Nici nu ştiu ce să zic, este bine sau este rău că din ce în ce mai mulţi oameni devin interesaţi de dezvoltarea personală, însă ştim ce înseamnă cu adevărat acest trend?
Mă întreb întrucât văd în lume oameni cu probleme care îşi plâng de milă şi se consideră dezavantajaţi de soartă însă unii dintre ei nu caută soluţiile în locurile potrivite. Iar alţii nu le caută deloc, se plafonează şi cred că „aşa le-a fost scris.”
Şi pe undeva îi înţeleg pe aceşti oameni, întrucât astăzi internetul abundă în informaţii mai mult sau mai puţin autentice iar unele postări te induc în eroare. Constat cu stupoare că în spatele multor articole de Blog există un marketing supărător pentru promovarea produselor sau serviciilor proprii ale creatorului.
Mai puţin interes pentru om şi nevoile lui reale.
Nu-i rău nici asta şi pot să înţeleg. Avem nevoie şi noi, bloggerii, să trăim. Însă cred că suntem datori să spunem lucrurilor pe nume din capul locului. Şi să ajutăm cât de mult putem prin intermediul conţinutului gratis pe care îl punem la dispoziţie oamenilor, pe internet.
Una dintre resursele gratuite pe care le găseşti la tot pasul pe internet sunt aceste articole de Blog care „se bat” în motoarele de căutare să ajungă primele la ochiul tău şi să te convingă că ele sunt mai bune decât celelalte. Să te facă să crezi adevărul lor incontestabil, să le vezi aşa.
Prin urmare, eu îţi spun din capul locului: nu crede tot ceea ce îţi voi scrie mai jos însă asigură-te că citeşti până la final ca să înţelegi. Apoi ia informaţiile acestea, verifică-le, analizează-le şi trece-le prin filtrul gândirii tale. După care trage-ţi propriile concluzii şi decide dacă aceste cuvinte sunt pentru tine sau nu.
Eşti liber/ă să alegi. Un lucru te rog însă: nu crede orbeşte în nimeni pe internet. Nu fi un adept al învăţăturilor cuiva, ci un student inteligent, aşa cum spunea Jim Rohn. Numai atunci ai de câştigat şi nu te îmbeţi cu apă rece.
Citeşte şi articolul scris de mine, despre 3 Capcane periculoase în drumul spre dezvoltarea personală.
Hai să vedem ce înseamnă dezvoltarea personala din perspectiva mea şi bazându-mă pe învăţăturile trase din experienţele mele de viaţă.
No bullshit! 🙂
Cuprins:
- Ce înseamnă dezvoltarea personala, în realitate?
- Dezvoltarea personală înseamnă ce vrei tu
- Dezvoltarea personală este precum a învăţa să mergi
- Dezvoltarea personală înseamnă conştientizare de sine
Ce înseamnă dezvoltarea personala, în realitate?
Aş putea începe prin a-ţi enumera definiţia dezvoltării personale pe care o găseşti cu uşurinţă la o căutare pe Google: „activităţi prin care îţi extinzi orizontul de cunoştinţe, bla bla bla…”
Însă de ce aş repeta ceea ce au scris alţii iar tu poţi găsi cu uşurinţă pe internet? Îţi preţuiesc timpul pe care îl dedici să citeşti acest articol şi vreau să îţi ofer informaţiile din perspectiva mea. Să fiu autentic, nu să-i copiez pe alţii.
Aşa că îţi voi spune ce cred eu că înseamnă dezvoltarea personala. Şi ca să fac asta mă bazez pe cărţile citite până acum, pe experienţele mele cu oamenii şi pe impactul pe care l-am avut cu viaţa în cei 34 de ani ai mei de-acum.
Şi pentru a face asta mă voi ţine departe de definiţii şi şabloane. Slavă Domnului, nu ducem lipsă de teorie şi informaţii „standard” însă, din păcate sau din fericire, viaţa înseamnă mai mult decât noţiuni fixe. Ciclul numită viaţă este relativ, personal şi te surprinde când te aştepţi mai puţin. Iar tu trebuie să fii capabil/ă să faci faţă provocărilor de tot felul. Altfel, pici şi te loveşti. Şi uneori doare tare.
Te-ar putea interesa şi articolul meu despre Ce înseamnă dezvoltare personală, de fapt?
Când am început să citesc cărţi de dezvoltare personală celebre, la vârsta de 14 ani, am început să învăţ cât de importante sunt experienţele trăite şi greşelile pe care le facem.
