. Cred că indiferent dacă le vedem bune sau rele, ele tot apar. De aceea, sugestia mea este să înveţi să trăieşti cu ele şi să le foloseşti pentru a te propulsa către succes.
Iar asta o poţi face numai tu, alegând să fii optimist în fiecare circumstanţă a vieţii tale.
Pur şi simplu caută binele şi oportunitatea în orice situaţie, oricât de dezavantajoasă ar părea.
Spor în toate îţi doresc!
Ai auzit de Ebook-ul pe care ţi-l ofer GRATUIT?
Completează formularul de mai jos şi vei primi GRATUIT un Ebook de la mine + materiale săptămânale pentru dezvoltarea ta personală, îmbunătăţirea relaţiilor interumane şi educaţie financiară. Ai numai de câştigat!
Descarcă GRATIS Ebook-ul 50 de cărţi motivaţionale care îţi schimbă viaţa
Am ales pentru tine 50 de cărţi de dezvoltare personală pe care le-am citit şi care m-au ajutat să îmi transform viaţa. Pentru fiecare dintre ele am scris o scurtă descriere, ca să îţi fie uşor să alegi ceea ce ţi se potriveşte.
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre cum să depăşeşti descurajările în viaţa ta.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai.
Dă-i un like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
Dacă ţi-a plăcut, Distribuie să afle şi alţii
Ultimele articole publicate
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’6′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”masonry” columns-d=”2″ columns-t=”3″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”15″ horizontal-space-d=”15″ ct=”post_list-43431″ ct-name=”Image & Text 05″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ css=”tve-u-178cf01f1a9″ horizontal-space-t=”15″ vertical-space-m=”10″ horizontal-space-m=”0″ article-tcb_hover_state_parent=”” element-name=”Post List” no_posts_text=”” total_post_count=”89″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”6″ featured-content=”0″ disabled-links=”0″ masonry='{„itemSelector”:”.post-wrapper”,”columnWidth”:”.post-wrapper”,”gutter”:15}’ class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-permalink=’|{|tcb-article-permalink|}|’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=large]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: linear-gradient(45deg, rgba(0, 143, 255, 0.1) 0%, rgba(255, 255, 255, 0) 78%), url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_published_date date-format=’F j, Y’ date-format-select=’F j, Y’ show-time=’0′ time-format=” time-format-select=’g:i a’ type=’published’ inline=’1′]
[tcb_post_title link=’1′ rel=’0′ target=’0′ inline=’1′ css=” static-link='{„className”:”tve-froala”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/john-maxwell-citate”,”title”:”John Maxwell: citate inspiraţionale”,”class”:”tve-froala”}’]
[/tcb_post_list]