Câteodată realitatea diferă de teorie, şi asta o ştii şi tu. Se zice că „teoria ca teoria, însă practica ne omoară”. Este adevărat în unele situaţii. Dar ştii de ce? Pentru că poporul român şi oamenii, în general, sunt „experţi” în explicaţii şi teorie, însă „handicapaţi” când vine vorba de acţiune şi rezultate.
E mai uşor să stăm la un pahar de vorbă şi să ne dăm cu părerea, nu?
Puţini sunt aceia care îmbină teoria cu practica, ies din zona de confort, se provoacă continuu şi vin apoi să povestească experienţa pe care au trăit-o, pentru ca tu să înţelegi ceea ce eşti pregătit/ă în acel moment să auzi.
Uită-te aici la cărţile motivaţionale care m-au învăţat multe despre viaţă.
Dezvoltarea personală înseamnă ce vrei tu
Dacă ţi-ai propus să mergi cu bicicleta şi n-ai mai făcut-o până acum, procesul învăţării va presupune un mindset care te ajută în dezvoltarea personală.
Faptul că îţi doreşti să faci asta şi decizi să treci peste opreliştile care îţi vor ieşi în cale, pentru a reuşi să înveţi mersul pe bicicletă, te va dezvolta personal. Gândeşte-te că sunt numeroase motive care te-ar putea face să renunţi la această dorinţă a ta, şi anume:
- Vei cădea de pe bicicletă şi te vei lovi
- Este posibil să-ţi rupi o mână sau un picior (sau ambele :P)
- Nu ai o bicicletă
- Nu ai mai făcut sport până acum
- Nu ai rezistenţă şi condiţie fizică
- Nu ai bani să cumperi o bicicletă
- Ce-ar spune rudele, vecinii, cunoscuţii care habar n-au să meargă pe bicicletă?
- Nu ai unde să mergi cu bicicleta
- Nu ai timp să te dai cu bicicleta
- Nu ştii ce bicicletă să alegi
- Nu ai parteneri de plimbare cu bicicleta
- Eşti prea în vârstă pentru bicicletă
- Medicul ţi-a recomandat să nu mergi pe bicicletă, etc. (oare chiar este posibil aşa ceva!?)
Iată câteva scuze pentru a renunţa la visul de a face rost de o bicicletă şi a învăţa să mergi pe ea.
La fel este cu toate posibilele visuri din viaţa ta, pe care ai putea să le ai şi să le îndeplineşti cu nişte efort susţinut.
Ce înseamnă dezvoltarea personală în această situaţie?
Păi simplu… a învăţa să treci peste toate aceste motive de a nu merge cu bicicleta presupune un proces de gândire şi acţiune care produce, pe parcurs, dezvoltarea personala.
Dezvoltarea personală este precum a învăţa să mergi
Ai învăţat să mergi, da? Este foarte posibil, de vreme ce citeşti acest articol înseamnă că ai învăţat acest skill.
Îţi mai aminteşti cum a fost experienţa primilor paşi? Probabil că nu. Sunt amintiri foarte vechi şi cel mai probabil sunt stocate undeva prin arhivele subconştientului tău. Însă întreabă-ţi părinţii, dacă ai posibilitatea.
Este probabil să afli că ai suferit câteva căzături bune înainte de a face primii tăi paşi. Cel mai posibil că nu ai învăţat mersul imediat, în prima zi în care ai încercat. Poate că au trecut săptămâni sau luni de zile.
Sau poate că ţi-ai spart nasul de câteva ori, dacă ai fost ca mine şi cădeai fix în nas )
Ei şi? Ai plâns, ai urlat, ai căzut în fund… iar data viitoare ai tăi te-au luat din nou de mâini şi s-au jucat cu tine de-a mersul. Hopa sus, încă o încercare.
Încercare după încercare, ai reuşit în cele din urmă. Aşa-i cu toate în viaţă. Aşa este firesc.
Ai avut noroc că mintea ta raţională nu era pe deplin formată la acea vârstă, că dacă ai fi fost atunci cu mintea de astăzi, frica eşecului de a cădea din nou te-ar fi ţinut pe loc să mai încerci.
Cel puţin aşa fac oamenii când ajung „mari.” Ei se cred adulţi responsabili însă în realitate, mulţi dintre ei sunt nişte fricoşi, nişte ţânci în haine de om mare.
Ce s-a întâmplat când ai fost mic? Mintea nu te-a ţinut pe loc şi în cele din urmă ai învăţat să mergi. Cum necum, ai făcut-o. Astăzi defilezi mândru pe două picioare ale tale către destinaţiile dorite de tine.
Nici nu te mai gândeşti la activitatea mersului. Este ceva pus pe pilot automat. Ai încredere în picioarele tale, nu-i aşa? Nu te-au mai lăsat de când aveai câţiva anişori. Buuun!
Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul meu despre Cum am învăţat să merg pe schiuri în 6 ore.
Dezvoltarea personala înseamnă conştientizare de sine
În orice clipă a vieţii tale ai ocazia să analizezi lucrurile din jurul tău. Pe tine, pe cei din jur, întâmplările care vin…
Dar n-o face cu un simţ critic, prin care să judeci şi să îţi formezi preconcepţii negative. Fă-o de pe o poziţie de neutralitate şi imparţialitate.
Lucrul cel mai important este să dobândeşti acea încredere de sine puternică, pe care să nu ţi-o poată zdruncina nimeni. Să ştii că dacă îţi doreşti ceva în viaţa asta vei merge până în pânzele albe ca să-l obţii şi nu te vei lăsa bătut/ă până când nu vei fi făcut tot ce stă în puterea ta.
Asta înseamnă atitudinea de învingător. Şi despre asta cred eu că este dezvoltarea personală.
Conceptul de dezvoltare personală are ca sinonim cuvintele „self-help” şi dacă traducem din engleză înseamnă „ajutor de sine”.
Prin urmare cel mai simplu mod prin care poţi înţelege corect dezvoltarea personală este privind-o ca pe acea activitate de gândire şi acţiune prin care te înţelegi şi te ajuţi pe tine, întâi de toate.
Finalitatea este să fii bine cu tine, să ajungi la starea de recunoştinţă şi să poţi oferi raze de lumină în jurul tău. Sau cel puţin să faci puţină lumină acolo unde vezi întuneric în jurul tău.
Asta înseamnă să-i ajuţi pe ceilalţi şi cred că n-o poţi face dacă nu eşti în regulă tu cu tine însuţi.
În concluzie, să te regăseşti pe tine şi să fii mulţumit/ă de ceea ce ai în prezent înseamnă împlinire personală şi dezvoltare personală.
Iar next-step este să îţi setezi nişte ţinte pe care să vrei să le atingi. Nu doar să te oftici că alţii au ajuns acolo unde puteai fi şi stu.
În articolul următor o să-ţi povestesc cum m-a ajutat învăţatul mersului pe ski ca să mă dezvolt personal încă o treaptă în viaţa mea.
Până atunci, îţi doresc multă pace sufletească!
Îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti acest articol despre ce înseamnă dezvoltarea personală, în opinia mea.
Sper că ţi-a oferit răspunsul la unele întrebări pe care le ai şi că te-a ajutat.
Dă-i un Like şi distribuie-l pe reţelele de socializare ca să-i ajutăm şi pe alţii să înveţe despre asta.
Nu uita, trebuie să aplici ceea ce ai învăţat ca să observi rezultatele.
Până data viitoare, lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi impresiile tale.
Dacă ţi-a plăcut, DISTRIBUIE
Articole recente
[tcb_post_list query=”{‘filter’:’custom’,’related’:|{||}|,’post_type’:’post’,’orderby’:’date’,’order’:’DESC’,’posts_per_page’:’4′,’offset’:’1′,’no_posts_text’:’There are no posts to display.’,’exclude_current_post’:|{|’1’|}|,’rules’:|{||}|}” type=”list” columns-d=”1″ columns-t=”1″ columns-m=”1″ vertical-space-d=”0″ horizontal-space-d=”30″ ct=”post_list-43533″ ct-name=”Image & Text 12″ tcb-elem-type=”post_list” pagination-type=”none” pages_near_current=”2″ element-name=”Post List” css=”tve-u-17eff24adf3″ no_posts_text=”” total_post_count=”137″ total_sticky_count=”0″ posts_per_page=”4″ featured-content=”0″ disabled-links=”1″ article-tcb_hover_state_parent=”” class=” article-tcb_hover_state_parent=” article-class=’tve_evt_manager_listen tve_ea_thrive_animation tve_et_mouseover tve_anim_sweep_to_bottom’ ][tcb_post_list_dynamic_style]@media (min-width: 300px){[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}[].tcb-post-list #post-[tcb_the_id] []:hover []{background-image: url(„[tcb_featured_image_url size=medium]”) !important;}}[/tcb_post_list_dynamic_style]
[tcb_post_title link=’1′ target=’0′ rel=’0′ inline=’1′ static-link='{„className”:”tve-froala fr-basic”,”href”:”https://psihologiagandului.ro/carti-despre-anxietate-si-fobii”,”title”:”7 cărţi recente despre Anxietate şi Fobii”,”class”:”tve-froala fr-basic”}’ css=”]
[tcb_post_content size=’words’ read_more=” words=’25’ css=’tve-u-17eff24adff’]Citeşte[/tcb_post_list]
Mi-a plăcut articolul. Felicitări!